1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

   Η  Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου ,την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο  Κισάμου, τον Δήμο Πλατανιά, την ΚΕΔΗΠ,  την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου διήμερη δράση αφιερωμένη στην Κισαμίτικη Μουσικοχορευτική Παράδοση με τίτλο: «Μουσικοχορευτικοί δρόμοι της Κισάμου» – Ταξιδεύοντας στους ήχους και στα ζάλα της Κισάμου.

  Της διήμερης δράσης προηγήθηκε Συναυλία με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού, Ελένη Δήμου, την οποία διοργάνωσε η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, στο κατάμεστο Πέτρινο Θέατρο Νοπηγείων, στην Κίσαμο. Η Ελένη Δήμου με την ορχήστρα της, η οποία μάλιστα αποτελούνταν στην πλειοψηφία της από Κισαμίτες μουσικούς, μας ταξίδεψε μουσικά με μία επιλογή τραγουδιών αφιερωμένων στο φεγγάρι και τον έρωτα. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ερμήνευσε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια προερχόμενα από την πλούσια δισκογραφία της.

   Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 4  Σεπτεμβρίου 2023, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) διοργάνωσε με επίσης μεγάλη επιτυχία, στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ι.Μ.Κ.Σ.,  Ημερίδα με Θέμα: Μουσείο Μουσικών Κρήτης: Μύθος ή Αναγκαιότητα.

    Στην πρώτη Θεματική ενότητα με τίτλο «Παραδοσιακοί Οργανοπαίχτες και Μουσείο Μουσικών Κρήτης»  εισηγητές ήταν οι εξής:

   Ο  Χαλκιαδάκης Γιάννης, μουσικός, ο οποίος μίλησε για την διδασκαλία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και της  μουσικής ιστορίας της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Ο Παναγιωτάκης Σπύρος , μουσικός, μίλησε για την  σημαντικότητα της διδασκαλίας  παραδοσιακής μουσικής,  τη θετική προσφορά της στην ψυχοσύνθεση των μαθητών και την περαιτέρω  αόρατη βοήθεια της στην  δημιουργία μιας πιο υγιούς κοινωνίας. Ο Λαϊνάκης Λεωνίδας, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Χανίων” O Xάρχαλης” ,μουσικός, για τον Πολιτισμό και τον τουρισμό (παρελθόν-παρόν-μέλλον). Ο Κουρκουνάκης Κωνσταντίνος, μουσικός , μέλος του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου Αποκορώνου “Ο Χαρίλαος” για την Λαϊκή μουσική παράδοση και τους μουσικούς της επαρχίας Αποκορώνου. Ο Κουμής Λευτέρης, μουσικός, τέλος μίλησε για την ξεχωριστή ταυτότητα μουσικής έκφρασης κάθε περιοχής της Κρήτης και την αναγκαιότητα διατήρησης της. Συντονίστρια της θεματικής ενότητας ήταν η Πασχάλη Χριστίνα.

   Στην δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο «Μουσείο Μουσικών Κρήτης και Μουσική» εισηγητές ήταν οι εξής:

   Ο Γκολφίδης Άκης, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, οποίος αναφέρθηκε στο Μουσείο Μουσικών ως ένα πρωτοπόρο όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο Λεκάκης Γεώργιος, συγγραφέας, αρθρογράφος, και στιχουργός, του οποίου η εισήγηση είχε τίτλο «Μουσική ,η απαραίτητη για την μύηση». Ο Χατζής Γιάννης, μουσικός και ερευνητής της αρχαίας Ελληνικής Μουσικής μίλησε για την Ρυθμολογία της Κρήτης από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Συντονιστής της θεματικής ενότητας ήταν ο Χαλκιαδάκης Γιάννης.

