Χημικά

 

ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

 

Share

 

 

Παγκρήτιο κάλεσμα σε 10ήμερη πανελλαδική κινητοποίηση

 

& αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης της Σούδας στις 19-21 Ιουλίου 2014

 10305964 10202903443321136 7698848662381520907 n

 

 

Share

Περισσότερα...

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Σύριας στα ανοικτά της Κρήτης, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) διοργανώνουν επιστημονική Ημερίδα το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014, και ώρα 11.00 π.μ. αφιερωμένη στον κίνδυνο από τα απόβλητα για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, με θέμα: 
«Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές από τη ρύπανση του περιβάλλοντος: Σενάρια καταστροφής από χημικά και στερεά τοξικά απόβλητα».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.oac.gr ή τηλεφωνείστε στο 2824022245. 


 

Share

Παγκρήτια συγκέντρωση - πορεία ενάντια στα χημικά του πολέμου, την Κυριακή 9 Μαρτίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας.

Share

ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) καλεί όλα τα μέλη της να συμμετέχουν στην παγκρήτια συγκέντρωση - πορεία ενάντια στα χημικά του πολέμου, την Κυριακή 9 Μαρτίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας.

 

Συγκέντρωση και αναχώρηση από την Κίσαμο με λεωφορεία στην πλατεία του Ο.Τ.Ε., στις 11.00 π.μ..

Share

Περισσότερα...

Την Τρίτη 22 Ιουλίου συναντήθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων, το Ένα Καράβι για τη Γάζα, δημοσιογράφοι, θεσμικοί και ακτιβιστές που θα επιβιβαστούν στην εν πλω διαμαρτυρία, καθώς και άλλοι συμπολίτες μας και κάτοικοι των Χανίων. Σε αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε και συντονίστηκε η επόμενη, παγκρήτια και πανελλαδική πλέον, δράση της εν πλω διαμαρτυρίας, που έχει ήδη ανακοινωθεί εδώ και καιρό.

Συγκεκριμένα:

 

  • Η εν πλω διαμαρτυρία θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 2 μ.μ από το παλιό λιμάνι των Χανίων. Εκεί θα επιβιβαστουν όσοι ταξιδέψουν στα σκάφη με σκοπό να πλησιάσουν τοCape Rayγια να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα ενάντια στο πείραμα της υδρόλυσης.
  • Καλούμε όλους τους κατοίκους των Χανίων να παραβρεθούν στο σημείο για να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.
  • Καλούμε τα σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, του Ομίλου Φουσκωτών καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων να συνοδεύσουν τα ιστιοπλοϊκά κατά την έξοδό τουςαπό το λιμάνι μέχρι τα Θοδωρού.
  • Καλούμε σε συνεχείς πανελλαδικές δράσεις ενημέρωσηςγια όσο καιρό θα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα. Η ασπίδα προστασίας μας είστε όλοι εσείς.

 

Την Πέμπτη 24 Ιουλίου στις 12 μμ θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο από όλους τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα για τους συντάκτες τύπου και τηλεόρασης.

Αποφασίστηκε επίσης ότι θα λειτουργεί καθημερινά ομάδα επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων του ανοικτού συντονιστικού Χανίων με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών σε περίπτωση εμπλοκής. Η επικοινωνία με την ομάδα γίνεται με το e-mail του συντονιστικού (syntonistiko.chania@gmail.com), τηλεφωνικά (Αντώνης Σκαμνάκης, 6974020875), και από το blog του συντονιστικού (http://destruction-of-chemical-weapons.blogspot.gr).

 

Χανιά, 23/7/2014

Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων

 

Share

Μεγάλη συγκέντρωση έγινε σήμερα 9-3-2014 κατά της ρήψης των χημικών

στο λιμάνι της Σούδας παρά τις κακές καιρικές συνθήκες

 

Φωτογραφικό υλικό από την συγκέντρωση

 

 

Ηχογραφημένες ομιλίες

 

 

 

 

Share

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 23/3/2014, ΣΤΙΣ 12:30, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ,  ΓΙΑ ΤΟ ΗΧΗΡΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ .

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ. ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ 09:15 π.μ. ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΤΕ.

