Εκλογές 2014

Microsoft-word-logo

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

( ΕΠΟΦΕΚ)

ΒΙΛΑ ΞΑΓΟΡΑΡΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ  ΚΙΣΑΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΚ 73400  ΤΗΛ.2822083500

www.epofek   e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

logo-epofek

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Κουνελάκης Στέλιος: Φίλες και φίλοι της Κισάμου, γεια σας. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Κολυμβαρίου, σήμερα, Πέμπτη, 3/4 του 2014 και ώρα 05.00 μ.μ.. Θέμα της σημερινής συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. με τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου Πλατανιά είναι η διεκδίκηση ενός νέου ρόλου για τον πολιτισμό. Παρευρίσκονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι: κ. Μαλανδράκης Γιάννης και Νταγκουνάκης Μανώλης.(για το τρίτο υποψήφιο κ.Ντουντουλάκη Μανώλη υπάρχει διευκρίνιση στο τέλος της συζήτησης Επίσης θα αναρτήσουμε την επιστολή που μας έστειλε)  Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. παρευρίσκονται ο Γιακουμάκης Γιάννης, ο Κουλετάκης Ανδρέας, ο Κουμής Ελευθέριος, ο Κουνελάκης Στέλιος και ο Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος.

Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης με τους υποψήφιους, όπως προείπα, είναι ο πολιτισμός. Όπως είναι γνωστό παγκόσμια, ο πολιτισμός για μία χώρα και για μία περιοχή είναι ζωτικής σημασίας τομέας που, αν γίνει κατανοητό από όλους μας, θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση μιας δεδομένης περιοχής και σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Επειδή τελευταία η  έννοια του πολιτισμού όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε(τέχνες, παραδόσεις), έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διευρύνεται και ο πολιτισμός να αποκτά την πραγματική ουσία, που όπως είναι γνωστό και η επιστημονική κοινότητα αρχίζει να διευρύνει αυτή την έννοια, όπως και οι φορείς πολιτισμού, όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση αρχίζει να κατανοεί ότι ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μίας περιοχής.

Εμείς σαν Ένωση Πολιτιστικών Φορέων της Επαρχίας Κισάμου έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό για την επαρχία Κισάμου, το οποίο έχουμε αναδείξει σε όλους τους πρώην δήμους της επαρχίας μας, σε συσκέψεις που έχουμε κάνει τοπικά, για να δώσουμε το όραμα. Και το όραμά μας έχει δύο λέξεις. Να γίνει η Κίσαμος της φύσης και του πολιτισμού. Πάνω σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε τεράστια δυναμική και σε συνεργασία, κυρίως, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά μπορούν να αναδείξουν αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σαν επαρχία Κισάμου. Βλέποντας αυτή την αναγκαιότητα για συνεργασία, ενότητα, διάλογο και κοινή δράση φτιάξαμε το 2012 την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων της Επαρχίας Κισάμου. Είναι μία ομάδα που πρέπει να παρεμβαίνει, να προτείνει με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα και με συγκεκριμένες δράσεις. Στη κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις με τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά διεκδικώντας για τους πολιτιστικούς συλλόγους τα αυτονόητα και παράλληλα την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής με κέντρο το πολιτισμό και με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους τους υποψήφιους δημάρχους κάθε περιοχής να μελετήσουν διεξοδικά τις προτάσεις μας, τις οποίες έχουμε στείλει εδώ και μία εβδομάδα σε όλους, ώστε να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι συναντήσεις αυτές βιντεοσκοπούνται, θα απομαγνητοφωνηθούν και θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των συλλόγων για ενημέρωση των πολιτών. Ο τρόπος που γίνονται οι συνεντεύξεις είναι γνωστός στους υποψηφίους, στο γράμμα που έχουμε στείλει, για να μην τρώμε και τον χρόνο με το να τα αναφέρουμε. Αλλά το βασικό μας είναι ότι πρέπει διαμέσου του πολιτισμού, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στον κοινό διάλογο, στην συνεργασία, στην εξάλειψη της αντιπαλότητας για ένα κοινό, καινοτόμο και ανθρώπινο μέλλον του τόπου μας. Θέλουμε τώρα να περάσουμε στα ερωτήματα. Ξεκινάμε από τον Γιακουμάκη Γιάννη, ο οποίος θα κάνει τα πρώτα τέσσερα από τις «Αυτονόητες, βασικές απαιτήσεις στο επίπεδο των δήμων». Ανά τρεις ερωτήσεις θα εναλλάσσεται η σειρά των υποψηφίων.

ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

Γιακουμάκης Γιάννης: Λοιπόν, «Αυτονόητες, βασικές απαιτήσεις στο επίπεδο των δήμων». Πρώτον, να παραχωρούν δωρεάν τη χρήση χώρων (κλειστά σχολεία, ελεύθεροι δημοτικοί χώροι) για τις ανάγκες των  Πολιτιστικών Συλλόγων μετά από αίτηση τους καθώς και να τους παρέχουν δωρεάν  ρεύμα , τηλέφωνο και  νερό. Ξεκινάμε από τον κ. Μαλανδράκη.

Μαλανδράκης Γιάννης: Λοιπόν, κατ’ αρχήν, επειδή τυγχάνει και έχω την ιδιότητα του δημάρχου, να πω ότι έχει μία ιδιαιτερότητα ο δήμος Πλατανιά, ότι έχει τον μισό του δήμο στην Κίσαμο και το άλλο μισό του δήμου στην Κυδωνία. Άρα, παρ’ ότι είναι πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία και θα αναφερθώ στην συνέχεια και στην υφιστάμενη συνεργασία, που υπάρχει ήδη ανάμεσα στο δήμο Πλατανιά και την Ένωση των συλλόγων το μικρό χρονικό διάστημα που αυτή υφίσταται, είναι προφανές ότι οι θέσεις δεν άπτονται στο μισό του δήμου αλλά άπτονται του συνόλου του δήμου. Έτσι κιόλας πορευτήκαμε κατά αυτή την τριετία. Τώρα, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα, επειδή υπάρχει μία ήδη υφιστάμενη πολιτική, η οποία έχει ξεκινήσει από τον δήμο, την οποία θα την αναφέρω και θα πω και ποια θα είναι η συνέχειά της, δηλαδή ότι ο δήμος έχει πάρει μία απόφαση, η οποία είναι και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι χώροι οι οποίοι είναι λειτουργικοί, και μιλάω για πρώην σχολεία και πρώην δημοτικά καταστήματα, για τα οποία ο δήμος κρατάει την ιδιοκτησία, διότι είναι περιουσιακά του στοιχεία, παραχωρεί την χρήση σε συλλόγους ενεργούς, οι οποίοι έχουν ένα τέτοιο μἐσο δραστηριοτήτων, που είναι σε θέματα ανάπτυξης πολιτισμού, προβολής της πολιτιστικής μας παράδοσης αλλά βέβαια και της ιδιαιτερότητας της χορευτικής. Γιατί, μια και θα πούμε για την Κίσαμο σήμερα, ξέρουμε ότι η Κίσαμος έχει μία ιδιαιτερότητα πολιτιστικής αναφοράς και πολιτιστικών ριζών. Και ένα από αυτά είναι τα μουσικά της ακούσματα. Έτσι λοιπόν αυτό θα συνεχιστεί και για την επόμενη προγραμματική περίοδο και η συνεργασία που υπήρχε με τους συλλόγους και συνεχίζει να υπάρχει και να αναπτύσσεται περισσότερο είναι ότι εγώ δηλώνω ότι τους θεωρώ ως κύτταρα σε μία περιοχή. Και μπορεί να είναι δράσεις εικαστικού και λαογραφικού χαρακτήρα ακόμα και για τη δημιουργία κάποιων χώρων κι επίσης μπορούν να είναι με εκθέματα και για τις παρουσιάσεις κάποιου υλικού που προβάλλει τον πολιτισμό και την λαογραφία. Άρα, είναι κάτι το οποίο το έχουμε ξεκινήσει, το συνεχίζουμε και θα φανεί και στο επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αυτά.

Γιακουμάκης Γιάννης: Ο κ. Νταγκουνάκης;

Νταγκουνάκης Μανώλης: Κοιτάξτε να δείτε στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν υπάρχει άλλη απάντηση από αυτή που έδωσε ο δήμαρχος και που είναι ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όντως. Εδώ πέρα μας κάνετε κάτι ξερές ερωτήσεις να απαντήσουμε και διαβάσαμε ένα ολόκληρο κείμενο στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούμε, ακούσαμε και το πρόεδρο που είπε ορισμένα πράγματα, είπε ότι ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ότι θα ανατρέψουμε την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση σε μία περιοχή με την λειτουργία των συλλόγων και αυτά τα πράγματα. Και αυτά πρέπει να διευκρινιστούν λιγάκι. Τι λέει ο ένα συνδυασμός, τι λέει ο άλλος και αυτά τα πράγματα. Πώς θα ανατραπεί η οικονομική κατάσταση και με ποια μορφή του πολιτισμού θα αναπτύξουμε και πώς θα τον αναπτύξουμε τον πολιτισμό και σε ποια κατεύθυνση; Δηλαδή, δεν είναι μόνο τα ξερά ερωτήματα. Αυτά τα ξερά ερωτήματα τα απαντάμε και τελειώνουμε. Στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Ομόφωνα το συζητήσαμε και στο δημοτικό μας συμβούλιο, ομόφωνα έχουμε δώσει τους χώρους. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα πολιτιστικό σύλλογο, που δρα, να παραχωρήσουμε. Μάλιστα, σε ορισμένους συλλόγους τους δίνουμε και μία χρηματοδότηση, όπου χρειαζόταν, για να ανακαινίσουν τον χώρο και να τον κάνουν πιο λειτουργικό. Να μην τους σκοτώσει δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα του χωριού που είχαν πέσει τα καλώδια και αυτά τα πράγματα. Σε αυτό δεν έχουμε καμιά διαφωνία σαν δημοτικό συμβούλιο Πλατανιά. Και επειδή τα γνωρίζω πολύ καλά, είμαι πέντε χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επί των συγκεκριμένων αιτημάτων των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και του δήμου Χανίων που είμαι υπάλληλος, αλλά αυτό το γνωρίζω και από άλλους δήμους, και επειδή ασχολούμαι με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δεν έχει αρνηθεί κανείς δήμος. Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι, δηλαδή κατά την άποψή μου, η ουσία. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι πρέπει να γίνεται όποιος και να είναι δήμαρχος. Και δίνονται χώροι. Εδώ δίνουμε χώρους και, ο δήμαρχος το ξέρει καλύτερα, δίνουμε και το δημαρχείο. Και τα κτήρια των δήμων, όχι μόνο χώρους που μπορούν να εξυπηρετήσουν, το σχολείο των Αφράτων, το σχολείο της Σπηλιάς. Δηλαδή εδώ έχουμε μία ομοφωνία της βουλής.

Γιακουμάκης Γιάννης: Συνεχίζουμε. Θα τις συνοψίσω τις επόμενες τρις ερωτήσεις, γιατί έχουν…   

Νταγκουνάκης Μανώλης: Θες να απαντήσω κατευθείαν;

Γιακουμάκης Γιάννης: Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει ένα αναγκαίο εξοπλισμό, τον οποίο θα παρέχουν δωρεάν για τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων, όπως καρέκλες, εξέδρες, τραπέζια καθώς και ηχητικό εξοπλισμό; Μπορούν  να χρηματοδοτούν τα κοινά προγράμματα των εκδηλώσεων των συλλόγων; Μπορούν να χρηματοδοτούν τη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση  όλων των εκδηλώσεων για τη δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου; Κύριε Δήμαρχε;

Μαλανδράκης Γιάννης: Να απαντήσω και στα τρία, θα τα συμπτύξω, για να μην σπαταλώ τον χρόνο. Εμείς σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, θα σας πω και πράγματα που έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε τώρα και τα οποία θα επεκταθούν και στο επόμενο διάστημα. Δηλαδή, το εποπτικό υλικό, το οποίο μας ζητάνε πάρα πολλές φορές, όπως τον προτζέκτορα, ένα υλικό στο οποίο θα προβάλλεις μία οθόνη, όλο αυτό τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όποτε τον διαθέτει και τον έχει ο δήμος, τον δίνει. Έτσι; Φυσικά με μεγάλη φροντίδα κι επιμέλεια αυτού που τον παίρνει. Κι έτσι σε πάρα πολλές εκδηλώσεις είχαν την δυνατότητα να κάνουν παρουσιάσεις οι σύλλογοι. Πρόσφατα είδα και μία παρουσίαση που έγινε σε ένα χωριό του συλλόγου με επισκέπτες όχι μόνο πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και κοινωνικού, ιατρικού και ενημερωτικού. Άρα, είναι κάτι το οποίο το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το σημαντικό θέμα, να μπορούμε ίσως να πάρουμε λίγο πιο πολύ εξοπλισμό, προκειμένου να καλύπτουμε ταυτοχρόνως, άμα χρειαστεί, δύο εκδηλώσεις, μια και το εύρος του δήμου είναι πολύ μεγάλο. Ως τώρα μπορούμε μέχρι δύο εκδηλώσεις ταυτόχρονα να εξυπηρετούμε με το εποπτικό υλικό που έχουμε. Όσον αφορά το κομμάτι για τα κοινά προγράμματα των εκδηλώσεων, το κάναμε πέρσι, το ξέρετε πολύ καλά, θα το κάνουμε και φέτος σε συνεργασία με τον όμορο δήμο. Δηλαδή, εφόσον έχουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων. Βέβαια εκεί έχουμε μία ιδιαιτερότητα, έχουμε να βάλουμε και το άλλο μισό του δήμου να διαφημιστεί αυτό. Να υπάρχει το πρόγραμμα από νωρίς έτοιμο. Θα αναλάβουν, όπως το κάναμε πέρσι, οι δύο δήμοι να μπορούν να το εκτυπώσουν και να διανεμηθεί. Και μας ενδιαφέρει βέβαια και πολύ εμάς να είναι και ξενόγλωσσο.

Κουνελάκης Στέλιος: Θα βγει φέτος σε δύο γλώσσες.

Μαλανδράκης Γιάννης: Έτσι, μας ενδιαφέρει να είναι και ξενόγλωσσο. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε μία περιοχή με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών για τους οποίους θέλουμε να διαφοροποιήσουμε και τις επιλογές τους, να τους δώσουμε την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, δράσεις, λαογραφία και τα λοιπά. Δεν αρκεί μόνο να το κάνουμε για μας, σημασία έχει να το κάνουμε και για αυτούς. Γιατί, μόνο έτσι θα προβάλλουμε, θα δημιουργήσουμε, αν θέλετε, και την πληροφόρηση που θέλουμε σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τώρα την βιντεοσκόπηση, κοιτάξτε να δείτε. Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη της βιντεοσκόπησης, αν δεν είναι, αν δεν μπει μια ολόκληρη διαδικασία να διοργανώσεις από κοινού μία εκδήλωση, μία συγκεκριμένη εκδήλωση, με συγκεκριμένη ημερομηνία, π.χ. μάχη της Κρήτης και λοιπά. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει και θα το δούμε και στο δημοτικό συμβούλιο και θα είναι και πρότασή μου, όπως σας είπε και προηγουμένως ο κ. Νταγκουνάκης έχουμε κατεβάσει στο δημοτικό συμβούλιο μια κατεύθυνση ως δημοτική αρχή που είναι αποδεκτή, δεν υπήρχε θέμα διαφωνίας και διαφοροποίησης, κάποιος σύλλογος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ως ενίσχυση. Γιατί πλέον εμείς έχουμε σταματήσει και δεν διστάζω να το πω τις αφειδώς χρηματοδοτήσεις που δίναμε την πρώτη χρονιά, ‘’πάρτε όλοι από ένα ποσό, κάνετε, δεν κάνετε εκδηλώσεις, έχετε, δεν έχετε δραστηριότητα’’. Έτσι; Το κόψαμε αυτό, το βάλαμε και στο συμβούλιο, αν θυμάστε, και ομοφωνήσαμε και σε αυτό. Να χρηματοδοτήσουμε έναν σύλλογο να αποκτήσει αυτό τον εξοπλισμό και με ευθύνη πλέον της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και του συλλόγου να κάνει χρήση του εξοπλισμού, προκειμένου από μόνη της η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.  να βιντεοσκοπεί και να δημιουργείται ιστορικό αρχείο. Το πέντε… όχι, συγγνώμη.

Γιακουμάκης Γιάννης: Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Εμείς εδώ σε ό,τι μας αφορά σαν Λαϊκή Συσπείρωση και σας το λέω προκαταβολικά, διότι κάπου πρέπει να τα πούμε όλα αυτά, ότι ο λαός ο οποίος δεν διατηρεί ζωντανή την παράδοσή του και δεν διδάσκεται από την ιστορία του και δεν την αναδεικνύει, σβήνει, όσα προγράμματα και να κάνουν, όσες εκδηλώσεις κι αν γίνουν, όσοι πολιτιστικού σύλλογοι και πολιτιστικά αρχεία να υπάρχουν. Άρα, ένας από τους φορείς που πρέπει να λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τους εθελοντές των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, είναι και ο δήμος. Και ο δήμος. Σε αυτή την περίοδο που ζούμε, με αυτή την κατάσταση που ζούμε, που πραγματικά εξαφανίζεται ο πολιτισμός, το να διαλύουμε τον πολιτισμό. Δεν ξέρω αν είδατε την αγορά στην αρχαία Αθήνα, που την δώσανε σε μία εταιρεία να κάνει εκδηλώσεις. Εμείς εδώ είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχει ομοφωνία του δημοτικού μας συμβουλίου, το οποίο ήταν και πολυφωνικό. Έξι παρατάξεις εκπροσωπούνται. Είναι πολύ δύσκολο να τις μονιάσεις ένα τέτοιο πράγμα. Σαφέστατα παραχωρούσαμε πάντοτε αυτό τον εξοπλισμό, τον οποίο έχουμε, στον οποιοδήποτε πολιτιστικό φορέα ήθελε να κάνει εκδηλώσεις. Κοιτάξτε υπάρχουν και τα νομοθετικά ζητήματα τώρα με τις χρηματοδοτήσεις. Οι κοινές εκδηλώσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Χρηματοδοτούνταν, αυτό το γνωρίζω και σαν εργαζόμενος. Ενισχύαμε οικονομικά τους φορείς και τους συλλόγους. Όμως, κατά την άποψή μου, ήταν μία εισήγηση του δημάρχου, μία σωστή απόφαση πέρσι, ότι δεν μπορούμε να δίνουμε τρία χιλιάρικα στον σύλλογο των Αφράτων που είναι εξαφανισμένος και κάνει μία γιορτή του μελιού και βάζει και εισιτήριο και μιλάω για το χωριό μου. Δεν ισχύει βέβαια αυτό, μιλάω για το χωριό μου, για να μην παρεξηγηθώ, ένα παράδειγμα έφερα. Ένα απλό χωριό, που έχει πολιτιστικό σύλλογο, που έχει σχολές χορού, που μαθαίνει τα κρητικά, που μαθαίνει μαντινάδες, που κάνει εκδηλώσεις, που κάνει το ένα, το άλλο, που πηγαίνει εδώ, εκεί, να παίρνει τα χρήματα. Είπαμε λοιπόν ότι αυτή την χρηματοδότηση, το δεύτερο κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης, εκτός από τους συλλόγους που θα κάνουν από κοινού εκδηλώσεις, δηλαδή κοινή εκδήλωση, με ένα πρόγραμμα, δήμος και ο πολιτιστικός σύλλογος της Σπηλιάς, θα δίνουμε χρήματα, αν έχει βέβαια ο δήμος και στο βαθμό που μπορεί, σε αυτούς που έχουν δράση και δεν βάζουν αντίτιμο εισιτηρίου και τέτοια πράγματα. Έτσι δεν είπαμε Δήμαρχε; Αυτό το πράγμα με την βιντεοσκόπηση και την φωτογράφιση…

Γιακουμάκης Γιάννης: Το ιστορικό υλικό.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Αυτό το πράγμα, επειδή βάζουν και νομικά εμπόδια, δεν μπορεί να διαθέσει να κάνει δαπάνη, για παράδειγμα να ξαναπώ πάλι ο σύλλογος των Αφράτων την γιορτή του μελιού και δεν είναι συνδιοργανωτής ο δήμος, δεν μπορεί να πάει ο δήμος να κάνει δαπάνη να βιντεοσκοπήσει παρά τη θέλησή του, διότι ο πάρεδρος του ελεγκτικού συμβουλίου θα το κόψει. Αυτό το ποσό θα το κόψει.