   Στην τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο «Το Μουσείο Μουσικών Κρήτης ως φορέας αξιών και ποιότητας» εισηγητές ήταν οι εξής:

   Η Λουτζάκη Ειρήνη , επίκουρος καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών της οποίας η εισήγηση είχε τίτλο: “Από το πανηγύρι του Αγίου Ανδρέα στο Γαλουβά και τα Πατεριανά, στο αρχείο του Μουσείου. Ο Αποστολάκης Νίκος, πρόεδρος του Παραδοσιακού Συλλόγου Σελίνου, του οποίου η εισήγηση είχε τίτλο: «Μουσείο μουσικών, καλλιτεχνική και αξιακή κιβωτός». Ο Πουλάκης Νίκος,  διδάκτορας Εθνομουσικολογίας, εργαστηριακό προσωπικό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για το Μουσείο Μουσικών Κρήτης και την ανάδειξη της μουσικής και του χορού ως προϊόντων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των τοπικών κοινοτήτων. Ο Σειραγάκης Εμμανουήλ, επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας Διευθυντής Εργαστηρίου Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής, ΚΕΜΕ Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε για την αξία ενός μουσικού αρχείου για τον επισκέπτη του και την περίπτωση του Αρχείου Γιώργου Αμαργιανάκη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συντονιστής της θεματικής ενότητας ήταν ο  Κουνελάκης Στέλιος.

   Στην τέταρτη θεματική ενότητα με τίτλο «Μουσείο Μουσικών Κρήτης και Σχολείο- Πολιτιστικοί Φορείς-Τοπική Ανάπτυξη» εισηγητές ήταν οι εξής:

   Η Δρακάκη Μαρία, επιμελήτρια Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων μίλησε για τα Μουσεία  στην υπηρεσία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και την γόνιμη σύνδεση τους με την τοπική κοινωνία  Εμπειρίες, προβληματισμοί , προτάσεις βιωσιμότητας). Ο Αντωνογιαννάκης Ιωάννης, προέδρου του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων αναφέρθηκε στην συμβολή του μουσείου στην μουσική εκπαίδευση και παιδεία, αλλά και στις εν γένει δραστηριότητες των πολιτιστικών φορέων. Ο Μαθιουδάκης Νίκος ,πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ρόδο» μίλησε για  το Μουσείο Μουσικών Κρήτης και τους Πολιτιστικοί Φορείς. Συντονιστής της θεματικής ενότητας ήταν ο Πατερομιχελάκης Εμμανουήλ.

   Χαιρετισμό απηύθυνε  ο κ Κουνελάκης Στέλιος, Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το Μουσείο Μουσικών Κρήτης αφορά όλη την μουσικοχορευτική παράδοση, όχι μόνο της Κισάμου, αλλά ολόκληρης της Κρήτης και ότι η υλοποίησή του θα ανοίξει νέους πολιτιστικούς δρόμους. Πρότεινε επίσης την δημιουργία ενός Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μουσικών Κρήτης, η οποία έγινε αποδεκτή και μάλιστα ξεκίνησαν οι πρώτες εγγραφές μελών στον Σύλλογο. Στη συνέχεια επανέλαβε την πρόταση της ΕΠΟΦΕΚ, την οποία επανειλημμένως έχει καταθέσει στον Δήμο, να γίνει η ονοματοδοσία των δρόμων του Καστελίου Κισάμου με ονόματα μουσικών της περιοχής, που έγιναν γνωστοί για την αξία του έργου τους. Μ’ αυτό τον τρόπο το Καστέλι Κισάμου θα γίνει η πρώτη πόλη παγκοσμίως, όπου όλες οι οδοί θα έχουν ονόματα μουσικών. Έκλεισε τον χαιρετισμό του κάνοντας την ευχή ο Πολιτισμός να γίνει το κύτταρο κάθε πολιτικής, είτε τοπικής, είτε περιφερειακής, είτε εθνικής.

   Ο Πρωτοσύγκελος, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, κ Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης μετέφερε τις ευχές, την στήριξη και την αγάπη του Σεβασμιώτατου, κκ Αμφιλοχίου, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Όπως ανέφερε η Ημερίδα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τους ιθύνοντες και το Μουσείο Μουσικών Κρήτης να γίνει πραγματικότητα.