                                                                              ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ


Share

Ενα μεγάλο ΟΧΙ από τους Κρητικούς στη ρήψη των Χημικών στη Μεσόγειο

Μια λαοθάλασσα ανθρώπων από κάθε γωνιά της Κρήτης

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

 Σήμερα 23 Μαρτίου οι πολίτες της Κρήτης συγκεντρωθήκαμε στην ιστορική μονή του Αρκαδίου για να διακηρύξουμε την αντίθεσή μας στην ‘εξουδετέρωση‘ των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο.
Σ’ αυτή την συγκέντρωση μάς συνοδεύει η δύναμη της φωνής των χιλιάδων προηγούμενων γενεών που υπέφεραν τις συνέπειες των πολέμων, και των οποίων η ηχώ συνεχίζει να ακούγεται σήμερα σε όλους τους τόπους όπου οι πόλεμοι αφήνουν το καταστροφικό σημάδι τους με νεκρούς, εξαφανισμένους, ανάπηρους, πρόσφυγες, και εκτοπισμένους.

Στην ιστορία της Μεσογείου, ο πόλεμος πάντα ήταν παρόν. Οι πόλεμοι και η παραγωγή όπλων επηρέαζαν πάντοτε αρνητικά την οικονομία των λαών απορροφώντας κεφάλαια τα οποία θα έπρεπε να πηγαίνουν στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και στην καλυτέρευση της ζωής.
Στις μέρες μας, το δράμα είναι κάθε μέρα πιο τραγικό, επειδή η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει στους ισχυρούς, να παράγουν όπλα κάθε φορά πιο καταστροφικά.
Η επιρροή που έχουν οι βιομήχανοι των όπλων να πιέζουν ώστε να διατηρηθούν οι συγκρούσεις και έτσι να καταναλωθούν, να χρησιμοποιηθούν και να δοκιμαστούν, έχουν θέσει σε αποσταθεροποίηση την περιοχή. Έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο, να καμουφλάρουν την απληστία τους, βαφτίζοντας αναγκαία, αναπόφευκτη ακόμα και ειρηνευτική(!), την εξουδετέρωση” των χημικών όπλων της Συρίας στην περιοχή μας.
Οι κίνδυνοι της ανυπολόγιστης καταστροφής, ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος από το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, μας κατευθύνουν, ώστε να κάνουμε την δική μας σύγκρουση.
Αυτή είναι και η δική μας ευθύνη, μια πράξη συνεκτική, με νόημα, ηθική και επείγουσα.
Απαιτούμε η Μεσόγειος να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών.
Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, προεδρεύουσα της Ε.Ε. να πάρει επιτέλους θέση στον δημόσιο διάλογο. Δεν ζητούμε ούτε αντισταθμιστικά οφέλη ούτε να κατευνάσει τους φόβους μας.
Απαιτούμε να εγκαταλείψει το δόγμα της πυγμής και του φόβου, τη σιωπή, τον δεσποτισμό, απέναντι στους πολίτες και να εγκαταλείψει μαζί με εκείνους, στις αποφάσεις των οποίων συναίνεσε, τα καταστροφικά σχέδια σε βάρος μας.
Από τα όργανα της Ε.Ε. του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, απαιτούμε να αλλάξουν τις πολεμοχαρείς πολιτικές τους, κατευθύνοντας τες προς την ανθρώπινη εξέλιξη.

Το μοντέλο που εμείς προτείνουμε, δεν χωρά άλλα πειράματα.
Επομένως λέμε όχι στην ‘εξουδετέρωση‘ των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο.

Πρόθεσή μας είναι να εργαστούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση για να αλλάξουμε τη ροή της ιστορίας, κατασκευάζοντας ένα αληθινό μέλλον στην Μεσόγειο με Ειρήνη και Μη-βία.
Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη με ελεύθερη βούληση και θα την προωθήσουμε μαζί με όλους εκείνους που απορρίπτουν κάθε μορφή βίας και υπερασπίζονται καθημερινά την πραγματική δημοκρατία, την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ειρήνης.
Σε εμάς αντιστοιχεί όχι μόνο να καταγγείλουμε τις βίαιες πολιτικές που λαμβάνονται ερήμην των πολιτών σε βάρος των πολιτών, αλλά να τις απομονώσουμε και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αλλάξουν και να θέσουν σε προτεραιότητα ανθρώπινες δραστηριότητες σε ειρηνικά έργα.
Προσκαλούμε άτομα, καθώς και αντιπροσώπους, μέλη οργανώσεων, σωματείων, ομάδων, πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων, να ενωθούν μαζί μας σ’ αυτήν τη διακήρυξη και να εργαστούμε ο καθένας στο πεδίο του, και στη συνέχεια να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις, σε συμμαχίες, ώστε τελικά να παράγουμε ένα μεγάλο κίνημα το οποίο θα καταστήσει την Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.
Η Μεσόγειος είναι η γειτονιά μας όλος ο κόσμος είναι το σπίτι μας.
Τα σενάρια καταστροφής δεν θα γίνουν εφιάλτες μας.
Ο αγώνας μόλις αρχίζει και θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ώστε η Μεσόγειος να είναι θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

