Microsoft-word-logo

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

( ΕΠΟΦΕΚ)

ΒΙΛΑ ΞΑΓΟΡΑΡΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ  ΚΙΣΑΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΚ 73400  ΤΗΛ.2822083500

www.epofek   e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

logo-epofek

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Κουνελάκης Στέλιος: Φίλες και φίλοι της Κισάμου, γεια σας. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Κολυμβαρίου, σήμερα, Πέμπτη, 3/4 του 2014 και ώρα 05.00 μ.μ.. Θέμα της σημερινής συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. με τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου Πλατανιά είναι η διεκδίκηση ενός νέου ρόλου για τον πολιτισμό. Παρευρίσκονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι: κ. Μαλανδράκης Γιάννης και Νταγκουνάκης Μανώλης.(για το τρίτο υποψήφιο κ.Ντουντουλάκη Μανώλη υπάρχει διευκρίνιση στο τέλος της συζήτησης Επίσης θα αναρτήσουμε την επιστολή που μας έστειλε)  Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. παρευρίσκονται ο Γιακουμάκης Γιάννης, ο Κουλετάκης Ανδρέας, ο Κουμής Ελευθέριος, ο Κουνελάκης Στέλιος και ο Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος.

Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης με τους υποψήφιους, όπως προείπα, είναι ο πολιτισμός. Όπως είναι γνωστό παγκόσμια, ο πολιτισμός για μία χώρα και για μία περιοχή είναι ζωτικής σημασίας τομέας που, αν γίνει κατανοητό από όλους μας, θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση μιας δεδομένης περιοχής και σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Επειδή τελευταία η  έννοια του πολιτισμού όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε(τέχνες, παραδόσεις), έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διευρύνεται και ο πολιτισμός να αποκτά την πραγματική ουσία, που όπως είναι γνωστό και η επιστημονική κοινότητα αρχίζει να διευρύνει αυτή την έννοια, όπως και οι φορείς πολιτισμού, όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση αρχίζει να κατανοεί ότι ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μίας περιοχής.

Εμείς σαν Ένωση Πολιτιστικών Φορέων της Επαρχίας Κισάμου έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό για την επαρχία Κισάμου, το οποίο έχουμε αναδείξει σε όλους τους πρώην δήμους της επαρχίας μας, σε συσκέψεις που έχουμε κάνει τοπικά, για να δώσουμε το όραμα. Και το όραμά μας έχει δύο λέξεις. Να γίνει η Κίσαμος της φύσης και του πολιτισμού. Πάνω σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε τεράστια δυναμική και σε συνεργασία, κυρίως, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά μπορούν να αναδείξουν αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σαν επαρχία Κισάμου. Βλέποντας αυτή την αναγκαιότητα για συνεργασία, ενότητα, διάλογο και κοινή δράση φτιάξαμε το 2012 την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων της Επαρχίας Κισάμου. Είναι μία ομάδα που πρέπει να παρεμβαίνει, να προτείνει με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα και με συγκεκριμένες δράσεις. Στη κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις με τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά διεκδικώντας για τους πολιτιστικούς συλλόγους τα αυτονόητα και παράλληλα την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής με κέντρο το πολιτισμό και με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους τους υποψήφιους δημάρχους κάθε περιοχής να μελετήσουν διεξοδικά τις προτάσεις μας, τις οποίες έχουμε στείλει εδώ και μία εβδομάδα σε όλους, ώστε να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι συναντήσεις αυτές βιντεοσκοπούνται, θα απομαγνητοφωνηθούν και θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των συλλόγων για ενημέρωση των πολιτών. Ο τρόπος που γίνονται οι συνεντεύξεις είναι γνωστός στους υποψηφίους, στο γράμμα που έχουμε στείλει, για να μην τρώμε και τον χρόνο με το να τα αναφέρουμε. Αλλά το βασικό μας είναι ότι πρέπει διαμέσου του πολιτισμού, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στον κοινό διάλογο, στην συνεργασία, στην εξάλειψη της αντιπαλότητας για ένα κοινό, καινοτόμο και ανθρώπινο μέλλον του τόπου μας. Θέλουμε τώρα να περάσουμε στα ερωτήματα. Ξεκινάμε από τον Γιακουμάκη Γιάννη, ο οποίος θα κάνει τα πρώτα τέσσερα από τις «Αυτονόητες, βασικές απαιτήσεις στο επίπεδο των δήμων». Ανά τρεις ερωτήσεις θα εναλλάσσεται η σειρά των υποψηφίων.

ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

Γιακουμάκης Γιάννης: Λοιπόν, «Αυτονόητες, βασικές απαιτήσεις στο επίπεδο των δήμων». Πρώτον, να παραχωρούν δωρεάν τη χρήση χώρων (κλειστά σχολεία, ελεύθεροι δημοτικοί χώροι) για τις ανάγκες των  Πολιτιστικών Συλλόγων μετά από αίτηση τους καθώς και να τους παρέχουν δωρεάν  ρεύμα , τηλέφωνο και  νερό. Ξεκινάμε από τον κ. Μαλανδράκη.

Μαλανδράκης Γιάννης: Λοιπόν, κατ’ αρχήν, επειδή τυγχάνει και έχω την ιδιότητα του δημάρχου, να πω ότι έχει μία ιδιαιτερότητα ο δήμος Πλατανιά, ότι έχει τον μισό του δήμο στην Κίσαμο και το άλλο μισό του δήμου στην Κυδωνία. Άρα, παρ’ ότι είναι πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία και θα αναφερθώ στην συνέχεια και στην υφιστάμενη συνεργασία, που υπάρχει ήδη ανάμεσα στο δήμο Πλατανιά και την Ένωση των συλλόγων το μικρό χρονικό διάστημα που αυτή υφίσταται, είναι προφανές ότι οι θέσεις δεν άπτονται στο μισό του δήμου αλλά άπτονται του συνόλου του δήμου. Έτσι κιόλας πορευτήκαμε κατά αυτή την τριετία. Τώρα, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα, επειδή υπάρχει μία ήδη υφιστάμενη πολιτική, η οποία έχει ξεκινήσει από τον δήμο, την οποία θα την αναφέρω και θα πω και ποια θα είναι η συνέχειά της, δηλαδή ότι ο δήμος έχει πάρει μία απόφαση, η οποία είναι και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι χώροι οι οποίοι είναι λειτουργικοί, και μιλάω για πρώην σχολεία και πρώην δημοτικά καταστήματα, για τα οποία ο δήμος κρατάει την ιδιοκτησία, διότι είναι περιουσιακά του στοιχεία, παραχωρεί την χρήση σε συλλόγους ενεργούς, οι οποίοι έχουν ένα τέτοιο μἐσο δραστηριοτήτων, που είναι σε θέματα ανάπτυξης πολιτισμού, προβολής της πολιτιστικής μας παράδοσης αλλά βέβαια και της ιδιαιτερότητας της χορευτικής. Γιατί, μια και θα πούμε για την Κίσαμο σήμερα, ξέρουμε ότι η Κίσαμος έχει μία ιδιαιτερότητα πολιτιστικής αναφοράς και πολιτιστικών ριζών. Και ένα από αυτά είναι τα μουσικά της ακούσματα. Έτσι λοιπόν αυτό θα συνεχιστεί και για την επόμενη προγραμματική περίοδο και η συνεργασία που υπήρχε με τους συλλόγους και συνεχίζει να υπάρχει και να αναπτύσσεται περισσότερο είναι ότι εγώ δηλώνω ότι τους θεωρώ ως κύτταρα σε μία περιοχή. Και μπορεί να είναι δράσεις εικαστικού και λαογραφικού χαρακτήρα ακόμα και για τη δημιουργία κάποιων χώρων κι επίσης μπορούν να είναι με εκθέματα και για τις παρουσιάσεις κάποιου υλικού που προβάλλει τον πολιτισμό και την λαογραφία. Άρα, είναι κάτι το οποίο το έχουμε ξεκινήσει, το συνεχίζουμε και θα φανεί και στο επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αυτά.

Γιακουμάκης Γιάννης: Ο κ. Νταγκουνάκης;

Νταγκουνάκης Μανώλης: Κοιτάξτε να δείτε στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν υπάρχει άλλη απάντηση από αυτή που έδωσε ο δήμαρχος και που είναι ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όντως. Εδώ πέρα μας κάνετε κάτι ξερές ερωτήσεις να απαντήσουμε και διαβάσαμε ένα ολόκληρο κείμενο στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούμε, ακούσαμε και το πρόεδρο που είπε ορισμένα πράγματα, είπε ότι ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ότι θα ανατρέψουμε την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση σε μία περιοχή με την λειτουργία των συλλόγων και αυτά τα πράγματα. Και αυτά πρέπει να διευκρινιστούν λιγάκι. Τι λέει ο ένα συνδυασμός, τι λέει ο άλλος και αυτά τα πράγματα. Πώς θα ανατραπεί η οικονομική κατάσταση και με ποια μορφή του πολιτισμού θα αναπτύξουμε και πώς θα τον αναπτύξουμε τον πολιτισμό και σε ποια κατεύθυνση; Δηλαδή, δεν είναι μόνο τα ξερά ερωτήματα. Αυτά τα ξερά ερωτήματα τα απαντάμε και τελειώνουμε. Στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Ομόφωνα το συζητήσαμε και στο δημοτικό μας συμβούλιο, ομόφωνα έχουμε δώσει τους χώρους. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα πολιτιστικό σύλλογο, που δρα, να παραχωρήσουμε. Μάλιστα, σε ορισμένους συλλόγους τους δίνουμε και μία χρηματοδότηση, όπου χρειαζόταν, για να ανακαινίσουν τον χώρο και να τον κάνουν πιο λειτουργικό. Να μην τους σκοτώσει δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα του χωριού που είχαν πέσει τα καλώδια και αυτά τα πράγματα. Σε αυτό δεν έχουμε καμιά διαφωνία σαν δημοτικό συμβούλιο Πλατανιά. Και επειδή τα γνωρίζω πολύ καλά, είμαι πέντε χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επί των συγκεκριμένων αιτημάτων των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και του δήμου Χανίων που είμαι υπάλληλος, αλλά αυτό το γνωρίζω και από άλλους δήμους, και επειδή ασχολούμαι με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δεν έχει αρνηθεί κανείς δήμος. Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι, δηλαδή κατά την άποψή μου, η ουσία. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι πρέπει να γίνεται όποιος και να είναι δήμαρχος. Και δίνονται χώροι. Εδώ δίνουμε χώρους και, ο δήμαρχος το ξέρει καλύτερα, δίνουμε και το δημαρχείο. Και τα κτήρια των δήμων, όχι μόνο χώρους που μπορούν να εξυπηρετήσουν, το σχολείο των Αφράτων, το σχολείο της Σπηλιάς. Δηλαδή εδώ έχουμε μία ομοφωνία της βουλής.

