1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

    Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Κισάμου και σε συνεργασία με το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κισάμου-Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου διοργανώνει Χοροθεατρικό δρώμενο με γενικό τίτλο:

«Μαζί σαν χαρταετοί»

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

Ώρα έναρξης: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμβούσας , στα Κουτουφιανά Κισάμου.

Συνδιοργανωτές δράσεις:

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμβούσας 

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο συμπεριληπτικό πρόγραμμα, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η υλοποίησή του προϋποθέτει τη συμμετοχή ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

Η διάρκειά του θα είναι 3 μήνες, με τελικό στόχο την παρουσίαση μίας χοροθεατρικής παράστασης με συμμετέχοντες μαθητές με αναπηρίες και μαθητές τυπικής ανάπτυξης. Ο χορός θα είναι το μέσο συνάντησης και επικοινωνίας μαθητών-τριων του ΕΕΕΕΚ Κισσάμου, εφήβων του καλλιτεχνικού εργαστηρίου διάΔρασης αλλά και νέων της περιοχής. Οι στίχοι γνωστών μουσικών κομματιών αλλά και μελοποιημένοι στίχοι που θα γραφτούν ή γράφτηκαν για την συγκεκριμένη παράσταση, θα καθορίσουν την κίνηση και θα δώσουν την ελευθερία σε νέους με και χωρίς αναπηρία να αλληλεπιδράσουν στο σκηνικό χώρο. Έτσι οι θεατές τους τόσο οι μικρότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι θα λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: Μπορεί να χορέψει αυτός-ή που δεν βλέπει; Πώς χορεύει κάποιος που δεν ακούει; Τι σημαίνει για έναν έφηβο να χορεύει στη σκηνή μαζί με έναν συνομήλικο του που έχει διάφορες αισθητηριακές διαταραχές;

Μέσα από τη διαδικασία των συναντήσεων εργαστηρίων θα αναδυθεί η ανεκτίμητη αξία για δημιουργική διοχέτευση της ενέργειας στον ελεύθερο χρόνο. Στον ελεύθερο χρόνο που, δυστυχώς, για τα άτομα με αναπηρία είναι πάρα πολύς και με ελάχιστες έως καθόλου δημιουργικές επιλογές. Η διάχυση του μηνύματος για συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην ευρύτερη κοινωνία σε κάθε έκφανσή της παραμένει ως κυρίως στόχος.

Οι νέοι και οι νέες με και χωρίς αναπηρία θα μιλήσουν μέσα από το χοροθέατρο για την ανάγκη δημιουργίας χώρων στους οποίους τόσο ως μαθητές αλλά και ως απόφοιτοι μπορούν να συμμετέχουν στον ελεύθερο χρόνο τους. Για κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους μελέτης, δράσεων, τεχνών, αλληλεπιδράσεων.

Χορεύοντας με τα μάτια ή με τα χέρια, χοροπηδώντας ή βαδίζοντας, μέσα από οργανωμένες κινήσεις ή ελεύθερες θα μιλήσουν για το δικαίωμα στην επικοινωνία, στην κοινωνική συνδιαλλαγή, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Θα μιλήσουν για την ανάγκη της οικογένειας που έχει ένα παιδί με αναπηρία που γίνεται έφηβος, νέος, να έχει την επιλογή για συμμετοχή σε ένα χώρο κατάλληλο για τον ελεύθερο χρόνο του.

Για την ουσιαστική υλοποίηση του προγράμματος, προϋποτίθεται η συνεργασία των μελών της κοινότητας, όπως των μαθητών και των αποφοίτων του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισσάμου, του καλλιτεχνικού Εργαστηρίου διάΔρασης, νέων της περιοχής της Κισσάμου με ή χωρίς αναπηρία με καλλιτεχνική ανησυχία.

Όλοι και όλες, θα έχουν τη δυνατότητα, διαμέσου αυτής της κοινής εμπειρίας, να διαπιστώσουν ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει δικαίωμα στην έκφραση με το δικό του/της μοναδικό τρόπο.

Στρατηγικοί  στόχοι της δράσης είναι:

• Να προαχθεί η ισότητα στην πρόσβαση και τη συμμετοχή στην τέχνη και τον πολιτισμό.

• Να αναδειχθούν η τέχνη και ο πολιτισμός ως βασικά μέσα για τη δημιουργία μιας
συμπεριληπτικής κοινωνίας.

• Να ενισχυθεί η αποδοχή της διαφορετικότητας.

• Να δημιουργηθούν κέντρα δημιουργικής απασχόλησης

• Να προωθηθεί η ελευθερία και η δημιουργική έκφραση των Ατόμων με Αναπηρία μέσω κάθε μορφής τέχνη.

 

Συνδεσμοι

Χάρτης

Αφίσα εκδήλωσης

Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.

Όλες οι εκδηλώσεις