ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ Ν.ΧΑΝΙΩΝ 17-5-2019 ΩΡΑ 15.00, ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΗΘΥΜΝΗΣ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

      Όλοι μας συμφωνούμε ότι ο Πολιτισμός αποτελεί το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Κισάμου ,της Κρήτης και της Ελλάδος.

    Πολιτισμός είναι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τα οποία αποτελούν την βάση για την ολοκλήρωση του ανθρώπου και της κοινωνίας στο χρόνο.

 Η έννοια του πολιτισμού όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε(τέχνες,παραδόσεις), έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διευρύνεται και ο πολιτισμός να αποκτά την έννοια που του αρμόζει.

    Ο πολιτισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου.

   Λέγοντας πολιτιστική κληρονομιά εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον (τοπία, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, δομημένο περιβάλλον, βιοποικιλότητα, ήθη ,έθιμα , διατροφή, παράδοση, τέχνες, εκπαίδευση, ταυτότητα κάθε περιοχής)

   Τελευταία η επιστημονική κοινότητα δειλά-δειλά κατατάσσει τον πολιτισμό σαν την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και ανάπτυξη ενός τόπου με όρους αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

  Για μας   ο πολιτισμός είναι επένδυση για την κοινωνία, είναι μέσοεπικοινωνίας, έκφρασης και κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αναγέννησης.

 

dhmarxoi 1

 

dimarxoi 2

 

dimarxoi 3


 

   Όπως βλέπουμε στα παραπάνω σχεδιαγράμματα ο πολιτισμός αποτελεί τη βάση για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης του ανθρώπου και της κοινωνίας.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΦΕΚ

1.Εκπόνηση της Μελέτης με τίτλο  <Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της επαρχίας Κισάμου>2016

2.Εκπόνηση της μελέτης για την δημιουργία Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου 2017.

3.Σύνδεση πολιτισμού και εκπαίδευσης .Υλοποίηση προγράμματος <ΕικόνεςΠολιτισμού2017 .

4.Έντυπο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ν.Χανίων.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιλαμβανόμενη έστω και σιγά σιγά την τεράστια σημασία του Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση αξιοποίησης των μοναδικών και ξεχωριστών πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχή των.

  Υπάρχουν παραδείγματα ολόκληρων Περιφερειών και Δήμων όπως στη Ήπειρο όπου βάζουν το Πολιτισμό στη βάση και στο κέντρο για την νέα κοινωνική και αναπτυξιακή πορεία.

 Με πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕΚ και χρηματοδότηση των Δήμων Κισάμου, Πλατανιά, τηςΑντιπεριφέρειας Χανίων κάναμε μια σημαντική μελέτη με τίτλο <Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της επαρχίας Κισάμουη οποία πρέπει να γίνει η βάση πάνω στη οποία θα κτιστεί η Νέα Αντίληψη και το Νέο Αναπτυξιακό Όραμα της επαρχίας Κισάμου.

 

Σχέσεις Πολιτιστικών Συλλόγων-Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 •    Η συνεργασίαμέχρι σήμερα ήταν κυρίως επιδοτούμενη και εξαρτώμενη.(πελατειακό πρότυπο).
 •    Τα κριτήρια επιλογής ήταν κυρίως στα πρόσωπα και την επιρροή των, αν είναι δικός μας ή όχι και τις περισσότερες φορές η πρόταση είχε δευτερεύουσα σημασία.
 •    Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την άλλη λόγω της έλλειψης οργάνωσης και συνεργασιών δεν είχα Φωνή και δεν αντιστάθηκαν όσο θα έπρεπε στα φαινόμενα αυτά.

 

Οι συνεργασίες και οι συνέργειες σε νέα βάση

 

 • Η συνεργασία και ο διάλογος είναι το αύριο στη Τ.Α.,όσο και στους Π.Σ.
 • Η συνεργασία πρέπει να στηρίζεται
 • στην αξιοπρέπεια,
 • στον αλληλοσεβασμό,
 • στην ανεξαρτησία,
 • στη διαφάνεια,
 • στη πρόταση και Τι προοπτικές δίνει για την τοπική κοινωνία .

 

 

Τι διεκδικούμε;

-Υλοποίηση των Πολιτιστικών Διαδρομών της μελέτης μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που πρέπει να γίνει στα πρότυπα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Πολιτιστικού σωματείου του Διαζώματος.