Γιακουμάκης Γιάννης: Συνεχίζουμε. Θα τις συνοψίσω τις επόμενες τρις ερωτήσεις, γιατί έχουν…   

Νταγκουνάκης Μανώλης: Θες να απαντήσω κατευθείαν;

Γιακουμάκης Γιάννης: Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει ένα αναγκαίο εξοπλισμό, τον οποίο θα παρέχουν δωρεάν για τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων, όπως καρέκλες, εξέδρες, τραπέζια καθώς και ηχητικό εξοπλισμό; Μπορούν  να χρηματοδοτούν τα κοινά προγράμματα των εκδηλώσεων των συλλόγων; Μπορούν να χρηματοδοτούν τη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση  όλων των εκδηλώσεων για τη δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου; Κύριε Δήμαρχε;

Μαλανδράκης Γιάννης: Να απαντήσω και στα τρία, θα τα συμπτύξω, για να μην σπαταλώ τον χρόνο. Εμείς σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, θα σας πω και πράγματα που έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε τώρα και τα οποία θα επεκταθούν και στο επόμενο διάστημα. Δηλαδή, το εποπτικό υλικό, το οποίο μας ζητάνε πάρα πολλές φορές, όπως τον προτζέκτορα, ένα υλικό στο οποίο θα προβάλλεις μία οθόνη, όλο αυτό τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όποτε τον διαθέτει και τον έχει ο δήμος, τον δίνει. Έτσι; Φυσικά με μεγάλη φροντίδα κι επιμέλεια αυτού που τον παίρνει. Κι έτσι σε πάρα πολλές εκδηλώσεις είχαν την δυνατότητα να κάνουν παρουσιάσεις οι σύλλογοι. Πρόσφατα είδα και μία παρουσίαση που έγινε σε ένα χωριό του συλλόγου με επισκέπτες όχι μόνο πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και κοινωνικού, ιατρικού και ενημερωτικού. Άρα, είναι κάτι το οποίο το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το σημαντικό θέμα, να μπορούμε ίσως να πάρουμε λίγο πιο πολύ εξοπλισμό, προκειμένου να καλύπτουμε ταυτοχρόνως, άμα χρειαστεί, δύο εκδηλώσεις, μια και το εύρος του δήμου είναι πολύ μεγάλο. Ως τώρα μπορούμε μέχρι δύο εκδηλώσεις ταυτόχρονα να εξυπηρετούμε με το εποπτικό υλικό που έχουμε. Όσον αφορά το κομμάτι για τα κοινά προγράμματα των εκδηλώσεων, το κάναμε πέρσι, το ξέρετε πολύ καλά, θα το κάνουμε και φέτος σε συνεργασία με τον όμορο δήμο. Δηλαδή, εφόσον έχουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων. Βέβαια εκεί έχουμε μία ιδιαιτερότητα, έχουμε να βάλουμε και το άλλο μισό του δήμου να διαφημιστεί αυτό. Να υπάρχει το πρόγραμμα από νωρίς έτοιμο. Θα αναλάβουν, όπως το κάναμε πέρσι, οι δύο δήμοι να μπορούν να το εκτυπώσουν και να διανεμηθεί. Και μας ενδιαφέρει βέβαια και πολύ εμάς να είναι και ξενόγλωσσο.

Κουνελάκης Στέλιος: Θα βγει φέτος σε δύο γλώσσες.

Μαλανδράκης Γιάννης: Έτσι, μας ενδιαφέρει να είναι και ξενόγλωσσο. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε μία περιοχή με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών για τους οποίους θέλουμε να διαφοροποιήσουμε και τις επιλογές τους, να τους δώσουμε την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, δράσεις, λαογραφία και τα λοιπά. Δεν αρκεί μόνο να το κάνουμε για μας, σημασία έχει να το κάνουμε και για αυτούς. Γιατί, μόνο έτσι θα προβάλλουμε, θα δημιουργήσουμε, αν θέλετε, και την πληροφόρηση που θέλουμε σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τώρα την βιντεοσκόπηση, κοιτάξτε να δείτε. Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη της βιντεοσκόπησης, αν δεν είναι, αν δεν μπει μια ολόκληρη διαδικασία να διοργανώσεις από κοινού μία εκδήλωση, μία συγκεκριμένη εκδήλωση, με συγκεκριμένη ημερομηνία, π.χ. μάχη της Κρήτης και λοιπά. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει και θα το δούμε και στο δημοτικό συμβούλιο και θα είναι και πρότασή μου, όπως σας είπε και προηγουμένως ο κ. Νταγκουνάκης έχουμε κατεβάσει στο δημοτικό συμβούλιο μια κατεύθυνση ως δημοτική αρχή που είναι αποδεκτή, δεν υπήρχε θέμα διαφωνίας και διαφοροποίησης, κάποιος σύλλογος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ως ενίσχυση. Γιατί πλέον εμείς έχουμε σταματήσει και δεν διστάζω να το πω τις αφειδώς χρηματοδοτήσεις που δίναμε την πρώτη χρονιά, ‘’πάρτε όλοι από ένα ποσό, κάνετε, δεν κάνετε εκδηλώσεις, έχετε, δεν έχετε δραστηριότητα’’. Έτσι; Το κόψαμε αυτό, το βάλαμε και στο συμβούλιο, αν θυμάστε, και ομοφωνήσαμε και σε αυτό. Να χρηματοδοτήσουμε έναν σύλλογο να αποκτήσει αυτό τον εξοπλισμό και με ευθύνη πλέον της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και του συλλόγου να κάνει χρήση του εξοπλισμού, προκειμένου από μόνη της η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.  να βιντεοσκοπεί και να δημιουργείται ιστορικό αρχείο. Το πέντε… όχι, συγγνώμη.

Γιακουμάκης Γιάννης: Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Εμείς εδώ σε ό,τι μας αφορά σαν Λαϊκή Συσπείρωση και σας το λέω προκαταβολικά, διότι κάπου πρέπει να τα πούμε όλα αυτά, ότι ο λαός ο οποίος δεν διατηρεί ζωντανή την παράδοσή του και δεν διδάσκεται από την ιστορία του και δεν την αναδεικνύει, σβήνει, όσα προγράμματα και να κάνουν, όσες εκδηλώσεις κι αν γίνουν, όσοι πολιτιστικού σύλλογοι και πολιτιστικά αρχεία να υπάρχουν. Άρα, ένας από τους φορείς που πρέπει να λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τους εθελοντές των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, είναι και ο δήμος. Και ο δήμος. Σε αυτή την περίοδο που ζούμε, με αυτή την κατάσταση που ζούμε, που πραγματικά εξαφανίζεται ο πολιτισμός, το να διαλύουμε τον πολιτισμό. Δεν ξέρω αν είδατε την αγορά στην αρχαία Αθήνα, που την δώσανε σε μία εταιρεία να κάνει εκδηλώσεις. Εμείς εδώ είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχει ομοφωνία του δημοτικού μας συμβουλίου, το οποίο ήταν και πολυφωνικό. Έξι παρατάξεις εκπροσωπούνται. Είναι πολύ δύσκολο να τις μονιάσεις ένα τέτοιο πράγμα. Σαφέστατα παραχωρούσαμε πάντοτε αυτό τον εξοπλισμό, τον οποίο έχουμε, στον οποιοδήποτε πολιτιστικό φορέα ήθελε να κάνει εκδηλώσεις. Κοιτάξτε υπάρχουν και τα νομοθετικά ζητήματα τώρα με τις χρηματοδοτήσεις. Οι κοινές εκδηλώσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Χρηματοδοτούνταν, αυτό το γνωρίζω και σαν εργαζόμενος. Ενισχύαμε οικονομικά τους φορείς και τους συλλόγους. Όμως, κατά την άποψή μου, ήταν μία εισήγηση του δημάρχου, μία σωστή απόφαση πέρσι, ότι δεν μπορούμε να δίνουμε τρία χιλιάρικα στον σύλλογο των Αφράτων που είναι εξαφανισμένος και κάνει μία γιορτή του μελιού και βάζει και εισιτήριο και μιλάω για το χωριό μου. Δεν ισχύει βέβαια αυτό, μιλάω για το χωριό μου, για να μην παρεξηγηθώ, ένα παράδειγμα έφερα. Ένα απλό χωριό, που έχει πολιτιστικό σύλλογο, που έχει σχολές χορού, που μαθαίνει τα κρητικά, που μαθαίνει μαντινάδες, που κάνει εκδηλώσεις, που κάνει το ένα, το άλλο, που πηγαίνει εδώ, εκεί, να παίρνει τα χρήματα. Είπαμε λοιπόν ότι αυτή την χρηματοδότηση, το δεύτερο κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης, εκτός από τους συλλόγους που θα κάνουν από κοινού εκδηλώσεις, δηλαδή κοινή εκδήλωση, με ένα πρόγραμμα, δήμος και ο πολιτιστικός σύλλογος της Σπηλιάς, θα δίνουμε χρήματα, αν έχει βέβαια ο δήμος και στο βαθμό που μπορεί, σε αυτούς που έχουν δράση και δεν βάζουν αντίτιμο εισιτηρίου και τέτοια πράγματα. Έτσι δεν είπαμε Δήμαρχε; Αυτό το πράγμα με την βιντεοσκόπηση και την φωτογράφιση…

Γιακουμάκης Γιάννης: Το ιστορικό υλικό.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Αυτό το πράγμα, επειδή βάζουν και νομικά εμπόδια, δεν μπορεί να διαθέσει να κάνει δαπάνη, για παράδειγμα να ξαναπώ πάλι ο σύλλογος των Αφράτων την γιορτή του μελιού και δεν είναι συνδιοργανωτής ο δήμος, δεν μπορεί να πάει ο δήμος να κάνει δαπάνη να βιντεοσκοπήσει παρά τη θέλησή του, διότι ο πάρεδρος του ελεγκτικού συμβουλίου θα το κόψει. Αυτό το ποσό θα το κόψει.

Μαλανδράκης Γιάννης: Για αυτό πρότεινα την άλλη λύση.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ναι. Αυτά τα έχουμε κουβεντιάσει, τα έχουμε συζητήσει. Είναι και πράγματα τα οποία δεν αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της πολιτικής του καθενός, αφού είναι κοινά και δεν διαφωνούμε.

Κουνελάκης Στέλιος: Ο Λευτέρης ο Κουμής για τα επόμενα τέσσερα ερωτήματα.

Κουμής Ελευθέριος: Περνάμε στο επόμενο ερώτημα που έχει να κάνει σχετικά με την πολιτική χρηματοδότησης θεσμικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου, όπως θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες. Τώρα τον λόγο έχει ο κ. Νταγουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Για να εξουσιοδοτήσει, να χρηματοδοτήσει  λες θεσμικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου. Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν θεωρούμε, και να μην παρεξηγηθώ, ότι έχει πλεονεκτήματα ο δήμος Κισάμου ή ο λαός του δήμου Κισάμου ή η παράδοση του δήμου Κισάμου.