Μαλανδράκης Γιάννης: Για αυτό πρότεινα την άλλη λύση.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ναι. Αυτά τα έχουμε κουβεντιάσει, τα έχουμε συζητήσει. Είναι και πράγματα τα οποία δεν αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της πολιτικής του καθενός, αφού είναι κοινά και δεν διαφωνούμε.

Κουνελάκης Στέλιος: Ο Λευτέρης ο Κουμής για τα επόμενα τέσσερα ερωτήματα.

Κουμής Ελευθέριος: Περνάμε στο επόμενο ερώτημα που έχει να κάνει σχετικά με την πολιτική χρηματοδότησης θεσμικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου, όπως θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες. Τώρα τον λόγο έχει ο κ. Νταγουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Για να εξουσιοδοτήσει, να χρηματοδοτήσει  λες θεσμικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου. Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν θεωρούμε, και να μην παρεξηγηθώ, ότι έχει πλεονεκτήματα ο δήμος Κισάμου ή ο λαός του δήμου Κισάμου ή η παράδοση του δήμου Κισάμου.

Κουνελάκης Στέλιος: Της επαρχίας.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Του δήμου Κισάμου από τον δήμο Πλατανιά. Δεν έχει πλεονεκτήματα. Έχει ιδιαιτερότητες. Δηλαδή, παράδειγμα, θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Στον Πλατανιά τα κρητικά τα παίζουν με λύρα, εμείς τα παίζουμε με βιολί. Είναι ιδιαιτερότητα. Ο πολιτισμός όμως είναι ο ίδιος για μας. Ο πολιτισμός είναι ο ίδιος. Και αυτόν πρέπει να αναδείξουμε. Πρέπει να αναδείξουμε τον μελισσιανό συρτό και τον κολυμπαριανό συρτό και να πάμε και στον ξεροστεριανό και τον λουσακιανό. Σε μία τέτοια κατεύθυνση εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο θα ενισχύσουμε την πρωτοβουλία των πολιτιστικών φορέων αλλά θα βγούμε μπροστά και σε σχέση με το προηγούμενο που είπα, ότι πρέπει να κρατάμε ζωντανό τον πολιτισμό και την παράδοση. Θα είναι μία από τις προτεραιότητες του δήμου η ανάπτυξη και η εμπέδωση από τον κόσμο της περιοχής και κυρίως από τους νέους να μην ξεχάσουμε το παρελθόν μας και να το κρατήσουμε ζωντανό. Για να πάει και στις επόμενες γενιές, γιατί εμείς σε μερικά χρόνια θα φύγουμε και πρέπει να το διατηρήσουμε, να το πάρουν κάποιοι άλλοι. Αυτά.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Μαλανδράκη.

Μαλανδράκης Γιάννης: Εγώ θα είμαι πιο σύντομος, γιατί έθεσε ένα σημαντικό κομμάτι ο Μανώλης που δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω. Θα συνοψίσω πάλι, γιατί πρέπει να δίνω κι ένα δείγμα γραφής, αφού είχαμε την ευθύνη μέχρι τώρα.

Κουλετάκης Ανδρέας: Γιατί είστε και η δημοτική αρχή.

Μαλανδράκης Γιάννης: Ακριβώς. Γιατί αλλιώς θα ήμουν ανακόλουθος, αν υποσχόμουν χωρίς να απολογούμαι, με την καλή έννοια, της κατάστασης. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό και θα σας πω για μία εκδήλωση που κάναμε στον δήμο Πλατανιά, στην οποία επιδιώξαμε όχι μόνο τις ενέργειες σε επίπεδο δήμου και συλλόγων αλλά και σε επίπεδο όμορων δήμων. Και μιλάω για την μεγάλη εκδήλωση στον Ομαλό για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Θέλαμε να είμαστε τρεις δήμοι, Σφακιά, Σέλινο, Πλατανιάς. Εμείς είχαμε την κεντρική ευθύνη τότε. Συνεργαστήκαμε με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Μάλιστα εγώ ο ίδιος προσωπικά είχα δώσει σε συλλόγους και σε φορείς της περιοχής τον πρώτο λόγο στο θέμα του πως θα στηθεί η εκδήλωση, πέρα από το θεσμικό, γιατί ήταν καλεσμένοι, όπως είδατε, όποιοι είχατε έρθει, την επιτυχία που είχε σε μία λιτή εκδήλωση. Δηλαδή σε αυτό που λέει ο Μανώλης συμφωνώ, δηλαδή το να μπορεί να προβληθεί ο πολιτισμός από τις ρίζες του και όχι να χαθούμε σε τίποτα φολκλορικές εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πιο πολύ διαφημιστικού χαρακτήρα. Όχι ότι δεν χρειάζεται αλλά ο πολιτισμός έχει ρίζες. Σε εκείνη την εκδήλωση νομίζω ήταν πραγματικότητα, έγιναν και πάρα πολλά δρώμενα που είχαν να κάνουν με παλιές εκδηλώσεις. Άρα, ο δήμος, η θέση και η συνέχειά μου στις απόψεις είναι η εξής: μπαίνει συνδιοργανωτής, ακριβώς γιατί έχει και τον θεσμικό ρόλο να συνεργαστεί με τέτοιους φορείς αλλά και τον καθοδηγητικό ρόλο, για να έχει επιτυχία το εγχείρημα. Αυτή είναι η απάντησή μου.

Κουμής Ελευθέριος: Περνάμε στην επόμενη ερώτηση. Το 1,5% επί των τακτικών εσόδων όπως αναφέρει το άρθρο 202 N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006)μπορεί να επιμερίζεται σύμφωνα με ένα πάγιο κανόνα μεταξύ των φορέων  που αναφέρει ο νόμος και με αυτά που αναλογούν στους πολιτιστικούς συλλόγους να χρηματοδοτούνται προγραμματισμένες και πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις  βάσει συγκεκριμένων στόχων και όχι να δίνονται σε μετρητά. α. Σε τι ποσό αντιστοιχεί το 1,5% το 2014; β. Πώς θα προτείνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η κατανομή το  2014 μεταξύ Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Συλλόγων;

Νταγκουνάκης Μανώλης: Αυτό το ερώτημά σας εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση το έχουμε απαντήσει στο προηγούμενο περί ενίσχυσης, χρηματοδότησης των πολιτιστικών φορέων. Ως προς το πρώτο του κομμάτι, το πρώτο κομμάτι. Άρα, δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Έγινα κατανοητός πως θα ενισχύουμε και οικονομικά τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής. Ως προς το δεύτερο κομμάτι, σε τι ποσοστό θα αντιστοιχεί το 1,5 % του 2014. Δεν έχω μπροστά μου τώρα τον προϋπολογισμό. Θα ρωτήσετε τον δήμαρχο τι προϋπολογισμό ψήφισε, γιατί εμείς τον καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό. Τον καταψηφίσαμε όχι επί των οικονομικών μεγεθών, τον καταψηφίσαμε πολιτικά, διότι δεν ήταν.. Δεν χρειάζεται να τα πούμε τώρα, εσείς είστε πολιτιστικός φορέας. Και το άλλο ερώτημα ποιο είναι; Πώς θα προτείνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η κατανομή το  2014 μεταξύ Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Συλλόγων; Είναι απαντημένο από την προηγούμενή μας ερώτηση. Στα πλαίσια αυτά ότι ενισχύουμε οικονομικά και τις συνδιοργανώσεις και τους συλλόγους υπό αυτή την ομόφωνη απόφαση που έχουμε πει σήμερα.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Μαλανδράκη.

Μαλανδράκης Γιάννης: Κοιτάξτε τώρα. Όσον αφορά τα τακτικά έσοδα. Τα τακτικά έσοδα του δήμου έχουν μειωθεί κατά πολύ. Περίπου αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 5.000.000 άρα υπολογίζονται γύρω στις 70.000. Αφορά, όπως λέει ο νόμος, σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους. Η όποια κατανομή γίνεται των χρημάτων αυτών συνήθως είναι, όπως προηγούμενα είπα, σε δράσεις. Είναι μία σειρά δράσης και υποστήριξης των δράσεων που γίνεται, που από αυτά τα κεφάλαια, γίνεται η κατανομή των χρημάτων. Τώρα, δεν υπάρχει κατανομή, με την έννοια ότι μπαίνει σε ένα δημοτικό συμβούλιο και λέμε ότι… Διότι έρχεται ένας σύλλογος και λέει πως κάνει μία δραστηριότητα σε δύο μήνες από σήμερα. Αν φτάσουμε στο σημείο να έρχονται όλοι οι σύλλογοι και να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να υπάρχει από την αρχή η δέσμευση ως ειδικευμένης χρηματοδότησης του χώρου, θα ήταν ένα ευχής έργο, γιατί θα υπήρχε προγραμματισμός για ολόκληρη την περίοδο. Αυτή την στιγμή ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι χρηματοδοτήσεις είναι πάντα στην ουσία έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι σχεδόν καμία τακτική, εκτός ίσως από αυτό που ξεκινήσαμε με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και το οποίο θα δούμε στην πορεία και ήταν τακτική, γιατί μπήκε από την αρχή στον προϋπολογισμό. Αυτά. Είναι μία κοινή απάντηση και για τα αθλητικά σωματεία που κι εκεί έχουμε σταματήσει  στην ουσία τις χρηματοδοτήσεις, γιατί τα λεφτά που είχαμε για τα σωματεία, το είπαμε, συμφωνήσαμε και σε αυτό, παραδόξως ίσως, τα δίνουμε στην ουσία για την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τα είχαμε συμφωνήσει δηλαδή ότι τα λεφτά που δίνουμε στα αθλητικά σωματεία τα δίνουμε, ώστε να συντηρηθούν οι αθλητικοί χώροι.

Κουμής Ελευθέριος: Περνάμε στα επόμενα ερωτήματα. Θα τα συμπτύξω σε ένα.  Μπορεί στην ιστοσελίδα του Δήμου να υπάρχει παράθυρο (επιλογή)  για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους; Μπορεί  να θεσμοθετηθεί  δια μέσω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο επίσημος άμισθος σύμβουλος του Δήμου για θέματα πολιτιστικά είναι η ΕΠΟΦΕΚ; Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Θα είναι σύντομη η απάντησή μου. Άλλωστε ξέρετε ότι βοηθήσαμε και στην δημιουργία την ιστοσελίδας. Μπορούμε να την υποστηρίζουμε τεχνικά, γιατί λειτουργικά είναι δικιάς σας. Με την δυνατότητα που έχουμε από τον δήμο. Προφανώς μπορεί να γίνει link, περί αυτού μιλάτε. Δεν υπάρχει θέμα. Θα το βάλουμε στην επιτροπή τουρισμού, προβολής πολιτισμού και ανάπτυξης που έχει ο δήμος, προκειμένου να έχει υπόσταση αυτή η απόφαση. Για το τελευταίο που ρωτάτε, για τον άμισθο σύμβουλο του δήμου σε θέματα πολιτιστικά να είναι η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. δεν έχω αντίρρηση. Απλώς, επειδή τα πολιτιστικά και η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. εκπροσωπούν ένα κομμάτι του δήμου, δεν αφορά το σύνολο του δήμου και δεν είναι μέλη όλοι οι σύλλογοι οι πολιτιστικοί, οι λαογραφικοί, κρατάω μία επιφύλαξη ότι μπορεί να είναι ένας από τους συμβούλους σε θέματα, ίσως συγκεκριμένα, που αφορούν την κισαμίτικη παράδοση, λαογραφία και τα λοιπά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει και θα ρωτηθεί και το νομικό τμήμα να πει την γνώμη του.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Νταγκουνάκη.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Λοιπόν έχουμε να πούμε ως προς την ιστοσελίδα. Έχουμε στείλει στην Δημοτική Αρχή αίτηση προβολής, παρουσίασης, χρήσης για οτιδήποτε θα έχει ο οποιοσδήποτε φορέας και πολίτης του δήμου μας χωρίς εξαίρεση, εκτός βέβαια αυτούς οι οποίοι τα χρηστά ήθη κι έθιμα του πολιτισμού και του αθλητισμού τα καταρρακώνουν. Και βέβαια και μία δεύτερη εξαίρεση για μας, δεν θα έχει θέση ο Βαρδινογιάννης και οι ομοίοι του, να προβάλλει τις επιχειρήσεις του και τις δραστηριότητές του. Ο λαός, ελεύθερος. Οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι αθλητικοί σύλλογοι, οι ομάδες διεκδίκησης του αεροδρομίου και αυτά, ναι. Αλλά ο επιχειρηματίας ο οποίος έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση τον ελληνικό λαό, οι πλούσιοι δηλαδή, δεν θα έχουν καμία πρόσβαση και καμία προβολή των επιχειρήσεών τους και των επιτευγμάτων τους. Να είμαστε ξεκάθαροι εμείς. Ως προς το δεύτερο, περίπου έτσι, όπως λέει και ο δήμαρχος, εμείς θα συμφωνήσουμε. Επειδή η συγκεκριμένη, δευτεροβάθμιά σας οργάνωση, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση όπως το βλέπουμε, είναι ένα κομμάτι από το σύνολο του πολιτισμού και της ιστορίας, δηλαδή για παράδειγμα, κατά κύριο λόγο, οι πολιτιστικού σύλλογοι κρατάνε τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και ορισμένες αξίες, όπως είναι οι στολές, οι βράκες και οι κιλότες και η λαϊκή μουσική, από τα ταμπαχανιώτικα που κάνει ο φίλος μου Στέλιος ο Λαϊνάκης μέχρι την παραδοσιακή μουσική, σε αυτά τα ζητήματα το συζητάμε. Να ακούσουμε απόψεις, να δούμε, για να έχουμε τη συνεργασία , για να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τις θέσεις του συγκεκριμένου φορέα από την στιγμή που εκπροσωπείτε όχι τον εαυτό σας αλλά ένα μεγάλο σύνολο. Αλλά υπάρχει και το νομικό ζήτημα, όπως είπε και ο δήμαρχος σε αυτή την περίπτωση. Και υπάρχει και το κομμάτι το οποίο, εμάς μας ενδιαφέρει γενικότερα ο πολιτισμός, που δεν είναι δικό σας κομμάτι. Μακάρι να εκλεγούμε και να κάνουμε την κουβέντα, αν βγούμε.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 

Κουνελάκης Στέλιος: Ο κ. Χαρτζουλάκης έχει τον λόγο για τις επόμενες τρεις ερωτήσεις.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Επαρχίας Κισάμου-Πολιτιστική Ταυτότητα Επαρχίας Κισάμου. Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης, το ξέρετε πολύ καλά, μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του  Δήμου Κισάμου , του Δήμου Πλατανιά, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΕΠΟΦΕΚ. Αναλυτικά στοιχεία της πρότασης θα υπάρχουν στο φάκελο που θα δοθεί.  Και όλα τα ερωτήματα στην απάντηση να είναι όλα μαζί ούτως ώστε να είναι πιο σύντομη η απάντηση. α. Εάν η προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση της μελέτης έλθει στο τωρινό ή επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις θα στηρίξουν και   ψηφίσουν  αυτή προκειμένου  να προχωρήσει άμεσα η μελέτη; β. Από την μελέτη θα προκύψει μια δέσμη πολιτικών και έργων, οι οποίες θα καθοριστούν μέσα από ένα εκτενή διάλογο με τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου. β1. Δεσμεύονται  να εφαρμόσουν τις πολιτικές εκείνες που θα προτείνει η μελέτη και που θα έχουν μοναδικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου; β2. Δεσμεύονται   το 2015 να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών των έργων προτεραιότητας που θα προταθούν από τη μελέτη,  ώστε να ενταχθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020; Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Θα τα απαντήσω όλα μαζί. Επειδή το γνωρίζω πολύ καλά το θέμα, το έχουμε συζητήσει και ως δήμος Πλατανιά στην παρούσα θητεία κι έχουμε κάνει επανειλημμένως συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο κατά κύριο λόγο με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αν θυμάμαι καλά, υπάρχει από τον δήμο Πλατανιά η δέσμευση κι έχει ήδη εγγραφεί ποσό στον προϋπολογισμό του 2014. Αυτό που είπα πριν, ότι, αν κάτι είναι προγραμματισμένο, είναι δέσμευση, αν δεν είναι προγραμματισμένο, πάμε σε χρηματοδότηση έκτακτη και αναλόγως τη στιγμή που υπάρχει. Και μάλιστα είμαστε από αυτούς που στην κουβέντα, το θυμάται ο πρόεδρος, επιμέναμε ως δήμος Πλατανιά να μην είμαστε μόνο οι δύο δήμοι αλλά να είναι και η Περιφέρεια μέσα, γιατί, επειδή η χρηματοδότηση θα είναι μέσα από κοινοτικό πρόγραμμα, μιλάμε για το ΣΕΑΣ από το 2014 έως το 2020, ήταν σημαντικό να είναι φορέας υλοποίησης και η Περιφέρεια, προκειμένου να είναι και η πηγή χρηματοδότησης μετά. Αυτό λοιπόν είναι κάτι, το οποίο έχει προχωρήσει. Τώρα όσον αφορά το νέο συμβούλιο ή το επόμενο σε ό,τι μας αφορά, γιατί το τωρινό αμφιβάλλω, γιατί από τις 18 Απριλίου και μετά μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και μετά θα τεθεί σε αγρανάπαυση μέχρι τις 31  Αυγούστου. Θα κάνουν διακοπές οι σύμβουλοι, εκτός κι αν έχει κάποιο έκτακτο θέμα να συζητηθεί. Ελπίζω να αλλάξει, αυτό δεν είναι της παρούσης, γιατί αλλιώς θα είναι μη λειτουργικός ο δήμος και θα παίρνει αποφάσεις από το Σεπτέμβριο σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου. Όσον αφορά τι θα προκύψει, γιατί αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς, γιατί θα υπάρχει μελέτη βάσης εφαρμογής. Κι εκεί είναι το ζητούμενο. Οι μελέτες εφαρμογής θα είναι στην ουσία άξονες πάνω στον οποίο θα κινηθούν τα αντικείμενα και θα δημιουργηθούν οι βάσεις. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Το να έχεις μία μελέτη καταγραφής του πολιτισμού και της κληρονομιάς δεν λέει τίποτα. Το θέμα είναι τα εργαλεία που θα πρέπει να δημιουργήσεις, για να έχεις πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εκπαίδευση, στους νέους, στους επισκέπτες, ακόμα και στους ίδιους εμάς. Φυσικά και θα τα ακολουθήσουμε και φυσικά και θα προχωρήσουμε στην δέσμευση του ότι θα εμπλακούμε στην διαδικασία, γιατί είμαστε ήδη στην διαδικασία. Ξεκινήσαμε, για να το πάμε μέχρι το τέλος, δεν ξεκινήσαμε, για να το αφήσουμε στην μέση. Κι εκεί, αν θέλετε, είναι ένα στοίχημα και δικό σας, γιατί μπορεί οι φορείς οι θεσμικοί να έχουν τον ρόλο τους, αλλά οι ίδιες οι ενεργές ομάδες των συλλόγων και τα λοιπά είναι αυτοί οι οποίοι κάθε φορά το κάθε γεγονός το προωθούν με τέτοιο τρόπο, που τουλάχιστον πολιτικά να γίνει αποδεκτό και διαχειριστικά να υλοποιηθεί.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Λοιπόν εγώ θέλω να σας στεναχωρήσω λιγάκι, αλλά θα πω ξεκάθαρα την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ως προς το πρώτο υποερώτημα, εάν η προγραμματική σύμβαση έρθει στο τωρινό ή στο επόμενο συμβούλιο, αν θα την ψηφίσουμε ή όχι. Θα εξαρτηθεί από το τι θα λέει μέσα και το τι θα περιλαμβάνει η μελέτη. Παράδειγμα να σας φέρω. Γιατί εμείς ιεραρχούμε προτεραιότητες και στον πολιτισμό και γενικότερα στην δημιουργία του δήμου και στην δραστηριότητα που πρέπει να αναπτύξει και με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα του λαού και την δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην κρίση, να παλέψει και να τελειώσει. Εάν η μελέτη μέσα λέει και η Προγραμματική σύμβαση, να δώσουμε 1.000.000 να φτιάξουμε την ελιά των Βουβών εμείς την καταψηφίσαμε. Εμείς τέτοια δαπάνη την καταψηφίσαμε. Και τέτοιο είναι το φαράγγι του Κυδώνη στα Καράνου. Δεν έχει προτεραιότητες ούτε για την ανάδειξη των πολιτιστικών του κληρονομιών. Ο λαός της περιοχής τέτοια έργα, τέτοιες μελέτες για μας. Όχι ότι δεν χρειάζονται αλλά δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Έχει άλλα πιο σοβαρά σήμερα, δηλαδή για παράδειγμα να τα δώσει για να κάνει αγροτική οδοποιία. Θα δούμε και θα πούμε. Το ίδιο ισχύει σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα, διότι υπάρχει ερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο. Έγινα κατανοητός;