 • -Αμεση υλοποίηση του καινοτόμου έργου του Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου.-
 • -Μελέτη για την δημιουργία ενός Διεθνούς Φεστιβάλ για την ανάδειξη και προβολή της Μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κισάμου.

-Tην θεσμοθέτηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Εικόνες Πολιτισμού.

 • -Την κατάρτιση σχεδίου για την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της Κισάμου και κυρίως σε περιοχές που δέχονται μεγάλες πιέσεις όπως είναι ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα .
 • -Οι χρηματοδοτήσεις από την Τ.Α. πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και τα χρήματα που δίδονται σε ενέργειες των Π.Σ. να γίνει κανόνας σε πρώτη φάση να φθάσει το  1,5% των τακτικών εσόδων όπως προβλέπει ο νόμος και να γίνεται με δημόσια πρόσκληση και με συγκεκριμένα κριτήρια συμφωνημένα από κοινού.

 

 

Πώς θα υλοποιηθoύν;

 

 • Με κοινό όραμα και σχέδιο.

 

 • Με βούληση ,διαφάνεια και καινοτομία.

 

 • Με συνέργειες και δικτυώσεις.

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΕΠΟΦΕΚ

   Βλέποντας την αναγκαιότητα για συνεργασία, ενότητα,διάλογο, κοινή δράση και ανάπτυξη του πολιτιστικού κινήματος, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Κισάμου ιδρύσαμε ένα ενιαίο φορέα με την ονομασία ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ(ΕΠΟΦΕΚ) .

   Η ΕΠΟΦΕΚ έχει 44 μέλη Πολιτιστικούς Συλλόγους της Επαρχίας Κισάμου.

Μια τέτοια ομάδα μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει, να προτείνει και να διεκδικεί με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα προς τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους, την επαναφορά του πολιτισμού στο κέντρο κάθε τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής.

  Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις με τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά και Περιφερειακούς Συμβούλους διεκδικώντας για τους πολιτιστικούς συλλόγους τα αυτονόητα και παράλληλα την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής με κέντρο το πολιτισμό και με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους του Ν.Χανίων να μελετήσουν διεξοδικά τις προτάσεις μας και σε κοινή συνάντηση όλων να αναπτύξουν τις προτάσεις τους και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις .

  Οι συναντήσεις αυτές θα βιντεοσκοπηθούν, θα ηχογραφηθούν ,θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των συλλόγων και της ΕΠΟΦΕΚ για ενημέρωση των πολιτών.

Ο τρόπος που θα γίνονται οι συνεντεύξεις να είναι ο παρακάτω:

-Ενας από κάθε συνδυασμό θα αναλάβει την εκπροσώπηση του, και ο οποίος μπορεί να αλλάζει ανάλογα το θέμα των ερωτήσεων.

-Οι απαντήσεις θα είναι θέσεις του συνδυασμού όχι προσωπικές.

-Η σειρά των ομιλητών θα καθοριστεί με κλήρωση παρουσία όλων των υποψηφίων και θα αλλάζει μετά από κάθε τρεις ερωτήσεις(ίδιες ερωτήσεις για όλους)

-Θέλουμε προτάσεις συγκεκριμένες , με χρονική αλληλουχία ,και όχι γενικές και αόριστες για τις μελλοντικές δράσεις του κάθε υποψήφιου.

-Ο κάθε εκπρόσωποςθα αναπτύσσει τις προτάσεις του χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει κανείς από τους άλλους υποψηφίους.

-Μπορεί να παρεμβαίνουν μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΠΟΦΕΚ για περισσότερες διευκρινίσεις σε γενικές προτάσεις των υποψηφίων

   Ας αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στο διάλογο, στη συνεργασία, στην εξάλειψη της αντιπαλότητας για ένα κοινό, καινοτόμο και ανθρώπινο μέλλον του τόπου μας.

 

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

 

O Πολιτισμός στην Περιφέρεια Κρήτης.

 

1.Ποιός είναι ο ρόλος και η θέση του Πολιτισμού για την Περιφέρεια Κρήτης;

2.Ποιά είναι η Πολιτιστική Πολιτική που θα εφαρμόσετε για την Περιφέρεια Κρήτης;

 

 

Διαφάνεια στις Χρηματοδοτήσεις προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους -ΠΕΠ Κρήτης.

