ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Στρατηγικός Σχεδιασμός (Master Plan) Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου»

Στο πλαίσιο του πρότυπου ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Στρατηγικός Σχεδιασμός (Master Plan) Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου» πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στο «Φαλδάμειο» Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Κισσάμου και Σελίνου, Ημερίδα Διαβούλευσης από την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισσάμου και την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου. Σκοπός αυτής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των προτάσεων του τρίτου και τελικού σταδίου της μελέτης για την πολιτιστική ανάπτυξη των δύο Δήμων.

Το πρωτοπόρο αυτό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους των Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης, εκπονείται από την μελετητική ομάδα της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (Τομέας Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επιστημονική υπεύθυνη την κα. Στρατηγέα Αναστασία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.. Σκοπός του έργου αυτού είναι η χάραξη πολιτιστικής πολιτικής και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με μοχλό το φυσικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της ημερίδας και παραχωρήθηκε από τον Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, τον Δήμαρχο Κισσάμου, κ. Θεόδωρο Σταθάκη, και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, αναφέρθηκαν τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η υλοποίηση του Master Plan για τους δύο Δήμους. Ο κ. Μαλανδράκης υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της μελέτης, μέσω των προτάσεων πολιτικής που αναφέρονται στο τρίτο στάδιο, θα συντελέσει στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής ενώ παράλληλα επισήμανε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για ωρίμανση και χρηματοδότηση των προβλεπόμενων δράσεων από το περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 αλλά και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα αναδεικνύει τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της πρώην Επαρχίας Κισσάμου, οι οποίες αποτελούν και το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου, ενώ παράλληλα χαιρέτισε και την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην μελέτη. Ο κ. Σημανδηράκης με τις δηλώσεις του υπέδειξε τον υπερτοπικό και καινοτόμο χαρακτήρα της μελέτης και σημείωσε ότι τέτοιου είδους μελέτες οφείλουν να αξιοποιούνται, ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., κ. Ελευθέριος Κουμής, προλογίζοντας την παρουσίαση του τρίτου και τελικού σταδίου της μελέτης από την κ. Στρατηγέα, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργαζόμενους Φορείς για την αγαστή συνεργασία, έδωσε έμφαση στο ότι ο πλούσιος πολιτισμός του τόπου μας μπορεί να γίνει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τους δύο Δήμους ενώ τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της μελέτης.

Η κ. Στρατηγέα Αναστασία παρουσίασε το τρίτο και τελευταίο Στάδιο του ερευνητικού προγράμματος «Στρατηγικός Σχεδιασμός (Master Plan) Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά», το οποίο περιλαμβάνει το πλαίσιο πολιτικής. Σύμφωνα με την κ. Στρατηγέα, το πλαίσιο πολιτικής αναλύεται σε τέσσερις κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής με επιμέρους αριθμό μέτρων για την υλοποίηση κάθε μιας από τις κατευθύνσεις αυτές. Στο πλαίσιο του τρίτου Σταδίου, παρέχεται, όπου είναι δυνατό, μια ενδεικτική κοστολόγηση, καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν.

Συντονιστής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο κ. Αντώνης Μουντάκης, εκδότης της εφημερίδας «Νέοι Ορίζοντες» και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. Παρόντες στην ημερίδα ήταν οι Δήμαρχοι Κισσάμου και Πλατανιά κ.κ. Θεόδωρος Σταθάκης και Γιάννης Μαλανδράκης αντίστοιχα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πλατανιά κ. Γαβριήλ Κουρής, ο Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Κρήτης, κ. Λευτέρης Κοπάσης, ο Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., κ. Λευτέρης Κουμής, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της πρ. Επαρχίας Κισσάμου, κ.α..

 

13-7 n

 

14-7 n

Share