1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

Κίσαμος , Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΦΕΚ «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου»

 

Στα πλαίσια των δέκα (10) χρόνων λειτουργία της , η ΕΠΟΦΕΚ διοργανώνει έξι (6) τοπικές συναντήσεις- Ημερίδες με  κατοίκους  χωριών σε όλη την  Επαρχία Κισάμου, από την Δευτέρα 19 έως  και την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022. Τα θέματα των συναντήσεων αφορούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους . Η ανωτέρω δράση , η οποία θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση Συνεδρίου στην ΟΑΚ την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, τιτλοφορείται «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου».

Τις Ημερίδες και το Συνέδριο στην  ΟΑΚ συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Κισάμου, ο Δήμος Πλατανιά και η ΚΕΔΗΠ, η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του κύκλου των Ημερίδων και του Συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει η ΕΠΟΦΕΚ , έλαβε χώρα μία πρώτη συνάντηση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.) την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν η κ Μαλανδράκη-Κρασουδάκη Σοφία, Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η κ Λουπάκη Ασπασία, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Πλατανιά, ο κ Καπνισάκης Αντώνιος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Δ. Πλατανιά και Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ, ο κ Καψωμένος Ερατοσθένης, Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Κρητικών Σπουδών,  ο Δρ. Ζορμπάς Κων/νος, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο κ Κουνελάκης Στέλιος, Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών, ο κ Μπουρδάκης Εμμανουήλ, Αντιπρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθοκεφάλας, ο κ Κουλετάκης Ανδρέας, Γραμματέας της ΕΠΟΦΕΚ, ο κ Γιακουμάκης Ιωάννης, Αναπληρωτής Γραμματέας της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοθιανών-Σκαφιώτου, ο κ Γρυμπαουλάκης Δημήτριος, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυρρήνιας και του Συλλόγου Προβολής Κισάμου  «Η Γραμπούσα», ο κ Μακράκης Γεώργιος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάτους «Οι Νέοι Ορίζοντες», , ο κ Κανδαράκης Γεώργιος, δάσκαλος, ο κ Χαρτζουλάκης Κων/νος, γεωπόνος, ο κ Μπενιουδάκης Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τοπολίων, ο κ Βαρουχάκης Κων/νος, υπεραθλητής, ο κ Παπαντωνάκης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμβούσας, ο κ Κουκουράκης Κων/νος, πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου και ο κ Τζανακάκης Γεώργιος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους «Η Αναγέννηση».

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην Πολυρρήνια την Δευτέρα 26/9/2022, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου πραγματοποίησε με επιτυχία, την  Πέμπτη 1/9/2022, συνάντηση στο κοινοτικό γραφείο της Πολυρρήνιας Κισάμου. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ Κουνελάκης Στέλιος, Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών, ο κ Γρυμπαουλάκης Δημήτριος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυρρήνιας και Υπεύθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της ΕΠΟΦΕΚ, ο κ Λιουδάκης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου πρώην Κοινότητας Κουκουναράς, ο κ Πατεράκης Νεκτάριος, Αρχαιολόγος, η κ Γεωργακάκη Ελένη, Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου , ο κ Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος-γεωπόνος, ως εκπρόσωπος του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου,  ο κ Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος-δάσκαλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ριζιτών «Η Κίσαμος», ο κ Σημαντηράκης Νικόλαος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλεργιανών-Μαρεδιανών-Βαρδιανών «Η Βάρδια», η κ Νταγκουνάκη Ανθούλα, Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων Καστελίου Κισάμου, ο κ Μαθιουδάκης Νικόλαος, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πολυρρήνιας, ο κ Λουκάκης Παναγιώτης, κάτοικος Πολυρρήνιας, η κ Πατεράκη Ηρώ, κάτοικος Πολυρρήνιας και τέλος ο κ Γεωργιλάς Γεώργιος, διοικητικός γραμματέας της ΕΠΟΦΕΚ.