Κουνελάκης Στέλιος: Της επαρχίας.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Του δήμου Κισάμου από τον δήμο Πλατανιά. Δεν έχει πλεονεκτήματα. Έχει ιδιαιτερότητες. Δηλαδή, παράδειγμα, θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Στον Πλατανιά τα κρητικά τα παίζουν με λύρα, εμείς τα παίζουμε με βιολί. Είναι ιδιαιτερότητα. Ο πολιτισμός όμως είναι ο ίδιος για μας. Ο πολιτισμός είναι ο ίδιος. Και αυτόν πρέπει να αναδείξουμε. Πρέπει να αναδείξουμε τον μελισσιανό συρτό και τον κολυμπαριανό συρτό και να πάμε και στον ξεροστεριανό και τον λουσακιανό. Σε μία τέτοια κατεύθυνση εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο θα ενισχύσουμε την πρωτοβουλία των πολιτιστικών φορέων αλλά θα βγούμε μπροστά και σε σχέση με το προηγούμενο που είπα, ότι πρέπει να κρατάμε ζωντανό τον πολιτισμό και την παράδοση. Θα είναι μία από τις προτεραιότητες του δήμου η ανάπτυξη και η εμπέδωση από τον κόσμο της περιοχής και κυρίως από τους νέους να μην ξεχάσουμε το παρελθόν μας και να το κρατήσουμε ζωντανό. Για να πάει και στις επόμενες γενιές, γιατί εμείς σε μερικά χρόνια θα φύγουμε και πρέπει να το διατηρήσουμε, να το πάρουν κάποιοι άλλοι. Αυτά.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Μαλανδράκη.

Μαλανδράκης Γιάννης: Εγώ θα είμαι πιο σύντομος, γιατί έθεσε ένα σημαντικό κομμάτι ο Μανώλης που δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω. Θα συνοψίσω πάλι, γιατί πρέπει να δίνω κι ένα δείγμα γραφής, αφού είχαμε την ευθύνη μέχρι τώρα.

Κουλετάκης Ανδρέας: Γιατί είστε και η δημοτική αρχή.

Μαλανδράκης Γιάννης: Ακριβώς. Γιατί αλλιώς θα ήμουν ανακόλουθος, αν υποσχόμουν χωρίς να απολογούμαι, με την καλή έννοια, της κατάστασης. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό και θα σας πω για μία εκδήλωση που κάναμε στον δήμο Πλατανιά, στην οποία επιδιώξαμε όχι μόνο τις ενέργειες σε επίπεδο δήμου και συλλόγων αλλά και σε επίπεδο όμορων δήμων. Και μιλάω για την μεγάλη εκδήλωση στον Ομαλό για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Θέλαμε να είμαστε τρεις δήμοι, Σφακιά, Σέλινο, Πλατανιάς. Εμείς είχαμε την κεντρική ευθύνη τότε. Συνεργαστήκαμε με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Μάλιστα εγώ ο ίδιος προσωπικά είχα δώσει σε συλλόγους και σε φορείς της περιοχής τον πρώτο λόγο στο θέμα του πως θα στηθεί η εκδήλωση, πέρα από το θεσμικό, γιατί ήταν καλεσμένοι, όπως είδατε, όποιοι είχατε έρθει, την επιτυχία που είχε σε μία λιτή εκδήλωση. Δηλαδή σε αυτό που λέει ο Μανώλης συμφωνώ, δηλαδή το να μπορεί να προβληθεί ο πολιτισμός από τις ρίζες του και όχι να χαθούμε σε τίποτα φολκλορικές εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πιο πολύ διαφημιστικού χαρακτήρα. Όχι ότι δεν χρειάζεται αλλά ο πολιτισμός έχει ρίζες. Σε εκείνη την εκδήλωση νομίζω ήταν πραγματικότητα, έγιναν και πάρα πολλά δρώμενα που είχαν να κάνουν με παλιές εκδηλώσεις. Άρα, ο δήμος, η θέση και η συνέχειά μου στις απόψεις είναι η εξής: μπαίνει συνδιοργανωτής, ακριβώς γιατί έχει και τον θεσμικό ρόλο να συνεργαστεί με τέτοιους φορείς αλλά και τον καθοδηγητικό ρόλο, για να έχει επιτυχία το εγχείρημα. Αυτή είναι η απάντησή μου.

Κουμής Ελευθέριος: Περνάμε στην επόμενη ερώτηση. Το 1,5% επί των τακτικών εσόδων όπως αναφέρει το άρθρο 202 N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006)μπορεί να επιμερίζεται σύμφωνα με ένα πάγιο κανόνα μεταξύ των φορέων  που αναφέρει ο νόμος και με αυτά που αναλογούν στους πολιτιστικούς συλλόγους να χρηματοδοτούνται προγραμματισμένες και πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις  βάσει συγκεκριμένων στόχων και όχι να δίνονται σε μετρητά. α. Σε τι ποσό αντιστοιχεί το 1,5% το 2014; β. Πώς θα προτείνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η κατανομή το  2014 μεταξύ Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Συλλόγων;

Νταγκουνάκης Μανώλης: Αυτό το ερώτημά σας εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση το έχουμε απαντήσει στο προηγούμενο περί ενίσχυσης, χρηματοδότησης των πολιτιστικών φορέων. Ως προς το πρώτο του κομμάτι, το πρώτο κομμάτι. Άρα, δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Έγινα κατανοητός πως θα ενισχύουμε και οικονομικά τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής. Ως προς το δεύτερο κομμάτι, σε τι ποσοστό θα αντιστοιχεί το 1,5 % του 2014. Δεν έχω μπροστά μου τώρα τον προϋπολογισμό. Θα ρωτήσετε τον δήμαρχο τι προϋπολογισμό ψήφισε, γιατί εμείς τον καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό. Τον καταψηφίσαμε όχι επί των οικονομικών μεγεθών, τον καταψηφίσαμε πολιτικά, διότι δεν ήταν.. Δεν χρειάζεται να τα πούμε τώρα, εσείς είστε πολιτιστικός φορέας. Και το άλλο ερώτημα ποιο είναι; Πώς θα προτείνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η κατανομή το  2014 μεταξύ Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Συλλόγων; Είναι απαντημένο από την προηγούμενή μας ερώτηση. Στα πλαίσια αυτά ότι ενισχύουμε οικονομικά και τις συνδιοργανώσεις και τους συλλόγους υπό αυτή την ομόφωνη απόφαση που έχουμε πει σήμερα.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Μαλανδράκη.

Μαλανδράκης Γιάννης: Κοιτάξτε τώρα. Όσον αφορά τα τακτικά έσοδα. Τα τακτικά έσοδα του δήμου έχουν μειωθεί κατά πολύ. Περίπου αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 5.000.000 άρα υπολογίζονται γύρω στις 70.000. Αφορά, όπως λέει ο νόμος, σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους. Η όποια κατανομή γίνεται των χρημάτων αυτών συνήθως είναι, όπως προηγούμενα είπα, σε δράσεις. Είναι μία σειρά δράσης και υποστήριξης των δράσεων που γίνεται, που από αυτά τα κεφάλαια, γίνεται η κατανομή των χρημάτων. Τώρα, δεν υπάρχει κατανομή, με την έννοια ότι μπαίνει σε ένα δημοτικό συμβούλιο και λέμε ότι… Διότι έρχεται ένας σύλλογος και λέει πως κάνει μία δραστηριότητα σε δύο μήνες από σήμερα. Αν φτάσουμε στο σημείο να έρχονται όλοι οι σύλλογοι και να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να υπάρχει από την αρχή η δέσμευση ως ειδικευμένης χρηματοδότησης του χώρου, θα ήταν ένα ευχής έργο, γιατί θα υπήρχε προγραμματισμός για ολόκληρη την περίοδο. Αυτή την στιγμή ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι χρηματοδοτήσεις είναι πάντα στην ουσία έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι σχεδόν καμία τακτική, εκτός ίσως από αυτό που ξεκινήσαμε με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και το οποίο θα δούμε στην πορεία και ήταν τακτική, γιατί μπήκε από την αρχή στον προϋπολογισμό. Αυτά. Είναι μία κοινή απάντηση και για τα αθλητικά σωματεία που κι εκεί έχουμε σταματήσει  στην ουσία τις χρηματοδοτήσεις, γιατί τα λεφτά που είχαμε για τα σωματεία, το είπαμε, συμφωνήσαμε και σε αυτό, παραδόξως ίσως, τα δίνουμε στην ουσία για την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τα είχαμε συμφωνήσει δηλαδή ότι τα λεφτά που δίνουμε στα αθλητικά σωματεία τα δίνουμε, ώστε να συντηρηθούν οι αθλητικοί χώροι.

Κουμής Ελευθέριος: Περνάμε στα επόμενα ερωτήματα. Θα τα συμπτύξω σε ένα.  Μπορεί στην ιστοσελίδα του Δήμου να υπάρχει παράθυρο (επιλογή)  για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους; Μπορεί  να θεσμοθετηθεί  δια μέσω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο επίσημος άμισθος σύμβουλος του Δήμου για θέματα πολιτιστικά είναι η ΕΠΟΦΕΚ; Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Θα είναι σύντομη η απάντησή μου. Άλλωστε ξέρετε ότι βοηθήσαμε και στην δημιουργία την ιστοσελίδας. Μπορούμε να την υποστηρίζουμε τεχνικά, γιατί λειτουργικά είναι δικιάς σας. Με την δυνατότητα που έχουμε από τον δήμο. Προφανώς μπορεί να γίνει link, περί αυτού μιλάτε. Δεν υπάρχει θέμα. Θα το βάλουμε στην επιτροπή τουρισμού, προβολής πολιτισμού και ανάπτυξης που έχει ο δήμος, προκειμένου να έχει υπόσταση αυτή η απόφαση. Για το τελευταίο που ρωτάτε, για τον άμισθο σύμβουλο του δήμου σε θέματα πολιτιστικά να είναι η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. δεν έχω αντίρρηση. Απλώς, επειδή τα πολιτιστικά και η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. εκπροσωπούν ένα κομμάτι του δήμου, δεν αφορά το σύνολο του δήμου και δεν είναι μέλη όλοι οι σύλλογοι οι πολιτιστικοί, οι λαογραφικοί, κρατάω μία επιφύλαξη ότι μπορεί να είναι ένας από τους συμβούλους σε θέματα, ίσως συγκεκριμένα, που αφορούν την κισαμίτικη παράδοση, λαογραφία και τα λοιπά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει και θα ρωτηθεί και το νομικό τμήμα να πει την γνώμη του.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Νταγκουνάκη.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Λοιπόν έχουμε να πούμε ως προς την ιστοσελίδα. Έχουμε στείλει στην Δημοτική Αρχή αίτηση προβολής, παρουσίασης, χρήσης για οτιδήποτε θα έχει ο οποιοσδήποτε φορέας και πολίτης του δήμου μας χωρίς εξαίρεση, εκτός βέβαια αυτούς οι οποίοι τα χρηστά ήθη κι έθιμα του πολιτισμού και του αθλητισμού τα καταρρακώνουν. Και βέβαια και μία δεύτερη εξαίρεση για μας, δεν θα έχει θέση ο Βαρδινογιάννης και οι ομοίοι του, να προβάλλει τις επιχειρήσεις του και τις δραστηριότητές του. Ο λαός, ελεύθερος. Οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι αθλητικοί σύλλογοι, οι ομάδες διεκδίκησης του αεροδρομίου και αυτά, ναι. Αλλά ο επιχειρηματίας ο οποίος έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση τον ελληνικό λαό, οι πλούσιοι δηλαδή, δεν θα έχουν καμία πρόσβαση και καμία προβολή των επιχειρήσεών τους και των επιτευγμάτων τους. Να είμαστε ξεκάθαροι εμείς. Ως προς το δεύτερο, περίπου έτσι, όπως λέει και ο δήμαρχος, εμείς θα συμφωνήσουμε. Επειδή η συγκεκριμένη, δευτεροβάθμιά σας οργάνωση, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση όπως το βλέπουμε, είναι ένα κομμάτι από το σύνολο του πολιτισμού και της ιστορίας, δηλαδή για παράδειγμα, κατά κύριο λόγο, οι πολιτιστικού σύλλογοι κρατάνε τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και ορισμένες αξίες, όπως είναι οι στολές, οι βράκες και οι κιλότες και η λαϊκή μουσική, από τα ταμπαχανιώτικα που κάνει ο φίλος μου Στέλιος ο Λαϊνάκης μέχρι την παραδοσιακή μουσική, σε αυτά τα ζητήματα το συζητάμε. Να ακούσουμε απόψεις, να δούμε, για να έχουμε τη συνεργασία , για να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τις θέσεις του συγκεκριμένου φορέα από την στιγμή που εκπροσωπείτε όχι τον εαυτό σας αλλά ένα μεγάλο σύνολο. Αλλά υπάρχει και το νομικό ζήτημα, όπως είπε και ο δήμαρχος σε αυτή την περίπτωση. Και υπάρχει και το κομμάτι το οποίο, εμάς μας ενδιαφέρει γενικότερα ο πολιτισμός, που δεν είναι δικό σας κομμάτι. Μακάρι να εκλεγούμε και να κάνουμε την κουβέντα, αν βγούμε.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 

