1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ)

Ηρώων Πολυτεχνείου 96
Βίλα Ξαγοράρη
Κίσαμος Χανίων Κρήτη
73400
Τηλ.: 28220 83500
Ε mail: [email protected]
              [email protected]

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΠΟΦΕΚ

Κίσαμος, 24 Μαΐου 2022

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 διοργάνωσε με επιτυχία ημερίδα με τίτλο: «Προστασία περιβάλλοντος-Αναπτυξιακές δυνατότητες περιοχών Natura (Ακρωτήρι Γραμβούσας-Περιοχή Ελαφονησίου)» , στην αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων  του Δήμου Κισάμου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας άνοιξε ο κ Κουνελάκης Στέλιος, Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ. Ανακοίνωσε με συντομία τα θέματα των ομιλητών της ημερίδας και παρουσίασε στους παρευρισκομένους την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου και το έργο της. Έπειτα ανέπτυξε το Όραμα και το νέο μοντέλο για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη της  Κισάμου με όρους Αειφορίας και Βιωσιμότητας ,τον σχεδιασμό, ,τις συνεργασίες και τις συνέργειες των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων για την αλλαγή και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής με βάση τον Πολιτισμό, όπως αυτά αποτυπώνονται στην μελέτη “Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Επαρχίας Κισάμου “ της  Αναστασίας Στρατηγέα, καθηγήτριας  Ε.Μ.Π., Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Ακολούθησε η ομιλία του κ Πιτσιγαυδάκη Χαράλαμπου , δικηγόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο , που αφορά την διαχείριση των περιοχών Natura και πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία τους.

Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκε ο κ Φίλης Ιωάννης, πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος μίλησε για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στην Κρήτη ιδιαίτερα και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα ,εντός αλλά και εκτός του νησιού.

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο κ Τσούτσος Θεοχάρης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του τουρισμού στις περιοχές Natura , αναφερόμενος κυρίως την περιοχή του Μπάλου ως παράδειγμα διαχείρισης.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ Λυμπεράκης , βιολόγος Ph.D. του Πανεπιστημίου Κρήτης , ο οποίος μίλησε για την εμπειρία διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura και πρότεινε απλοποιημένους τρόπους προστασίας αυτών.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ Κουκουράκης Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει αυτή για να προστατεύσει τις περιοχές Natura.

Τέλος τον λόγο πήρε ο κ Γιαννακάκης Θάνος , μέλος της WWF Ελλάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε λύσεις διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με άξονα αναφοράς την φύση και τις επιταγές της.

Όπως τονίστηκε από όλους τους εισηγητές και πολίτες  είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα  από όλους του αρμόδιους φορείς και ιδιαιτέρως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία των περιοχών Natura και ιδιαιτέρως των περιοχών που δέχονται μεγάλες πιέσεις, όπως ο Μπάλος και το Ελαφονήσι .

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική προστασία των περιοχών αυτών  με όρους Αειφορίας και   Βιωσιμότητας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου θα ήθελε  να ευχαριστήσει όλους τους ομιλητές της ημερίδας και τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε για την παρουσία και την συμμετοχή τους τον κ Μυλωνάκη Γεώργιο, Δήμαρχο Κισάμου, τον κ Παπαδεράκη Αντώνιο, θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, την κ Μαλανδράκη Σοφία, περιφερειακό σύμβουλο, τον κ Κουμάκη Νεκτάριο, ειδικό σύμβουλο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και δημοτικό σύμβουλο Κισάμου, τον κ Μαρινάκη Αλέξανδρο, περιφερειακό σύμβουλο Χανίων, τον κ Μαυροδημητράκη Σπύρο, Αντιδήμαρχο Κισάμου, τον κ Χριστουλάκη Θεόφιλο, Αντιδήμαρχο Κισάμου, τον κ Σταθάκη Θεόδωρο, επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης δήμου Κισάμου, τον κ Φραγκιουδάκη Γεώργιο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κισάμου, τον κ Τουλουπάκη Θεόδωρο, δημοτικό σύμβουλο Κισάμου, τον κ Κουνδουράκη Βασίλειο, πρόεδρο της Κοινότητας Κισάμου και τον κ Πατεράκη Ευάγγελο, πρώην πρόεδρο του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου. Επίσης ευχαριστούμε τους εκπροσώπους του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου, των Πολιτιστικών Συλλόγων  Βλάτους,  Πλατάνου, Μαραθοκεφάλας, Μοθιανών-Σκαφιώτου, Έλους, των Ριζιτών Κισάμου και των Κυριών & Δεσποινίδων Κισάμου. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δήμο Κισάμου για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων και τον κ Παπαδημητράκη Μενέλαο για την βιντεοσκόπηση της ημερίδας. Τέλος ευχαριστούμε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και γενικά όλους τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην ημερίδα μας.

Με εκτίμηση

Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Κουνελάκης Στέλιος                                                                               Κουλετάκης Αντρέας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Νέα ανακοινώσεις