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Απολύτως. Ερχόμαστε στο άλλο ερώτημα, το μουσείο μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές. Το Μουσείο Μουσικών αφορά  τη μουσική, χορευτική, τραγουδιστική παράδοση της επαρχίας Κισάμου και ολόκληρης της Κρήτης. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της κύριας μελέτης, αναγκαίας για ένταξη στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020. Μετά την κατασκευή του έργου ποια είναι τα μέτρα  που θα πάρετε για την προβολή και την αξιοποίησή του από τις τοπικές σας κοινωνίες; Επίσης προτείνουμε να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες και χορευτές της Κισάμου. Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Κοιτάξτε, έχω ακούσει ότι είναι ένα πραγματικά πολύ αξιόλογο έργο. Όμως υπάρχει ο νόμος. Δεν μπορούμε εκτός της περιφέρειας να χρηματοδοτήσουμε και να αναπτύξουμε κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής, εάν είμαστε εμείς η δημοτική αρχή. Μέσα από τις ιστοσελίδες μας, μέσα από τα φυλλάδια, τα οποία θα εκδίδει για πολιτισμό, για το ένα, για το άλλο ο δήμος, στο επίπεδο των συνεργασιών της περιφέρειας την οποία διοικεί, να προβάλλουμε και το συγκεκριμένο. Το δεύτερο. Θα εξετάσουμε νομικά να δούμε, εάν μέσα από μία συνεργασία, διαδημοτική συνεργασία, με μία προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Κισάμου, μπορούμε έστω το δεύτερο κομμάτι, το άγαλμα που λέτε εκεί πέρα, το μνημείο, να το κάνουμε. Και αν έχετε και κανένα άγαλμα, ξέρω εγώ, δηλαδή αν θέλετε να σχηματιστεί κάτι σε άγαλμα, χρειάζεται και καλλιτεχνικός διαγωνισμός και τέτοια πράγματα. Εάν μπορεί να γίνει σε σύμπραξη με άλλους δήμους, αλλιώς μας το απαγορεύει ο νόμος.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Απόλυτα συμφωνούμε σε αυτό. Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Κοιτάξτε να δείτε. Στο κομμάτι της προβολής μπορούμε να συνεργαστούμε. Δηλαδή το υλικό το οποίο θα κατασκευαστεί και ειδικά αν είναι ένα υλικό το οποίο, ξαναλέω ότι θα πρέπει  να είναι πολύγλωσσο, γιατί δεν αφορά μόνο εμάς τους ίδιους ή τους επισκέπτες από την Αθήνα, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο να δείξεις την προβολή με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι μέσα από φυλλάδια, μπορεί να είναι μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου, μπορεί να είναι και μέσα από συνεργασία με φορείς του τουρισμού και επαγγελματιών που υπάρχουν στον δήμο μας. Και μάλιστα αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε επίπεδο Περιφέρεια και όχι μόνο σε επίπεδο δήμων, για να μπορεί να έχει την αποδοχή που χρειάζεται και πάνω από όλα την οντότητα. Γιατί, όσο διευρύνεις το κομμάτι στο οποίο απευθύνεσαι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή και τόσο μεγαλύτερο και το αποτέλεσμα. Τώρα για το μνημείο δεν θα διαφοροποιηθώ από αυτό που είπε ο Μανώλης, γιατί είμαστε και οι δύο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γνωρίζουμε τα τεχνικά στοιχεία της νομιμότητας των δαπανών. Εάν το μνημείο αποφασιστεί να τοποθετηθεί σε μέρος του δήμου Πλατανιά, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να δούμε στην φάση της υλοποίησης. Αν αποφασιστεί να χωροθετηθεί στον δήμο Βουκολιών ή Κολυμβαρίου, τότε είναι στα όριά μας. Αν αποφασιστεί να τοποθετηθεί στο κομμάτι του δήμου Κισάμου …

Κουμής Ελευθέριος: Προτείνουμε να γίνει ένα σε κάθε δήμο.

Μαλανδράκης Γιάννης: Αυτό θα το δούμε τότε, όταν φέρετε τις προτάσεις σας.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Πάμε στο επόμενο. Χωροταξικά Σχέδια. Συγκεκριμένα μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών για εκπόνηση όλων των χωροταξικών σχεδίων των πρώην Δήμων της Επαρχίας Κισάμου, τα οποία θα πρέπει να στηρίζονται στους κανόνες της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης. Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Θα είμαι σαφής και σύντομος. Από την αρχή κυνηγάμε τα λεγόμενα χωροταξικά σχέδια και πολεοδομικά. Στα δε πολεοδομικά, δύο που βρήκαμε, δεν αφορούν στην περιοχή της Κισάμου, αφορούν την περιοχή του κομματιού της Κυδωνίας, είναι τέτοια η γραφειοκρατία και δυστυχώς η ανεπάρκεια, για να μην πω ορισμένες φορές και η σκοπιμότητα της κεντρικής διοίκησης, που έχουμε πετύχει δύο σχέδια, του Γερανίου συγκεκριμένα και του Πύργου Ψηλονέρου και βέβαια πρέπει  μετά από δύο χρόνια να περάσει το Κεντρικό Χωροταξικό Συμβούλιο και το άλλο να περάσει ΣτΕ. Και πάντα βρίσκουμε προβλήματα. Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κεντρική διοίκηση. Έτσι είπαμε και για το ΣΧΟΑΠ, γιατί ΣΧΟΑΠ έχει μόνο ο παλιός δήμος Πλατανιά, οι υπόλοιποι δήμοι, όπως Βουκολιών και Κολυμβαρίου δεν έχουν, με την Περιφέρεια κάναμε συγκεκριμένη πρόταση και γράψαμε στον προϋπολογισμό μας ποσό για την μελέτη του ΣΧΟΑΠ, προκειμένου να υλοποιηθεί τμηματικά. Δυστυχώς η Περιφέρεια δεν έβαλε τα λεφτά στον ανάλογο κωδικό, προκειμένου να κάνουμε την προγραμματική σύμβαση. Γιατί αυτά τα έργα είναι πολύ υψηλού κόστους, φανταστείτε ότι το ΣΧΟΑΠ του δήμου Πλατανιά συνολικά είναι πάνω από 1.000.000 ευρώ, γιατί πάει σε σχέση με τους οικισμούς κι έχουμε την τύχη να έχουμε 51 κοινότητες, 135 χωριά ως δήμος Πλατανιά. Δεν τα έχει κανείς στην Κρήτη αυτά, είμαστε μοναδικοί και σε αυτό. Είναι θέμα προτεραιότητας και η δέσμευση που ζητάμε να πάρουμε από τον Περιφερειάρχη και τους υποψήφιους περιφερειάρχες για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα είναι να υπάρχει κεντρικός άξονας που θα χρηματοδοτήσει τα χωροταξικά σχέδια. Διότι με ίδιους πόρους αυτά δεν χρηματοδοτούνται. Και είπαμε το ύψος των χρημάτων ποιο είναι. Και είναι πάντα ψηλά αυτό το αίτημα, αλλά πρέπει να υπάρχει πηγή χρηματοδότησης.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Μάλιστα. Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Σύμφωνοι για την ολοκλήρωση αυτού του σ’ αυτό και μάλιστα και για το Γεράνι είχαμε και ομόφωνες αποφάσεις, με μία διευκρινιστική διαφορά από εμάς που δεν νομίζω να είναι στα ίδια πλαίσια η άποψη του δημάρχου, δεν το έχουμε κουβεντιάσει. Τι εννοούμε αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη. Διότι η κεντρική εξουσία σήμερα αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη έχει να δώσει το αεροδρόμιο του Ελληνικού και να μη μας δώσει το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Μια τέτοια αειφόρος ανάπτυξη θα μας βρει αντίθετους και πιστεύω και όλους τους συνδυασμούς και όλους τους δημότες.

Κουνελάκης Στέλιος: Προχωρούμε, ο κύριος Κουλετάκης για τα επόμενα τρία ερωτήματα.

Κουλετάκης Ανδρέας: Κοινωνική αλληλεγγύη. Μέτρα για να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δια μέσω πολιτικής εκπτώσεων στην παροχή υπηρεσιών όπως  καθαριότητα και νερό. Εάν αποδεχτείτε αυτή τη πρόταση, ποιό έτος σκοπεύετε να εφαρμοστεί; Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ανδρέα, σε εμάς είναι στο πρόγραμμά μας και στις διεκδικήσεις μας η αλληλεγγύη και το έχουμε αποδείξει όλοι μας που έχουμε την ίδια πολιτική άποψη. Στην κατοχή, αν έλειπε το ΕΑΜ και η αλληλεγγύη, θα είχαν πεθάνει όχι 600.000 Έλληνες αλλά 1.500.000. Το έχουμε στο πρόγραμμά μας, το έχουμε στις θέσεις μας. Την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε, θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δεν είναι μόνο αυτά, το νερό δηλαδή και η καθαριότητα. Και από ό,τι έχουμε κουβεντιάσει στο δημοτικό συμβούλιο με τον δήμαρχο δεν διαφωνεί κανείς από εμάς. Αυτοί βέβαια έχουν την εντύπωση πως έχουμε κοινωνικό παντοπωλείο.

Μαλανδράκης Γιάννης: Κάτι είναι και αυτό.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Το ψηφίσαμε κι αυτό.

Κουλετάκης Ανδρέας: Ο κ. Μαλανδράκης.

Μαλανδράκης Γιάννης: Χαίρομαι, γιατί στα πιο πολλά πράγματα έχουμε να επιδείξουμε ως απολογισμό ως δήμος Πλατανιά και επομένως να κριθούμε για αυτά που έχουμε πει για το μέλλον. Είναι σημαντικό να μπορείς να έχεις μία αφετηρία και να κρίνεσαι για αυτά που λες. Εδώ για την κοινωνική πολιτική, θα ξεκινήσω από αυτό που είπε ο Μανώλης, ο συνάδελφος, ότι όντως έχουμε δημιουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο δυστυχώς δεν περίμενα να έχει τέτοια μεγάλη ζήτηση. Ίσως η φράση δεν είναι κατάλληλη αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Εκατοντάδες δημότες πληρούν προϋποθέσεις, αυστηρές προϋποθέσεις. Μιλάμε τώρα οι άνθρωποι για να μπουν είναι κάτω από το όριο της διαβίωσης. Πολλαπλασιάστηκαν φέτος. Πήραμε μία απόφαση, την έφερα στο συμβούλιο, το συμβούλιο φυσικά δεν έφερε αντίρρηση, η οποία είναι ότι ο δήμος αυξάνει κατά 50% τις δαπάνες, προκειμένου να καλύψει όλες τις αιτήσεις που δεν περίμενε κανείς ότι θα ήταν τόσο πολλές για το 2014. Και συγχρόνως πήραμε μία απόφαση στο ίδιο το κοινωνικό παντοπωλείο ότι αυτοί που βγήκαν έξω, γιατί κάποιοι έπιασαν δουλειά για κάποιο διάστημα, άρα είχαν εισόδημα, άρα η φορολογική τους δήλωση δείχνει ότι δεν έχουν τις προϋποθέσεις, για να ενταχθούν. Αλλά ήρθε η συνέχεια του 2014, που έχουν κλείσει οι αιτήσεις και πλέον έχουν την οικονομική αδυναμία, αυτοί να συνεχίσουν να, να συνεχίσει το παντοπωλείο να τους ενισχύει με τον τρόπο που τους ενίσχυε και μέχρι σήμερα. Τώρα όσον αφορά το άλλο, το έχουμε κάνει ήδη. Εμείς δηλαδή στον δήμο Πλατανιά, και δεν θυμάμαι τώρα άμα ήταν ομόφωνη απόφαση, που πρέπει να ήταν, μπορεί και να μην ήταν, κάναμε τις ζώνες των δημοτικών τελών. Δηλαδή βάλαμε στην παραλιακή ζώνη άλλα δημοτικά τέλη, στην ενδοχώρα άλλα δημοτικά τέλη και στην ορεινή άλλα δημοτικά τέλη με το σκεπτικό ότι δεν είναι ίδιες οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται στον ηλεκτροφωτισμό και φυσικά στην αποκομιδή των απορριμάτων . Αυτό το κάναμε πρώτη φορά, άρα στην ουσία, το 2012 το κάναμε αυτό, έχει εφαρμοστεί και σε ένα μεγάλο κομμάτι της ενδοχώρας και της ορεινής ζώνης, που είναι και η πιο αδύναμη συνήθως ομάδες, αυτοί που ζουν τουλάχιστον και διαβιώνουν εκεί, έχουν αισθητές μειώσεις των δημοτικών τελών ήδη. Πέρα από αυτό, περάσαμε φέτος από το δημοτικό συμβούλιο άλλη μία απόφαση, αυτή ήταν σίγουρα ομόφωνη, όπου μειώνουμε από 30% έως 35% τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες. Άρα, λοιπόν, αυτό το έχουμε κάνει ήδη πράξη και βέβαια στο αγαθό που λέγεται νερό δεν κάναμε καμία αύξηση. Και δεν κάναμε καμία αύξηση σε κάποιο επαχθές τιμολόγιο, δεν κάναμε καμία αύξηση σε τιμολόγιο που είχαν οι καποδιστριακοί δήμοι, ούτε ένας, και ξέρετε πολύ καλά ότι οι περιοχές, ειδικά της ενδοχώρας και της ορεινής ζώνης, ήταν προνομιακά τιμολόγια.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Εμείς στο πρώτο διαφωνήσαμε, στην μείωση στην ενδοχώρα.

Μαλανδράκης Γιάννης: Είπα ότι δεν θυμόμουν.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Στο δεύτερο συμφωνήσαμε. Στο πρώτο είπαμε όχι. Διότι εμείς, ο φτωχός και ο πεινασμένος είναι και στον Πλατανιά, παρ’ ότι έχει ανάπτυξη, είναι και στον Ομαλό. Εμείς είπαμε αυτή η μείωση να γίνει σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες να ανέβουν. Κατά τα άλλα συμφωνούμε.

Κουλετάκης Ανδρέας: Το επόμενο είναι το περιβάλλον α. Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και των αρχαιολογικών χώρων. β. Συγκεκριμένα μέτρα για την  προστασία από την υποβάθμιση περιοχών οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις, όπως  είναι η παραλιακή ζώνη από Ταυρωνίτη έως Κολυμβάρι και οι οποίες κινδυνεύουν. γ. Συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμιση της αισθητικής των χωριών. Ο κ. Μαλανδράκης;

Μαλανδράκης Γιάννης: Θα απαντήσω σε όλα μαζί. Όσον αφορά τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, να σας πω ότι ήδη έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε δύο τρία φαράγγια, είναι αυτά που είπε ο Μανώλης, του Καράνου, στην Σαρακήνα, στο Βαβουλέδω, όπου θέλουν αυτές οι περιοχές να τις αναδεικνύουμε, προκειμένου να είναι αυτές επισκέψιμες, ελεύθερες φυσικά στον κάθε επισκέπτη. Αυτό όμως που θέλουμε να κάνουμε στην επόμενη πενταετία, λέμε και ορισμένα από τα μυστικά μας, είναι ότι θέλω να έχω αυτή την δυνατότητα μέσα από μία συγκροτημένη συνεργασία που θα έχω με μία συγκεκριμένη ομάδα, είτε κοινωνική εργασία θα λέγεται, αυτοί οι συνεταιρισμοί που μέσα από δράσεις πάνε να συσταθούν, είτε με ίδια μέσα, που το βλέπω λίγο δύσκολο, για να είμαι ειλικρινής, η οποία θα έχει την φροντίδα όλων των μονοπατιών και των φαραγγιών και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχουμε και σπηλιές, έχουμε και λαγούμια, να το πω έτσι, έχουμε βάραθρα για τα οποία όλα αυτά στο εύρος του δήμου, γιατί υπάρχει από το φαράγγι της Σαμαριάς, που είναι η είσοδος, το φαράγγι των Δελιανών αλλά και πολύ μικρότερα επισκέψιμα. Άρα, πέρα από κάποια έργα προβολής που ήδη έχουμε κάνει, αυτή είναι η σκέψη και η πρότασή μας, για να λειτουργήσουν την επόμενη περίοδο. Τώρα, όσον αφορά στο κομμάτι για τις παραλίες, τις πιέσεις που δέχονται και υποβαθμίζονται, οι αναβαθμίσεις να ξέρετε ότι… Εμείς, επειδή έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι που είναι Natura στην παραλιακή ζώνη του δήμου, υπάρχουν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, οι οποίες αναγκαστικά τηρούνται και ευτυχώς που υπάρχουν και τηρούνται. Και ό,τι δεν γίνεται σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις κατευθείαν είναι παράνομο και ως εκ τούτου ευθύνη της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία διαχειρίζεται τον αιγιαλό. Στον δήμο απλώς παραχωρείται, για να εισπράττει πάλι η Κτηματική Υπηρεσία δια μέσω του δήμου. Περί αυτού πρόκειται. Για την αναβάθμιση των χωριών υπάρχει ήδη σε ένα μεγάλο κομμάτι, αλλά είπαμε ότι έχουμε ένα τεράστιο αριθμό χωριών, 135, όπου τώρα δουλεύονται αυτή τη στιγμή μέσω του ΕΣΠΑ έργα, αναπλάσεις χωριών και πλατειών του δήμου. Θα σας αναφέρω αναλυτικά τις πλατείες που γίνονται στην δημοτική κοινότητα Πλατανιά, έχουμε και στο Μελλισουργειό, έχουμε και στην Καμάρα στην Καλυδωνία. Έχουμε ευπρεπισμό πάρκων υφιστάμενων, όπου υπάρχουν και δημιουργούμε κάποια μικρά μνημεία, όπως στην Επισκοπή τώρα, που μας έχουν ζητήσει, όπως και, μια και ανέφερα την Επισκοπή, για να μην λέμε μόνο για την ελιά, που λέει ο Μανώλης, την αγαπημένη του, εκεί ας πούμε σε συνεργασία με το νεοσύστατο στην Επισκοπή αλλά και με την Ενοριακή Επιτροπή έγινα πέρσι πολύ ήσυχες παρεμβάσεις από τον δήμο, προκειμένου να ευπρεπιστεί ο χώρος ο προαύλιος και ο περιβάλλων, προκειμένου το μνημείο να είναι επισκέψιμο και αισθητικά αποδεκτό. Δηλαδή τέτοιες δράσεις τις κάνουμε και τα τις επεκτείνουμε.