Κουνελάκης Στέλιος: Ο κ. Χαρτζουλάκης έχει τον λόγο για τις επόμενες τρεις ερωτήσεις.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Επαρχίας Κισάμου-Πολιτιστική Ταυτότητα Επαρχίας Κισάμου. Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης, το ξέρετε πολύ καλά, μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του  Δήμου Κισάμου , του Δήμου Πλατανιά, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΕΠΟΦΕΚ. Αναλυτικά στοιχεία της πρότασης θα υπάρχουν στο φάκελο που θα δοθεί.  Και όλα τα ερωτήματα στην απάντηση να είναι όλα μαζί ούτως ώστε να είναι πιο σύντομη η απάντηση. α. Εάν η προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση της μελέτης έλθει στο τωρινό ή επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις θα στηρίξουν και   ψηφίσουν  αυτή προκειμένου  να προχωρήσει άμεσα η μελέτη; β. Από την μελέτη θα προκύψει μια δέσμη πολιτικών και έργων, οι οποίες θα καθοριστούν μέσα από ένα εκτενή διάλογο με τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου. β1. Δεσμεύονται  να εφαρμόσουν τις πολιτικές εκείνες που θα προτείνει η μελέτη και που θα έχουν μοναδικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου; β2. Δεσμεύονται   το 2015 να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών των έργων προτεραιότητας που θα προταθούν από τη μελέτη,  ώστε να ενταχθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020; Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Θα τα απαντήσω όλα μαζί. Επειδή το γνωρίζω πολύ καλά το θέμα, το έχουμε συζητήσει και ως δήμος Πλατανιά στην παρούσα θητεία κι έχουμε κάνει επανειλημμένως συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο κατά κύριο λόγο με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αν θυμάμαι καλά, υπάρχει από τον δήμο Πλατανιά η δέσμευση κι έχει ήδη εγγραφεί ποσό στον προϋπολογισμό του 2014. Αυτό που είπα πριν, ότι, αν κάτι είναι προγραμματισμένο, είναι δέσμευση, αν δεν είναι προγραμματισμένο, πάμε σε χρηματοδότηση έκτακτη και αναλόγως τη στιγμή που υπάρχει. Και μάλιστα είμαστε από αυτούς που στην κουβέντα, το θυμάται ο πρόεδρος, επιμέναμε ως δήμος Πλατανιά να μην είμαστε μόνο οι δύο δήμοι αλλά να είναι και η Περιφέρεια μέσα, γιατί, επειδή η χρηματοδότηση θα είναι μέσα από κοινοτικό πρόγραμμα, μιλάμε για το ΣΕΑΣ από το 2014 έως το 2020, ήταν σημαντικό να είναι φορέας υλοποίησης και η Περιφέρεια, προκειμένου να είναι και η πηγή χρηματοδότησης μετά. Αυτό λοιπόν είναι κάτι, το οποίο έχει προχωρήσει. Τώρα όσον αφορά το νέο συμβούλιο ή το επόμενο σε ό,τι μας αφορά, γιατί το τωρινό αμφιβάλλω, γιατί από τις 18 Απριλίου και μετά μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και μετά θα τεθεί σε αγρανάπαυση μέχρι τις 31  Αυγούστου. Θα κάνουν διακοπές οι σύμβουλοι, εκτός κι αν έχει κάποιο έκτακτο θέμα να συζητηθεί. Ελπίζω να αλλάξει, αυτό δεν είναι της παρούσης, γιατί αλλιώς θα είναι μη λειτουργικός ο δήμος και θα παίρνει αποφάσεις από το Σεπτέμβριο σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου. Όσον αφορά τι θα προκύψει, γιατί αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς, γιατί θα υπάρχει μελέτη βάσης εφαρμογής. Κι εκεί είναι το ζητούμενο. Οι μελέτες εφαρμογής θα είναι στην ουσία άξονες πάνω στον οποίο θα κινηθούν τα αντικείμενα και θα δημιουργηθούν οι βάσεις. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Το να έχεις μία μελέτη καταγραφής του πολιτισμού και της κληρονομιάς δεν λέει τίποτα. Το θέμα είναι τα εργαλεία που θα πρέπει να δημιουργήσεις, για να έχεις πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εκπαίδευση, στους νέους, στους επισκέπτες, ακόμα και στους ίδιους εμάς. Φυσικά και θα τα ακολουθήσουμε και φυσικά και θα προχωρήσουμε στην δέσμευση του ότι θα εμπλακούμε στην διαδικασία, γιατί είμαστε ήδη στην διαδικασία. Ξεκινήσαμε, για να το πάμε μέχρι το τέλος, δεν ξεκινήσαμε, για να το αφήσουμε στην μέση. Κι εκεί, αν θέλετε, είναι ένα στοίχημα και δικό σας, γιατί μπορεί οι φορείς οι θεσμικοί να έχουν τον ρόλο τους, αλλά οι ίδιες οι ενεργές ομάδες των συλλόγων και τα λοιπά είναι αυτοί οι οποίοι κάθε φορά το κάθε γεγονός το προωθούν με τέτοιο τρόπο, που τουλάχιστον πολιτικά να γίνει αποδεκτό και διαχειριστικά να υλοποιηθεί.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Λοιπόν εγώ θέλω να σας στεναχωρήσω λιγάκι, αλλά θα πω ξεκάθαρα την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ως προς το πρώτο υποερώτημα, εάν η προγραμματική σύμβαση έρθει στο τωρινό ή στο επόμενο συμβούλιο, αν θα την ψηφίσουμε ή όχι. Θα εξαρτηθεί από το τι θα λέει μέσα και το τι θα περιλαμβάνει η μελέτη. Παράδειγμα να σας φέρω. Γιατί εμείς ιεραρχούμε προτεραιότητες και στον πολιτισμό και γενικότερα στην δημιουργία του δήμου και στην δραστηριότητα που πρέπει να αναπτύξει και με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα του λαού και την δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην κρίση, να παλέψει και να τελειώσει. Εάν η μελέτη μέσα λέει και η Προγραμματική σύμβαση, να δώσουμε 1.000.000 να φτιάξουμε την ελιά των Βουβών εμείς την καταψηφίσαμε. Εμείς τέτοια δαπάνη την καταψηφίσαμε. Και τέτοιο είναι το φαράγγι του Κυδώνη στα Καράνου. Δεν έχει προτεραιότητες ούτε για την ανάδειξη των πολιτιστικών του κληρονομιών. Ο λαός της περιοχής τέτοια έργα, τέτοιες μελέτες για μας. Όχι ότι δεν χρειάζονται αλλά δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Έχει άλλα πιο σοβαρά σήμερα, δηλαδή για παράδειγμα να τα δώσει για να κάνει αγροτική οδοποιία. Θα δούμε και θα πούμε. Το ίδιο ισχύει σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα, διότι υπάρχει ερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο. Έγινα κατανοητός;

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Απολύτως. Ερχόμαστε στο άλλο ερώτημα, το μουσείο μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές. Το Μουσείο Μουσικών αφορά  τη μουσική, χορευτική, τραγουδιστική παράδοση της επαρχίας Κισάμου και ολόκληρης της Κρήτης. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της κύριας μελέτης, αναγκαίας για ένταξη στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020. Μετά την κατασκευή του έργου ποια είναι τα μέτρα  που θα πάρετε για την προβολή και την αξιοποίησή του από τις τοπικές σας κοινωνίες; Επίσης προτείνουμε να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες και χορευτές της Κισάμου. Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Κοιτάξτε, έχω ακούσει ότι είναι ένα πραγματικά πολύ αξιόλογο έργο. Όμως υπάρχει ο νόμος. Δεν μπορούμε εκτός της περιφέρειας να χρηματοδοτήσουμε και να αναπτύξουμε κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής, εάν είμαστε εμείς η δημοτική αρχή. Μέσα από τις ιστοσελίδες μας, μέσα από τα φυλλάδια, τα οποία θα εκδίδει για πολιτισμό, για το ένα, για το άλλο ο δήμος, στο επίπεδο των συνεργασιών της περιφέρειας την οποία διοικεί, να προβάλλουμε και το συγκεκριμένο. Το δεύτερο. Θα εξετάσουμε νομικά να δούμε, εάν μέσα από μία συνεργασία, διαδημοτική συνεργασία, με μία προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Κισάμου, μπορούμε έστω το δεύτερο κομμάτι, το άγαλμα που λέτε εκεί πέρα, το μνημείο, να το κάνουμε. Και αν έχετε και κανένα άγαλμα, ξέρω εγώ, δηλαδή αν θέλετε να σχηματιστεί κάτι σε άγαλμα, χρειάζεται και καλλιτεχνικός διαγωνισμός και τέτοια πράγματα. Εάν μπορεί να γίνει σε σύμπραξη με άλλους δήμους, αλλιώς μας το απαγορεύει ο νόμος.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Απόλυτα συμφωνούμε σε αυτό. Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Κοιτάξτε να δείτε. Στο κομμάτι της προβολής μπορούμε να συνεργαστούμε. Δηλαδή το υλικό το οποίο θα κατασκευαστεί και ειδικά αν είναι ένα υλικό το οποίο, ξαναλέω ότι θα πρέπει  να είναι πολύγλωσσο, γιατί δεν αφορά μόνο εμάς τους ίδιους ή τους επισκέπτες από την Αθήνα, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο να δείξεις την προβολή με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι μέσα από φυλλάδια, μπορεί να είναι μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου, μπορεί να είναι και μέσα από συνεργασία με φορείς του τουρισμού και επαγγελματιών που υπάρχουν στον δήμο μας. Και μάλιστα αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε επίπεδο Περιφέρεια και όχι μόνο σε επίπεδο δήμων, για να μπορεί να έχει την αποδοχή που χρειάζεται και πάνω από όλα την οντότητα. Γιατί, όσο διευρύνεις το κομμάτι στο οποίο απευθύνεσαι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή και τόσο μεγαλύτερο και το αποτέλεσμα. Τώρα για το μνημείο δεν θα διαφοροποιηθώ από αυτό που είπε ο Μανώλης, γιατί είμαστε και οι δύο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γνωρίζουμε τα τεχνικά στοιχεία της νομιμότητας των δαπανών. Εάν το μνημείο αποφασιστεί να τοποθετηθεί σε μέρος του δήμου Πλατανιά, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να δούμε στην φάση της υλοποίησης. Αν αποφασιστεί να χωροθετηθεί στον δήμο Βουκολιών ή Κολυμβαρίου, τότε είναι στα όριά μας. Αν αποφασιστεί να τοποθετηθεί στο κομμάτι του δήμου Κισάμου …

Κουμής Ελευθέριος: Προτείνουμε να γίνει ένα σε κάθε δήμο.

