1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

Επιστολή συμπαράστασης προς τον Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023, για την κατάργηση του ασύλου των βουλευτών

Κυρία Πρόεδρε, Αγαπητές φίλες και φίλοι

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. (με μέλη 48 πρωτοβάθμιους πολιτιστικούς συλλόγους ) μετά το Δ.Σ. την Δευτέρα 10/6/2024 και με την κατά πλειοψηφία απόφασή της, επιθυμεί με την παρούσα επιστολή, να εκφράσει τη βαθύτατη συμπαράστασή της στο Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023 και στους 1.500.000 πολίτες που ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του ασύλου των βουλευτών.

1. Ανάγκη για δικαιοσύνη και αποκατάσταση της αλήθειας: Η τραγωδία στα Τέμπη άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ελληνική κοινωνία, με τις οικογένειες των θυμάτων να βιώνουν ανείπωτο πόνο και αδικία. Η αναζήτηση δικαιοσύνης δεν αποτελεί απλώς δικαίωμα των πληγέντων, αλλά καθήκον της κοινωνίας και του κράτους. Η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των υπευθύνων είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενίσχυση της πίστης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Ενισχύοντας την απονομή δικαιοσύνης, όχι μόνο στηρίζουμε τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά συμβάλλουμε και στη διασφάλιση ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν.
2. Αποτροπή μελλοντικών τραγωδιών: Η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των υπευθύνων είναι επίσης καίριας σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών τραγωδιών. Η διαφάνεια και η λογοδοσία των αρμόδιων αρχών μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για μελλοντικά περιστατικά αμέλειας ή κακοδιαχείρισης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο οι υπεύθυνοι θα δρουν με μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα.
3. Ενίσχυση της δημοκρατίας και της λογοδοσίας: Η συμμετοχή 1.500.000 πολιτών στη διαδικασία ψηφοφορίας για την κατάργηση του ασύλου των βουλευτών αποτελεί σημαντική απόδειξη της λαϊκής βούλησης για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στο πολιτικό σύστημα. Το άσυλο των βουλευτών, όπως ισχύει σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο προστασίας έναντι νομικών συνεπειών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πραγματικών ευθυνών. Η κατάργηση του ασύλου θα προάγει τη λογοδοσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.
4. Διαφάνεια και υπευθυνότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων: Η διαφάνεια στις ενέργειες των εκλεγμένων αντιπροσώπων είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία. Η κατάργηση του ασύλου θα επιτρέψει τη δικαστική διερεύνηση πιθανών ατασθαλιών ή παρανομιών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Οι βουλευτές, ως αντιπρόσωποι του λαού, πρέπει να υπόκεινται στις ίδιες νομικές συνέπειες με όλους τους πολίτες, ενισχύοντας έτσι την αρχή της ισονομίας.
5. Υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου στηρίζει ακλόνητα τις πρωτοβουλίες που προάγουν τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και τη δημοκρατία. Πιστεύουμε ότι η απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα των Τεμπών και η κατάργηση του ασύλου των βουλευτών θα συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός δικαιότερου και πιο διαφανούς κράτους. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών είναι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται από όλους τους θεσμούς της χώρας.

Είμαστε στο πλευρό σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί σας για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον.

Με εκτίμηση
Κουνελάκης Στέλιος
Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.

 

Σχετικά Νέα ανακοινώσεις