ΣΥΝΕNΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 16-5-2019 ΩΡΑ 15.00-17.00 ΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΔΡΑΠΑΝΙΑ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

  Όλοι μας συμφωνούμε ότι ο Πολιτισμός αποτελεί το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Κισάμου ,της Κρήτης και της Ελλάδος.

    Πολιτισμός είναι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, τα οποία αποτελούν την βάση για την ολοκλήρωση του ανθρώπου και της κοινωνίας στο χρόνο.

   Η έννοια του πολιτισμού όπως μέχρι σήμερα την γνωρίζαμε(τέχνες, παραδόσεις), έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διευρύνεται και ο πολιτισμός να αποκτά την έννοια που του αρμόζει.

  Ο πολιτισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου. Λέγοντας πολιτιστική κληρονομιά εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον (τοπία, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, δομημένο περιβάλλον, βιοποικιλότητα, ήθη ,έθιμα , διατροφή, παράδοση, τέχνες, εκπαίδευση, ταυτότητα κάθε περιοχής). Τελευταία η επιστημονική κοινότητα δειλά-δειλά κατατάσσει τον πολιτισμό ως την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και ανάπτυξη ενός τόπου με όρους αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

  Για μας   ο πολιτισμός είναι επένδυση για την κοινωνία, είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, έκφρασης και κοινωνικής συνοχής.

dhmarxoi 1

 

 

dimarxoi 2

 

dimarxoi 3

 

 

 

    Όπως βλέπουμε στα παραπάνω σχεδιαγράμματα ο πολιτισμός αποτελεί τη βάση για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης του ανθρώπου και της κοινωνίας.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΦΕΚ

1.Εκπόνηση της Μελέτης με τίτλο <Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της επαρχίας Κισάμου2016

2.Εκπόνηση της μελέτης για την δημιουργία Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου 2017.

3.Σύνδεση πολιτισμού και εκπαίδευσηςΥλοποίηση προγράμματος<ΕικόνεςΠολιτισμού>2017 .

4.Έντυπο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ν.Χανίων.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιλαμβανόμενη έστω και σιγά σιγά την τεράστια σημασία του Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση αξιοποίησης των μοναδικών και ξεχωριστών πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχή των.

  Υπάρχουν παραδείγματα ολόκληρων Περιφερειών και Δήμων, όπως στη Ήπειρο ,όπου βάζουν το Πολιτισμό στη βάση και στο κέντρο για την νέα κοινωνική και αναπτυξιακή πορεία.

  Με πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕΚ και χρηματοδότηση των Δήμων Κισάμου- Πλατανιά, της Αντιπεριφέρειας Χανίων κάναμε μια σημαντική μελέτη με τίτλο <Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της επαρχίας Κισάμου>η οποία πρέπει να γίνει η βάση πάνω στη οποία θα κτιστεί η Νέα Αντίληψη και το Νέο Αναπτυξιακό Όραμα της επαρχίας Κισάμου.

 

Σχέσεις Πολιτιστικών Συλλόγων-ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης

 

 •    Η συνεργασία μέχρι σήμερα ήταν κυρίως επιδοτούμενη και εξαρτώμενη (πελατειακό πρότυπο). Τα κριτήρια επιλογής ήταν κυρίως στα πρόσωπα και την επιρροή των, αν είναι δικός μας ή όχι και τις περισσότερες φορές η πρόταση είχε δευτερεύουσα σημασία.
 • Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την άλλη λόγω της έλλειψης οργάνωσης και συνεργασιών δεν είχα Φωνή και δεν αντιστάθηκαν όσο θα έπρεπε στα φαινόμενα αυτά.

 

Oι συνεργασίες και οι συνέργειες σε νέα βάση

 

 • Η συνεργασία και ο διάλογος είναι το αύριο στη Τ.Α.,όσο και στους Π.Σ.
 • Η συνεργασία πρέπει να στηρίζεται
 • στην αξιοπρέπεια,
 • στον αλληλοσεβασμό,
 • στην ανεξαρτησία,
 • στη διαφάνεια,
 • στη πρόταση και Τι προοπτικές δίνει για την τοπική κοινωνία .

