1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

   Η  Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) διοργάνωσε με επιτυχία, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισάμου, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και την  Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου Ημερίδα αφιερωμένη στο Περιβάλλον με τίτλο: «Προστασία Περιβάλλοντος -Επαρχία Κισάμου-Προκλήσεις και Προοπτικές», την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Βουκολιών Δήμου Πλατανιά.

Εισηγητές της Ημερίδας ήταν οι εξής:

   Ο Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος, γεωπόνος, ερευνητής και τέως διευθυντής ΜΑΙΧ, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του για την αειφορία του αγροτικού περιβάλλοντος και τους βασικούς στόχους που πρέπει να θέσουμε όσον αφορά την διαχείρισή του σε οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό επίπεδο.

   Η Πευκιανάκη Χρυσή, Κοινωνική Λειτουργός Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπεύθυνη του εθελοντικού συλλόγου, Σημείο Κοινωνικών Δράσεων Κισάμου, η οποία αναφέρθηκε στο project που εφαρμόζει με την ομάδα της με τίτλο “ο Κήπος που Θεραπεύει” ένα παράδειγμα μόνιμης γεωργίας-περμακουλτούρας στην Κίσαμο με συμπεριληπτικές δράσεις που αφορούν τα θέματα “κλιματική αλλαγή και νεολαία, βιωσιμότητα, αναγέννηση του εδάφους, διαχείριση του νερού”.

    Η Χριστίνη Φουρναράκη, Βιολόγος MSc ΜΑΙΧ και ο Μιχάλης Χορευτάκης, Βιολόγος ΜΑΙΧ μίλησαν για τα Σπάνια και προστατευόμενα φυτά της Κισάμου και πώς αυτά συνδέονται με τον Πολιτισμό, την Βιώσιμη ανάπτυξη και τον Τουρισμό.

    Ο Κρασάκης Αναστάσιος, πρόεδρος της Ε.Ε. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοινότητας Κεφαλίου και  εκπρόσωπος θεματικής ενότητας «Προστασία Περιβάλλοντος (Ελαφονήσι-Λατομεία Γύψου)» τοπικής συνάντησης Έλους, του οποίου η εισήγηση είχε τίτλο “Εδώ που γεννηθήκαμε………………………”, έκανε, ως μόνιμος κάτοικος της δημοτικής ενότητας Ιναχωρίου, μια βιωματική προσέγγιση στο θέμα της προστασίας του φυσικού κάλλους της περιοχής του Ιναχωρίου και συγκεκριμένα της παραλίας του Ελαφονησίου.

    Ο Πατεράκης Γεώργιος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προβολής της Κισάμου “Η Γραμπούσα” και εκπρόσωπος θεματικής ενότητας «Προστασία περιβάλλοντος (Μπάλος-Φαλάσαρνα)» τοπικής συνάντησης Γραμβούσας, αναφέρθηκε στην Προστασία του Περιβάλλοντος ως ατομική και συλλογική ευθύνη των πολιτών. Ειδικότερα ανέφερε πόσο σημαντική είναι η δημιουργία μιας Πλατφόρμας Επικοινωνίας, όπου ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να δημοσιεύει τις παρατηρήσεις του και ο Φορέας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής σε συνεργασία με τους ιθύνοντες θα προχωράει άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων.  

   Ο Κουκουράκης Κωνσταντίνος, πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου, έκανε μια γενικότερη τοποθέτηση, η οποία αφορούσε την ανάπτυξη μιας περιοχής και πώς μπορεί να γίνει με όρους φιλικούς προς το Περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει σκοπό την ανάπτυξη και τις επενδύσεις έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όσον αφορά τις περιοχές Natura έχουν τεθεί όμως συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία τους. Πρέπει γι’ αυτόν τον λόγο οι επενδύσεις να μην γίνονται σε προστατευμένες περιοχές και να γίνει διαχείριση της επισκεψιμότητας σ’ αυτές. Επίσης τα κέρδη από τις όποιες επενδύσεις, που θα γίνουν υπό όρους σ’ αυτές, θα πρέπει να διασπείρονται και να μην πηγαίνουν στους «λίγους».

   Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πατήρ Σπανουδάκης, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, που μετέφερε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κκ Αμφιλοχίου. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία σέβεται το περιβάλλον, γιατί μέσα σ’ αυτό ο άνθρωπος μπορεί, εν ζωή ακόμα, να βιώσει «τον παράδεισο».

