1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ          

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – ‘Ιδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ), συνεπείς προς την πατροπαράδοτη σχέση αλληλεγγύης μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου, που στα δημοτικά τραγούδια αποκαλούνται «αδερφές», οργανώνουν στην πόλη των Χανίων και στον Πύργο Αλικιανού, Σάββατο και Κυριακή, 21 -22 Σεπτεμβρίου 2024, εκδήλωση Μνήμης  για τη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση μετέχουν Ελλαδίτες και Κύπριοι πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και ειδικοί ερευνητές.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο επαναφέρουν το Κυπριακό στην επικαιρότητα, όχι ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά ως μέρος γενικότερων διευθετήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Απέναντι σ’ αυτή τη συγκυριακή προοπτική, το Συνέδριό μας φιλοδοξεί να συνεισφέρει, μέσω διακεκριμένων ειδικών ερευνητών απ’ όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους, την προοπτική της πολιτισμικής διαχρονίας, της ιστορικής επιστήμης, του διεθνούς δικαίου, της εθνικής στρατηγικής και διπλωματίας˙ και πάνω απ’ όλα, τη θέση του πραγματικού Υποκειμένου της Ιστορίας, του ελληνικού Κυπριακού λαού, όπως αυτή διερμηνεύεται από την επιβλητική (λαϊκή και λόγια) ποιητική παραγωγή μιας ολόκληρης πεντηκονταετίας (1974-2024), όπου η εισβολή. η κατοχή, η ανοιχτή πληγή των αγνοουμένων και τ’ άλλα εγκλήματα πολέμου, η προσφυγιά χιλιάδων Κυπρίων μέσα στην ίδια τους τη χώρα κι οι ευθύνες των φίλιων και εχθρικών εξουσιών δεν έπαψαν ως σήμερα ν’ αποτελούν το κεντρικό θέμα της κυπριακής ποιητικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στόχος μας να ξεκινήσομε, στο μέτρο που μας αναλογεί, έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε όλες τις παραμέτρους του Κυπριακού, από τον οποίο και μόνο μπορεί να προκύψει μια ευρύτερη διαλεκτική που να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των «κεκτημένων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η είσοδος και συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ελεύθερη.

 

Υ.Γ. Στο επόμενο δελτίο τύπου, που θα κυκλοφορήσει μόλις διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

..

ΣΥΝΕΔΡΟΙ ─ ΠΡΟΣΚΕΚΛHMENOI OMIΛHTEΣ

Γιώργος Αϊφαντής, Διπλωμάτης, τέως Πρεσβευτής σε Ιράν και Φιλανδία, πληρεξούσιος Υπουργός Α’ επί τιμή, Μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο (ΕΠ.Ε.Κ.Κ).

Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.

Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Διδάσκων στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διονύσης Δρόσος, Ομότ. καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Γιάννης Ιωάννου, Καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, Ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

Πρόεδρος Εταιρείας Κρητικών Σπουδών

Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α, πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης και σχολιαστής σε ημερήσιο Τύπο, Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς, Διευθυντής στον ενημερωτικό Ιστότοπο SLpress.gr.

Βασίλης Μανουσάκης, Συγγραφέας, Μεταφραστής, Μέλος του διδακτικού προσωπικού του New York Writers Workshop, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Αμερικανικό Κολέγιο (Deree).

Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Συγγραφέας.

Νότης Μαριάς, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τέως Ευροβουλευτής ( 2014-2019), Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κώστας Μουτζούρης, Φιλόλογος, Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Δημήτρης Ξενάκης, καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μανούσος Παραγιουδάκης, Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Γιώργος Σαχίνης, Δημοσιογράφος, CRETE TV

Θέμης Τζήμας , Δικηγόρος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του Α.Π.Θ. και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Βασίλης Φούσκας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies.

 

Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου

Έτος Ιδρύσεως: 1992, Αρ. Εγγραφής: 401/92

73005   Πύργος Αλικιανού Χανίων

Τηλ. + Fax: +30 28210 78831, κιν.: +30 6985677342

E-mail: [email protected], [email protected]

Ιστοσελίδα: www.eks-ik.eu

 

Συνδεσμοι

Χάρτης

Αφίσα εκδήλωσης

Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.

Όλες οι εκδηλώσεις