 

 

Τι διεκδικούμε;

 • -Υλοποίηση των Πολιτιστικών Διαδρομών της μελέτης μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που πρέπει να γίνει στα πρότυπα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Πολιτιστικού σωματείου του Διαζώματος.
 • -Αμεση υλοποίηση του καινοτόμου έργου του Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου.
 • -Μελέτη για την δημιουργία ενός Διεθνούς Φεστιβάλ για την ανάδειξη και προβολή της Μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κισάμου.
 • -Tην θεσμοθέτηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Εικόνες Πολιτισμού.
 • -Την κατάρτιση σχεδίου για την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της Κισάμου και κυρίως σε περιοχές που δέχονται μεγάλες πιέσεις όπως είναι ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα .
 • -Οι χρηματοδοτήσεις από την Τ.Α. πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και τα χρήματα που δίδονται σε ενέργειες των Π.Σ. να γίνει κανόνας σε πρώτη φάση να φθάσει το 1,5% των τακτικών εσόδων, όπως προβλέπει ο νόμος και να γίνεται με δημόσια πρόσκληση και με συγκεκριμένα κριτήρια συμφωνημένα από κοινού.

 

Πώς θα υλοποιηθoύν;

 

 • -Με κοινό όραμα και σχέδιο.

 

 • -Με βούληση ,διαφάνεια και καινοτομία.

 

 • -Με συνέργειες και δικτυώσεις.

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΕΠΟΦΕΚ

 

  Βλέποντας την αναγκαιότητα για συνεργασία, ενότητα,διάλογο, κοινή δράση και ανάπτυξη του πολιτιστικού κινήματος, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Κισάμου ιδρύσαμε ένα ενιαίο φορέα με την ονομασία ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ(ΕΠΟΦΕΚ) .

Η ΕΠΟΦΕΚ έχει 44 μέλη Πολιτιστικούς Συλλόγους της Επαρχίας Κισάμου.

  Μια τέτοια ομάδα μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει, να προτείνει και να διεκδικεί με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα προς τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους, την επαναφορά του πολιτισμού στο κέντρο κάθε τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής.

  Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις με τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά διεκδικώντας για τους πολιτιστικούς συλλόγους τα αυτονόητα και παράλληλα την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής με κέντρο το πολιτισμό και με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

  Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους όσους έχουν δηλώσει υποψήφιοι για το αξίωμα του Δημάρχου να μελετήσουν διεξοδικά τις προτάσεις μας και σε κοινή συνάντηση όλων, ανά Δήμο,να αναπτύξουν τις προτάσεις τους και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις .

  Οι συναντήσεις αυτές θα βιντεοσκοπηθούν,θα ηχογραφηθούν ,θα απομαγνητοφωνηθούν και θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των συλλόγων για ενημέρωση των πολιτών.

Ο τρόπος που θα γίνονται οι συνεντεύξεις να είναι ο παρακάτω:

- Η σειρά των ομιλητών θα καθοριστεί με κλήρωση παρουσία όλων των υποψηφίων και θα αλλάζει μετά από κάθε τρεις ερωτήσεις(ίδιες ερωτήσεις για όλους).

-Θέλουμε προτάσεις συγκεκριμένες , με χρονική αλληλουχία ,και όχι γενικές και αόριστες για τις μελλοντικές δράσεις του κάθε υποψήφιου.

-Ο κάθε υποψήφιος θα αναπτύσσει τις προτάσεις του χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει κανείς από τους άλλους υποψηφίους.

-Μπορεί να παρεμβαίνουν μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΠΟΦΕΚ για περισσότερες διευκρινίσεις σε γενικές προτάσεις των υποψηφίων

Ας αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στο διάλογο, στη συνεργασία, στην εξάλειψη της αντιπαλότητας για ένα κοινό, καινοτόμο και ανθρώπινο μέλλον του τόπου μας.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

 

O Πολιτισμός στο Δήμο Κισάμου.

 

 

 

1.Ποιός είναι ο ρόλος και η θέση του Πολιτισμού για τον Δήμο Κισάμου;

2.Ποιά είναι η Πολιτιστική Πολιτική που θα εφαρμόσετε για τον Δήμο Κισάμου;

 

 

 

Αυτονόητες Βασικές απαιτήσεις σε επίπεδο Δήμου.

 

1.Να ιδρυθεί γραφείο Πολιτισμού στο Δήμο, ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται να προτείνει και να υλοποιεί μέτρα( πχ Μελέτη για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κισάμου) ώστε ο Πολιτισμός να αποτελεί το πυρήνα κάθε δημοτικής πολιτικής και παράλληλα να προσφέρετε κάθε δυνατή βοήθεια στους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

2.Να παραχωρούν δωρεάν τη χρήση χώρων (πχ κλειστά σχολεία, ελεύθεροι δημοτικοί χώροι) για τις ανάγκες  των Πολιτιστικών Συλλόγων μετά από αίτηση τους, καθώς και να τους παρέχουν δωρεάν ρεύμα , τηλέφωνο και νερό.