Μαλανδράκης Γιάννης: Αυτό θα το δούμε τότε, όταν φέρετε τις προτάσεις σας.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Πάμε στο επόμενο. Χωροταξικά Σχέδια. Συγκεκριμένα μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών για εκπόνηση όλων των χωροταξικών σχεδίων των πρώην Δήμων της Επαρχίας Κισάμου, τα οποία θα πρέπει να στηρίζονται στους κανόνες της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης. Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Θα είμαι σαφής και σύντομος. Από την αρχή κυνηγάμε τα λεγόμενα χωροταξικά σχέδια και πολεοδομικά. Στα δε πολεοδομικά, δύο που βρήκαμε, δεν αφορούν στην περιοχή της Κισάμου, αφορούν την περιοχή του κομματιού της Κυδωνίας, είναι τέτοια η γραφειοκρατία και δυστυχώς η ανεπάρκεια, για να μην πω ορισμένες φορές και η σκοπιμότητα της κεντρικής διοίκησης, που έχουμε πετύχει δύο σχέδια, του Γερανίου συγκεκριμένα και του Πύργου Ψηλονέρου και βέβαια πρέπει  μετά από δύο χρόνια να περάσει το Κεντρικό Χωροταξικό Συμβούλιο και το άλλο να περάσει ΣτΕ. Και πάντα βρίσκουμε προβλήματα. Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κεντρική διοίκηση. Έτσι είπαμε και για το ΣΧΟΑΠ, γιατί ΣΧΟΑΠ έχει μόνο ο παλιός δήμος Πλατανιά, οι υπόλοιποι δήμοι, όπως Βουκολιών και Κολυμβαρίου δεν έχουν, με την Περιφέρεια κάναμε συγκεκριμένη πρόταση και γράψαμε στον προϋπολογισμό μας ποσό για την μελέτη του ΣΧΟΑΠ, προκειμένου να υλοποιηθεί τμηματικά. Δυστυχώς η Περιφέρεια δεν έβαλε τα λεφτά στον ανάλογο κωδικό, προκειμένου να κάνουμε την προγραμματική σύμβαση. Γιατί αυτά τα έργα είναι πολύ υψηλού κόστους, φανταστείτε ότι το ΣΧΟΑΠ του δήμου Πλατανιά συνολικά είναι πάνω από 1.000.000 ευρώ, γιατί πάει σε σχέση με τους οικισμούς κι έχουμε την τύχη να έχουμε 51 κοινότητες, 135 χωριά ως δήμος Πλατανιά. Δεν τα έχει κανείς στην Κρήτη αυτά, είμαστε μοναδικοί και σε αυτό. Είναι θέμα προτεραιότητας και η δέσμευση που ζητάμε να πάρουμε από τον Περιφερειάρχη και τους υποψήφιους περιφερειάρχες για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα είναι να υπάρχει κεντρικός άξονας που θα χρηματοδοτήσει τα χωροταξικά σχέδια. Διότι με ίδιους πόρους αυτά δεν χρηματοδοτούνται. Και είπαμε το ύψος των χρημάτων ποιο είναι. Και είναι πάντα ψηλά αυτό το αίτημα, αλλά πρέπει να υπάρχει πηγή χρηματοδότησης.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Μάλιστα. Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Σύμφωνοι για την ολοκλήρωση αυτού του σ’ αυτό και μάλιστα και για το Γεράνι είχαμε και ομόφωνες αποφάσεις, με μία διευκρινιστική διαφορά από εμάς που δεν νομίζω να είναι στα ίδια πλαίσια η άποψη του δημάρχου, δεν το έχουμε κουβεντιάσει. Τι εννοούμε αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη. Διότι η κεντρική εξουσία σήμερα αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη έχει να δώσει το αεροδρόμιο του Ελληνικού και να μη μας δώσει το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Μια τέτοια αειφόρος ανάπτυξη θα μας βρει αντίθετους και πιστεύω και όλους τους συνδυασμούς και όλους τους δημότες.

Κουνελάκης Στέλιος: Προχωρούμε, ο κύριος Κουλετάκης για τα επόμενα τρία ερωτήματα.

Κουλετάκης Ανδρέας: Κοινωνική αλληλεγγύη. Μέτρα για να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δια μέσω πολιτικής εκπτώσεων στην παροχή υπηρεσιών όπως  καθαριότητα και νερό. Εάν αποδεχτείτε αυτή τη πρόταση, ποιό έτος σκοπεύετε να εφαρμοστεί; Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ανδρέα, σε εμάς είναι στο πρόγραμμά μας και στις διεκδικήσεις μας η αλληλεγγύη και το έχουμε αποδείξει όλοι μας που έχουμε την ίδια πολιτική άποψη. Στην κατοχή, αν έλειπε το ΕΑΜ και η αλληλεγγύη, θα είχαν πεθάνει όχι 600.000 Έλληνες αλλά 1.500.000. Το έχουμε στο πρόγραμμά μας, το έχουμε στις θέσεις μας. Την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε, θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δεν είναι μόνο αυτά, το νερό δηλαδή και η καθαριότητα. Και από ό,τι έχουμε κουβεντιάσει στο δημοτικό συμβούλιο με τον δήμαρχο δεν διαφωνεί κανείς από εμάς. Αυτοί βέβαια έχουν την εντύπωση πως έχουμε κοινωνικό παντοπωλείο.

Μαλανδράκης Γιάννης: Κάτι είναι και αυτό.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Το ψηφίσαμε κι αυτό.

Κουλετάκης Ανδρέας: Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Χαίρομαι, γιατί στα πιο πολλά πράγματα έχουμε να επιδείξουμε ως απολογισμό ως δήμος Πλατανιά και επομένως να κριθούμε για αυτά που έχουμε πει για το μέλλον. Είναι σημαντικό να μπορείς να έχεις μία αφετηρία και να κρίνεσαι για αυτά που λες. Εδώ για την κοινωνική πολιτική, θα ξεκινήσω από αυτό που είπε ο Μανώλης, ο συνάδελφος, ότι όντως έχουμε δημιουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο δυστυχώς δεν περίμενα να έχει τέτοια μεγάλη ζήτηση. Ίσως η φράση δεν είναι κατάλληλη αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Εκατοντάδες δημότες πληρούν προϋποθέσεις, αυστηρές προϋποθέσεις. Μιλάμε τώρα οι άνθρωποι για να μπουν είναι κάτω από το όριο της διαβίωσης. Πολλαπλασιάστηκαν φέτος. Πήραμε μία απόφαση, την έφερα στο συμβούλιο, το συμβούλιο φυσικά δεν έφερε αντίρρηση, η οποία είναι ότι ο δήμος αυξάνει κατά 50% τις δαπάνες, προκειμένου να καλύψει όλες τις αιτήσεις που δεν περίμενε κανείς ότι θα ήταν τόσο πολλές για το 2014. Και συγχρόνως πήραμε μία απόφαση στο ίδιο το κοινωνικό παντοπωλείο ότι αυτοί που βγήκαν έξω, γιατί κάποιοι έπιασαν δουλειά για κάποιο διάστημα, άρα είχαν εισόδημα, άρα η φορολογική τους δήλωση δείχνει ότι δεν έχουν τις προϋποθέσεις, για να ενταχθούν. Αλλά ήρθε η συνέχεια του 2014, που έχουν κλείσει οι αιτήσεις και πλέον έχουν την οικονομική αδυναμία, αυτοί να συνεχίσουν να, να συνεχίσει το παντοπωλείο να τους ενισχύει με τον τρόπο που τους ενίσχυε και μέχρι σήμερα. Τώρα όσον αφορά το άλλο, το έχουμε κάνει ήδη. Εμείς δηλαδή στον δήμο Πλατανιά, και δεν θυμάμαι τώρα άμα ήταν ομόφωνη απόφαση, που πρέπει να ήταν, μπορεί και να μην ήταν, κάναμε τις ζώνες των δημοτικών τελών. Δηλαδή βάλαμε στην παραλιακή ζώνη άλλα δημοτικά τέλη, στην ενδοχώρα άλλα δημοτικά τέλη και στην ορεινή άλλα δημοτικά τέλη με το σκεπτικό ότι δεν είναι ίδιες οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται στον ηλεκτροφωτισμό και φυσικά στην αποκομιδή των απορριμάτων . Αυτό το κάναμε πρώτη φορά, άρα στην ουσία, το 2012 το κάναμε αυτό, έχει εφαρμοστεί και σε ένα μεγάλο κομμάτι της ενδοχώρας και της ορεινής ζώνης, που είναι και η πιο αδύναμη συνήθως ομάδες, αυτοί που ζουν τουλάχιστον και διαβιώνουν εκεί, έχουν αισθητές μειώσεις των δημοτικών τελών ήδη. Πέρα από αυτό, περάσαμε φέτος από το δημοτικό συμβούλιο άλλη μία απόφαση, αυτή ήταν σίγουρα ομόφωνη, όπου μειώνουμε από 30% έως 35% τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες. Άρα, λοιπόν, αυτό το έχουμε κάνει ήδη πράξη και βέβαια στο αγαθό που λέγεται νερό δεν κάναμε καμία αύξηση. Και δεν κάναμε καμία αύξηση σε κάποιο επαχθές τιμολόγιο, δεν κάναμε καμία αύξηση σε τιμολόγιο που είχαν οι καποδιστριακοί δήμοι, ούτε ένας, και ξέρετε πολύ καλά ότι οι περιοχές, ειδικά της ενδοχώρας και της ορεινής ζώνης, ήταν προνομιακά τιμολόγια.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Εμείς στο πρώτο διαφωνήσαμε, στην μείωση στην ενδοχώρα.

