Microsoft-word-logo

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Βίλα Ξαγοράρη Κίσαμος 73400

www.epofek.gr, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλέφωνο επικοινωνίας:2822083500

 

 logo-epofek

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

 

ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

  Η  έννοια του πολιτισμού όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε(τέχνες, παραδόσεις), έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διευρύνεται και ο πολιτισμός να αποκτά την έννοια που του αρμόζει.

Να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου.

Λέγοντας  πολιτιστική κληρονομιά εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον (τοπία, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι,  δομημένο περιβάλλον,  βιοποικιλότητα,  ήθη ,έθιμα , διατροφή,  παράδοση,  τέχνες,  εκπαίδευση,  ταυτότητα κάθε περιοχής) 

Τελευταία η επιστημονική κοινότητα δειλά-δειλά κατατάσσει τον πολιτισμό σαν την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και ανάπτυξη ενός τόπου με όρους αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Για μας   ο πολιτισμός είναι επένδυση για την κοινωνία, είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, έκφρασης και κοινωνικής συνοχής

 

graph-kissamos-ekloges

 

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω σχεδιάγραμμα ο πολιτισμός αποτελεί το κέντρο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης του  ανθρώπου. 

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Πολιτιστική πολιτική ορίζουμε ένα σύνολο σκοπών ,στόχων, μέσων και φορέων που συνδυάζονται σε ένα πρόγραμμα για να πετύχουν την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Λόγω του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και στον πολίτη αποτελεί τον κατάλληλο φορέα για την άσκηση πολιτιστικής πολιτικής.

Η Πολιτιστική πολιτική  που στηρίζεται στην αειφορία και στη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να συμβάλει:

1.Στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή μέσα από τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία, τον εθελοντισμό και την ανάπτυξη του συλλογικού πνεύματος και του αισθήματος ότι ανήκουμε σε ένα κοινό τόπο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

2.Στην πολιτιστική δημιουργία και αυτοέκφραση.

3.Στην πολιτιστική δημοκρατία και διαφάνεια.

4.Στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας.

5.Στη σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.

6.Στη σύνδεση του πολιτισμού με παραγωγικούς τομείς όπως τον αγροτικό και τον τουριστικό .

  

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βλέποντας την αναγκαιότητα για συνεργασία, ενότητα, διάλογο, κοινή δράση και ανάπτυξη του πολιτιστικού κινήματος, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Κισάμου ιδρύσαμε ένα ενιαίο φορέα με την ονομασία  ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ(ΕΠΟΦΕΚ) .

Μια τέτοια ομάδα μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει, να προτείνει και να διεκδικεί με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα προς τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους, την επαναφορά του πολιτισμού στο κέντρο κάθε τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις με τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά διεκδικώντας για τους πολιτιστικούς συλλόγους τα αυτονόητα και παράλληλα την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής με κέντρο το πολιτισμό και με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά  καλούμε όλους όσους έχουν δηλώσει υποψήφιοι για το αξίωμα του Δημάρχου να μελετήσουν διεξοδικά τις προτάσεις μας  και σε κοινή συνάντηση όλων , ανά Δήμο, να αναπτύξουν τις  προτάσεις τους  και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις .

Οι συναντήσεις αυτές θα βιντεοσκοπηθούν ,θα ηχογραφηθούν ,θα απομαγνητοφωνηθούν και θα αναρτηθούν  στις ιστοσελίδες των συλλόγων για ενημέρωση των πολιτών.

Ο τρόπος που θα γίνονται  οι συνεντεύξεις να είναι ο παρακάτω:

Η σειρά των ομιλητών θα καθοριστεί με κλήρωση παρουσία όλων των υποψηφίων και θα αλλάζει μετά από κάθε τρεις ερωτήσεις(ίδιες ερωτήσεις για όλους)

Δε θέλουμε απολογισμό έργου των υποψηφίων.

Θέλουμε προτάσεις συγκεκριμένες , με χρονική αλληλουχία ,και όχι γενικές και αόριστες για  τις μελλοντικές δράσεις του κάθε υποψήφιου.

Ο κάθε υποψήφιος θα αναπτύσσει τις προτάσεις του χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει κανείς από τους άλλους υποψηφίους.