   Ο βουλευτής Χανίων, κ Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος απέστειλε τον χαιρετισμό του, καθώς λόγω των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

   Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Κισάμου, κ Χαχλάκης Γεώργιος ανέφερε ότι σκοπός του δήμου είναι να πραγματοποιηθεί το Μουσείο Μουσικών και μετέφερε την προσωπική πρόθεση του δημάρχου κ Μυλωνάκη Γεώργιου για την υλοποίησή του.

   Η Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος και Εντεταλμένη Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης. Πληροφόρησε τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα ότι το ψηφιακό «κομμάτι» του Μουσείου Μουσικών μπορεί να προχωρήσει. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο Περιφερειάρχης, κ Αρναουτάκης Σταύρος δεσμεύτηκε ότι στο ΕΣΠΑ της επόμενης χρονιάς θα ενταχθεί και η υλοποίησή του με προϋπολογισμό 280.000€».

   Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πλατανιά κ Μαλανδράκη Ιωάννη. Ανέφερε ότι οι δύο δήμοι (Κισάμου και Πλατανιά) και συγκεκριμένα ο δήμος Πλατανιά στηρίζει εμπράκτως το έργο της ΕΠΟΦΕΚ. Όσον αφορά το Μουσείο Μουσικών ανέφερε ότι η αναγκαιότητα της υλοποίησης του είναι δεδομένη και εφόσον υπάρχει η δέσμευση για την υλοποίησή, έστω και του ψηφιακού «κομματιού» του, το μόνο που μένει είναι να βρεθεί ο ορθός τρόπος για την δημιουργία του.

   Τελευταίος απηύθυνε τον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, κ Κατάκης Δημήτρης. Δήλωσε ότι η Ένωση Ξενοδόχων στηρίζει καθετί που αφορά τον πολιτισμό και παράλληλα ωφελεί την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και μετέφερε την ευχή όλων στην Ένωση Ξενοδόχων, το Μουσείο Μουσικών να γίνει πραγματικότητα και να συμβάλει στην ανανέωση της μουσικής μας ταυτότητας.

    Ευχαριστούμε θερμά τους συνδιοργανωτές της δράσης μας, την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου,  την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Κισάμου, τον Δήμο Πλατανιά και την Κ.Ε.ΔΗ.Π., την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, για την πολύτιμη βοήθεια τους.

   Θα θέλαμε επίσης εγκάρδια να ευχαριστήσουμε καταρχάς όλους τους εισηγητές και συμμετέχοντες στην Ημερίδα μας. Η παρουσία όλων αποτέλεσε εξαιρετική τιμή για εμάς. Επίσης ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου και τον υπεύθυνο του χώρου, κ Ξανθουδάκη Άρη για την πολύτιμη βοήθεια.

Η προγραμματισμένη για την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, Συναυλία Κρητικής Μουσικής και Χορού στο Πέτρινο θέατρο Νοπηγείων, με την συμμετοχή πολλών καταξιωμένων Κισαμιτών καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε εκείνη την ημέρα. Η ημερομηνία διεξαγωγής της θα γίνει γνωστή πολύ σύντομα με νεώτερη ανακοίνωσή μας.

 

Με εκτίμηση

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΦΕΚ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:ΚΟΥΝΕΛΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ τηλ: 697 338 7268
Ά ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΠΟΥΡΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τηλ: 697 799 2307
΄Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:ΤΣΟΝΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ τηλ: 697 405 0070
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΚΟΥΛΕΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ τηλ: 693 250 8709
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ τηλ: 697 183 0702
ΤΑΜΙΑΣ:ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ τηλ: 698 038 3888
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: ΠΛΟΚΑΜΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τηλ: 697 376 1676
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:ΓΡΥΜΠΑΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τηλ: 694 077 8194
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τηλ: 694 769 6716

 

Σχετικά Νέα ανακοινώσεις