Κουλετάκης Ανδρέας: Ο κ. Νταγκουνάκης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Πρέπει να φύγω εγώ, διότι έχω δεχτεί τηλεφώνημα. Αν θέλετε, επειδή μέχρι και το 10 είναι μαζεμένα, να σας τα απαντήσω μαζεμένα.

Κουλετάκης Ανδρέας: Εντάξει.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Καλύτερα θα είναι.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Αν δεν θέλετε, απαντάω μέχρι εκεί και αφήνω τον Γιάννη μόνο του. Συγκεκριμένα μέτρα λέτε για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συγκεκριμένα μέτρα για το άλλο, συγκεκριμένα, συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά πρέπει να έχουμε μισή ώρα για να πούμε τι έχει η κάθε περίπτωση εξειδικευμένα, εξειδικευμένα και να δούμε και τους ανάλογους πόρους, αν υπάρχους, αν θα υπάρξουν και πώς θα υλοποιηθούν. Αυτό που μπορούμε να δεσμευτούμε εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση να σας πούμε είναι ότι για το α’ περί του θέματος του περιβάλλοντος είναι ότι, αν αναλαμβάνοντας την 1η του Σεπτέμβρη, δεν έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε και να αξιοποιήσουμε το φαράγγι στην Γρα Κερά ή το φαράγγι των Δελιανών, αν δεν έχουμε την δυνατότητα, τουλάχιστον θα πάρουμε μέτρα, για να μην το καταστρέφουν, αυτοί που το καταστρέφουν, τα οποία πιθανόν να μην κοστίζουν και χρήματα. Πρέπει να το δούμε εκείνη την στιγμή, να δούμε την κατάσταση την οποία έχουμε. Το δεύτερο, συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμιση περιοχών παραλιακής ζώνης. Την Λαϊκή Συσπείρωση και τον επικεφαλής πήγαν να τον δείρουν το 1998 στο Κολυμπάρι που αρνήθηκε και είπε ότι, αν με εκλέξετε δήμαρχο, εγώ αυτό το λιμάνι θα αρνηθώ να γίνει. Διότι ο κ. Μουτζούρης, ο μελετητής του έργου, έκανε τρεις μελέτες. Εγώ δεν είμαι, οικονομολόγος είμαι, δεν είμαι ούτε μηχανικός ούτε περιβάλλοντος ούτε τίποτα. Σε ερώτηση που του έκανα γιατί έκανε τρίτη μελέτη και όχι την πρώτη μελέτη αποδέχτηκαν μου είπε όλα αυτά, τις καταστροφές που έγιναν μετά και συνεχίζονται οι καταστροφές. Και παλεύει τώρα ο δήμος Πλατανιά, για να τις περιορίσει τις καταστροφές και μας κοροϊδεύει ο Παυλόπουλος την μία και την άλλη ο Μητσοτάκης. Και θα πάρει όλη την αμμούτσα να την διαλύσει. Αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Όμως είχαν πείσει τον λαό εκείνη την εποχή ότι θα του κάνουν έργα, για να τα οικονομήσει. Και όταν τους είπα ότι θα τους πάρει τα σπίτια, όπως και τα πήρε, πήγαν να με δείρουν. Με τα λόγια μπορεί να ζήτησαν συγγνώμη. Τι θέλω να πω; Ότι όλα αυτά τα οποία ζητάτε εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση σαφέστατα θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν και να τα βάλουμε σε μία προτεραιότητα. Αλλά με την κατάσταση την οποία υπάρχει δεν αφήνουν το περιθώριο το οικονομικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το ένα, με το άλλο πρέπει να αγωνιστείς. Αν δεν έχεις λοιπόν τον λαό με το μέρος σου, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Ό,τι και να σας πω ότι θα κάνουμε αγίους, και εγώ και ο κ. Μαλανδράκης. Δηλαδή τώρα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε που πήγαμε και κάναμε ένα συλλαλητήριο κι έπρεπε να είναι 5.000 κόσμος εκεί. Και πως πήγα εγώ με τον Δήμαρχο, και να κάτσουμε εκεί να κάνουμε απεργία πείνας κανένας δεν θα μας λάβει υπ’ όψιν του. Αν ερχόταν όλη η Κίσαμος και όλος ο νομός, γιατί για την ιστορία γίνονται όλα αυτά τα πράγματα, θα έβλεπες πως δεν θα το έδιναν στους μεγαλοξενοδόχους.

Στα πλαίσια αυτά έχω να σας πω και για το αρχείο των Κοινοτήτων, σαφέστατα και για την νεολαία. Εμείς το θέτουμε σε προτεραιότητα. Την έχουμε οδηγήσει στην ανεργία, στα ναρκωτικά, στον εκμαυλισμό, σε αυτά τα πράγματα. Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε, για να την διατηρήσουμε την νεολαία στον τόπο, για να της δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο που την έχουμε οδηγήσει σήμερα. Δεν μπορώ σε δύο κουβέντες να σας πω τα συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό είναι μελέτη ολόκληρη. Το ίδιο περίπου θα τοποθετηθώ και στα επόμενα. Συγγνώμη αλλά πρέπει να φύγω. Εξήγησα πριν ξεκινήσουμε για ποιο λόγο πρέπει να φύγω.

Κουνελάκης Στέλιος: Για την δημοτική διαβούλευση;

Νταγκουνάκης Μανώλης: Με τον τρόπο που γίνεται η διαβούλευση σε όλους σχεδόν τους δήμους εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό το πράγμα, το έχουμε καταψηφίσει. Δεν είναι αυτό το οποίο δίνει δικαιώματα και αξιολόγηση  και λόγο στον πολίτη. Έγινε τελικά, δεν ξέρω αν διαπιστώσατε, σε ένα χρονικό διάστημα τριών χρόνων άλλα του έταζαν άλλα έβγαλαν στην επιτροπή διαβούλευσης.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Δεν έχει ουσιώδη λόγο ύπαρξης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ορίστε;

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Σήμερα η διαβούλευση δεν έχει ουσιώδη λόγο ύπαρξης.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ναι. Εμείς πράγματι στις αποφάσεις που θα αφορούν την κοινωνία, πέρα από το τι θα τύχει προεκλογικά, αυτά που θα πούμε, τις ψήφους του κόσμου, ιδιαίτερα όταν την πολιτική μας πάμε να την εφαρμόσουμε στο Κολυμπάρι, τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο λαός του Κολυμπαρίου, εξηγώντας, επεξηγώντας και αυτά τα πράγματα. Αυτές οι επιτροπές, οι διάφορες επιτροπές, που ήταν για τα μάτια του κόσμου, για να στραβώσουν τον πολίτη και δυστυχώς τον στράβωσαν, δεν έχουν καμία αξία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλό απόγευμα.

Κουνελάκης Στέλιος: Ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια. Καλή δύναμη.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Εγώ πάντως θα είμαι αντιπολίτευση στον δήμο Πλατανιά είτε απέναντι στον Γιάννη τον Μαλανδράκη, όπως ήμουν μέχρι τώρα, ή μαζί.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Εγώ βλέπω ότι πάρα πολλές από τις απόψεις σας συμπίπτουν οπότε… Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Ακριβώς.

Μαλανδράκης Γιάννης: Κι έχει σημασία και τι επίπεδο διαλόγου αναπτύσσεις, να μου επιτρέψετε να πω. Έχει μεγάλη σημασία, γιατί όταν κατεβαίνεις με κάποιες θέσεις και λες ή αυτό ή δεν συζητώ τίποτε άλλο είναι τελείως διαφορετικό από το αν συζητάς.

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος: Έτσι.

Κουνελάκης Στέλιος: Να προχωρήσουμε…

Μαλανδράκης Γιάννης: Και ο κ. Νταγκουνάκης μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι σε πάρα πολλά ψηφίσματα διαφώνησε αλλά και σε πάρα πολλά πράγματα συμφωνήσαμε, έστω στα εννιά δέκατα

Νταγκουνάκης Μανώλης: Σε πολλά πράγματα.

Μαλανδράκης Γιάννης: Ή και στα δέκα δέκατα ακούγοντας από τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Κουνελάκης Στέλιος: Ωραία.

Νταγκουνάκης Μανώλης: Και εμείς δεχόμενοι τις απόψεις σας παρά το πολιτικό κόστος το οποίο θα είχαμε, γιατί άμα θες να είσαι συμπολίτευση σου λένε γιατί κατεβαίνεις μοναχός σου;

Κουνελάκης Στέλιος: Ναι.  Να προχωρήσουμε. Ανδρέα, προχωράμε.

Κουλετάκης Ανδρέας: Είναι τα τροχαία ατυχήματα. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα των τοπικών κοινωνιών (π.χ. πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής). Και δεν είναι μόνο τα τροχαία, είναι τα ατυχήματα τα εργατικά και άλλα.

Μαλανδράκης Γιάννης: Λοιπόν να τα απαντήσω, γιατί κάτι έχω να πω ως απολογισμό. Δηλαδή ξέρετε ότι υπάρχει στον πρώην δήμο Βουκολιών ένα πάρκο, το οποίο μπορεί να μην είναι κυκλοφοριακής αγωγής με την έννοια της κυκλοφοριακής αγωγής, δηλαδή του πώς κινείται ένας πεζός ή ποιοι νόμοι κυκλοφορίας, αλλά σίγουρα έχει ένα παιδευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή αυτό το πάρκο, ο ρόλος ο οποίος ο δήμος Πλατανιά πλέον το αναδεικνύει, έχει να κάνει και με ένα εκπαιδευτικό ρόλο. Με ποια έννοια έχει εκπαιδευτικό ρόλο; Έχει να κάνει με όλες τις δράσεις που αναπτύσσονται, με τα σχολεία που μετακινούνται, με τις δράσεις που κάνουμε με την Ακαδημία από κοινού. Όπως συνεργαζόμαστε φυσικά με τον Σύλλογο των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, που έχουν την πρωτοβουλία σε αυτή την κίνηση, είναι και οι δράσεις, τα σποτάκια, αφίσες μέσα στα σχολεία. Να υπάρχει στο επίπεδο των παιδιών η ανάπτυξη, όσο κι αν ακούγεται άσχημα, του φόβου. Λόγω του νεαρού της ηλικίας και του ότι δεν μας αφορά πολύ δεν το αντιλαμβάνονται. Της παιδείας, παιδεία με την ευρεία έννοια και φυσικά και κάποια μέτρα προληπτικά. Δυστυχώς σε ό,τι αφορά την δυνατότητα που έχει ο δήμος με την δημοτική αστυνομία να μπορεί να κάνει κάποιες δράσεις από μόνος του, αυτό πλέον απωλέθηκε. Καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία και είναι ένα πλήγμα για τον δήμο για πάρα πολλά θέματα. Και βέβαια κάνουν αρκετές πρωτοβουλίες τα σχολεία μας και είναι κάτι το οποίο στο επόμενο διάστημα θα πρέπει βγει πιο πολύ, γιατί δεν έχουμε τμήμα παιδείας οργανωμένο και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε χρήματα καθόλου, προκειμένου να γίνουν τακτικότερες οι ενημερώσεις και οι επιτόπιες και του υλικού που θα παίρνουν τα παιδιά. Ήδη υπάρχουν αλλά πρέπει να εξειδικευτούν και να πολλαπλασιαστούν.

Κουνελάκης Στέλιος: Οπότε προχωράμε στις επόμενες ερωτήσεις. Βέβαια ο κ. Νταγκουνάκης, όπως είπαμε, έχει απαντήσει τις υπόλοιπες ερωτήσεις, οπότε ο κ. Γιακουμάκης έχει τον λόγο για την επόμενη ερώτηση.

Γιακουμάκης Γιάννης: Έργα υποδομής στο σύγχρονο Πολιτισμό. Συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών αιθουσών και υπαίθριων θεάτρων και συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες για την Νεολαία.

Μαλανδράκης Γιάννης: Έχουμε απολογισμό. Έχουμε ήδη εντάξει στο ΕΣΠΑ και στην περιοχή της Κισάμου ένα μεγάλο χώρο, πολύκεντρο, χώρος εκδηλώσεων πολιτιστικών, δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών μονάδων στην περιοχή των Βουκολιών. Είναι ένα έργο ύψους 2.000.000 ευρώ, έχει ήδη δημοπρατηθεί. Το επόμενο διάστημα ξεκινάει η κατασκευή του. Είναι μάλιστα δίπλα στα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, πάνω στον κεντρικό άξονα. Άρα, αυτό σημαίνει ότι είναι προσβάσιμο με μεγάλη ευκολία σε όλη την περιοχή αλλά και του δήμου αλλά και της δυτικής περιοχής που είναι η επαρχία Κισάμου. Και βασικά αυτός ο χώρος, με την υποστήριξη που θα ζητήσουμε από τους συλλόγους της περιοχής στη διαχείρισή του, γιατί αντιλαμβάνεστε ένας τέτοιος χώρος θα είναι ένα κόσμημα. Πρώτα ο Θεός έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης, γιατί η κατασκευή ξεκινάει το επόμενο διάστημα. Θα έχει να κάνει με την συντήρησή του, με τον ευπρεπισμό του και όλα αυτά, προκειμένου πραγματικά να αναδειχθεί σε ένα χώρο ανάδειξης και πολιτισμού αλλά και παράλληλων πολύπλευρων δραστηριοτήτων. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε στο επόμενο διάστημα σε μία περιοχή του δήμου, στον Άγιο Γεράσιμο που είναι μία περιοχή πραγματικά φυσικού και περιβαλλοντικού κάλλους, μία ήπια παρέμβαση με την δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου συγκέντρωσης, τύπου υπαίθριου θεάτρου. Και βέβαια, εφόσον έχουμε την συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία, αυτό που είναι στα όρια του δήμου μας, στα Νωπήγεια, ο ανοιχτός χώρος, είμαστε ανοιχτοί, από κοινού με εσάς και με την Ακαδημία που έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία, σταθερή συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, να μπορούμε να προτείνουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων δράσεων στον συγκεκριμένο χώρο, από κοινού εμείς, εσείς, ο δήμος Κισάμου και η Ορθόδοξος Ακαδημία. Όσον αφορά τη νεολαία, το κομμάτι της νεολαίας είναι πολύ μεγάλο. Θα σας πω όμως τρία πράγματα τα οποία έχουμε κάνει και τα οποία το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν. Και τι εννοώ; Έχουμε δημιουργήσει Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι στις Βουκολιές, στην περιοχή της Κισάμου. Δίνει τα τυπικά προσόντα σε παιδιά που δεν μπορούν να γίνουν ούτε χειριστές μηχανημάτων. Δεύτερον, έχουμε αναπτύξει τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. 25 προγράμματα λειτουργεί ο Πλατανιάς αυτή την στιγμή, από το Κολυμπάρι από εδώ, από τις Βουκολιές μέχρι και την περιοχή των Μουσούρων. Δωρεάν μαθήματα σε ξένες γλώσσες, σε υπολογιστές, ακόμα και τοπική ιστορία μαθαίνουν. Έχουμε προγράμματα εκμάθησης τοπικής ιστορίας, που δεν μαθαίνουν οι νέοι, ξεχνούν οι παλιοί ή δεν έχουν μάθει ούτε οι παλιοί. Μαθήματα πρώτων βοηθειών. Ακόμα και στον πολιτισμό σου και στην κουλτούρα σου είναι σημαντικό να παρέχεις μία πρώτη βοήθεια στον δίπλα σου, να σώσεις τη ζωή του. Άρα λοιπόν, έχουμε κάνει και αυτό το κομμάτι και βέβαια είναι και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Είναι μία επιτυχία, η οποία παρ’ ότι πολεμήθηκε από κάποιους που δεν είχαν αντιληφθεί, και δεν μιλάω για τους εντός του νομού, μιλάω για τους εκτός του νομού, το διαχειρίστηκε ο δήμος με τέτοιο τρόπο και αυτή την στιγμή το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι και παραμένει και ευελπιστώ το επόμενο διάστημα να αναπτυχθεί περαιτέρω, γιατί δίνει την δυνατότητα στους νέους να παίρνουν πτυχίο Πανεπιστημίου ισότιμο. Δεν είναι κάποιο Ανοιχτό λαϊκό Πανεπιστήμιο, που δίνει ένα φυλλάδιο εν είδη ημερίδας, είναι ένα Πανεπιστήμιο κανονικό. Βέβαια το μείζον θέμα για την νεολαία είναι η ανεργία. Στο σημείο αυτό τι έχει κάνει ο δήμος; Έχει κάνει δύο πολιτικές. Η μία πολιτική που εφαρμόζει είναι ότι σε οτιδήποτε πρόγραμμα υπάρχει, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει έστω το κομμάτι της ανεργίας, και είμαστε ήδη μέσα στα προγράμματα που δίνουν απασχολησιμότητα στους νέους, δεν λύνουν το θέμα, βοηθούν όμως στο να ανακουφιστούν από το πρόβλημα. Επίσης, έχουμε συνεργασία, έχουμε δημιουργήσει μία, ένα link στα σχολεία του δήμου, το www.platanias.gr, το οποίο λέει τα πάντα σε σχέση με την αγορά εργασίας. Δηλαδή μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε είναι υποψήφιος εργαζόμενος, να καταθέσει τα στοιχεία του σε μία βάση δεδομένων και να μπει ο υποψήφιος εργοδότης και να αναζητήσει τον υποψήφιο εργαζόμενο. Δίνεις την δυνατότητα και του ενός και του άλλου μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, που υπάρχει ειδικό link, να μπορεί να βρει προσφορά θέσεων και αναζήτηση  θέσεων εργασίας. Και βέβαια, εφόσον υπάρχει μία ανάπτυξη στην περιοχή, με τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζεις την περιοχή σου, δηλαδή το ότι εμείς αυτή την στιγμή είχαμε ένα καθοριστικό ρόλο στο να υπάρχει μία εταιρεία χαμηλού κόστους στα Χανιά, και ο δήμος Πλατανιά έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στο να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη, μαζί φυσικά με τους άλλους φορείς, προεξάρχοντος του Επιμελητηρίου Χανίων και των άλλων. Αυτές οι 300.000 αφίξεις και 500.000 αφίξεις που θα φτάσουν στον νομό μας, αντιλαμβάνεστε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν; Αλλά και για τους επαγγελματίες και για τους εργαζόμενους. Άρα, αν έχεις ένα μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή σου, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τους νέους.

Κουνελάκης Στέλιος: Ο Λευτέρης ο Κουμής για τις επόμενες δύο ερωτήσεις.

Κουμής Ελευθέριος: Σχετικά με τα αρχεία πρώην Κοινοτήτων. Τα αρχεία αυτά είναι η σύγχρονη ιστορία των χωριών μας. Τι μέτρα θα πάρετε, ώστε τα αρχεία αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν;

Μαλανδράκης Γιάννης: Ναι. Αυτό είναι κάτι, η αλήθεια είναι, ότι δεν του έχουμε δώσει την σημασία που θα έπρεπε. Διότι επί Καποδίστρια πάρα πολλά αρχεία Κοινοτήτων είχαν συσσωρευθεί στους τότε Καποδιστριακούς δήμους και δεν σας κρύβω ότι ακόμα και τώρα, όταν πάμε σε ένα Κοινοτικό Κατάστημα, το οποίο δίνουμε για χρήση είτε ιατρείου είτε συλλόγου, βρίσκουμε μέσα και υπάρχουν αρχεία των παλιών Κοινοτήτων, για τα οποία δεν είχαν ενδιαφερθεί στους τότε συσταθέντες καποδιστριακούς δήμους. Κοιτάξτε να δείτε, θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον, εδώ χρειάζεται η βοήθεια κάποιων εθελοντών, ειδικά των παλιών, που ήξεραν την σημασία των εγγράφων της Αυτοδιοίκησης, να μπορούμε να συνεργαστούμε, να έχουμε τον χώρο, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα χώρο, ο οποίος θα είναι τα αρχεία της Αυτοδιοίκησης. Άρα, στην ουσία τι είναι; Είναι η ιστορία του κάθε χωριού, γιατί περί αυτού πρόκειται. Γιατί το να βάλω αυτή την στιγμή πέντε υπαλλήλους να κάνουν αυτή την δουλειά, δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση, δεν υπάρχουν αυτοί οι υπάλληλοι, έχουμε ολόκληρα τμήματα που λειτουργούν. Όμως τι μπορούμε; Μπορούμε να συνεργαστούμε, να βρει ο δήμος τον χώρο, να έχει την απαραίτητη υποδομή, γιατί αυτός ο χώρος αντιλαμβάνεστε ότι έχει μία ξηρότητα όσον αφορά την διατήρηση των αρχείων, και σε συνεργασία με φορείς, όπως και τον δικό σας, να βρούμε τον τρόπο και να υλοποιήσουμε την δυνατότητα να υπάρχει ένα συνολικά αποτυπωμένο αρχείο στο σύνολο των κοινοτήτων.

