1._ευρωπαικο_ταμειο 2._logoΥΠΑΑΤ 3._logo_LEADER_PNG 4._logo_ΠΑΑ_2014-2020 5._logo_ΕΣΠΑ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EN

Πληροφοριες

Η Ρόκκα είναι ένα ημιορεινό χωριό της Κισάμου Χανίων, το οποίο εν μέρει είναι κτισμένο πάνω στα λείψανα της αρχαίας πόλης της Ρόκκας, στην  νότια πλαγιά ενός εντυπωσιακού ασβεστολιθικού λόφου, που ονομάζεται Τρουλί. Η κοινότητα της Ρόκκας περιλαμβάνει και τον οικισμό Κερά και στην τελευταία απογραφή του 2011 τα δύο χωριά μαζί είχαν 88 κατοίκους.

Η Ρόκκα διαθέτει αρχαιολογικό χώρο, που η ανάδειξή του πραγματοποιείται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Στις παρυφές του λόφου Τρουλί διακρίνονται τα οικιστικά λείψανα της αρχαίας Ρόκκας, δηλαδή λαξευτές οικίες στο ασβεστολιθικό πέτρωμα, λαξευτές δεξαμενές, κλίμακες, δρόμοι, πλατεία και αγωγοί για την συλλογή των όμβριων υδάτων. Η αρχαία πόλη δεν συγκαταλέγεται στις αυτόνομες κρητικές πόλεις, αλλά πιθανότατα ήταν εξαρτημένη διοικητικά από την ισχυρή γειτονική Πολυρρήνια. Από το βυζαντινό φρούριο διασώζονται ελάχιστα ερείπια.  Μέσα στον χώρο του φρουρίου βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Γεωργίου.

Κοντά στον οικισμό βρίσκεται το φαράγγι της Ρόκκας, μήκους 2 χλμ. Ξεκινάει από το χωριό Δελιανά και καταλήγει στην Ρόκκα. Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πολλά πλατάνια που χαρίζουν την δροσιά τους, ενώ σε ορισμένα σημεία τα κατακόρυφα τοιχώματα υψώνονται εντυπωσιακά, κάνοντας την διαδρομή μαγευτική.

Από το καλοκαίρι του 2013 πραγματοποιούνται στα χωριά της Ρόκκας και της Κεράς οι Γιορτές Ρόκκας, οι οποίες αποτελούν μια συνάντηση κοινωνίας, πολιτισμού και τεχνών. Διοργανώνονται από τους ίδιους τους κατοίκους τους και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνδεσμοι

el.wikipedia.org

Χάρτης

Κισαμος Φύση