Μπορεί να παρεμβαίνουν μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΠΟΦΕΚ για περισσότερες διευκρινίσεις σε γενικές προτάσεις των υποψηφίων

Ας αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στο διάλογο, στη συνεργασία, στην εξάλειψη της αντιπαλότητας για ένα κοινό, καινοτόμο και ανθρώπινο μέλλον του τόπου μας. 

 

ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ  ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

1.Να παραχωρούν δωρεάν τη χρήση χώρων(κλειστά σχολεία, ελεύθεροι δημοτικοί χώροι) για τις ανάγκες των  Πολιτιστικών Συλλόγων μετά από αίτηση τους, καθώς και να τους παρέχουν δωρεάν  ρεύμα , τηλέφωνο και  νερό.

2.Αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού ,τον οποίο θα παρέχουν δωρεάν για τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως καρέκλες, εξέδρες , τραπέζια καθώςκαι ηχητικό εξοπλισμό.

3.Να χρηματοδοτούν τα κοινά προγράμματα των εκδηλώσεων των συλλόγων.

4.Να χρηματοδοτούν τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση  όλων των εκδηλώσεων για τη δημιουργία ιστορικού αρχείου .

5.Να χρηματοδοτούν θεσμικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου όπως θεσμοθετημένες εκδηλώσεις ,συνέδρια, ημερίδες.

6.Το 1,5% επί των τακτικών εσόδων όπως αναφέρει το άρθρο 202 N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006) να επιμερίζεται σύμφωνα με ένα πάγιο κανόνα μεταξύ των φορέων  που αναφέρει ο νόμος και μ`αυτά που αναλογούν στους πολιτιστικούς συλλόγους να χρηματοδοτούνται προγραμματισμένες και πραγματοποιηθέντες εκδηλώσεις  βάσει συγκεκριμένων στόχων και όχι να δίνονται σε μετρητά.

α.Σε τι ποσό αντιστοιχεί το 1,5% το 2014;

β.Πως θα προτείνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η κατανομή το  2014 μεταξύ Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Συλλόγων;

7.Στη ιστοσελίδα του Δήμου να υπάρχει παράθυρο(επιλογή)  για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους

8.Να θεσμοθετηθεί  δια μέσω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο επίσημος άμισθος σύμβουλος του Δήμου για θέματα πολιτιστικά είναι η ΕΠΟΦΕΚ

 

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 

1.Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Επαρχίας Κισάμου-Πολιτιστική Ταυτότητα Επαρχίας Κισάμου.

Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης , του  Δήμου Κισάμου , του Δήμου Πλατανιά, του Υπουργείου Πολιτισμού ,ι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΕΠΟΦΕΚ.

Αναλυτικά στοιχεία της πρότασης θα υπάρχουν στο φάκελο που θα δοθεί

α.Εάν η προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση της μελέτης έλθει στο τωρινό ή επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις θα στηρίξουν και θα  ψηφίσουν  αυτή, προκειμένουν  να προχωρήσει άμεσα η μελέτη;

β.Από την μελέτη θα προκύψει μια δέσμη πολιτικών και έργων ,οι οποίες θα καθοριστούν μέσα από ένα εκτενή διάλογο με τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου .

β1. Δεσμεύονται  να εφαρμόσουν τις πολιτικές εκείνες που θα προτείνει η μελέτη και που θα έχουν μοναδικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου ;

β2. Δεσμεύονται   το 2015 να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών των έργων προτεραιότητας που θα προταθούν από τη μελέτη  ώστε να ενταχθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020.

 

2.Μουσείο Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου.

Ηδη βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της κύριας μελέτης ,αναγκαίας για ένταξη στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020.

Μετά την κατασκευή του έργου ποια θα είναι τα μέτρα  που θα πάρετε

α. για την ομαλή λειτουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης(π.χ. αναγκαίο προσωπικό).

β.  για την προβολή και την αξιοποίηση του από τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης προτείνουμε να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες και χορευτές της Κισάμου

 

3.Χωροταξικά Σχέδια

Συγκεκριμένα μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών για εκπόνηση όλων των χωροταξικών σχεδίων των Δήμων της Επαρχίας Κισάμου τα οποία θα πρέπει να στηρίζονται στους κανόνες της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

4.Κοινωνική αλληλεγγύη

Μέτρα για να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες διαμέσω πολιτικής εκπτώσεων στην παροχή υπηρεσιών όπως  καθαριότητα και νερό.