 

  Επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό με βάση κάποιο νόμο όπως υπάρχει στους Δήμους (1,5% επί των τακτικών εσόδων ) και στα πλαίσια της διαφάνειας και της ισότιμης αντιμετώπισης των Πολιτιστικών Συλλόγων πρέπει να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των τακτικών εσόδων , η κατανομή του οποίου να γίνεται με δημόσια πρόσκληση και με συγκεκριμένα κριτήρια συμφωνημένα από κοινού με τους Πολιτιστικούς Φορείς .

 

1.Θα εφαρμόσετε την συγκεκριμένη παραπάνω πρόταση;

 

  Στις διαβουλεύσεις για το ΠΕΠ Κρήτης οι Πολιτιστικοί Φορείς δεν προσκαλούνται , δεν συμμετέχουν τις ομάδες επεξεργασίας και γενικά βρίσκονται στο περιθώριο.

   Παράλληλα η ένταξη ενός έργου Πολιτισμού είναι απόφαση λίγων ατόμων και πρέπει να παρακαλείς , να χάνεις την αξιοπρέπεια και γενικά να αναπαράγεται το πελατειακό σύστημα.

 

2.Στη επόμενη προγραμματική περίοδο του ΠΕΠ Κρήτης –ΕΣΠΑ οι Φορείς Πολιτισμού θα συμμετέχουν ισότιμα στις επιτροπές μαζί με τους άλλους φορείς ;

3.Υπάρχουν κριτήρια και κανόνες γνωστά σε όλους στη επιλογή των ώριμων έργων για ένταξη στο ΠΕΠ Κρήτης;

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ <Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της επαρχίας Κισάμου >

1.Εφαρμογή της Μελέτης με τίτλο <Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της επαρχίας Κισάμου2016.

  H μελέτη έγινε με δημόσια διαβούλευση των Δήμων Κισάμου, Πλατανιά ,την ΑντιπεριφέρειαΧανίων, των παραγωγικών φορέων και των Πολιτιστικών Φορέων.

α.Τι πρωτοβουλίες έχουν πάρει η Αντιπεριφέρεια ή οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν.Χανίων από το 2016 για την ένταξη προτάσεων της μελέτης στο ΕΣΠΑκαι τι πρωτοβουλίες σκοπεύουν να πάρουν μετά τις εκλογές;

 

β.Η ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης με άξονα τις Πολιτιστικές Διαδρομές

 

που αναφέρονται στη μελέτη θα ενταχθούν στο ΠΕΠ Κρήτης;

 

 

γ.Τι πρόταση έχετε σαν Περιφέρεια για μια Ενιαία Πολιτιστική Διαδρομή που

 

θα ξεκινάει από την Σητεία και θα φθάνει στη Κίσαμο, η οποία θα δικτυώνεται

 

και θα απλώνεται σε όλο το πλάτος της Κρήτης

 

 

δ.Τι έργα πολιτισμού έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για την επαρχία Κισάμου;

 

 

ε.Η Κίσαμος έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ΟΧΕ της Κρήτης;

 

 

 

2.Υλοποίηση της μελέτης για την δημιουργία Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου 2017.

 

 

  Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης έγινε η εκπόνηση της κύριας μελέτης , η οποία παρελήφθη 1-8-2017 από τις τεχνικές υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

  Για την ολοκλήρωση του μελετητικού έργου χρειάζονται μόνο οι αδειοδοτήσεις με βάση την υπάρχουσα κύρια μελέτη και όχι νέες μελέτες.