 

ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

Νέλλη Κατσαμά

 

 

ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Με πρωτοβουλία της «Συντονιστικής Επιτροπής Χανίων κατά της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/4 Συνέλευση όπου αποφασίστηκε κλιμάκωση των δράσεων με Οργάνωση, Κινητοποίηση, Συγκέντρωση και εν πλω Διαμαρτυρία που θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Χώρας Σφακίων την Κυριακή του Θωμά 27/04.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Δημαρχείο Χανίων 10 π.μ (με 2 πούλμαν και εισιτήριο 5 euro) και άφιξη στο παλιό λιμάνι Σφακίων στις 12.00 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες από εκπρόσωπους των Συντονιστικών Επιτροπών της Κρήτης, ενώ η επιστημονική κάλυψη του θέματος θα γίνει από τον Ε. Πισσία, συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία και υπεύθυνο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Λιμάνι Σφακίων όπου οι συγκεντρωμένοι θα επιβιβαστούν στο καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ

« Δασκαλογιάννης» που μαζί με φουσκωτά, αλιευτικά, και άλλα σκάφη καθώς και το γνωστό σκάφος «Άγιος Νικόλαος» της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ( που αποτελεί ένα από τα δυο Ελληνικά ψαροκάικα που τον Αύγουστο του 2008, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ακτιβιστές), θα ανοιχτούν στα 3-5 μίλια.

Την εν πλω διαμαρτυρία θα βιντεοσκοπήσει αεροπλάνο της Αερολέσχης Χανίων.

Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθητοποίηση και πιστεύοντας βαθειά ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει να γίνει γνωστή ευρέως και να υποστηριχτεί έμπρακτα,

ΖΗΤΑΜΕ την ενεργό συμμετοχή τόσο της κοινωνίας της Κρήτης όσο και όλων των φορέων καθώς και όσων διαθέτουν βάρκα ή φουσκωτό να το μεταφέρουν στη Χώρα Σφακίων και να συμμετάσχουν Δυναμικά στην εν πλώ Διαμαρτυρία.

Δηλώνουμε πως όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη Παγκρήτια εν πλώ Διαμαρτυρία στη Χώρα Σφακίων ότι

  • Μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από ολες τις χώρες του πλανήτη.
  • Λεμε ΟΧΙ σε όλους του πολέμους

Συντονιστική Επιτροπή Χανίων Ενάντια στην Εξουδετέρωση Χημικών Οπλων στη Θάλασσα της Μεσογείου

Share

 

 

Επιστημονική ημερίδα για τα χημικά στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Σύριας στα ανοικτά της Κρήτης, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) διοργανώνουν επιστημονική Ημερίδα το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014,   αφιερωμένη στον κίνδυνο από τα απόβλητα για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, με θέμα:

«Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές από τη ρύπανση του περιβάλλοντος:

Σενάρια καταστροφής από χημικά και στερεά τοξικά απόβλητα»

Πρόγραμμα.

11.00 Έναρξη της Ημερίδας

-Χαιρετισμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο της ΟΑΚ.

-Εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον Δρ  Κωνσταντίνο Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ.

11.15 Επιστημονική εισήγηση από τον κ. Ευάγγελο Γιδαράκο, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, με θέμα: «Οι κίνδυνοι από το πιθανό εν πλω σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοικτά της Μεσογείου».

11.45 Επιστημονική εισήγηση από τον κ. Γιώργο Χ. Σμπώκο, Διδάκτορα νομικής  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδικότητα στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, με θέμα «Νομικά και κοινωνικά μέσα για την αποτροπή της τοξικής απειλής από τα χημικά της Συρίας».

12.15 Επιστημονική εισήγηση από τον κ. Κωνσταντίνο Πατεράκη, Μηχανολόγο Μηχανικό Msc, Δ/ντή Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, με θέμα: «Οι απειλές στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τις χωματερές και τα στερεά απόβλητα στην Κρήτη».

12.30 Κείμενο διαμαρτυρίας και συμμετοχή του κοινού σε ηλεκτρονικό ψήφισμα διαμαρτυρίας «SAVECRETE: ΟΧΙ στην ταφή των χημικών αποβλήτων στη θάλασσα της Κρήτης» στο Αvaaz.com.

Συντονίζει ο Δρ Λουκάς Ανδριανός, επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ηχογραφημένες ομιλίες

Φωτογραφικό υλικό

Share