Κλείνοντας, για την διαβούλευση, την έχω βιώσει, είναι μία τυπική υποχρέωση του Καλλικράτη, η οποία την συγκροτούμε κάθε φορά, για να περάσουμε έναν προϋπολογισμό ή κάποιο πρόγραμμα. Δυστυχώς δεν έχει καμία, από το μία αυτή η θεσμική αστική παρέμβαση, δεν είναι σημαντική, δεν είναι αποφασιστικός ο ρόλος της ο νομοθετικός ή συμβουλευτικός. Οφείλω όμως να πω από την άλλη ότι, επειδή είναι μεγάλος σε μάκρος ο αριθμός των μελών της, εμάς είναι 51 άτομα, αντιλαμβάνεστε ότι να βρεθούμε 51 ή έστω 30, για να έχουμε απαρτία. Εμείς τον ίδιο χώρο, εμείς έχουμε βάλει και πάρα πολλούς φορείς μέσα βέβαια, έχουμε βάλει και πολίτες και δημότες και λοιπά, είναι λίγο δύσκολο. Άρα, η φιλοσοφία της μπορεί να ήταν στο σωστό δρόμο αλλά ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας της έχει αποτύχει παταγωδώς. Τι θα πρότεινα εγώ; Θα πρότεινα το εξής: θα μπορούσαμε να κάναμε αυτό, το οποίο κάναμε στην Επιτροπή Τουρισμού εμείς κι έχει πετύχει, δηλαδή στην Επιτροπή δήμου Πλατανιά, όπως και στην Επιτροπή Παιδείας, βάλαμε οι αιρετοί να είναι μειοψηφία, δηλαδή το 1/3 περίπου τους μισούς να είναι οι αιρετοί. Δηλαδή την πλειοψηφία την έχουν αυτοί οι οποίοι εκπροσωπούν την περιοχή σε επίπεδο ανάπτυξης, δηλαδή είναι οι ξενοδόχοι στον τουρισμό, είναι οι επαγγελματίες, είναι το Επιμελητήριο, είναι δημότες, οι οποίοι είναι βέβαια με την θεσμική έννοια, γνωρίζουν τον τουρισμό, και υποβάλλουν και ορισμένες προτάσεις. Δεν πάνε οι Αυτοδιοικητικοί, αυτά που λένε στο συμβούλιο να τα επαναλαμβάνουν άνευ λόγου και περιεχομένου. Το ίδιο κάναμε στην Επιτροπή Παιδείας, σε σύνολο 9 οι αιρετοί είναι 3, οι υπόλοιποι 6 είναι διευθυντές σχολείων, σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, πρόεδροι δεκαπενταμελών. Και αυτό είναι μία επιλογή του δήμου Πλατανιά συνειδητή, δεν έχει την πλειοψηφία ο δήμος στις περιοχές αυτές, την έχουν οι εκπρόσωποι. Άρα, και κλείνω, επειδή θέλουμε την Επιτροπή Δημοτικής Διαβούλευσης να αλλάζει στο θέμα του καταστατικού του Καλλικράτη, και εν πάσει περιπτώσει αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει η κεντρική διοίκηση και όχι ο κάθε δήμος, να συστήσω, μία πρόταση που έχω στο πρόγραμμά μου, μία επιτροπή Πολιτισμού και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την οποία αυτή επιτροπή θα μπορούσε να γίνει και ο προγραμματισμός, που λέγαμε στην αρχή, των δράσεων και των εκδηλώσεων και βέβαια να μπορούμε να δούμε και τις ενέργειες με όμορους δήμους, προκειμένου να πετύχουμε αυτό το πολλαπλασιαστικό και επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτά. Σας ευχαριστώ.

Κουνελάκης Στέλιος: Και εμείς κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μαλανδράκη και τον κ. Νταγκουνάκη. Επίσης, να κάνουμε μία διευκρίνιση, που είναι αναγκαία για τους ανθρώπους που θα μας δουν και θα μας ακούσουν, ότι είχαμε καλέσει και τον τρίτο υποψήφιο, τον κ. Ντουντουλάκη. Βέβαια ο ίδιος δεν παρευρέθηκε και έστειλε εκπροσώπους, τον κ. Δασκαλάκη και τον κ. Μπερτάκη Γιώργο. Βέβαια η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. ήταν ότι δεχόμαστε μόνο τους υποψήφιους δημάρχους. Το ίδιο κάναμε και στον δήμο Κισάμου κι έτσι είχαμε αποκλείσει τον εκπρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου, του κ. Τσουρουνάκη. Έτσι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, έπρεπε να κρατήσουμε την απόφαση της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. ώστε οι άνθρωποι που μας βλέπουν να αντιληφθούν ότι εμείς έχουμε κάποιους κανόνες και δεν μπορεί ανάλογα το δήμο να έχουμε διαφορετικά κριτήρια. Τα κριτήριά μας ήταν τα ίδια, ο στόχος ήταν η ενημέρωση του κόσμου πάνω σε πολιτιστικά θέματα. Εμείς αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους υποψηφίους δημάρχους που παρευρέθηκαν. Επίσης, την τηλεόραση ΚΙΣΣΑΜΟΣ, που πάντοτε ήταν μαζί μας, πάντοτε, χωρίς βέβαια να πληρώνεται, έχει προβάλει τον κισαμίτικο πολιτισμό. Αυτά για την συνάντηση αυτή.


 

 

ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ , ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

  

 

Στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΠΟΦΕΚ με τους υποψηφίους δημάρχους του δήμου Πλατανιά ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Πλατανιά Νέα Εποχή κ. Μανόλης Ντουντουλάκης δεν κατέστει δυνατόν να παραβρεθεί εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων.

 

Τον κ. Ντουντουλάκη εκπροσώπησαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού.

 

Για το συνδυασμό Νέα Εποχή και τον κ. Ντουντουλάκη, η στήριξη με κάθε δυνατό μέσο της δράσης των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής είναι αυτονόητο.

 

Θεωρούμε ,όπως άλλωστε έχει επισημανθεί και δημοσίως πως η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σήμερα αλλά και με το αύριο. Η προστασία και η ανάδειξη της είναι ζητούμενο καθώς είναι στοιχείο της ταυτότητας μας και παρακαταθήκη.

 

Οι επισκέπτες του δήμου πρέπει να γίνουν αποδέκτες αυτής της παράδοσης και κληρονομιάς  που αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

 

Επίσης η δημιουργία δημοτικού γραφείου πολιτισμού θα συμβάλει στην πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων σε όλες τις περιοχές του δήμου, προκειμένου οι κάτοικοι και του πιο απομακρυσμένου χωριού να μην αισθάνονται αποκομμένοι από το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

 

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη τη βούληση μας να σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα επιθυμούσαμε να θεωρήσετε ως εκ των ουκ άνευ τη παροχή κάθε διευκόλυνσης από την πλευρά μας για την πραγμάτωση των στόχων και δράσεων που θα αναληφθούν με βάση πάντα τις δυνατότητες του δήμου.

 

 

Share

Microsoft-word-logo

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

( ΕΠΟΦΕΚ)

ΒΙΛΑ ΞΑΓΟΡΑΡΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ  ΚΙΣΑΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΚ 73400  ΤΗΛ.2822083500

www.epofek   e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

logo-epofek

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Κουνελάκης Στέλιος: Φίλες και φίλοι της Κισάμου, γεια σας. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου, στον Δραπανιά, σήμερα, Πέμπτη 27/3/2014  και ώρα 05.00 μ.μ.. Θέμα της σημερινής συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. με τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου Κισάμου είναι η διεκδίκηση ενός νέου ρόλου για τον πολιτισμό. Παρευρίσκονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι κατά αλφαβητική σειρά: Αννουσάκης Γεώργιος, Μυλωνάκης Γεώργιος και Σταθάκης Θεόδωρος. Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. παρευρίσκονται οι: Γιακουμάκης Γιάννης, Κουλετάκης Ανδρέας, Κουμής Ελευθέριος, Κουνελάκης Στέλιος, Λουφαρδάκης Γιάννης, και Σκαράκης Στρατής.

Θα κάνω μία μικρή εισήγηση για το πως η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου βλέπει τον πολιτισμό, ώστε να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί για όσους μας δουν και μας ακούσουν. Η έννοια του πολιτισμού, όπως μέχρι σήμερα την γνωρίζουμε, έχει αρχίσει σιγά σιγά να διευρύνεται και ο πολιτισμός να αποκτά την έννοια που του αρμόζει. Να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου. Λέγοντας «πολιτιστική κληρονομιά» εννοούμε τόσο το φυσικό όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον, όπως τοπία, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, δομημένο περιβάλλον, ήθη κι έθιμα, διατροφή, παραδόσεις, τέχνες, εκπαίδευση, ταυτότητα κάθε περιοχής. Τελευταία, η επιστημονική κοινότητα, δειλά δειλά, κατατάσσει τον πολιτισμό σαν την δύναμη εκείνη για την αναγέννηση και ανάπτυκη ενός τόπου με όρους αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Για εμάς ο πολιτισμός είναι επένδυση για την κοινωνία, είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, έκφρασης και κοινωνικής συνοχής. Όπως θα δείτε περιληπτικά, η κισαμίτικη πολιτιστική ταυτότητα αποτελεί το κέντρο της εξέλιξης, την οποία επιζητούμε για την περιοχή μας. Και θέλουμε η Κίσαμος να είναι η Κίσαμος της φύσης και του πολιτισμού. Ο αρχαίος πολιτισμός, η παράδοσή μας, ο νεότερος πολιτισμός, η φύση, η κρητική διατροφή αποτελούν τους κορμούς οι οποίοι διαχέονται σε όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπως είναι ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και τα προϊόντα κρητικής γης δια μέσου της κρητικής διατροφής. Και όλα αυτά έχουν στόχο τον άνθρωπο, την ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Τώρα, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της στην πολιτιστική ανάπτυξη. Λόγω του ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και στον πολίτη αποτελεί τον κατάλληλο φορέα, για να πετύχουμε την ολοκληρωμένη πολιτιστική ανάπτυξη. Η πολιτιστική πολιτική ορίζεται ως ένα σύνολο σκοπών και στόχων, μέσων και φορέων που συνδυάζονται σε ένα κοινό πρόγραμμα, για να πετύχουν την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η πολιτιστική πολιτική που στηρίζεται στην αειφορία και την βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, στη συμμετοχικότητα, στην συνεργασία, στον εθελοντισμό και την ανάπτυξη συλλογικού πνεύματος και του αισθήματος ότι ανήκουμε σε έναν κοινό τόπο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, στην πολιτιστική δημιουργία, στην πολιτιστική δημοκρατία και διαφάνεια, στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας, στην σύνδεση πολιτισμού κι εκπαίδευσης, στην σύνδεση πολιτισμού με παραγωγικούς τομείς, όπως είναι ο αγροτικός και ο τουριστικός. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της επαρχίας Κισάμου, βλέποντας την αναγκαιότητα για συνεργασία, ενότητα, κοινή δράση και ανάπτυξη του πολιτιστικού κινήματος, ιδρύσαμε ένα φορέα με την ονομασία «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου», «Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.». Μια τέτοια ομάδα μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει, να προτείνει, να διεκδικεί, με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα προς τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και  τους δήμους, την επαναφορά του πολιτισμού στο κέντρο κάθε τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις με τους υποψήφιους δημάρχους των δήμων Κισάμου και Πλατανιά διεκδικώντας για τους πολιτιστικούς συλλόγους τα αυτονόητα και παράλληλα την εφαρμογή μίας πολιτιστικής πολιτικής με κέντρο τον πολιτισμό και με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά έχουμε καλέσει σήμερα τους υποψήφιους δημάρχους από τον δήμο Κισάμου, στους οποίους  είχαμε δώσει ένα γραπτό ερωτηματολόγιο με τα αιτήματά μας, τις διεκδικήσεις και τα ερωτήματά μας, ώστε να κάνουμε ένα διάλογο σήμερα με συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι συναντήσεις αυτές, όπως γνωρίζουμε όλοι, βιντεοσκοπούνται, ηχογραφούνται, θα απομαγνητοφωνηθούν και θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των συλλόγων για ενημέρωση των πολιτών. Τώρα, στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συνέντευξη. Ο στόχος ήταν να κάνουμε μία πρώτη κλήρωση. Βέβαια, με την κοινή πρόθεση όλων θα ξεκινήσουμε από τον κ. Μυλωνάκη και θα εναλλάσσονται ανά τρεις ερωτήσεις. Έχουμε πει ότι δεν θέλουμε απολογισμό των υποψηφίων, αλλά θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, με χρονική αλληλουχία και όχι γενικές και αόριστες, για τις μελλοντικές δράσεις του κάθε υποψήφιου. Ο κάθε υποψήφιος θα αναπτύσσει τις προτάσεις του χωρίς να παρεμβαίνει κανείς από τους άλλους υποψήφιους. Μπορούν μόνο να παρεμβαίνουν οι εκπρόσωποι της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. για περισσότερες διευκρινίσεις σε γενικές προτάσεις των υποψηφίων. Σε αυτή τη στιγμή θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους υποψήφιους δημάρχους που δέχτηκαν αυτή την πρόσκληση, διότι έτσι θα αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στον διάλογο, στην συνεργασία, στην εξάλειψη της αντιπαλότητας για ένα κοινό, καινοτόμο και ανθρώπινο μέλλον του τόπου μας. Και τώρα θα ξεκινήσουμε με τον κ. Κουμή για τα πρώτα ερωτήματα που έχουν τον τίτλο

ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Κουμής Ελευθέριος: Ας περάσουμε στο πρώτο ερώτημα σχετικά με τις προτάσεις που έχουν να κάνουν με την παραχώρηση, δωρεάν, χρήσης χώρων, όπως κλειστά σχολεία, ελεύθερους δημοτικούς χώρους για τις ανάγκες πολιτιστικών συλλόγων, μετά από αίτησή τους, καθώς και σχετικά με την δωρεάν παροχή ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Από εμένα; Κατ’ αρχήν θέλω να συγχαρώ την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. για την σημερινή πρωτοβουλία, γιατί νομίζω ότι, όπως είπε ο πρόεδρος και τοποθετήθηκε, συμφωνούμε απόλυτα. Είναι μία καλή πρωτοβουλία, που έπρεπε να γίνει για μία καλύτερη ανάπτυξη του πολιτισμού και γενικότερα της περιοχής. Ό,τι αφορά τώρα το ερώτημα, εγώ, επειδή είπατε να μην απολογηθούμε, εμένα οπωσδήποτε οι απαντήσεις θα έχουν και λίγο απολογιστικό χαρακτήρα, γιατί τυχαίνει να είμαι ο δήμαρχος. Οπότε εντάξει, δεν έχει σημασία. Λοιπόν, ό,τι αφορά την πρώτη ερώτηση, κ. Κουμή, αυτό γίνεται ήδη από την δημοτική αρχή της Κισάμου. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τα πρώην κοινοτικά καταστήματα που ανήκουν στον δήμο, πολλά από τα καταργημένα σχολεία έχουν ανακαινιστεί είτε από το δήμο είτε από πολιτιστικούς συλλόγους και προσφέρονται για χρήση στους πολιτιστικούς συλλόγους με τον δήμο Κισάμου να καλύπτει οικονομικά τους λογαριασμούς σε φως, νερό και τηλέφωνο, όπου υπάρχουν.

Σταθάκης Θεόδωρος: Καλησπέρα κι από εμένα. Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε πει ότι η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της. Και εάν το χάσουμε αυτό, δεν είμαστε κανείς. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά είναι πολύ σημαντική η δουλειά που ανάλαβε ο Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., στο να γίνει αυτή υ συνάντηση και ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε βασίζοντας και πιστεύοντας ότι ο πολιτισμός βασίζεται στο σεβασμό, κι εγώ έχω μάθει να σέβομαι τις ιδιαιτερότητες, τις διαφορές αλλά και τους στόχους του καθενός. Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε όλοι να αποδείξουμε, μέσω του διαλόγου, ότι μπορούμε να βρούμε την απαραίτητη τομή, ώστε να αμβλύνουμε τις διαφορές μας και να συμβάλλουμε με τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για το καλό της Κισάμου. Όσον αφορά την ερώτησή σας, αυτό, όπως είπε και ο κύριος δήμαρχος, είναι αυτονόητο ότι, οποιαδήποτε δημοτική αρχή κι αν είναι, τα δημοτικά συμβούλια πάντοτε, διαχρονικά παραχωρούν για αυτές τις χρήσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους και είναι υποχρέωσή τους το να παρέχουν τα μέσα που ζητούν. Το να υπάρχει δηλαδή το νερό και το ρεύμα, θεωρώ ότι υπάρχουν. Αν υπάρχει κάτι, αν έχετε εσείς υπ’ όψιν σας κάτι που δεν γίνεται, θα το ξέρουμε κι εμείς.

Αννουσάκης Γεώργιος: Να ευχαριστήσω κι εγώ με την σειρά μου τον Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. που πήρε αυτή την πρωτοβουλία και να απαντήσω κατευθείαν στο ερώτημα ότι  είναι δεδομένο ότι ο δήμος θα παραχωρεί τα κτήρια των σχολείων, από την στιγμή που ανήκουν στον δήμο, είναι στον δήμο δηλαδή, στους συλλόγους για οποιαδήποτε χρήση. Ρεύμα, νερό και τα σχετικά είναι δεδομένο, άρα είναι ακριβώς αυτά που είπαν και οι προηγούμενοι.  

Κουνελάκης Στέλιος: Όλγα;

Ψαράκη Όλγα: Εγώ δεν είμαι υποψήφια, είναι ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης. Εγώ είμαι εκ μέρους της Λαϊκής Συσπέιρωσης.

Κουνελάκης Στέλιος: Ναι, έχουμε πει όμως. Έχουμε πάρει απόφαση και το είπα και στον Σοφοκλή..

Ψαράκη Όλγα: Το ξέρω…

Κουνελάκης Στέλιος: Ότι εμείς μόνο υποψήφιους δημάρχους δεχόμαστε.

Ψαράκη Όλγα: Ωραία. Να σας αφήσω τις προτάσεις;

Κουνελάκης Στέλιος: Βεβαίως.

Ψαράκη Όλγα: Συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Έχω να κάνω μία πρόταση. Γιατί δεν κάθεσαι; Παιδί μου έλα. Εγώ θα έλεγα Στέλιο να καθίσει…

Κουνελάκης Στέλιος: Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Πρέπει να τηρούμε κανόνες. Έχουμε πει στην Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και καλέσαμε τους υποψήφιους. Εμείς δεν καλέσαμε κανέναν άλλο.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Εντάξει μωρέ. Στέλνει έναν εκπρόσωπο. Δεν είναι…

Κουνελάκης Στέλιος: Όχι. Είπαμε να τηρείται ένας κανόνας. Και ο Σοφοκλής με πήρε και του είπα ότι έχουμε πάρει μία απόφαση και δεν μπορούμε να…

Μυλωνάκης Γεώργιος: Κατά την άποψή μου, εγώ έχω να προτείνω αυτό…

Κουνελάκης Στέλιος: Δεν είναι το θέμα ή οτιδήποτε… Είναι θέμα τυπικότητας, για αυτό καλέσαμε και τους υποψήφιους δημάρχους. Διότι τότε θα έστελναν τα επιτελεία του ενός και του άλλου και… Εμείς θέλουμε τους υποψήφιους. Αυτοί θα είναι οι επικεφαλής, αυτοί έχουν την ευθύνη για ό,τι, για το μέλλον του τόπου μας. Όχι ότο υποτιμούμε κανέναν. Ίσα ίσα δεν υποτιμούμε. Αλλά φανταστείτε να το κάνουμε έτσι. Θα πάμε στο Κολυμπάρι και θα μας κάνουν το ίδιο. Δηλαδή, αν υπάρξει εξαίρεση σήμερα, θα υπάρχει και αύριο. Οπότε προχωρούμε.