  Είναι ένα διαδικαστικό θέμα και χρειάζεται μόνο την βούληση για να γίνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

1.Με την υλοποίηση του τι επιπτώσεις θα έχει στο άνθρωπο, στο Νέο ,στη κοινωνία της Κισάμου ,των Χανίων και της Κρήτης;

2.Πιστεύεται ότι οι Λουσακιές και η απόσταση των από τα μεγάλα Αστικά Κέντρα της Κρήτης είναι πρόβλημα για την περαιτέρω πορεία του Μουσείου;

3.Ποιά πρωτοβουλία θα πάρετε ευθύς αμέσως μόλις γίνεται Περιφερειακή Διοίκηση για την ένταξη σε χρηματοδοτικό μέσο υλοποίηση του Μουσείου Μουσικών Κρήτης;

 

 

3.Περιβάλλον

α.Με βάση την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της(έντονα καιρικά φαινόμενα-πλημύρες} τι μέτρα θα πάρει η περιφέρεια για να μειώσει τις συνέπειες της;

β.Συγκεκριμέναμέτρα για την προστασία από την υποβάθμιση περιοχών οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις όπως ο Μπάλος ,το Ελαφονήσι , τα Φαλάσαρνα και οι οποίες κινδυνεύουν.

 

4.Κρητική Διατροφή – Πρωτογενής τομέας

 

  Από την Παγκρήτια Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων έχει κατατεθεί πρόταση στη Πανεπιστημιακή Κοινότητα της Κρήτης για την δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Κρητικής Διατροφής(συνημμένη η πρόταση).

 

1.Είναι αναγκαία η ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Κρητικής Διατροφής;

2.Εάν συμφωνείται τι πρωτοβουλίες θα πάρετε για την ίδρυσης του;

 

5.Σύνδεση του Πολιτισμού με την Εκπαίδευση

 

  Η ΕΠΟΦΕΚ με την συνεργασία των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Κισάμου υλοποιεί από το 2017 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εικόνες Πολιτισμού.

α.Πως μπορεί να συμβάλει η Περιφέρεια στη θεσμοθέτηση του και παράλληλα να γίνει πρότυπο και για άλλες περιοχές της Κρήτης ;

 

 

 

 

 

6.Έργα υποδομής-Τροχαία ατυχήματα

 

  Ο Βόρειος Οδικός Άξονας πέρα από την ανακατασκευή του σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο χρειάζεται συνεχώς συντήρηση( διαγραμμίσεις, κόψιμο δένδρων,λακούβες ),σηματοδότηση και φωτισμό τα οποία όταν δεν υπάρχουν δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη οδήγηση και στη ασφάλεια.

Ειδικά από Χανιά προς Κίσαμο ο ΒΟΑΚ έχει μεγάλα προβλήματα όπως και

το επαρχιακό δίκτυο της Κισάμου .

α.Τι μέτρα θα πάρει η περιφέρεια ώστε άμεσα να αποκατασταθεί η ασφάλεια του ΒΟΑΚ και του Επαρχιακού Δικτύου ;

β.Επειδή τα τροχαία είναι η σύγχρονη μάστιγα της Κρήτης, ποιές πρωτοβουλίες θα πάρει η περιφέρεια πέρα από τα έργα υποδομής ώστε να μειωθούν ;

 

 

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟΦΕΚ

 

Κουνελάκης Στέλιος πρόεδρος (ΠΣ Λουσακιών)

 

Τσοντάκης Χρήστος A` αντιπρόεδρος (ΠΣ Φαλελιανών)

 

Γιακουμάκης Γιάννης B` αντιπρόεδρος (ΠΣ Μοθιανών-Σκαφιώτου)

 

Κουλετάκης Ανδρέας Γενικός Γραμματέας (ΠΣ Αστρικα)

 

Θεοδωρίδου Άννα Αναπλ. Γραμματέας(Σύλλογο Γυναικών Παλ.Ρουμάτων)

 

Βουρδουμπάκης Ιωάννης Ταμίας(ΠΣ Γαβαλομουρίου)

 

Φαλελάκης Αναστάσιος Αναπληρωτή Ταμίας(ΠΣ Ραβδούχα)

 

Γρυμπαουλάκης Δημήτριος Υπεύθ. Πολιτιστικών Εκδηλώσεων(Σύλλογος Προβολής της Κισάμου `η Γραμβούσα`)

 

Πλοκαμάκης Εμμανουήλ Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων(ΠΣ Πλοκαμιανιών)

 

Τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής

 

Μακράκης Γεώργιος πρόεδρος(ΠΣ Βλάτους)

 

Αρετουλάκης Αντώνιος μέλος(ΠΣ πρώην Κοινότητας Κουκουναράς)

 

Καρμπαδάκη Ελένη μέλος(ΠΣ Κακοπέτρου)

Share