1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Η Πρωτοβουλία μας από την αρχή έθεσε ξεκάθαρα το αίτημα της άμεσης απομάκρυνσης της BelvedereΕΠΕ, καθώς και των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής οι οποίες εισέβαλαν προσφάτως στα Μνημεία στο Λόφο Καστέλι. Έχουμε επισημάνει, με δημόσιες ανακοινώσεις μας, ότι οι πάσης φύσεως εργασίες που αποσκοπούν στηνμετατροπή των Μνημείων σε ξενοδοχείο είναι παράνομες  εξαιτίας των δεσμευτικών διατάξεων του ισχύοντος  ΓΠΣ (νόμος 4178/2013, άρθρο 51, παράγραφος 15), σύμφωνα με τις οποίες στην δημόσια περιουσία ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου στον Λόφο Καστέλι επιτρέπεται μόνο χρήση εκπαίδευσης. Επομένως, η εταιρεία Belvedere πρέπει να αποχωρήσει πάραυτα, καθώς έχει εκλείψει το αντικείμενο σύμβασης.

Παρατηρώντας με έκπληξη τις φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, ηBelvedereμε την συμπαράσταση και ανοχή  της πλειοψηφίας των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπό την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων φαίνεται ότιπροχώρησε σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς. Οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα, μετά την αποχώρηση της Belvedereκαι των αστυνομικών δυνάμεων, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και προκαλούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν επεμβάσεις στα μνημεία και στο περιβάλλοντα χώρο οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και πρέπει να ελεγχθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχέςκαθώς και από τον φερόμενο ιδιοκτήτη ήτοι από το δημόσιο Πολυτεχνείο Κρήτης προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η έγκριση εργασιών της δ/νσης αναστήλωσης του Υπουργείου πολιτισμού αναφέρει την δειγματοληψία έξι δειγμάτων λιθοσωμάτων διαστάσεων 5εκ x 5εκ x 5εκ από συγκεκριμένες θέσεις, τελικά στο κτίριο έχουν ληφθεί και αποκατασταθεί με σκυρόδεμα εννέα πυρήνες λιθοσωμάτων πάχους 10 εκατοστών και πολύ μεγάλου βάθους, ενώ υπάρχουν άλλα 11 σημεία όπου έχουν ληφθεί αντίστοιχοι πυρήνες από λιθοσώματα, διαμέτρου 10 εκ. και μεγάλου βάθους, χωρίς να έχουν καλυφθεί καν με επισκευαστικό σκυρόδεμα!

Σήμερα, η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι έφθασε η ώρα να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για το μέλλον του μνημειακού συγκροτήματοςμε στόχο την αξιοποίησή τουπρος όφελος της τοπικής κοινωνίας, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και των φοιτητικών αναγκών. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανιών και του Πολυτεχνείου Κρήτης.Ως προς τούτο η πρωτοβουλία μας προγραμματίζει να επισκεφθεί τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Δήμαρχο Χανίων και τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου.

Τέλος ενημερώνουμε ότι η Πρωτοβουλία μας έχει ήδη αναθέσει σε έγκυρους νομικούς να εξετάσουν όλες τις πτυχές της σύμβασης, των ανανεώσεων και παρατάσεων αυτής καθώς και της νομιμότητας των πρόσφατων παρεμβάσεων της Belvedere ΕΠΕστα Μνημεία προκειμένου να της καταλογιστούν  ευθύνες.

 

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι:

  1. Ζητά από τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμπορευθούν με το πάνδημο αίτημα και να σταματήσουν να προωθούν τα σχέδια της εκποίησης. Ζητά και απαιτεί από την Belvedere να σταματήσει να προκαλεί την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και να αποσυρθεί οριστικά από τα Μνημεία της πόλης
  2. Συνυπογράφουμε το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Χανίων και δηλώνουμε και εμείς «απερίφραστα ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε εξέλιξη παρέμβασης του κεντρικού κράτους, που θα επιδιώξει να επιβάλει τη λειτουργία των ιστορικών κτιρίων με εμπορευματικά κριτήρια, κόντρα στις αποφάσεις και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος του χανιώτικου λαού, με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις».
  3. Ζητά από τον Δήμο Χανίων να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικά μέσα, με βάση και το τελευταίο ψήφισμα του Δ.Σ.
  4. Ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να αφουγκραστεί την πάνδημη βούληση και να σταματήσει να ενθαρρύνει την Belvedere.

 

 

 

 

Σχετικά Νέα ανακοινώσεις