Κουμής Ελευθέριος: Να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση, σχετικά με αγορά αναγκαίου εξοπλισμού, ο οποίος να παρέχεται δωρεάν για τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων, όπως καρέκλες, εξέδρες, τραπέζια, καθώς και ηχητικό εξοπλισμό.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Για όλες τις προτάσεις που εμπεριέχουν δαπάνες του δήμου ισχύει ότι, εφόσον υπάρχει ταύτιση απόψεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν πόροι. Προφανώς υπάρχουν αιτήματα και μικρού και μεγάλου κόστους, τα οποία απαιτούν ιεράρχηση, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη ικανοποίηση όλων. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε πλειοδοτήσει μέχρι σήμερα και δεν θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον σε υποσχέσεις που πιθανά δεν θα έχουν αντίκρισμα. Με την βελτίωση των οικονομικών του δήμου που πετύχαμε, με την μείωση των οφειλών θα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δράσεων. Σε ό,τι αφορά την αγορά εξοπλισμού είναι ένα λογικό αίτημα, που μπορεί σταδιακά και ανάλογα με τα επιμέρους κόστη και τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου να υλοποιείται.

Σταθάκης Θεόδωρος: Πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του δήμου και φυσικά για τους πολιτιστικούς συλλόγους. Διαχρονικά, όντως, οι καρέκλες, οι εξέδρες και οτιδήποτε χρειάζονταν από τον δήμο οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να είναι δέσμευση και υποχρέωση του δήμου να συνεργάζεται και να τείνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Αννουσάκης Γεώργιος: Ο δήμος, απ’ όσο ξέρουμε, έχει στη διάθεσή του ένα αναγκαίο αριθμό από εξοπλισμούς, ο οποίος, από ότι γνωρίζουμε, παρέχεται κατόπιν ζητήσεως στον κάθε ενδιαφερόμενο. Θεωρούμε προφανές ότι αυτό θα συνεχιστεί και ότι ο δήμος μέσα από το ότι θα προχωρήσει σε κάποια κονδύλια, για να αυξήσει τον εξοπλισμό και να μπορεί να τον παραχωρήσει για τον πολιτισμό.

Κουμής Ελευθέριος: Να περάσουμε στην τρίτη ερώτηση σχετικά με την χρηματοδότηση των κοινών προγραμμάτων των εκδηλώσεων του συλλόγου.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Το πρώτο σκέλος; Γιατί είναι πολλά σκέλη.

Κουνελάκης Στέλιος: Όχι. Ένα είναι. Η τρίτη ερώτηση.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Η χρηματοδότηση πολιτιστικών και αθλητικών φορέων μπορεί να λάβει χώρα εφόσον υπάρχουν οι πόροι. Η αναφορά στο 1,5% επί των τακτικών εσόδων...

 Κουνελάκης Στέλιος: Όχι είναι λάθος, λάθος…

Μυλωνάκης Γεώργιος: Στάσου, δεν έχω τη σειρά. Ποια;

Κουμής Ελευθέριος: Η χρηματοδότηση των κοινών προγραμμάτων των εκδηλώσεων του συλλόγου. Η τρίτη ερώτηση.

Κουνελάκης Στέλιος: Τα κοινά προγράμματα, όπως ήταν πέρσι το κοινό πρόγραμμα της επαρχίας.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Παιδιά, αυτό είναι μέσα στη γενική χρηματοδότηση. Είναι μέσα στη γενική χρηματοδότηση που μπορεί ο δήμος να χρηματοδοτεί για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Μέσα από αυτό θα απορρέει όλη. Και κακώς. Η ερώτηση που κάνετε δεν…

Κουλετάκης Ανδρέας: Έχει τη δυσκολία.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Όχι, δεν έχει την δυσκολία. Είναι ότι χρηματοδοτείται από τον δήμο συνολικά. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται ξεχωριστά. Αυτή είναι η διαφορά. Άλλο πράγμα.

Σταθάκης Θεόδωρος: Ο δήμος πρέπει, σε συνεργασία με τους συλλόγους, να υπάρχει μία σύμπνοια στο πρόγραμμα και είναι πολύ σωστό να βγαίνει μία κοινή απόφαση, σε συνεργασία με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. αλλά και με όλους τους συλλόγους, και αυτό το πράγμα να μπορεί να χρηματοδοτείται υπό την αιγίδα του δήμου με τις δυνατότητες τις ανάλογες που θα έχει τότε.

Αννουσάκης Γεώργιος: Άποψή μας είναι ότι ο δήμος πρέπει και μπορεί να συμμετέχει στην προβολή και την διαφήμιση των κοινών προγραμμάτων των κοινών εκδηλώσεων της Κισάμου, χρηματοδοτώντας το κόστος για την έκδοση κι εκτύπωση φυλλαδίων και διαφημίσεων, εφόσον αυτό προβλέπεται.

Κουνελάκης Στέλιος: Τον λόγο έχει ο Γιάννης ο Γιακουμάκης. Όχι, συνεχίζεις εσύ Λευτέρη.

 

Κουμής Ελευθέριος: Ολοκληρώνω με την τέταρτη ερώτηση. Τώρα εναλλάσσονται Στέλιο, πάλι στη σειρά. Σχετικά με την χρηματοδότηση, την φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση όλων των εκδηλώσεων για την δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου.

 Αννουσάκης Γεώργιος: Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ιστορικού αρχείου, το υλικό του οποίου θα πρέπει να παραδίδεται στο δήμο Κισάμου από τους πολιτιστικούς συλλόγους της επαρχίας. Ο συνδυασμός μας θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση αυτού του αρχείου και στόχος μας είναι η ένταξη της δράσης αυτής σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την διάθεση του ιστορικού αρχείου στο διαδίκτυο.

Σταθάκης Θεόδωρος: Αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος για να γίνει όλη αυτή η δράση σίγουρα θα είναι πολύ μεγάλο. Άρα, θεωρώ, γνωρίζοντας τα δεδομένα του δήμου, ότι αυτό που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι, και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εμείς, να υπάρχει ο κόμβος στην ιστοσελίδα του δήμου και στο αρχείο να το παραλαμβάνει. Αλλά θεωρώ ότι οι σύλλογοι πρέπει να μεριμνούν για τις φωτογραφίες και τη βιντεοσκόπηση και ο δήμος μετά να μπορεί αυτά τα πράγματα να τα μαζεύει όλα, να υπάρχει αρχείο σε επίπεδο δήμου, το οποίο αυτό υλικό θα μπορεί να βοηθά, γενικότερα, στην προβολή του τουρισμού και πολιτισμού του δήμου μας.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Νομίζω ότι η απάντηση είναι, όπως και στην αρχή, ανάλογα με τα οικονομικά που έχει ο δήμος μπορεί να προγραμματίζει και τα υπόλοιπα. Δηλαδή, έχουμε πόρους και μπορούμε. Και να δώσουμε κάποια κονδύλια για την ψηφιοποίηση, για την συγκέντρωση αρχείων και τα λοιπά. Και βέβαια μία λύση είναι και μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου να προχωρούν αυτά τα πράγματα, να μπορούν να τα μαθαίνει ο κόσμος.

Κουνελάκης Στέλιος: Τον λόγο έχει ο Γιακουμάκης ο Γιάννης για τα επόμενα ερωτήματα.

Γιακουμάκης Γιάννης: Γεια σας και από εμένα. Η ερώτηση είναι: Πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που στόχο έχουν την ανάδειξη και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου, όπως θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες;

Αννουσάκης Γεώργιος: Η ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου Κισάμου είναι ούτως ή άλλως από τις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού μας. Στόχος μας είναι η διοργάνωση συνδυασμένων δράσεων αγροτικού, τουριστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων θα αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κισάμου. Δεν θεωρούμε αυτοσκοπό την ύπαρξη μεγάλων χρηματοδοτήσεων για την προβολή και ανάδειξη προϊόντων πολιτιστικής κληρονομιάς, φυσικών πόρων και τα λοιπά. Ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος προβολής μίας περιοχής. Αναλυτικό πρόγραμμα θα το δείτε και στο πρόγραμμα το δικό μου.

Σταθάκης Θεόδωρος: Είναι απαραίτητο ο δήμος, σε συνεργασία τους φορείς της περιοχής, να θεσμοθετήσουν ορισμένες εκδηλώσεις, π.χ. αγώνες, φεστιβάλ, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και σε όλη την επικράτεια του δήμου με στόχο την συνολική ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την προσέλευση επισκεπτών. Οι δράσεις λοιπόν αυτές θα μπορούν να ενταχθούν είτε στον οικονομικό προϋπολογισμό του δήμου είτε, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του τουρισμού και άλλους που μπορεί να προκύψουν , αν μπορούν να χρηματοδοτούν αυτή την δράση.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Πάλι, όπως και στην αρχή είπα, από τα οικονομικά δεδομένα εφόσον ο δήμος μπορεί, ήδη διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις. Γιατί εγώ, λέω, θα αναφέρομαι λίγο και στο τι συμβαίνει σήμερα. Έχουμε μία σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος κατά την διάρκεια του έτους, είτε αγροτικός Αύγουστος είναι αυτός, που είναι πολιτιστικό γεγονός είτε οποιαδήποτε εκδήλωση ή σε συνεργασία με συλλόγους. Σε αυτή την γραμμή, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινούμαστε πάντα. Με καλή συνεργασία με το δήμο θα προχωρούμε σε οργανωμένες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του έτους.

Γιακουμάκης Γιάννης: Συνεχίζουμε με το έκτο ερώτημα. Το 1,5% επί των τακτικών εσόδων, όπως αναφέρει το άρθρο 202 του νόμου 3463/2006, να επιμερίζεται σύμφωνα με ένα πάγιο κανόνα μεταξύ των φορέων που αναφέρει ο νόμος και με αυτά που αναλογούν στους πολιτιστικούς συλλόγους, να χρηματοδοτούνται προγραμματισμένες και πραγματοποιημένες εκδηλώσεις βάσει συγκεκριμένων στόχων και όχι να δίνονται σε μετρητά. Πρώτο: Σε τι ποσό αντιστοιχεί το 1,5% το 2014; Δεύτερο: Πώς θα προτείνετε στο δημοτικό συμβούλιο να γίνει η κατανομή το 2014 μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών συλλόγων;

Αννουσάκης Γεώργιος: Ήδη από τις προηγούμενες ερωτήσεις γίνεται σαφές ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε μία διαδικασία χρηματοδότησης όσον αφορά στα πολιτιστικά, στις δράσεις. Ωστόσο, ο νόμος 3852 του 2010, άρθρο 94, παράγραφος 4, υποπαράγραφος 30, κάνει σαφές ότι εκχωρεί αρμοδιότητες στους δήμους για την επιχορήγηση φορέων, που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες, στην χωρική αρμοδιότητα του δήμου, καθώς και όσους συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή, ύστερα από αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνει την πλειοψηφία των 2/3 των μελών του. Άρα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει το 1,5%, ουσιαστικά δηλαδή, αυτό έχω δει τουλάχιστον εγώ, δεν υπάρχει στάνταρ όπως ήταν παλιά και, βάσει της πλειοψηφίας του συμβουλίου, θα προχωρήσουμε σε όποια χρηματοδότηση χρειάζεται από εδώ και μετά για τις ενέργειες που θα κάνετε.

Σταθάκης Θεόδωρος: Θέση μας είναι πράγματι και θα είναι ο δήμος να πρέπει να χρηματοδοτεί δράσεις συλλόγων και σωματείων και όχι να δίνει μετρητά, για να αποφεύγονται και διάφορα άλλα. Όσον αφορά για το 1,5% και γενικά για την χρηματοδότηση των συλλόγων, την τελευταία τριετία δεν έχει γίνει καμία χρηματοδότηση. Η δημοτική αρχή και γενικότερα λένε ότι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο δήμος, η χώρα μας γενικά, το ελεγκτικό συνέδριο παίρνει αποφάσεις να μην εγκρίνει κάποιες δράσεις, δεν έχει μπει στον προϋπολογισμό των δήμων καμία χρηματοδότηση στους πολιτιστικούς συλλόγους. Έχουμε μία για το 2014, ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, το οποίο αυτό θα ακούσουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής και θα τοποθετηθούμε, όταν θα έρθει το ανάλογο θέμα στο συμβούλιο.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Η χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων μπορεί να λάβει χώρα εφόσον υπάρχουν οι πόροι. Γιατί, αν δεν υπάρχουν οι πόροι, και όπως ξέρετε πολύ καλά τα τρία προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλες περικοπές και πολλές δυσκολίες στους πόρους. Η αναφορά στο 1,5% επί των τακτικών εσόδων, όπως αναφέρει το άρθρο 202 του νόμου 3463/2006, δίνει την δυνατότητα, να διευκρινίσουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων. Δηλαδή δεν πρόκειται για υποχρεωτική δαπάνη αλλά για προαιρετική. Για προαιρετική. Για το 2014, το ποσό που αντιστοιχεί με το 1,5% και βάσει του προϋπολογισμού των τακτικών εσόδων είναι περίπου 60.000 ευρώ. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2014, γιατί εγώ αναφέρομαι ως δημοτική αρχή, προβλέπονται δαπάνες πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η χρηματοδότηση δύο προγραμματικών συμβάσεων με 20.000 ευρώ και 13.000 αντίστοιχα, που είναι προτάσεις της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., και 5.000 ευρώ για την έκδοση συγγράματος, έκδοσης βιβλίου. Επίσης, προβλέπεται η επιχορήγηση αθλητικών σωματείων με 10.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, εύλογα γίνεται αντιληπτό ότι ο δήμος Κισάμου, παρά την σημαντική περικοπή θεσμοθετημένων πόρων, πιστώσεων και παρά την οικονομική κρίση, βρίσκεται κοντά στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και επιδιώκει αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα και καλύτερα.

Γιακουμάκης Γιάννης: Πάμε στην έβδομη ερώτηση. Μπορούμε μέσα στην ιστοσελίδα του δήμου να υπάρχει παράθυρο (επιλογή) για τους πολιτιστικούς συλλόγους;

Ανουσάκης Γεώργιος: Είναι προφανές πως συμφωνούμε με το αίτημά σας και να σας υπενθυμίσω ότι στην ιστοσελίδα του ΝΕΣΚ, δηλαδή του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου, από τη πρώτη στιγμή που φτιάξαμε τη σελίδα βάλαμε όλα τα παραθυράκια των πολιτιστικών συλλόγων που υπήρχαν και είχαν σελίδα, βάλαμε και του Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., δηλαδή αυτό δεν χρειάστηκε να το συζητήσουμε καθόλου, ήταν δεδομένο.

Σταθάκης Θεόδωρος: Θέση μας θα είναι, όχι μόνο να υπάρχει η δυνατότητα το παράθυρο επιλογής για τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά θα δημιουργήσουμε και θα οργανώσουμε ηλεκτρονικό μητρώο στον δήμο, στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων. Να μπορεί το κάθε σωματείο, ο κάθε σύλλογος να βλέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή τι εκδήλωση έχει κατοχυρωθεί για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες του έτους. Έτσι, λοιπόν, να μην δημιουργείται αυτός ο συνωστισμός που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε μία πολύ μικρή χρονική περίοδο του καλοκαιριού, να γίνονται τέσσερις και πέντε εκδηλώσεις την ίδια μέρα, να μην μπορεί ο δήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, που έχουν την υποχρέωση, και τη θεσμική, να παρευρίσκονται και να στηρίζουν αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, να μην μπορούν να παρευρίσκονται ή απλώς να παρευρίσκονται μόνο για το τυπικό, να λένε «καλησπέρα» και να φεύγουν. Είναι τεράστιο λάθος, το οποίο μπορεί να αποφευχθεί εφόσον ο κάθε σύλλογος, την ώρα που συνεδριάζει το διοικητικό του συμβούλιο, έχει την δυνατότητα να ορίσει ημερομηνία βλέποντας τι υπάρχει και τι είναι κατοχυρωμένο. Και ο δήμος, εφόσον εμείς είμαστε η δημοτική αρχή, θα στηρίζουμε και θα συμμετέχουμε σε αυτούς που κατοχυρώνονται την πρώτη μέρα. Και, εάν κάποιοι σύλλογοι επιθυμούν να κάνουν οτιδήποτε την ίδια μέρα, θα είναι δική τους η ευθύνη για την μη συμμετοχή μας.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Αυτό είναι ένα αίτημα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί, και στόχος του δήμου Κισάμου είναι να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς και με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.. Βέβαια, νομίζω ότι αυτό που έθεσε ο κύριος Σταθάκης είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά εσείς σαν Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. πέρσι είχατε κάνει μία προσπάθεια και πρέπει να συνεχιστεί και από τον δήμο και από τους φορείς τους πολιτιστικούς το να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις. Αυτό είναι ένα θέμα που μέσα από την ιστοσελίδα μπορεί να εξασφαλιστεί. Και πρέπει να εξασφαλιστεί, γιατί το να συμπίπτουν οι εκδηλώσεις δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά πάντως μπορεί να γίνει σύντομα και να ικανοποιηθεί.

Γιακουμάκης Γιάννης: Πάμε στην όγδοη ερώτηση. Μπορεί να θεσμοθετηθεί απόφαση, διαμέσου του δημοτικού συμβουλίου, ότι ο επίσημος άμισθος σύμβουλος του δήμου για θέματα πολιτιστικά είναι ο Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.;

Αννουσάκης Γεώργιος: Απαντάω εγώ ή ο κ. Σταθάκης; Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ευθύνης θεωρεί ότι η σύσταση επιτροπής πολιτισμού του δήμου Κισάμου είναι άμεση προτεραιότητα, καθώς η πολιτισμική ανάπτυξη είναι η πολιτιστική δράση, υλικά, πνευματικά και λοιπά, σε συνδυασμό με την πνευματική καλλιέργεια. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ο Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. πρέπει να είναι μέρος της επιτροπής, που μέσα από τον εθελοντισμό που προσφέρει, θα συνεργαστεί με τον δήμο για την ανάπτυξη και πρόοδο σχετικών στόχων που έχουν αναφερθεί ως τώρα.

 Σταθάκης Θεόδωρος: Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. είναι ο θεσμικός εταίρος του δήμου για θέματα πολιτισμού. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία και συμμετοχή των μελών της στις όποιες επιτροπές που θεσμικά συστήνει το δημοτικό συμβούλιο. Δεν έχει υπόσταση μία απόφαση για ορισμό επίσημου συμβούλου μίας ένωσης πολιτιστικών συλλόγων.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Ο δήμος έχει την δική του νομική και διοικητική αυτοτέλεια, όπως συμβαίνει και με τους πολιτιστικούς συλλόγους, και βέβαια αυτό συμβαίνει και με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.. Η μεταξύ μας συνεργασία είναι αναγκαία και αυτονόητη, καθώς η δημοτική αρχή θεωρεί θεσμικούς εταίρους την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και τους τοπικούς πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους. Το μείζον, λοιπόν, είναι να υπάρχουν διαρκώς ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του δήμου και όλων των πολιτιστικών συλλόγων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου για τον καλύτερο προγραμματισμό, τον κοινό συντονισμό, την αρτιότερη οργάνωση και την αποτελεσματικότερη συμμετοχή και προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον τόπο μας. Προτείνουμε, λοιπόν, μία προγραμματική συνεργασία για όλα τα παραπάνω.

