1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΟΥΒΩΝ-ΒΟΥΒΕΣ- ΚΥΡΙΑΚΗ 19/2/2023

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ)  θεωρώντας απαραίτητη την επικοινωνία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους αποφάσισε μετά από σχετική πρόσκληση να κόψει την πίτα της για το νέο έτος 2023, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουβών. Η κοπή της πίτας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβών και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβών, κ Στυλιανουδάκης Παναγιώτης. Καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους. Έπειτα έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβών (περιπατητική διαδρομή Βρύση-Αρχαία Ελιά Βουβών, αντικατάσταση ρολογιού Αγίου Νικολάου, διευθέτηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος αιθουσών του Συλλόγου, παιδική χαρά , απόδοση τιμών στους καταγόμενους από τις Βούβες αθλητές που έχουν διαπρέψει κλπ).

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβών, κ Στυλιανουδάκης Παναγιώτης, ο οποίος προλόγισε την βράβευση της πρώτης προέδρου του πρώην Πολιτιστικού Συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων Βουβών και νυν Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κ Αντωνία υπήρξε πολύ δραστήρια τόσο κατά την διαδικασία  ίδρυσης του συλλόγου, όσο και στο έργο το οποίο άφησε ως παρακαταθήκη στον σύλλογο και στο χωριό της και  αποτελεί πρότυπο για όλους μας.

Εμφανώς συγκινημένη πήρε τον λόγο έπειτα η τιμώμενη, κ Αντωνία Στυλιανουδάκη. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του πρώτου συλλόγου  (τότε Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριών  & Δεσποινίδων Βουβών), η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την παρότρυνση του Μακαριστού Μητροπολίτου κκ Ειρηναίου. Μάλιστα ο σύλλογος διοργάνωσε και την πρώτη Γιορτή Κρασιού, τον Σεπτέμβριο του 1985, η οποία σήμερα αποτελεί τοπικό θεσμό και επαναλαμβάνεται κάθε έτος.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ Κουνελάκης Στέλιος, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.. Καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία την οποία είχε η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. με την τιμώμενη κ Στυλιανουδάκη στο παρελθόν , εξήρε το έργο της και όπως χαρακτηριστικά είπε οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να τιμούν τους ανθρώπους που με θυσίες εργάστηκαν για το καλό του τόπου τους. Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους προσπαθούν να αναδείξουν το μοναδικό στοιχείο που λέγεται «Κισαμίτικη Πολιτιστική Ταυτότητα». Μάλιστα με το Συνέδριο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στις 28/9/2023 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από τους ανθρώπους της Κισάμου να αποτυπώσουν το τι εστί Κίσαμος- με τα τεράστια προβλήματα , αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες. Άμεση προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η υλοποίηση του Πολιτιστικού Δικτύου της Επαρχίας Κισάμου, ώστε μέσω αυτού να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ολόκληρη η Επαρχία. Τέλος απηύθυνε ο κ Κουνελάκης τα ευχαριστήρια του στις νοικοκυρές των Βουβών, που με πολύ μεράκι ετοίμασαν τα πλούσια εδέσματα της εκδήλωσης, πάντα με σεβασμό στην διατροφική παράδοση της Κισάμου.

Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυναν στους παρευρισκομένους κατά σειρά εμφάνισης ο κ Διγαλάκης, Βουλευτής Χανίων και  Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ Παπαδεράκης Αντώνης,  Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, ο κ Γρυμπαουλάκης Δημήτριος, Πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμβούσα» και Υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.,. ο κ Μυλωνάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Κισάμου, ο κ Μαλανδράκης Ιωάννης, Δήμαρχος Πλατανιά και τέλος η κ Μαλανδράκη-Κρασουδάκη Σοφία, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Όλοι μίλησαν για την αξία της συνεργασίας και της προσπάθειας ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας της Κισάμου, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των κοινών προσπαθειών και της δράσης των πολιτιστικών συλλόγων σε κάθε χωριό της Κισάμου.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα με την συνοδεία κρητικής μουσικής από το συγκρότημα του Βαγγέλη Μαριανάκη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. θα ήθελε εγκάρδια να ευχαριστήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουβών για την πρόσκληση σε κοινή κοπή της βασιλόπιτας για το νέο έτος 2023 και να τον συγχαρεί για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης.

 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.

Σχετικά Νέα ανακοινώσεις