Μαλανδράκης Γιάννης: Είπα ότι δεν θυμόμουν.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Στο δεύτερο συμφωνήσαμε. Στο πρώτο είπαμε όχι. Διότι εμείς, ο φτωχός και ο πεινασμένος είναι και στον Πλατανιά, παρ’ ότι έχει ανάπτυξη, είναι και στον Ομαλό. Εμείς είπαμε αυτή η μείωση να γίνει σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες να ανέβουν. Κατά τα άλλα συμφωνούμε.

Κουλετάκης Ανδρέας: Το επόμενο είναι το περιβάλλον α. Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και των αρχαιολογικών χώρων. β. Συγκεκριμένα μέτρα για την  προστασία από την υποβάθμιση περιοχών οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις, όπως  είναι η παραλιακή ζώνη από Ταυρωνίτη έως Κολυμβάρι και οι οποίες κινδυνεύουν. γ. Συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμιση της αισθητικής των χωριών. Ο κ. Μαλανδράκης;

Μαλανδράκης Γιάννης: Θα απαντήσω σε όλα μαζί. Όσον αφορά τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, να σας πω ότι ήδη έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε δύο τρία φαράγγια, είναι αυτά που είπε ο Μανώλης, του Καράνου, στην Σαρακήνα, στο Βαβουλέδω, όπου θέλουν αυτές οι περιοχές να τις αναδεικνύουμε, προκειμένου να είναι αυτές επισκέψιμες, ελεύθερες φυσικά στον κάθε επισκέπτη. Αυτό όμως που θέλουμε να κάνουμε στην επόμενη πενταετία, λέμε και ορισμένα από τα μυστικά μας, είναι ότι θέλω να έχω αυτή την δυνατότητα μέσα από μία συγκροτημένη συνεργασία που θα έχω με μία συγκεκριμένη ομάδα, είτε κοινωνική εργασία θα λέγεται, αυτοί οι συνεταιρισμοί που μέσα από δράσεις πάνε να συσταθούν, είτε με ίδια μέσα, που το βλέπω λίγο δύσκολο, για να είμαι ειλικρινής, η οποία θα έχει την φροντίδα όλων των μονοπατιών και των φαραγγιών και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχουμε και σπηλιές, έχουμε και λαγούμια, να το πω έτσι, έχουμε βάραθρα για τα οποία όλα αυτά στο εύρος του δήμου, γιατί υπάρχει από το φαράγγι της Σαμαριάς, που είναι η είσοδος, το φαράγγι των Δελιανών αλλά και πολύ μικρότερα επισκέψιμα. Άρα, πέρα από κάποια έργα προβολής που ήδη έχουμε κάνει, αυτή είναι η σκέψη και η πρότασή μας, για να λειτουργήσουν την επόμενη περίοδο. Τώρα, όσον αφορά στο κομμάτι για τις παραλίες, τις πιέσεις που δέχονται και υποβαθμίζονται, οι αναβαθμίσεις να ξέρετε ότι… Εμείς, επειδή έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι που είναι Natura στην παραλιακή ζώνη του δήμου, υπάρχουν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, οι οποίες αναγκαστικά τηρούνται και ευτυχώς που υπάρχουν και τηρούνται. Και ό,τι δεν γίνεται σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις κατευθείαν είναι παράνομο και ως εκ τούτου ευθύνη της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία διαχειρίζεται τον αιγιαλό. Στον δήμο απλώς παραχωρείται, για να εισπράττει πάλι η Κτηματική Υπηρεσία δια μέσω του δήμου. Περί αυτού πρόκειται. Για την αναβάθμιση των χωριών υπάρχει ήδη σε ένα μεγάλο κομμάτι, αλλά είπαμε ότι έχουμε ένα τεράστιο αριθμό χωριών, 135, όπου τώρα δουλεύονται αυτή τη στιγμή μέσω του ΕΣΠΑ έργα, αναπλάσεις χωριών και πλατειών του δήμου. Θα σας αναφέρω αναλυτικά τις πλατείες που γίνονται στην δημοτική κοινότητα Πλατανιά, έχουμε και στο Μελλισουργειό, έχουμε και στην Καμάρα στην Καλυδωνία. Έχουμε ευπρεπισμό πάρκων υφιστάμενων, όπου υπάρχουν και δημιουργούμε κάποια μικρά μνημεία, όπως στην Επισκοπή τώρα, που μας έχουν ζητήσει, όπως και, μια και ανέφερα την Επισκοπή, για να μην λέμε μόνο για την ελιά, που λέει ο Μανώλης, την αγαπημένη του, εκεί ας πούμε σε συνεργασία με το νεοσύστατο στην Επισκοπή αλλά και με την Ενοριακή Επιτροπή έγινα πέρσι πολύ ήσυχες παρεμβάσεις από τον δήμο, προκειμένου να ευπρεπιστεί ο χώρος ο προαύλιος και ο περιβάλλων, προκειμένου το μνημείο να είναι επισκέψιμο και αισθητικά αποδεκτό. Δηλαδή τέτοιες δράσεις τις κάνουμε και τα τις επεκτείνουμε.

Κουλετάκης Ανδρέας: Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Πρέπει να φύγω εγώ, διότι έχω δεχτεί τηλεφώνημα. Αν θέλετε, επειδή μέχρι και το 10 είναι μαζεμένα, να σας τα απαντήσω μαζεμένα.

Κουλετάκης Ανδρέας: Εντάξει.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Καλύτερα θα είναι.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Αν δεν θέλετε, απαντάω μέχρι εκεί και αφήνω τον Γιάννη μόνο του. Συγκεκριμένα μέτρα λέτε για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συγκεκριμένα μέτρα για το άλλο, συγκεκριμένα, συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά πρέπει να έχουμε μισή ώρα για να πούμε τι έχει η κάθε περίπτωση εξειδικευμένα, εξειδικευμένα και να δούμε και τους ανάλογους πόρους, αν υπάρχους, αν θα υπάρξουν και πώς θα υλοποιηθούν. Αυτό που μπορούμε να δεσμευτούμε εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση να σας πούμε είναι ότι για το α’ περί του θέματος του περιβάλλοντος είναι ότι, αν αναλαμβάνοντας την 1η του Σεπτέμβρη, δεν έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε και να αξιοποιήσουμε το φαράγγι στην Γρα Κερά ή το φαράγγι των Δελιανών, αν δεν έχουμε την δυνατότητα, τουλάχιστον θα πάρουμε μέτρα, για να μην το καταστρέφουν, αυτοί που το καταστρέφουν, τα οποία πιθανόν να μην κοστίζουν και χρήματα. Πρέπει να το δούμε εκείνη την στιγμή, να δούμε την κατάσταση την οποία έχουμε. Το δεύτερο, συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμιση περιοχών παραλιακής ζώνης. Την Λαϊκή Συσπείρωση και τον επικεφαλής πήγαν να τον δείρουν το 1998 στο Κολυμπάρι που αρνήθηκε και είπε ότι, αν με εκλέξετε δήμαρχο, εγώ αυτό το λιμάνι θα αρνηθώ να γίνει. Διότι ο κ. Μουτζούρης, ο μελετητής του έργου, έκανε τρεις μελέτες. Εγώ δεν είμαι, οικονομολόγος είμαι, δεν είμαι ούτε μηχανικός ούτε περιβάλλοντος ούτε τίποτα. Σε ερώτηση που του έκανα γιατί έκανε τρίτη μελέτη και όχι την πρώτη μελέτη αποδέχτηκαν μου είπε όλα αυτά, τις καταστροφές που έγιναν μετά και συνεχίζονται οι καταστροφές. Και παλεύει τώρα ο δήμος Πλατανιά, για να τις περιορίσει τις καταστροφές και μας κοροϊδεύει ο Παυλόπουλος την μία και την άλλη ο Μητσοτάκης. Και θα πάρει όλη την αμμούτσα να την διαλύσει. Αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Όμως είχαν πείσει τον λαό εκείνη την εποχή ότι θα του κάνουν έργα, για να τα οικονομήσει. Και όταν τους είπα ότι θα τους πάρει τα σπίτια, όπως και τα πήρε, πήγαν να με δείρουν. Με τα λόγια μπορεί να ζήτησαν συγγνώμη. Τι θέλω να πω; Ότι όλα αυτά τα οποία ζητάτε εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση σαφέστατα θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν και να τα βάλουμε σε μία προτεραιότητα. Αλλά με την κατάσταση την οποία υπάρχει δεν αφήνουν το περιθώριο το οικονομικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το ένα, με το άλλο πρέπει να αγωνιστείς. Αν δεν έχεις λοιπόν τον λαό με το μέρος σου, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Ό,τι και να σας πω ότι θα κάνουμε αγίους, και εγώ και ο κ. Μαλανδράκης. Δηλαδή τώρα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε που πήγαμε και κάναμε ένα συλλαλητήριο κι έπρεπε να είναι 5.000 κόσμος εκεί. Και πως πήγα εγώ με τον Δήμαρχο, και να κάτσουμε εκεί να κάνουμε απεργία πείνας κανένας δεν θα μας λάβει υπ’ όψιν του. Αν ερχόταν όλη η Κίσαμος και όλος ο νομός, γιατί για την ιστορία γίνονται όλα αυτά τα πράγματα, θα έβλεπες πως δεν θα το έδιναν στους μεγαλοξενοδόχους.

Στα πλαίσια αυτά έχω να σας πω και για το αρχείο των Κοινοτήτων, σαφέστατα και για την νεολαία. Εμείς το θέτουμε σε προτεραιότητα. Την έχουμε οδηγήσει στην ανεργία, στα ναρκωτικά, στον εκμαυλισμό, σε αυτά τα πράγματα. Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε, για να την διατηρήσουμε την νεολαία στον τόπο, για να της δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο που την έχουμε οδηγήσει σήμερα. Δεν μπορώ σε δύο κουβέντες να σας πω τα συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό είναι μελέτη ολόκληρη. Το ίδιο περίπου θα τοποθετηθώ και στα επόμενα. Συγγνώμη αλλά πρέπει να φύγω. Εξήγησα πριν ξεκινήσουμε για ποιο λόγο πρέπει να φύγω.