Πατεράκης Γιάννης: Στέλιο, τώρα κάθε που θα μπαίνει στην ερώτηση θα λες το όνομα αυτού που απαντάει. Συνέχεια. Γιατί πρέπει ο τηλεθεατής ή αυτός που ακούει να ξέρει το όνομα. Καλό είναι να τα επαναλαμβάνετε. Μου δίνετε χρόνο και για να εναλλάσσω τις σκηνές.

Κουνελάκης Στέλιος: Ναι, ναι… Σωστό. Τώρα τον λόγο έχει ο Σκαράκης ο Στρατής για τις επόμενες τρεις ερωτήσεις. Ξεκινάει από τον κ. Σταθάκη.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Σκαράκης Στρατής: Ωραία. Μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διεκδικήσεις. Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Επαρχίας Κισάμου-Πολιτιστική Ταυτότητα Επαρχίας Κισάμου.

Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης , του  Δήμου Κισάμου , του Δήμου Πλατανιά, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ..

Α. Εάν η προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση της μελέτης έλθει στο τωρινό ή επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις  θα στηρίξουν και θα  ψηφίσουν  αυτή, προκειμένου  να προχωρήσει άμεσα η μελέτη; Ο  κ. Σταθάκης Θοδωρής έχει τον λόγο. Συγγνώμη, συγγνώμη… Όλες μαζί οι ερωτήσεις.

Β. Από την μελέτη θα προκύψει μια δέσμη πολιτικών και έργων, οι οποίες θα καθοριστούν μέσα από ένα εκτενή διάλογο με τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου .

β1. Δεσμεύονται  να εφαρμόσουν τις πολιτικές εκείνες που θα προτείνει η μελέτη και που θα έχουν μοναδικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου ;

β2. Δεσμεύονται   το 2015 να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών των έργων προτεραιότητας που θα προταθούν από τη μελέτη  ώστε να ενταχθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020; Κύριε Σταθάκη;

Σταθάκης Θεόδωρος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να προάγει, να προωθεί και να μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό. Η Κίσαμος μπορεί και πρέπει να το προσπαθήσει. Ο πολιτισμός είναι ο δρόμος, ο πολιτισμός είναι το μέσο, για να οδηγήσουμε την Κίσαμο μπροστά. Σε αυτή την μάχη δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς. Εφόσον, λοιπόν, κρίνεται από το σύνολο της κοινωνίας και συνάδει με την πολιτιστική μας κουλτούρα αλλά και δύναται να προάγει τα συμφέροντα του τόπου μας, σας δηλώνω λοιπόν δημόσια ότι θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια διεκδίκησης, ώστε η πρότασή σας και πρότασή μας να υλοποιηθεί, αλλά και κάθε πρόταση που θα εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο. Άλλωστε θεωρώ πως ο πολιτισμός μπορεί να μας απεγκλωβίσει από πολλά αδιέξοδα, όπως αυτό της κρίσης. Βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι και θα είναι για μένα η κάθε μας κίνηση να είναι καλά μετρημένη δίχως παχιά λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, που εύκολα δίνουν αρκετοί. Είναι στάση ζωής για μένα να μιλούν οι πράξεις και όχι τα λόγια μου. Εφόσον, λοιπόν, προχωρήσει και έρθει στο δημοτικό συμβούλιο η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, θεωρώ ότι είναι ένα βασικό εργαλείο το οποίο θα στηριχθεί από όλες τις παρατάξεις, από όποια θέση κι αν έχουμε.

Σκαράκης Στρατής: Ο κ. Μυλωνάκης;

Μυλωνάκης Γεώργιος: Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό του δήμου Κισάμου. Προφανώς, λοιπόν, την στηρίζουμε καθώς θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, μία βάση για θέματα πολιτισμού στην περιοχή της Κισάμου. Τα θέματα πολιτισμού, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, είναι εξαιρετικά σημαντικά και γιατί συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τα αναπτυξιακά ζητήματα, άρα τελικά και με την ποιότητα ζωής των δημοτών. Ως εκ τούτου, η μελέτη θα ληφθεί υπ’ όψιν από τη δημοτική αρχή, προκειμένου εκείνες οι προτάσεις που θα επιλεγούν με βάση την αναγκαία ιεράρχηση, να υλοποιηθούν στην συνέχεια με την αξιοποίηση, ευρωπαϊκών και μη, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και πιθανόν μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, με την οποία υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό σημαντική συνεργασία. Παράλληλα, θα ληφθούν υπ’ όψιν και τυχόν άλλες σοβαρές και συγκροτημένες προτάσεις σε θέματα πολιτισμό, που ενδεχομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω μελέτη. Άλλωστε η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι ξέρει να ακούει και να αξιοποιεί και το ανθρώπινο δυναμικό και τις αξιόλογες προτάσεις, που στόχο έχουν την προκοπή του τόπου.

Σκαράκης Στρατής: Ο κ. Αννουσάκης;

Αννουσάκης Γεώργιος: Για το Α θα πω εγώ, θα ξεκινήσω ένα –ένα να πω. Εξετάζουμε θετικά όποια μελέτη έρθει στα χέρια μας και ειδικότερα αυτή για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της επαρχίας Κισάμου. Εφόσον λάβουμε γνώση της μελέτης. Μέσα γράφετε ότι θα μας φέρετε κάποιο… Έτσι γράφετε τουλάχιστον εδώ μέσα.

Κουνελάκης Στέλιος: Όχι, έχει δοθεί.

Αννουσάκης Γεώργιος: Η μελέτη;

Κουνελάκης Στέλιος: Βεβαίως.

Αννουσάκης Γεώργιος: Η πρώτη.

Κουνελάκης Στέλιος: Η προμελέτη. Αυτή η πρόταση.

Αννουσάκης Γεώργιος: Αυτό λέω. Αναλυτικά θα τοποθετηθούμε επ’ αυτής. Είναι αυτονόητο το ναι στην προσπάθεια αυτή, από την στιγμή που είναι όλα καλά. Στο Β, εφόσον η μελέτη έχει πολιτικές τέτοιες με σκοπό την οικονομική πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη, ασφαλώς θα την στηρίξουμε και θα την προωθήσουμε. Στο Β προϋπόθεση πάλι είναι να λάβουμε γνώση αυτού που προανέφερα και θα κρατηθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα πει το συμβούλιο. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να προκαταβάλω κάτι, οτιδήποτε θα έρθει. Είναι δεδομένο το ναι δηλαδή.

Σκαράκης Στρατής: Στο δεύτερο θέμα. Μουσείο Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της κύριας μελέτης, αναγκαίας για ένταξη στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020. Μετά την κατασκευή του έργου ποια θα είναι τα μέτρα  που θα πάρετε: α. για την ομαλή λειτουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης (π.χ. αναγκαίο προσωπικό); β.  για την προβολή και την αξιοποίηση του από τις τοπικές κοινωνίες; Επίσης, προτείνουμε να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες και χορευτές της Κισάμου. Ο κ. Σταθάκης;

Σταθάκης Θεόδωρος: Από το 2010 το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε μία προσπάθεια να γίνει η εκπόνηση της μελέτης για το μουσείο μουσικών στις Λουσακιές. Μία πρωτοβουλία που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Κουνελάκης Στέλιος, την οποία στηρίξαμε, μπήκαν τα πρώτα χρήματα, για να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη μελέτη ανάδειξης του πολιτισμού της Κισάμου. Το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, το τωρινό δηλαδή, συνεχίζει την υποστήριξη σε αυτή την μελέτη, έχει ψηφίσει τις υπόλοιπες δράσεις, είναι αρωγός η Περιφέρεια Κρήτης. Οπότε θεωρούμε ότι, εφόσον τελειώσει η μελέτη εντός του 2014, όπως είχε πει ο κ. Αρναουτάκης, θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και ανάλογα με τις δράσεις που θα προτείνει και το πώς μπορεί να λειτουργήσει, θα συζητηθεί τότε πως μπορούμε να το στηρίξουμε. Φυσικά μία τέτοια μελέτη κι ένα τέτοιο εργαλείο πολιτισμού και ανάδειξης πρέπει να στηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την λειτουργία του, αλλά και για την γενικότερη προβολή της περιοχής μας. Όσον αφορά για το θέμα να κατασκευαστούν μνημεία για παραδοσιακούς καλλιτέχνες και χορευτές της Κισάμου, αυτό είναι ένα ιδιαίτερο θέμα, που όντως χρήζει συζήτησης από το όποιο δημοτικό συμβούλιο διαμορφωθεί.

Σκαράκης Στρατής: Ωραία. Ο κ. Μυλωνάκης;

Μυλωνάκης Γεώργιος: Όπως είναι γνωστό, στηρίξαμε και στηρίζουμε σθεναρά το αίτημα δημιουργίας μουσείο μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου και μέσα από την συνεργασία μας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και μέσα από την συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Όπως είναι επίσης γνωστό, η μελέτη ακολουθώντας την προμελέτη που έχει ολοκληρωθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου Κισάμου θα περιλαμβάνει τα εξής τρία τμήματα. Πρώτον. εθνομουσικολογική μελέτη με την οποία θα μελετηθεί επιστημονικά όλη η μουσική παράδοση της περιοχής της Κρήτης αλλά και της Μεσογείου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα επισκέπτονται το μουσείο, να έρχονται σε επαφή με την μουσική της Κρήτης από τους παλιούς έως και τους νέους μουσικούς, με έμφαση στο βιολί. Δεύτερον, αρχιτεκτονική μελέτη που θα προβλέπει την διαμόρφωση του χώρου του παλαιού Δημοτικού Σχολείο Λουσακιών σε σύγχρονο μουσείο. Τρίτον, μουσειολογική μελέτη με την οποία θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχει η ψηφιακή τεχνολογία, η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μουσείο, ενώ παράλληλα θα διοργανώνονται συνεχώς νέες, διαφορετικές εκθέσεις και θα εμπλουτίζεται το μουσειακό υλικό. Όσον αφορά το προσωπικό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, καθώς και να αποσαφηνιστεί ο αρμόδιος φορέας ως προς την διαδικασία πρόσληψης που πρέπει να γίνει με απόλυτη διαφάνεια. Η κατασκευή μνημείων είναι μία πρόταση που θα αντιμετωπιστεί από κοινού στο πλαίσιο προγραμματικής συνεργασίας των ρεαλιστικών δυνατοτήτων και ιεράρχησης. Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η τοπική κοινωνία, η εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικοί και μαθητές, θα είναι οι πρώτοι επισκέπτες και μελετητές του μουσείου, που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη και προβολή της εξαιρετικά σημαντικής και πλούσιας μουσικής μας παράδοσης.

Σκαράκης Στρατής: Ο κ. Αννουσάκης;

Αννουσάκης Γεώργιος: Το μουσείο μουσικών Κρήτης θεωρούμε ότι είναι η κοιτίδα ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κισάμου. Το έργο αυτό, έχοντάς το παρακολουθήσει μέσω της κ. Λουτζάκη, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτοσυντηρούμενο. Η ομαλή λειτουργία του μουσείου θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με τον εθελοντισμό, τον οποίο θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της κισαμίτικης κουλτούρας, και θεωρούμε ότι είναι δομικό στοιχείο στην κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, όπου απαιτηθεί, θα είμαστε παρόντες. Όσον αφορά το β΄ ερώτημα, θεωρούμε ότι το ίδιο το μουσείο είναι πολιτιστική κληρονομιά, από την στιγμή που θα υλοποιηθεί, και θεωρούμε ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι αρμόδιο για το αν θα πρέπει να κατασκευαστούν μνημεία με παραδοσιακούς καλλιτέχνες, το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστερα, γιατί όπως το είπε, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα.

Σκαράκης Στρατής: Χωροταξικά Σχέδια. Συγκεκριμένα μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών για εκπόνηση όλων των χωροταξικών σχεδίων των Δήμων της Επαρχίας Κισάμου, τα οποία θα πρέπει να στηρίζονται στους κανόνες της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης. Ο κ. Σταθάκης;

Σταθάκης Θεόδωρος: Ο χωροταξικός σχεδιασμός του δήμου Κισάμου έχει το στίγμα μας ως δημοτική αρχή του δήμου Κισάμου από το 2007 έως το 2010. Είμαι περήφανος που συντέλεσα κι εγώ στην προσπάθεια αυτή, ώστε να καταφέρει να επιτευχθεί και να έρθει η χρηματοδότηση για αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του δήμου Κισάμου. Είμαστε τώρα στη φάση υλοποίησης, έχει τελειώσει η πρώτη φάση, είμαστε στη δεύτερη φάση, λοιπόν, θα μπούμε σε λίγο διάστημα, στο οποίο θα μπορούν να κατατεθούν προτάσεις συγκεκριμένες, για να δούμε πως μπορούμε να στηρίξουμε όλη αυτή την προσπάθεια της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης του δήμου μας.

Σκαράκης Στρατής: Ο κ. Μυλωνάκης;

Μυλωνάκης Γεώργιος: Το ΣΦΑΠ Ιναχωρίου εγκρίνεται και το Γενικό Πολεοδομικό Κισάμου υλοποιείται με την επίβλεψη της Περιφέρειας Κρήτης και την συγχρηματοδότηση του πράσινου ταμείου. Οι χρόνοι υλοποίησης εξαρτώνται από τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ενότητα του παλαιού δήμου Μηθύμνης, είμαστε και σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης, που είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα στους περισσότερους δήμους της Κρήτης. Δηλαδή, ό,τι αφορά το πολιτιστικά σχέδια είναι όλα σε εξέλιξη, ιδιαίτερα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το πράσινο ταμείο του Γενικού Πολεοδομικού του δήμου Κισάμου, του παλαιού δήμου Κισάμου.

Σκαράκης Στρατής: Εντάξει, τελειώσατε κ. Μυλωνάκη;

Μυλωνάκης Γεώργιος: Ναι, ναι.

Σκαράκης Στρατής: Ο κ. Αννουσάκης;

Αννουσάκης Γεώργιος: Επί της ουσίας διαδικασία επιτάχυνσης των διαδικασιών δεν υπάρχει. Ευθύνη του δήμου είναι να παίρνει αποφάσεις για τις μελέτες, να τις χρηματοδοτεί και να ορίζει υπεύθυνους, οι οποίοι θα ασχολούνται στο να ασκούν πιέσεις στην ομάδα μελετητών και διοίκησης, προκειμένου οι διαδικασίες να επισπεύδονται και να υλοποιούνται χωρίς παρεμβάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των μικροπολιτικών συμφερόντων. Μοναδικό κίνητρο πρέπει να είναι το συλλογικό συμφέρον της Κισάμου και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Κουνελάκης Στέλιος: Τώρα τον λόγο έχει ο Κουλετάκης ο Ανδρέας για τα επόμενα τρία ερωτήματα.

Κουλετάκης Ανδρέας: Κοινωνική αλληλεγγύη. Μέτρα για να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δια μέσω πολιτικής εκπτώσεων στην παροχή υπηρεσιών, όπως  καθαριότητα και νερό. Εάν αποδεχτείτε αυτή τη πρόταση ποιό έτος σκοπεύετε να εφαρμοστεί; Ο κ. Σταθάκης.

Σταθάκης Θεόδωρος: Είναι ένας βασικός άξονας του προγράμματός μας, θα είναι αυτός ο τομέας της κοινωνικής αλληλεγγύης. Την άλλη Τετάρτη, 08.30 το βράδυ σας καλώ όλους να ακούσετε τις εξαγγελίες μας πάνω σε αυτό το θέμα.

 Κουλετάκης Ανδρέας: Ευχαριστώ. Ο κ. Αννουσάκης;

Αννουσάκης Γεώργιος: Επιθυμούμε και συμφωνούμε οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες να ελαφρύνονται κατά το δυνατόν περισσότερο και να προβούμε σε όλες τις εφικτές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Στο μέτρο του δυνατού πάντα. Η αντιμετώπιση κοινωνικών κρίσεων είναι θέμα πολλών κοινωνικών εταίρων, όπως η συνεργασία του Δήμου π.χ. με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου μέσω του έργου διακονίας της, καθώς και την στήριξη και την επέκταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου, είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας, και την στήριξη των προγραμμάτων κατ’ οίκον βοήθειας.

Κουλετάκης Ανδρέας: Ο κ. Μυλωνάκης;

Μυλωνάκης Γεώργιος: Όπως θα έχετε πληροφορηθεί από τη σχετική δημόσια επιστολή μας, οι δημότες μας απολαμβάνουν τιμές ύδρευσης και άρδευσης πολύ χαμηλές, κάτω από το μισό σε σχέση με τις τιμές άλλων δήμων. Εμείς είμαστε κάτω από την μέση τιμή άλλων δήμων. Άρα, η κοινωνική αλληλεγγύη εφαρμόζεται για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ προβλέπονται και επιπλέον μειώσεις στην ύδρευση για ευπαθείς ομάδες. Επίσης, οι τιμές και στα τέλη καθαριότητας είναι αρκετά χαμηλές, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το κόστος. Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη είναι ανταποδοτικά και κάθε μείωση θα πρέπει να καλύπτεται. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο δήμος Κισάμου δεν έκανε καμία αύξηση από την 1η του Γενάρη του 2011, όταν ανέλαβε, αποδεικνύοντας έμπρακτα την στήριξή του σε όλους τους δημότες, ειδικά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες οι οποίες δοκιμάζονται περισσότερο εξαιτίας της κρίσης. Και ακόμη, λειτουργούμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου μας, δίχως να έχουμε βάλει τροφεία. Και νομίζω ότι παρέχουμε κοινωνική πολιτική.

Κουλετάκης Ανδρέας: Περιβάλλον. α. Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και των αρχαιολογικών χώρων (όπως π.χ. Πολυρρήνια, Φαλάσαρνα και πόλη της Κισάμου) β. Συγκεκριμένα μέτρα για την  προστασία από την υποβάθμιση περιοχών, οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις, όπως ο Μπάλος,το  Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα και οι οποίες κινδυνεύουν. γ. Συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης της Κισάμου και των χωριών. Ο κ. Αννουσάκης. Συγγνώμη, συγγνώμη, ο κ. Μυλωνάκης.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Για το πρώτο ερώτημα, στόχος ήταν η ανάπλαση και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων. Ήδη δημοπρατείται μέσω του ΕΣΠΑ η ανάπλαση της Πολυρρήνιας, που θα αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο. Ανάλογη μελέτη δημοπρατείται και για τον δεύτερο οικισμό με αρχαιολογικό χώρο της ενδοχώρας στην Ρόκα. Συνολικά τα δύο αυτά έργα έχουν προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ. Επίσης, υλοποιήθηκαν μέσω της πράσινης ανάπτυξης έργα ανάδειξης περιοχών φυσικού κάλλους, όπως η λίμνη στο Ιναχώριο και οι φυσιολατρικές διαδρομές στην Μήθυμνα. Σε αυτό το στόχο και με βάση το ΕΣΠΑ θα συνεχίζουν να ωριμάζουν όλες οι σχετικές προτάσεις, γιατί πιστεύουμε ότι τόσο το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας όσο και η πληθώρα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων είναι μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας και πρέπει αφενός να προστατευθούν και αφετέρου να αναδειχθούν. Ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημα, συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία υποβάθμισης περιοχών, όπως Μπάλο, Ελαφονήσι και Φαλάσαρνα. Η περιοχή των Φαλασάρνων αντιμετωπίζει το μεγάλο θέμα της υφαλμύρισης του νερού. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο οποίο στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και για αυτό διεκδικούμε τη μεταφορά νερού από ανατολικά, σύνδεση Κολυμπάρι – Πλάτανο, για την διακοπή των σημερινών αντλήσεων. Επίσης, κάθε χρόνο προσπαθούμε με στοχευμένες παρεμβάσεις να βελτιώσουμε την εικόνα σε Μπάλο και Ελαφονήσι. Απαιτείται να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε κάθε χρόνο, να βελτιωνόμαστε γιατί οι συγκεκριμένες περιοχές αποτελούν τον σημαντικότερο πλούτο της περιοχής μας. Και στο τρίτο ερώτημα, στρατηγική μας ήταν και είναι οι ολοκληρωμένες αναπλάσεις που θα χρηματοδοτούνται κατά την διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου, αναπλάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Πέρα από τις έξι ολοκληρωμένες αναπλάσεις οικισμών που υλοποιούνται ή δημοπρατούνται σε Χαιρεθιανά, Πολυρρήνια, Ρόκα, Καλλεργιανά, Κάμπο και Λούχι. Ήδη είναι ώριμη η ανάπλαση των Τοπολίων, σε εξέλιξη είναι και σε ωρίμανση η ανάπλαση Ποταμίδας, Κουκουναράς και Καλαθενών. Ξεκινούν οι αναπλάσεις σε Πλάτανο, Καλυβιανή αλλά και στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Κισάμου από  το δημοτικό στάδιο έως το Μαύρο Μόλος. Επίσης, αδειοδοτείται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το δημοτικό στάδιο Κισάμου έως τον Κακοπέρα τον ποταμό .