Και στις δύο συναντήσεις συζητήθηκαν, υπό τον συντονισμό του κ Κουνελάκη, τα θέματα των Ημερίδων και του Συνεδρίου με γενικό τίτλο: «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου». Ειδικότερα στην συνάντηση της Πολυρρήνιας συζητήθηκαν τα θέματα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί εκεί την Δευτέρα 26/9/2022 , ήτοι Αρχαιολογικοί χώροι, Μονοπάτι Ε4,Αρχαίος Ελαιώνας Γαλουβά, Μουσική και Χορευτική παράδοση της Κισάμου-Μουσείο Μουσικών Κρήτης. Διατυπώθηκαν οι προβληματισμοί των συμμετεχόντων , αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις εν λόγω δράσεις.

Ευχαριστούμε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και τον Γενικό Διευθυντή της ,Δρ Ζορμπά Κωνσταντίνο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυρρήνιας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κ Γρυμπαουλάκη Δημήτριο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πολυρρήνιας, κ Μαθιουδάκη Νικόλαο για την άψογη φιλοξενία και προετοιμασία των συναντήσεων. Επίσης ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες στις  συναντήσεις.

Σας επισυνάπτουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα της δράσης «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου»:

 

 

10 ΧΡΟΝΙΑ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.  2012-2022

ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Α.ΗΜΕΡΙΔΕΣ –ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

1.Παλαιά Ρούματα   Δευτέρα 19-9-2022  και ώρα 17.00-21:00 (περιοχή  πρώην Δήμου Βουκολιών)

Θεματολογία:

-Παραδοσιακή Μουσική και χορός

-Μάχη της Κρήτης

-Γυναικεία επιχειρηματικότητα-Προιόντα Αγροτικής Γης

-Πολιτιστικές Διαδρομές

2.Γραμβούσα Τρίτη 20-9-2022  και ώρα 17.00-21:00 (περιοχή  Δημοτικού Διαμερίσματος Γραμβούσας και Πλατάνου)

Θεματολογία:

-Προστασία περιβάλλοντος (Μπάλος-Φαλάσαρνα)

-Εκπαίδευση και Πολιτισμός (Ειδικό Σχολείο Κουτουφιανών-Εικόνες Πολιτισμού)

-Επιχειρηματικότητα παραδοσιακών προϊόντων

-Νεολαία και πολιτισμός

– Πολιτιστικές Διαδρομές

3.Επισκοπή  Τετάρτη 21-9-2022  και ώρα 17.00-21:00 (περιοχή πρώην Δήμου Κολυμβαρίου)

Θεματολογία;

-Θρησκευτικός τουρισμός

-Μνημειακή Ελιά Βουβών

-Οινοποιεία –Ελαιουργεία-Προϊόντα Κρητικής Γης

-Ο κύκλος των Μουσείων

-Πολιτιστικές διαδρομές

 

 

4.Τοπόλια  Πέμπτη 22-9-2022 και ώρα 17.00-21:00(περιοχή  πρώην Δήμου Μηθύμνης)

Θεματολογία:

-Παραδοσιακοί οικισμοί

-Γιορτές Ρόκας

-Πολιτιστικές διαδρομές

 5.Έλος Παρασκευή 23-9-2022  και ώρα 17.00-21:00 (περιοχή πρώην Δήμου Ιναχωρίου)

Θεματολογία:

-Προστασία περιβάλλοντος (Ελαφονήσι-λατομεία γύψου)

-Κρητική Διατροφή

-Εναλλακτικός τουρισμός

-Πολιτιστικές διαδρομές

6.Πολυρρήνια Δευτέρα 26-9-2022  και ώρα 17.00-21:00 (υπόλοιπες περιοχές  Δήμου Κισάμου)

Θεματολογία:

-Αρχαιολογικοί χώροι

-Ε4

-Αρχαίος Ελαιώνας Γαλουβά

-Μουσείο Μουσικών Κρήτης

-Πολιτιστικές διαδρομές

Β. Τετάρτη  28-9-2022 και ώρα από 10.00-18.00 Συνέδριο με θέμα:  ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ στην Ορθόδοξο  Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι.

Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση από την δράση της ΕΠΟΦΕΚ.

 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της ΕΠΟΦΕΚ

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Νέα ανακοινώσεις