Κουνελάκης Στέλιος: Για την δημοτική διαβούλευση;

Νταγκουνάκης Μανώλης: Με τον τρόπο που γίνεται η διαβούλευση σε όλους σχεδόν τους δήμους εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό το πράγμα, το έχουμε καταψηφίσει. Δεν είναι αυτό το οποίο δίνει δικαιώματα και αξιολόγηση  και λόγο στον πολίτη. Έγινε τελικά, δεν ξέρω αν διαπιστώσατε, σε ένα χρονικό διάστημα τριών χρόνων άλλα του έταζαν άλλα έβγαλαν στην επιτροπή διαβούλευσης.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Δεν έχει ουσιώδη λόγο ύπαρξης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ορίστε;

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Σήμερα η διαβούλευση δεν έχει ουσιώδη λόγο ύπαρξης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ναι. Εμείς πράγματι στις αποφάσεις που θα αφορούν την κοινωνία, πέρα από το τι θα τύχει προεκλογικά, αυτά που θα πούμε, τις ψήφους του κόσμου, ιδιαίτερα όταν την πολιτική μας πάμε να την εφαρμόσουμε στο Κολυμπάρι, τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο λαός του Κολυμπαρίου, εξηγώντας, επεξηγώντας και αυτά τα πράγματα. Αυτές οι επιτροπές, οι διάφορες επιτροπές, που ήταν για τα μάτια του κόσμου, για να στραβώσουν τον πολίτη και δυστυχώς τον στράβωσαν, δεν έχουν καμία αξία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλό απόγευμα.

Κουνελάκης Στέλιος: Ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια. Καλή δύναμη.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Εγώ πάντως θα είμαι αντιπολίτευση στον δήμο Πλατανιά είτε απέναντι στον Γιάννη τον Μαλανδράκη, όπως ήμουν μέχρι τώρα, ή μαζί.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Εγώ βλέπω ότι πάρα πολλές από τις απόψεις σας συμπίπτουν οπότε… Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ακριβώς.

Μαλανδράκης Γιάννης: Κι έχει σημασία και τι επίπεδο διαλόγου αναπτύσσεις, να μου επιτρέψετε να πω. Έχει μεγάλη σημασία, γιατί όταν κατεβαίνεις με κάποιες θέσεις και λες ή αυτό ή δεν συζητώ τίποτε άλλο είναι τελείως διαφορετικό από το αν συζητάς.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Έτσι.

Κουνελάκης Στέλιος: Να προχωρήσουμε…

Μαλανδράκης Γιάννης: Και ο κ. Νταγκουνάκης μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι σε πάρα πολλά ψηφίσματα διαφώνησε αλλά και σε πάρα πολλά πράγματα συμφωνήσαμε, έστω στα εννιά δέκατα

Νταγκουνάκης Μανώλης: Σε πολλά πράγματα.

Μαλανδράκης Γιάννης: Ή και στα δέκα δέκατα ακούγοντας από τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Κουνελάκης Στέλιος: Ωραία.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Και εμείς δεχόμενοι τις απόψεις σας παρά το πολιτικό κόστος το οποίο θα είχαμε, γιατί άμα θες να είσαι συμπολίτευση σου λένε γιατί κατεβαίνεις μοναχός σου;

Κουνελάκης Στέλιος: Ναι.  Να προχωρήσουμε. Ανδρέα, προχωράμε.

Κουλετάκης Ανδρέας: Είναι τα τροχαία ατυχήματα. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα των τοπικών κοινωνιών (π.χ. πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής). Και δεν είναι μόνο τα τροχαία, είναι τα ατυχήματα τα εργατικά και άλλα.

Μαλανδράκης Γιάννης: Λοιπόν να τα απαντήσω, γιατί κάτι έχω να πω ως απολογισμό. Δηλαδή ξέρετε ότι υπάρχει στον πρώην δήμο Βουκολιών ένα πάρκο, το οποίο μπορεί να μην είναι κυκλοφοριακής αγωγής με την έννοια της κυκλοφοριακής αγωγής, δηλαδή του πώς κινείται ένας πεζός ή ποιοι νόμοι κυκλοφορίας, αλλά σίγουρα έχει ένα παιδευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή αυτό το πάρκο, ο ρόλος ο οποίος ο δήμος Πλατανιά πλέον το αναδεικνύει, έχει να κάνει και με ένα εκπαιδευτικό ρόλο. Με ποια έννοια έχει εκπαιδευτικό ρόλο; Έχει να κάνει με όλες τις δράσεις που αναπτύσσονται, με τα σχολεία που μετακινούνται, με τις δράσεις που κάνουμε με την Ακαδημία από κοινού. Όπως συνεργαζόμαστε φυσικά με τον Σύλλογο των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, που έχουν την πρωτοβουλία σε αυτή την κίνηση, είναι και οι δράσεις, τα σποτάκια, αφίσες μέσα στα σχολεία. Να υπάρχει στο επίπεδο των παιδιών η ανάπτυξη, όσο κι αν ακούγεται άσχημα, του φόβου. Λόγω του νεαρού της ηλικίας και του ότι δεν μας αφορά πολύ δεν το αντιλαμβάνονται. Της παιδείας, παιδεία με την ευρεία έννοια και φυσικά και κάποια μέτρα προληπτικά. Δυστυχώς σε ό,τι αφορά την δυνατότητα που έχει ο δήμος με την δημοτική αστυνομία να μπορεί να κάνει κάποιες δράσεις από μόνος του, αυτό πλέον απωλέθηκε. Καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία και είναι ένα πλήγμα για τον δήμο για πάρα πολλά θέματα. Και βέβαια κάνουν αρκετές πρωτοβουλίες τα σχολεία μας και είναι κάτι το οποίο στο επόμενο διάστημα θα πρέπει βγει πιο πολύ, γιατί δεν έχουμε τμήμα παιδείας οργανωμένο και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε χρήματα καθόλου, προκειμένου να γίνουν τακτικότερες οι ενημερώσεις και οι επιτόπιες και του υλικού που θα παίρνουν τα παιδιά. Ήδη υπάρχουν αλλά πρέπει να εξειδικευτούν και να πολλαπλασιαστούν.

Κουνελάκης Στέλιος: Οπότε προχωράμε στις επόμενες ερωτήσεις. Βέβαια ο κ. Νταγκουνάκης, όπως είπαμε, έχει απαντήσει τις υπόλοιπες ερωτήσεις, οπότε ο κ. Γιακουμάκης έχει τον λόγο για την επόμενη ερώτηση.

Γιακουμάκης Γιάννης: Έργα υποδομής στο σύγχρονο Πολιτισμό. Συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών αιθουσών και υπαίθριων θεάτρων και συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες για την Νεολαία.

Μαλανδράκης Γιάννης: Έχουμε απολογισμό. Έχουμε ήδη εντάξει στο ΕΣΠΑ και στην περιοχή της Κισάμου ένα μεγάλο χώρο, πολύκεντρο, χώρος εκδηλώσεων πολιτιστικών, δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών μονάδων στην περιοχή των Βουκολιών. Είναι ένα έργο ύψους 2.000.000 ευρώ, έχει ήδη δημοπρατηθεί. Το επόμενο διάστημα ξεκινάει η κατασκευή του. Είναι μάλιστα δίπλα στα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, πάνω στον κεντρικό άξονα. Άρα, αυτό σημαίνει ότι είναι προσβάσιμο με μεγάλη ευκολία σε όλη την περιοχή αλλά και του δήμου αλλά και της δυτικής περιοχής που είναι η επαρχία Κισάμου. Και βασικά αυτός ο χώρος, με την υποστήριξη που θα ζητήσουμε από τους συλλόγους της περιοχής στη διαχείρισή του, γιατί αντιλαμβάνεστε ένας τέτοιος χώρος θα είναι ένα κόσμημα. Πρώτα ο Θεός έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης, γιατί η κατασκευή ξεκινάει το επόμενο διάστημα. Θα έχει να κάνει με την συντήρησή του, με τον ευπρεπισμό του και όλα αυτά, προκειμένου πραγματικά να αναδειχθεί σε ένα χώρο ανάδειξης και πολιτισμού αλλά και παράλληλων πολύπλευρων δραστηριοτήτων. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε στο επόμενο διάστημα σε μία περιοχή του δήμου, στον Άγιο Γεράσιμο που είναι μία περιοχή πραγματικά φυσικού και περιβαλλοντικού κάλλους, μία ήπια παρέμβαση με την δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου συγκέντρωσης, τύπου υπαίθριου θεάτρου. Και βέβαια, εφόσον έχουμε την συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία, αυτό που είναι στα όρια του δήμου μας, στα Νωπήγεια, ο ανοιχτός χώρος, είμαστε ανοιχτοί, από κοινού με εσάς και με την Ακαδημία που έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία, σταθερή συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, να μπορούμε να προτείνουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων δράσεων στον συγκεκριμένο χώρο, από κοινού εμείς, εσείς, ο δήμος Κισάμου και η Ορθόδοξος Ακαδημία. Όσον αφορά τη νεολαία, το κομμάτι της νεολαίας είναι πολύ μεγάλο. Θα σας πω όμως τρία πράγματα τα οποία έχουμε κάνει και τα οποία το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν. Και τι εννοώ; Έχουμε δημιουργήσει Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι στις Βουκολιές, στην περιοχή της Κισάμου. Δίνει τα τυπικά προσόντα σε παιδιά που δεν μπορούν να γίνουν ούτε χειριστές μηχανημάτων. Δεύτερον, έχουμε αναπτύξει τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. 25 προγράμματα λειτουργεί ο Πλατανιάς αυτή την στιγμή, από το Κολυμπάρι από εδώ, από τις Βουκολιές μέχρι και την περιοχή των Μουσούρων. Δωρεάν μαθήματα σε ξένες γλώσσες, σε υπολογιστές, ακόμα και τοπική ιστορία μαθαίνουν. Έχουμε προγράμματα εκμάθησης τοπικής ιστορίας, που δεν μαθαίνουν οι νέοι, ξεχνούν οι παλιοί ή δεν έχουν μάθει ούτε οι παλιοί. Μαθήματα πρώτων βοηθειών. Ακόμα και στον πολιτισμό σου και στην κουλτούρα σου είναι σημαντικό να παρέχεις μία πρώτη βοήθεια στον δίπλα σου, να σώσεις τη ζωή του. Άρα λοιπόν, έχουμε κάνει και αυτό το κομμάτι και βέβαια είναι και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Είναι μία επιτυχία, η οποία παρ’ ότι πολεμήθηκε από κάποιους που δεν είχαν αντιληφθεί, και δεν μιλάω για τους εντός του νομού, μιλάω για τους εκτός του νομού, το διαχειρίστηκε ο δήμος με τέτοιο τρόπο και αυτή την στιγμή το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι και παραμένει και ευελπιστώ το επόμενο διάστημα να αναπτυχθεί περαιτέρω, γιατί δίνει την δυνατότητα στους νέους να παίρνουν πτυχίο Πανεπιστημίου ισότιμο. Δεν είναι κάποιο Ανοιχτό λαϊκό Πανεπιστήμιο, που δίνει ένα φυλλάδιο εν είδη ημερίδας, είναι ένα Πανεπιστήμιο κανονικό. Βέβαια το μείζον θέμα για την νεολαία είναι η ανεργία. Στο σημείο αυτό τι έχει κάνει ο δήμος; Έχει κάνει δύο πολιτικές. Η μία πολιτική που εφαρμόζει είναι ότι σε οτιδήποτε πρόγραμμα υπάρχει, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει έστω το κομμάτι της ανεργίας, και είμαστε ήδη μέσα στα προγράμματα που δίνουν απασχολησιμότητα στους νέους, δεν λύνουν το θέμα, βοηθούν όμως στο να ανακουφιστούν από το πρόβλημα. Επίσης, έχουμε συνεργασία, έχουμε δημιουργήσει μία, ένα link στα σχολεία του δήμου, το www.platanias.gr, το οποίο λέει τα πάντα σε σχέση με την αγορά εργασίας. Δηλαδή μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε είναι υποψήφιος εργαζόμενος, να καταθέσει τα στοιχεία του σε μία βάση δεδομένων και να μπει ο υποψήφιος εργοδότης και να αναζητήσει τον υποψήφιο εργαζόμενο. Δίνεις την δυνατότητα και του ενός και του άλλου μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, που υπάρχει ειδικό link, να μπορεί να βρει προσφορά θέσεων και αναζήτηση  θέσεων εργασίας. Και βέβαια, εφόσον υπάρχει μία ανάπτυξη στην περιοχή, με τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζεις την περιοχή σου, δηλαδή το ότι εμείς αυτή την στιγμή είχαμε ένα καθοριστικό ρόλο στο να υπάρχει μία εταιρεία χαμηλού κόστους στα Χανιά, και ο δήμος Πλατανιά έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στο να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη, μαζί φυσικά με τους άλλους φορείς, προεξάρχοντος του Επιμελητηρίου Χανίων και των άλλων. Αυτές οι 300.000 αφίξεις και 500.000 αφίξεις που θα φτάσουν στον νομό μας, αντιλαμβάνεστε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν; Αλλά και για τους επαγγελματίες και για τους εργαζόμενους. Άρα, αν έχεις ένα μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή σου, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τους νέους.