   Ο κ Παπαδεράκης Αντώνιος, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας,  Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη, κ Αρναουτάκη Σταύρου και του Αντιπεριφερειάρχη, κ Καλογερή Νικολάου. Μάλιστα τοποθετήθηκε προσωπικά πάνω στο θέμα της προστασίας του Περιβάλλοντος αναφέροντας ότι ανάπτυξη σημαίνει όλη εκείνη η διαδικασία που αποσκοπεί στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, με κανόνες και όρους που σέβονται το Περιβάλλον. Οτιδήποτε παράγουν οι άνθρωποι σε όλους τους τομείς πρέπει να παράγεται με τρόπο φιλικό προς το αυτό.

   Ο κ Καλογεράκης Αντώνης, Μηχανικός Περιβάλλοντος, μίλησε εκ μέρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Μετέφερε τον χαιρετισμό του διευθυντή της Ακαδημίας, κ Ζορμπά Κων/νου και στην συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που πρέπει άμεσα να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη «κλιματική κρίση». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Κίσαμος είναι το σπίτι μας και πρέπει να το προστατεύσουμε με τρόπο ολιστικό.

   Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κ Κουρτάκη Δήμητρα, Δημοτικός Σύμβουλος, η οποία μίλησε εκ μέρους του Δήμου Κισάμου. ανέφερε ότι ο Δήμος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβαλλοντικά  και οι θέσεις του ταυτίζονται απόλυτα με όσα ανέφεραν οι προλαλήσαντες.

   Τέλος τον λόγο πήρε ο κ Κουνελάκης Στέλιος, Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.,  που μετέφερε τον προβληματισμό του, κατά ποσό δηλαδή η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα των ιθυνόντων στην κεντρική και περιφερειακή διοίκηση του κράτους, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για την πολιτιστική ανάπτυξη της Επαρχίας Κισάμου, που εκπόνησε η κ Στρατηγέα με ενέργειες της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και την χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, Πολιτισμός είναι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον ,τα οποία αποτελούν την βάση για την ολοκλήρωση του ανθρώπου και της κοινωνίας στο χρόνο. Όλοι οι πολιτιστικοί φορείς και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες στο σύνολό τους πρέπει να γίνουν από κοινού μια ομάδα πίεσης προς τους ιθύνοντες, για να πάρουν μέτρα για την προστασία του Περιβάλλοντος. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει προεκλογικά να ορίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, αυτή των «μεγαθηρίων» ή αυτή της οποίας τα κέρδη και οι ωφέλειες θα διαχέονται εξίσου σε όλους τους πολίτες. Κλείνοντας ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι η προστασία του Περιβάλλοντος να γίνει κεντρική πολιτική κάθε φορέα, κρατικού ή μη.

Συντονιστής της  εκδήλωσης ήταν ο κ Σκαλιδάκης Ιωάννης, Πανεπιστημιακός.

    Ευχαριστούμε θερμά τους συνδιοργανωτές της δράσης μας, την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου,  την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Πλατανιά,  τον Δήμο Κισάμου, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, για την πολύτιμη βοήθεια τους.

   Θα θέλαμε επίσης εγκάρδια να ευχαριστήσουμε καταρχάς όλους τους εισηγητές και συμμετέχοντες στην Ημερίδα μας. Η παρουσία όλων αποτέλεσε εξαιρετική τιμή για εμάς. Επίσης ευχαριστούμε τον Δήμο Πλατανιά για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Πολύκεντρου Βουκολιών και τον υπεύθυνο του χώρου, Αντιδήμαρχο κ Καλαϊτζάκη Γεώργιο για την πολύτιμη βοήθεια.

 

Με εκτίμηση

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΦΕΚ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:ΚΟΥΝΕΛΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ τηλ: 697 338 7268
Ά ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΠΟΥΡΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τηλ: 697 799 2307
΄Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:ΤΣΟΝΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ τηλ: 697 405 0070
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΚΟΥΛΕΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ τηλ: 693 250 8709
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ τηλ: 697 183 0702
ΤΑΜΙΑΣ:ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ τηλ: 698 038 3888
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: ΠΛΟΚΑΜΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τηλ: 697 376 1676
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:ΓΡΥΜΠΑΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τηλ: 694 077 8194
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τηλ: 694 769 6716

 

Σχετικά Νέα ανακοινώσεις