1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

Maçka Radif-Christos Kaliontzidis Trio
Η σύνδεση του αρχαίου με το σύγχρονο
Η ορχήστρα «Maçka Radif-Christos Kaliontzidis Trio» στοχεύει να αναβιώσει τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και της Ανατολής κάτω από ένα νέο φως. Η Ποντιακή Μουσική παράδοση υπήρξε για τον Χρήστο Καλιοντζίδη, ηγέτης και δημιουργός αυτού του εγχειρήματος, το κύριο στοιχείο της ζωντανής του εμπειρίας. Αυτή η ζωτική σχέση δημιούργησε στον Χρήστο την ανάγκη να διαιωνίσει έναν ήχο που επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια, προσαρμοζόμενος στις διαφορετικές κοινωνικοπολιτισμικές συνθήκες και που οδήγησε στη δημιουργία αυτής της τριάδας.

Η παράσταση περιλαμβάνει διασκευές παραδοσιακών συνθέσεων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και νέες συνθέσεις των Χρήστου Καλιοντζίδη και Θωμά Μελετέα. Ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι μέρος του είναι δομημένο σύμφωνα με τα πρότυπα της περσικής ράβδου, μιας εκτεταμένης μουσικής μορφής που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της κλασικής περσικής μουσικής.

Κάθε ράφι έχει μια καλά δομημένη και ξεκάθαρη πορεία εξέλιξης, που συνδυάζει αυτοσχέδια μέρη, οργανικές/φωνητικές συνθέσεις και ρυθμικά στοιχεία. Η εν λόγω ράβδος έχει ως βασικούς πυλώνες τις τρεις βασικές μακροσκελείς μελωδίες της Ματσούκας Πόντου, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ συνδυάζει και νέες συνθέσεις που έχουν ως κοινό παρονομαστή τους ήχους και τα αρώματα του Πόντου και ως αριθμητή άλλοτε Jazz, άλλοτε περσική. , ενίοτε τουρκική μουσική, ήχους της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου καθώς και αυτοσχεδιασμούς. Αυτό δημιουργεί μια ροή εναλλασσόμενων ηχοτοπίων που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο μέχρι την τελευταία στιγμή..

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκρότηση της τριάδας παίζει καταλυτικό ρόλο στην όλη παράσταση. Όλες οι συνθέσεις συνοδεύονται από το ούτι του Θωμά Μελετέα και από ένα πρωτότυπο drum set, που παίζει ο Γιάννης Γκραϊκός, το οποίο αποτελείται από διάφορα είδη κρουστών και προσαρμόζεται στο ηχητικό χρώμα που απαιτείται κάθε φορά. Το παραπάνω ντουέτο συνομιλεί με την πεντάχορδη ποντιακή λύρα που παίζει ο Χρήστος Καλιοντζίδης, καθιερώνοντας έναν συνδυασμό υψηλών προδιαγραφών!

June 18 @ 9:00 pm – 11:00 pm EEST

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ: €10,00

https://www.vlatos.gr/event/macka-radif-christos-kaliontzidis-trio/

 

Συνδεσμοι

Χάρτης

Αφίσα εκδήλωσης

Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.

Όλες οι εκδηλώσεις