3.Αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού ,τον οποίο θα παρέχουν δωρεάν για τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως καρέκλες, εξέδρες, τραπέζια καθώς και ηχητικό εξοπλισμό.

 

Χρηματοδοτήσεις από τους Δήμους

 

  Πρέπει να εγγράφονται σε μόνιμη βάση στο προυπολογισμό των Δήμων κονδύλη ίσο με το 1,5% επί των τακτικών εσόδων όπως αναφέρει το άρθρο 202 N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006) και να δίδεται τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους και παράλληλα η κατανομή να γίνεται μετά από Δημόσια Πρόσκληση προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και με συγκεκριμένα κριτήρια, συμφωνημένα από κοινού με την ΕΠΟΦΕΚ.

 

1.Θα κάνετε πράξη, από το πρώτο προυπολογισμό ,να εγγραφεί το 1,5% επί των τακτικών εσόδων,προκειμένου να δοθεί στους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους;

2.Η κατανομή θα γίνει από το πρώτο έτος μετά από Δημόσια Πρόσκληση προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και με συγκεκριμένα κριτήρια, συμφωνημένα από κοινού με την ΕΠΟΦΕΚ.;

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ(ΔΗΜΟΙ ΚΙΣΑΜΟΥ,ΠΛΑΤΑΝΙΑ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ)

 

1. Εφαρμογή της Μελέτης με τίτλο  <  Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της επαρχίας Κισάμου>2016.

μελέτη έγινε με δημόσια διαβούλευση των Δήμων Κισάμου, Πλατανιά ,την Αντιπεριφέρεια Χανίων, των παραγωγικών και των Πολιτιστικών Φορέων.

Με βάση την μελέτη ,οι κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι:

 

-Ανάδειξη και προστασία πολιτιστικών πόρων

-Προβολή πολιτιστικών πόρων

-Ευαισθητοποίηση - Εκπαίδευση

-Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα

 

 

  Η σπονδυλική στήλη πάνω στην οποία θα στηριχθεί η αλλαγή του μοντέλου για να πετύχουμε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη ,με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας είναι οι Πολιτιστικές Διαδρομές.

 

α.Συμφωνείτε να υλοποιήσετε τις κατευθύνσεις Δημοτικής Πολιτικής για να αναδείξουμε την Κισαμίτικη Πολιτιστική Ταυτότητα;

 

β. Θα προχωρήσετε άμεσα στη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για έργα προτεραιότητας και κυρίως των Πολιτιστικών Διαδρομών που έχουν προταθεί από τη μελέτη ώστε να ενταχθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020;

 

γ.Τι έργα πολιτισμού έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για την επαρχία Κισάμου.

 

 

δ.Η Κίσαμος έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ΟΧΕ της Κρήτης;

 

 

 

2.Υλοποίηση της μελέτης για την δημιουργία Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις ΛουσακιέςΚισάμου 2017.

  Για την ολοκλήρωση του μελετητικού έργου χρειάζονται μόνο οι αδειοδοτήσεις (έπρεπε να είχαν γίνει) με βάση την υπάρχουσα κύρια μελέτη και όχι νέες μελέτες.

  Είναι ένα διαδικαστικό θέμα και χρειάζεται μόνο την βούληση για να γίνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (3-4 μηνών) .

α.Εχει αναθέσει το υπάρχον Δημοτικό Συμβούλιο σε μηχανικό την άμεση διεκπεραίωση των αδειοδοτήσεων ή θα το πράξει αμέσως μετά τις εκλογές με την διαδικασία του επείγοντος ώστε να μη υπάρξει καθυστέρηση και λόγοι ματαίωσης του;

 

β.Με ποια οικονομικά μέσα θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Μουσείου;

 

γ.Πώς θα γίνει η προβολή και η αξιοποίηση του από τις τοπικές κοινωνίες;

 

δ.Στα πλαίσια ανάδειξης της Πολιτιστικής Ταυτότητας μας έχει προταθεί στο Δήμο εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΟΦΕΚ ,να δοθούν στις περισσότερους οδούς της πόλη μας ονόματα των σημαντικών παραδοσιακών Μουσικών και αυτό θα είναι κάτι το καινοτόμο και μοναδικό.