Κουνελάκης Στέλιος: Ο Λευτέρης ο Κουμής για τις επόμενες δύο ερωτήσεις.

Κουμής Ελευθέριος: Σχετικά με τα αρχεία πρώην Κοινοτήτων. Τα αρχεία αυτά είναι η σύγχρονη ιστορία των χωριών μας. Τι μέτρα θα πάρετε, ώστε τα αρχεία αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν;

Μαλανδράκης Γιάννης: Ναι. Αυτό είναι κάτι, η αλήθεια είναι, ότι δεν του έχουμε δώσει την σημασία που θα έπρεπε. Διότι επί Καποδίστρια πάρα πολλά αρχεία Κοινοτήτων είχαν συσσωρευθεί στους τότε Καποδιστριακούς δήμους και δεν σας κρύβω ότι ακόμα και τώρα, όταν πάμε σε ένα Κοινοτικό Κατάστημα, το οποίο δίνουμε για χρήση είτε ιατρείου είτε συλλόγου, βρίσκουμε μέσα και υπάρχουν αρχεία των παλιών Κοινοτήτων, για τα οποία δεν είχαν ενδιαφερθεί στους τότε συσταθέντες καποδιστριακούς δήμους. Κοιτάξτε να δείτε, θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον, εδώ χρειάζεται η βοήθεια κάποιων εθελοντών, ειδικά των παλιών, που ήξεραν την σημασία των εγγράφων της Αυτοδιοίκησης, να μπορούμε να συνεργαστούμε, να έχουμε τον χώρο, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα χώρο, ο οποίος θα είναι τα αρχεία της Αυτοδιοίκησης. Άρα, στην ουσία τι είναι; Είναι η ιστορία του κάθε χωριού, γιατί περί αυτού πρόκειται. Γιατί το να βάλω αυτή την στιγμή πέντε υπαλλήλους να κάνουν αυτή την δουλειά, δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση, δεν υπάρχουν αυτοί οι υπάλληλοι, έχουμε ολόκληρα τμήματα που λειτουργούν. Όμως τι μπορούμε; Μπορούμε να συνεργαστούμε, να βρει ο δήμος τον χώρο, να έχει την απαραίτητη υποδομή, γιατί αυτός ο χώρος αντιλαμβάνεστε ότι έχει μία ξηρότητα όσον αφορά την διατήρηση των αρχείων, και σε συνεργασία με φορείς, όπως και τον δικό σας, να βρούμε τον τρόπο και να υλοποιήσουμε την δυνατότητα να υπάρχει ένα συνολικά αποτυπωμένο αρχείο στο σύνολο των κοινοτήτων.

Κλείνοντας, για την διαβούλευση, την έχω βιώσει, είναι μία τυπική υποχρέωση του Καλλικράτη, η οποία την συγκροτούμε κάθε φορά, για να περάσουμε έναν προϋπολογισμό ή κάποιο πρόγραμμα. Δυστυχώς δεν έχει καμία, από το μία αυτή η θεσμική αστική παρέμβαση, δεν είναι σημαντική, δεν είναι αποφασιστικός ο ρόλος της ο νομοθετικός ή συμβουλευτικός. Οφείλω όμως να πω από την άλλη ότι, επειδή είναι μεγάλος σε μάκρος ο αριθμός των μελών της, εμάς είναι 51 άτομα, αντιλαμβάνεστε ότι να βρεθούμε 51 ή έστω 30, για να έχουμε απαρτία. Εμείς τον ίδιο χώρο, εμείς έχουμε βάλει και πάρα πολλούς φορείς μέσα βέβαια, έχουμε βάλει και πολίτες και δημότες και λοιπά, είναι λίγο δύσκολο. Άρα, η φιλοσοφία της μπορεί να ήταν στο σωστό δρόμο αλλά ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας της έχει αποτύχει παταγωδώς. Τι θα πρότεινα εγώ; Θα πρότεινα το εξής: θα μπορούσαμε να κάναμε αυτό, το οποίο κάναμε στην Επιτροπή Τουρισμού εμείς κι έχει πετύχει, δηλαδή στην Επιτροπή δήμου Πλατανιά, όπως και στην Επιτροπή Παιδείας, βάλαμε οι αιρετοί να είναι μειοψηφία, δηλαδή το 1/3 περίπου τους μισούς να είναι οι αιρετοί. Δηλαδή την πλειοψηφία την έχουν αυτοί οι οποίοι εκπροσωπούν την περιοχή σε επίπεδο ανάπτυξης, δηλαδή είναι οι ξενοδόχοι στον τουρισμό, είναι οι επαγγελματίες, είναι το Επιμελητήριο, είναι δημότες, οι οποίοι είναι βέβαια με την θεσμική έννοια, γνωρίζουν τον τουρισμό, και υποβάλλουν και ορισμένες προτάσεις. Δεν πάνε οι Αυτοδιοικητικοί, αυτά που λένε στο συμβούλιο να τα επαναλαμβάνουν άνευ λόγου και περιεχομένου. Το ίδιο κάναμε στην Επιτροπή Παιδείας, σε σύνολο 9 οι αιρετοί είναι 3, οι υπόλοιποι 6 είναι διευθυντές σχολείων, σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, πρόεδροι δεκαπενταμελών. Και αυτό είναι μία επιλογή του δήμου Πλατανιά συνειδητή, δεν έχει την πλειοψηφία ο δήμος στις περιοχές αυτές, την έχουν οι εκπρόσωποι. Άρα, και κλείνω, επειδή θέλουμε την Επιτροπή Δημοτικής Διαβούλευσης να αλλάζει στο θέμα του καταστατικού του Καλλικράτη, και εν πάσει περιπτώσει αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει η κεντρική διοίκηση και όχι ο κάθε δήμος, να συστήσω, μία πρόταση που έχω στο πρόγραμμά μου, μία επιτροπή Πολιτισμού και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την οποία αυτή επιτροπή θα μπορούσε να γίνει και ο προγραμματισμός, που λέγαμε στην αρχή, των δράσεων και των εκδηλώσεων και βέβαια να μπορούμε να δούμε και τις ενέργειες με όμορους δήμους, προκειμένου να πετύχουμε αυτό το πολλαπλασιαστικό και επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτά. Σας ευχαριστώ.

Κουνελάκης Στέλιος: Και εμείς κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μαλανδράκη και τον κ. Νταγκουνάκη. Επίσης, να κάνουμε μία διευκρίνιση, που είναι αναγκαία για τους ανθρώπους που θα μας δουν και θα μας ακούσουν, ότι είχαμε καλέσει και τον τρίτο υποψήφιο, τον κ. Ντουντουλάκη. Βέβαια ο ίδιος δεν παρευρέθηκε και έστειλε εκπροσώπους, τον κ. Δασκαλάκη και τον κ. Μπερτάκη Γιώργο. Βέβαια η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. ήταν ότι δεχόμαστε μόνο τους υποψήφιους δημάρχους. Το ίδιο κάναμε και στον δήμο Κισάμου κι έτσι είχαμε αποκλείσει τον εκπρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου, του κ. Τσουρουνάκη. Έτσι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, έπρεπε να κρατήσουμε την απόφαση της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. ώστε οι άνθρωποι που μας βλέπουν να αντιληφθούν ότι εμείς έχουμε κάποιους κανόνες και δεν μπορεί ανάλογα το δήμο να έχουμε διαφορετικά κριτήρια. Τα κριτήριά μας ήταν τα ίδια, ο στόχος ήταν η ενημέρωση του κόσμου πάνω σε πολιτιστικά θέματα. Εμείς αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους υποψηφίους δημάρχους που παρευρέθηκαν. Επίσης, την τηλεόραση ΚΙΣΣΑΜΟΣ, που πάντοτε ήταν μαζί μας, πάντοτε, χωρίς βέβαια να πληρώνεται, έχει προβάλει τον κισαμίτικο πολιτισμό. Αυτά για την συνάντηση αυτή.


 

 

ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ , ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

  

 

Στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΠΟΦΕΚ με τους υποψηφίους δημάρχους του δήμου Πλατανιά ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Πλατανιά Νέα Εποχή κ. Μανόλης Ντουντουλάκης δεν κατέστει δυνατόν να παραβρεθεί εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων.

 

Τον κ. Ντουντουλάκη εκπροσώπησαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού.

 

Για το συνδυασμό Νέα Εποχή και τον κ. Ντουντουλάκη, η στήριξη με κάθε δυνατό μέσο της δράσης των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής είναι αυτονόητο.

 

Θεωρούμε ,όπως άλλωστε έχει επισημανθεί και δημοσίως πως η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σήμερα αλλά και με το αύριο. Η προστασία και η ανάδειξη της είναι ζητούμενο καθώς είναι στοιχείο της ταυτότητας μας και παρακαταθήκη.

 

Οι επισκέπτες του δήμου πρέπει να γίνουν αποδέκτες αυτής της παράδοσης και κληρονομιάς  που αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

 

Επίσης η δημιουργία δημοτικού γραφείου πολιτισμού θα συμβάλει στην πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων σε όλες τις περιοχές του δήμου, προκειμένου οι κάτοικοι και του πιο απομακρυσμένου χωριού να μην αισθάνονται αποκομμένοι από το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

 

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη τη βούληση μας να σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα επιθυμούσαμε να θεωρήσετε ως εκ των ουκ άνευ τη παροχή κάθε διευκόλυνσης από την πλευρά μας για την πραγμάτωση των στόχων και δράσεων που θα αναληφθούν με βάση πάντα τις δυνατότητες του δήμου.

 

 

Share