Εάν αποδεχτείτε αυτή τη πρόταση ποιό έτος σκοπεύετε να εφαρμοστεί;

 

5. Περιβάλλον

α. Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους και των αρχαιολογικών χώρων( όπως π.χ. Πολυρρήνια ,  Φαλάσαρνα και πόλη της Κισάμου)

β. Συγκεκριμένα μέτρα για την  προστασία από την υποβάθμιση περιοχών οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις όπως ο Μπάλος ,το  Ελαφονήσι , τα Φαλάσαρνα και οι οποίες κινδυνεύουν.

γ. Συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμισης της αισθητικής της πόλης της Κισάμου και των χωριών

  

6.Τροχαία ατυχήματα

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα των τοπικών κοινωνιών(π.χ. πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής).

  

7.Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

 Σε Όλη την Ελλάδα γίνονται σημαντικοί αγώνες με πρωταγωνιστή την τοπική αυτοδιοίκηση για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από περιοχές που παραμένουν για πολλές ώρες  ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι μαθητές.

Στο κέντρο της πόλης της Κισάμου, όπως είναι γνωστό, είναι εγκατεστημένες παράνομα όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι οποίες βρίσκονται κοντά σε σχολεία ,κέντρο υγείας και σε χώρους που συναθροίζονται νέοι.

Και ρωτάμε

α. οι δημοτικές παρατάξεις το 2014 θα πάρουν την πρωτοβουλία ώστε ο Δήμος να  γίνει  συμμέτοχος στο δικαστικό αγώνα για την  απομάκρυνσης των κεραιών από το κέντρο της πόλης;.

β. οι δημοτικές παρατάξεις το 2014 θα πάρουν την πρωτοβουλία ώστε ο Δήμος να έλθει σε συνεργασία με το ΙΤΕ(Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας)  Ηρακλείου εξειδικευμένο σε θέματα κεραιών για να γίνει μια συνολική και τεκμηριωμένη πρόταση για τον τόπο εγκατάστασης των κεραιών ;

 

8. Εργα υποδομής στο σύγχρονο Πολιτισμό

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών αιθουσών και υπαίθριων θεάτρων.

 

9. Νεολαία

Συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη Νεολαία

 

10.Αρχεία πρώην Κοινοτήτων

Τα αρχεία αυτά είναι η σύγχρονη ιστορία των χωριών μας.

Τι μέτρα θα πάρετε ώστε τα αρχεία αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν;

 

11.Δημοτική Διαβούλευση

Με τον τρόπο που εφαρμόζεται η διαβούλευση,  από όλους σχεδόν τους Δήμους ,έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα ,χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τι συγκεκριμένα μέτρα προτείνετε ώστε η διαβούλευση να συμβάλλει στην πραγματική συνεργασία και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα δημόσια και δημοτικά θέματα;

 

Ο φάκελος με τα ερωτήματα της ΕΠΟΦΕΚ θα δοθεί μία εβδομάδα νωρίτερα ώστε οι υποψήφιου να έχουν όλο το χρόνο για να τα  μελετήσουν.

Μπορεί οι υποψήφιοι να καταθέσουν και γραπτά τις προτάσεις τους πριν ή μετά την συνέντευξη. 

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6973387266, Στέλιος Κουνελάκης.

Για το Δήμο Κισάμου η συνάντηση θα γίνει τη Πέμπτη 27-3-2014 ώρα 17:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου στο Δραπανιά.

 

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟΦΕΚ

 

Κουνελάκης Στέλιος  πρόεδρος

Λουφαρδάκης Ιωάννης A` αντιπροέδρος

Κουμής Ελευθέριος B` αντιπροέδρος

Βουρδουμπάκης Γιάννης Γενικός Γραμματέας

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Κουλετάκης Ανδρέας ταμίας

Κλωστράκη Δημήτριο αναπληρωτής ταμίας

Γιακουμάκης Ιωάννης υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων

Σκαράκης Ευστράτιος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων

 

Share