Συμφωνείται και με την υλοποίηση αυτής της πρότασης;

 

3.Σύνδεση του Πολιτισμού με την Εκπαίδευση

 

  Η ΕΠΟΦΕΚ με την συνεργασία των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Κισάμου υλοποιεί από το 2017 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εικόνες Πολιτισμού.

-Πώς μπορεί να συμβάλλει ο Δήμος στη θεσμοθέτηση του ;

 

 

4.Διεθνές Φεστιβάλ ανάδειξης της Μουσικοχορευτικής Παράδοσης της Κισάμου

  Στα πλαίσια των στρατηγικών μαςστόχων είναι και η δημιουργία ενός Διεθνούς Φεστιβάλ ανάδειξης της μοναδικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης της Κισάμου.

α.Η δημοτική αρχή θα στηρίξει οργανωτικά και οικονομικά το νέο θεσμό (μελέτη, διοργάνωση) ;

 

5.Κοινωνική αλληλεγγύη και Συνοχή

  Προτείνουμε μέτρα για ναυπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες διαμέσω μιας πολιτικής εκπτώσεων στην παροχή υπηρεσιών όπως η καθαριότητα καιτο νερό.

Εάν αποδεχτείτε αυτή την πρόταση από ποιό έτος σκοπεύετε νατην εφαρμόσετε;

 

6.Περιβάλλον

α.Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα μέτρο για την προστασία των ποιών δημοφιλών περιοχών της Κρήτης( ο Μπάλος ,το Ελαφονήσι , τα Φαλάσαρνα ) .

Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ο Δήμος άμεσα για την προστασία από την υποβάθμιση περιοχών οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις όπως ο Μπάλος ,το Ελαφονήσι , τα Φαλάσαρνα και οι οποίες κινδυνεύουν;

β.Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αρχαιολογικών χώρων,και Ενετικών κτιρίων( όπως π.χ. Πολυρρήνια , Φαλάσαρνα , πόλη της Κισάμου,βίλα Τρεβιζάν,Ροτόντα Καλάθενες κτλ);

γ.Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για την αναβάθμισης της αισθητικής της πόλης της Κισάμου και των χωριών;

δ.Θα κατασκευαστούν επιτέλους οι Δημόσιες Τουαλέτες στην πόλη της Κισάμου;

 

 

7.Τροχαία ατυχήματα

   Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελούν την σύγχρονη μάστιγα των τοπικών κοινωνιών(π.χ. πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής);

 

 

8.Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

 

  Σε όλη την Ελλάδα γίνονται σημαντικοί αγώνες με πρωταγωνιστή την τοπική αυτοδιοίκηση για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από περιοχές στις οποίες παραμένουν για πολλές ώρες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι μαθητές.

  Στο κέντρο της πόλης της Κισάμου, όπως είναι γνωστό, είναι εγκατεστημένες παράνομα όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι οποίες βρίσκονται κοντά σε σχολεία ,κέντρο υγείας και σε χώρους που συναθροίζονται νέοι.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, αν και υπήρχε η δέσμευση.

Και ρωτάμε

α. Η Δημοτική αρχή θα πάρει πρωτοβουλία ώστε ο Δήμος να έλθει σε συνεργασία με το ΙΤΕ (Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας) Ηρακλείου,εξειδικευμένο σε θέματα κεραιών προκειμένου να γίνει μια συνολική και τεκμηριωμένη πρόταση για τον τόπο εγκατάστασης των κεραιών ώστε να μεταφερθούν όλες εκεί;

 

 

 

9.Αρχεία πρώην Κοινοτήτων

Τα αρχεία αυτά είναι η σύγχρονη ιστορία των χωριών μας.

Τι μέτρα θα πάρετε ώστε τα αρχεία αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν;

 

 

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟΦΕΚ

 

Κουνελάκης Στέλιος πρόεδρος

 

Τσοντάκης Χρήστος A` αντιπρόεδρος

 

Γιακουμάκης Γιάννης B` αντιπρόεδρος

 

 

Κουλετάκης Ανδρέας Γενικός Γραμματέας

 

Θεοδωρίδου Άννα Αναπληρωτής Γραμματέας

 

Βουρδουμπάκης Ιωάννης Ταμίας

 

Φαλελάκης Αναστάσιος Αναπληρωτή Ταμίας

 

Γρυμπαουλάκης Δημήτριος Υπεύθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

 

Πλοκαμάκης Εμμανουήλ Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

 

Τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής

 

Μακράκης Γεώργιος πρόεδρος

 

Αρετουλάκης Αντώνιος μέλος

 

Καρμπαδάκη Ελένη μέλος

Share