Σταθάκης Θεόδωρος: Είμαστε μία περιοχή προικισμένη με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους λοιπόν, που έχει αρχαιολογικούς χώρους, που έχει φαράγγια, που έχει περιοχές που είναι από χιλιάδες επισκέπτες προσβάσιμες και επισκέψιμες. Πρέπει, λοιπόν, η επόμενη πενταετία να είναι πολύ δημιουργική και να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή την προσπάθεια, που έχει να κάνει με την προστασία, την ανάδειξη αυτών των χώρων και την κατοχύρωσή τους, κατά το δυνατόν, στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο, αλλά και παγκόσμιο στερέωμα, όπως είναι οι βραβεύσεις που παίρνουν οι θάλασσές μας και οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Όπως είπαμε, οι αναπλάσεις αυτών των χώρων, η προστασία αυτών των χώρων γίνεται μέσω των αναπλάσεων, που έχει ξεκινήσει ο δήμος μέσω των ΟΣΑΠΥ, τα προγράμματα της Περιφέρειας και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο νέο ΕΣΠΑ τέτοιες δράσεις, για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν, γιατί ο δήμος από τα δικά του οικονομικά μεγέθη δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε αυτές τις δράσεις. Όμως μπορεί ο δήμος να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση την πολιτεία, ώστε να υπάρχουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες προστασίας Ελαφονησίου, Φαλασάρνων και Μπάλου. Πρέπει να προσπαθεί και να παίρνει μέτρα για την καλύτερη καθαριότητα αυτών των περιοχών, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι είναι περιοχές που συνάδει μαζί και ο πρωτογενής τομέας. Έχουμε τεράστια θερμοκήπια, στρεμμάτων, και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσει και στο Ελαφονήσι, όπως και στα Φαλάσαρνα που λειτουργεί από το 2010, ο χώρος εναπόθεσης  νάυλον από τα θερμοκήπια, ώστε να γίνεται ένα μάζεμα περιβαλλοντικό και να μην γίνεται αυτό που γινόταν τόσα χρόνια, να καίγονται και να ρυπαίνουν το περιβάλλον με τις διοξίνες. Όσον αφορά την πόλη της Κισάμου είναι απαραίτητο να αποκτήσει την πολιτιστική της ταυτότητα. Πρέπει και η πόλη της Κισάμου να αποκτήσει την πολιτιστική της ταυτότητα κι έχει να κάνει με ανάπλαση συνολική του ιστορικού κέντρου, των παράλληλων δρόμων, αλλά και τη συνολική ανάδειξη πέριξ του μουσείου, της πλατείας Τζανακάκη δηλαδή, και όσων άλλων χώρων υπάρχουν. Οι αρχαιολογικοί χώροι να ενταχθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο δράσης μαζί με τους ξενοδόχους, να μπουν σε όλες τις ιστοσελίδες, στα έντυπα των ξενοδόχων, να γίνει ένα καλό μπάτζετ που να δείχνει όλους αυτούς τους χώρους, να μπορούν οι επισκέπτες, που έρχονται χιλιάδες προς το Ελαφονήσι, προς τον Μπάλο, προς τα Φαλάσαρνα, να μπορούν να σταματούν και στην πόλη της Κισάμου. Πρέπει η πόλη της Κισάμου να γίνει τόπος προορισμού και όχι μόνο τόπος περάσματος.

Κουλετάκης Ανδρέας: Ο κ. Αννουσάκης;

Αννουσάκης Γεώργιος: Η προστασία των περιοχών που αναφέρεται καθορίζεται πλήρως από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η εφαρμογή λοιπόν του προγράμματος καθιστά δεδομένη την προστασία των περιοχών αυτών. Γνωρίζετε λοιπόν ότι οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν υπό του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο μπορούμε και θέλουμε να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς χώρους συνδέοντάς τους με διαδρομές φυσικού κάλλους, δημιουργώντας μία ενιαία οντότητα ανάδειξης των συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Όσον αφορά το β΄ ερώτημα, η εφαρμογή του προγράμματος Natura απαντάει ξεκάθαρα ότι εκεί η προστασία είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Το τρίτο ερώτημα. Σαν εμπορικός σύλλογος από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να έχουμε την ταυτοποίηση της Κισάμου, ανάπλαση του κέντρου του ιστορικού, το οποίο δίνει και την ταυτότητα στην Κίσαμο. Θεωρούμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε από εδώ και μετά.

Κουλετάκης Ανδρέας: Το επόμενο ερώτημα αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα των τοπικών κοινωνιών (π.χ. πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής).

Μυλωνάκης Γεώργιος: Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από συνδυασμένες δράσεις για την αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών αλλά και με στοχευμένα έργα για την βελτίωση του οδικού δικτύου, ζητήματα τα οποία η δημοτική αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως αποδεικνύεται και από τα σημαντικά οδικά έργα που υλοποιούνται και θα υλοποιούνται στην περιοχή, τα οποία θα βελτιώσουν ουσιαστικά την οδική ασφάλεια στον δήμο Κισάμου. Αναφορικά με το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ήταν μία δύσκολη εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε στον καλλικρατικό δήμο Κισάμου από τον καποδιστριακό δήμο Κισάμου. Πρόκειται για ένα έργο που, πέραν των άλλων θεμάτων που είχε, για να ολοκληρωθεί, απαιτούνταν ακόμη 152.000 ευρώ, τα οποία δεν είχαν εξασφαλιστεί και προφανώς δεν υπήρχε η δυνατότητα στα ταμεία του δήμου. Πλέον όμως, μετά από μία ρύθμιση της αποπληρωμής και μετά από μία έγκριση παράτασης του έργου, ο ανάδοχος εργολάβος πρέπει να το ολοκληρώσει και η διαβεβαίωση που δίνει είναι ότι θα αρχίσει άμεσα τις εργασίες. Σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση του έργου του συγκεκριμένου, θα πρέπει να μας απασχολήσει και ο τρόπος αξιοποίησής του.

Κουλετάκης Ανδρέας: Ο κ. Σταθάκης;

Σταθάκης Θεόδωρος: Όντως η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλη και για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Σίγουρα πέρα από το οδικό δίκτυο σημαντικό ρόλο παίζει και η παιδεία που έχει ο κάθε οδηγός. Σε αυτό, πιστεύω εγώ, προσωπική μου άποψη, ότι πρέπει να βάλουν περισσότερη θέληση και προσπάθεια όλοι, και οι δήμοι και η πολιτεία, στο να καταφέρουμε να φτιάξουμε καλύτερους οδηγούς του αύριο, τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει ο δήμος με την λειτουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής. Αυτός ήταν και ο στόχος μας, που προσπαθήσαμε το 2009 και καταφέραμε την ένταξη του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στην πόλη της Κισάμου, ενός πάρκου έξι στρεμμάτων, για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Έχουμε αρκετά σχολεία μέσα στον ιστό της πόλης, τα οποία θα μπορούσαν εκπαιδεύονται και να κάνουν μάθημα και να μαθαίνουν την οδική ασφάλεια. Είναι λυπηρό που έχει μείνει τρία χρόνια στο ίδιο σημείο, δεν θα σχολιάσουμε τους λόγους, θα ακουστούν στην προεκλογική περίοδο. Δεν θεωρούμε ότι συνάδει με τα μέτρα που πρέπει να έχει ένας δήμος, ώστε να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο. Είναι κωλυσιεργία και δεν έχουν εξηγηθεί ούτε οι λόγοι ακόμα, όπως πρέπει.

Κουλετάκης Ανδρέας: Και ο κ. Αννουσάκης;

Σταθάκης Θεόδωρος: Θέση μας θα είναι ότι, εφόσον βγούμε δημοτική αρχή, το έργο αυτό θα ελεγχθεί, θα ολοκληρωθεί και θα δουλέψει όπως πρέπει.

Αννουσάκης Γεώργιος: Βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων είναι η εκπαίδευση της νεολαίας. Η πρόληψη επιταχύνεται μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία του κυκλοφοριακού πάρκου αγωγής, το οποίο επί σειρά ετών μένει αναξιοποίητο.

Κουλετάκης Ανδρέας: Επ’ ευκαιρία, να ρωτήσω; Είναι ένας διαδημοτικός δρόμος, που συνδέει το Μεσονήσι με τον Άστρικα.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Όταν ήμασταν εμείς στον δήμο Μηθύμνης, απορροφήσαμε τα χρήματα και φτάσαμε σε κάποιο επίπεδο…

Κουλετάκης Ανδρέας: Υπάρχει μία στασιμότητα..

Μυλωνάκης Γεώργιος: Είναι ένα έργο που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα..

Κουλετάκης Ανδρέας: Θα βοηθήσει πολύ.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Αλλά είναι πολύ δύσκολη… Είναι το έλλειμμα.

Κουλετάκης Ανδρέας: Θα βοηθήσει, γιατί πολύ εξυπηρετούνται.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Πολύ εξυπηρετούνται, γιατί από τον Άστρικα να κατεβαίνουν είναι πολύ κοντά..

Κουλετάκης Ανδρέας: Είναι 2,5 χιλιόμετρα με στροφές. Τα γνωρίζετε…

Κουνελάκης Στέλιος: Να προχωρήσουμε παρακάτω. Ο κ. Λουφαρδάκης για τις επόμενες τρεις ερωτήσεις.

Λουφαρδάκης Γιάννης: Ξεκινούμε από τον Θοδωρή; Λοιπόν, κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται σημαντικοί αγώνες με πρωταγωνιστή την τοπική αυτοδιοίκηση για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από περιοχές που παραμένουν για πολλές ώρες  ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι μαθητές. Στο κέντρο της πόλης της Κισάμου, όπως είναι γνωστό, είναι εγκατεστημένες παράνομα όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι οποίες βρίσκονται κοντά σε σχολεία, κέντρο υγείας και σε χώρους που συναθροίζονται νέοι. Και ρωτάμε α. οι δημοτικές παρατάξεις το 2014 θα πάρουν την πρωτοβουλία, ώστε ο Δήμος να  γίνει  συμμέτοχος στο δικαστικό αγώνα για την  απομάκρυνση των κεραιών από το κέντρο της πόλης; β. οι δημοτικές παρατάξεις το 2014 θα πάρουν την πρωτοβουλία, ώστε ο Δήμος να έλθει σε συνεργασία με το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας)  Ηρακλείου, εξειδικευμένο σε θέματα κεραιών, για να γίνει μια συνολική και τεκμηριωμένη πρόταση για τον τόπο εγκατάστασης των κεραιών;

Μυλωνάκης Γεώργιος: Να ξεκινήσω;

Αννουσάκης Γεώργιος: Γνωρίζουμε… Να ξεκινήσω εγώ; Δήμαρχε συγγνώμη.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Άντε ας ξεκινήσω εγώ να τελειώνουμε. Με βάση την διατύπωση της ερώτησης συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. έχει αποφασίσει ότι πρέπει να συμμετέχει σε διαδικασίες απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Δεν γνωρίζω βέβαια από τον πρόεδρο για το αν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Θεωρούμε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, που δεν έχει απλές απαντήσεις. Προφανώς αν αποδειχθεί επιστημονικά ότι κάποια συγκεκριμένη κεραία επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία των κατοίκων, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η επίλυση αυτού του θέματος μέσω αλλαγής της θέσης της σε σημείο που θα προκαλεί μικρότερη επιβάρυνση. Διευκρινίζω ότι δεν είμαστε ειδικοί, παραθέτουμε μερικές απλές επισημάνσεις, που δείχνουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Κάθε ακτινοβολία μπορεί να θεωρείται επιβλαβής. Τα ανεκτά όρια είναι το ζήτημα. Δεύτερον, σημαντική παράμετρος είναι η σχετικότητα της επιβάρυνσης της υγείας αφενός από την κεραία και αφετέρου από την ακτινοβολία του κινητού σε σχέση με την θέση της κατά την λήψη του σήματος. Τέλος, σημαντική παράμετρος είναι η ωφέλεια ενός σημαντικού αγαθού, όπως είναι η κινητή τηλεφωνία, σε σχέση με τις επιβαρύνσεις που επιφέρει στην υγεία. Συμπερασματικά αυτό το ζήτημα, εάν τίθεται, πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες αποδείξεις, πως υπάρχει πρόβλημα που απαιτεί λύσεις και πως η εναλλακτική λύση θα βελτιώσει και δεν θα επιβαρύνει την υγεία αλλά και την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τέτοιου τύπου, πάντως, θέματα απασχολούν όλα τα αστικά κέντρα της Ελλάδας και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι στην Κίσαμο υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τέτοιο πρόβλημα. Αν υπάρχει, τότε ναι πρέπει να λυθεί.

Σταθάκης Θεόδωρος: Όντως είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο έχει ξανααπασχολήσει τον δήμο Κισάμου. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και ενημέρωσης γύρω από αυτό το θέμα. Ο κάθε ένας από εμάς, ο κάθε πολίτης βγάζει ένα συμπέρασμα αόριστο αλλά όμως έχει δίκιο, όταν βλέπει καμουφλαρισμένες κεραίες, όταν βλέπει κεραίες δίπλα σε σχολεία, δίπλα σε κέντρα υγείας, δίπλα σε οποιοδήποτε σπίτι. Όμως μην ξεχνάμε από την άλλη πλευρά ότι πλέον το κινητό έχει γίνει το νούμερο ένα εργαλείο στα χέρια του κάθε ανθρώπου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι πολύ δύσκολη η θέση ενός δήμου, όμως είναι υποχρέωσή του θεσμική να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία των κατοίκων. Πρέπει οι κεραίες να είναι νόμιμες, αδειοδοτημένες και σε σημεία που δεν θα ενοχλούν. Και σε κάθε περίπτωση θα πρότεινα εγώ, όπως έχω ξαναπροτείνει στο δημοτικό συμβούλιο, στο προηγούμενο βέβαια, ότι οι κεραίες αυτές πρέπει να πάνε σε χώρους του δήμου, ώστε τα οφέλη τουλάχιστον, να μπορούν τα νοίκια από τις κεραίες να γυρίζουν προς τις ευπαθείς ομάδες, για την κοινωνική αλληλεγγύη. Γιατί τώρα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, όταν βλέπει κάποιος την κεραία του διπλανού του, στην ταράτσα του διπλανού του βλέπει αυτές τις κεραίες, σκέφτεται ότι ο άλλος οικονομάει και ότι αυτός παθαίνει την ζημιά. Γιατί γνωρίζει, όπως μας λένε οι επιστήμονες, ότι οι κεραίες λειτουργούν διάχυτα και χτυπούν αυτούς που είναι παράπλευρα και όχι αυτόν που είναι από κάτω. Είναι λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε η δημοτική αρχή, όποια κι αν είναι αυτή, σε συνεργασία με το ΙΤΕ να πάρουμε όλα τα δεδομένα για αυτό το θέμα και μετά να έρθουμε σε συνομιλίες και σε σύγκρουση με τις κεραίες και μετά να προχωρήσουμε σε δικαστικούς αγώνες, διότι μην ξεχνάτε, και το γνωρίζουν πολύ καλά οι δημότες Κισάμου, ότι μία δικαστική αγωγή, που είχε γίνει και παλιότερα, οι κεραίες εκβίασαν τους πολίτες, έκλεισαν τα σήματα και ολόκληρος ο δήμος Κισάμου δεν είχε κινητή τηλεφωνία. Και ήταν και καλοκαιρινή περίοδος και έγινε το έλα να δεις με τους επισκέπτες. Δυστυχώς είναι λυπηρό που η πολιτεία έχει βάλει τους πολίτες σε αυτό το δίλημμα. Πρέπει όμως να ξεκινήσουν ξαναλέω, να μην μακρηγορώ, δράσεις και πιέσεις, ώστε να είμαστε σίγουροι στο μέτρο που μπορούμε για το που τοποθετούνται οι κεραίες και για αυτό θα παλέψουμε.

Αννουσάκης Γεώργιος: Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι, στον δικαστικό αγώνα που έγινε πριν μερικά χρόνια στον οποίο υπήρξε δικαστική απόφαση για την απόσυρση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, χωρίς όμως να υπάρχει μελέτη για τη μετεγκατάστασή τους. Αποτέλεσμα ήταν η διακοπή των τηλεπικοινωνιών για ένα μεγάλο διάστημα. Άρα, θα πρέπει να προηγηθεί μια συλλογική και τεκμηριωμένη πρόταση για το τόπο εγκατάστασης των κεραιών και στη συνέχεια να μετακινηθούν. Και απαντώ κατευθείαν και στο δεύτερο ερώτημα, το οποίο είναι το ίδιο.

Κουνελάκης Στέλιος: Να κάνω μία παρέμβαση, να απαντήσω σε ένα υπονοούμενο του κυρίου Δημάρχου ότι δεν υπάρχει απόφαση πάνω στα ερωτήματα. Από την παραμονή υπήρχε συμβούλιο που αποφασίσαμε ένα-  ένα  τα ερωτήματα.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Δεν σου είπα για τα ερωτήματα…

Κουνελάκης Στέλιος: Για τις κεραίες, γιατί ήταν ερώτημα και αυτό. Όλες οι αποφάσεις είναι συλλογικές, δεν είναι ατομικές. Και έχουμε αποδείξει στην Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. ότι λειτουργούμε όσο γίνεται πιο δημοκρατικά.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Δεν είπα αυτό, εγώ είπα..

Κουνελάκης Στέλιος: Αυτό φάνηκε προς τα έξω.

Λουφαρδάκης Γιάννης: Νομίζω ότι φεύγουμε από τη ροή της συζήτησης.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Αν υπάρχει κάποια απόφαση για την απομάκρυνση των κεραιών, αυτό ρωτώ. Δεν είπα εγώ για την ερώτηση.

Κουνελάκης Στέλιος: Μα για να μπαίνει το ερώτημα, σημαίνει ότι πήραμε απόφαση.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Έχεις απόφαση για την απομάκρυνση των κεραιών;

Κουνελάκης Στέλιος: Εμείς, πάνω στα ερωτήματα… Εντάξει, να μην παρανοούμε.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Σαν Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. .

Κουλετάκης Ανδρέας: Για το ερώτημα, για το ερώτημα, όχι για την απομάκρυνση των κεραιών.

Λουφαρδάκης Γιάννης: Λοιπόν, έχει λυθεί η διαφορά. Έργα υποδομής στο σύγχρονο Πολιτισμό. Συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών αιθουσών και υπαίθριων θεάτρων. Μπορώ να συμπληρώσω ειδικά για την Κίσαμο, ότι σε τέτοιες περιοχές τα υπαίθρια θέατρα θα είναι, όχι ένα εργαλείο, θα είναι μία απόλαυση, θα είναι μεγαλείο, μπορώ να πω. Όπως είναι τα Φαλάσαρνα, το κάστρο της Γραμβούσας και τα λοιπά. Ο κ. Αννουσάκης.

Αννουσάκης Γεώργιος: Η δημιουργία πολλών αιθουσών απαιτεί πολύ μεγάλα κεφάλαια χρηματοδότησης. Προσφάτως ανακοινώθηκε η συνεργασία της δημοτικής αρχής με την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης και μέρος της συνεργασίας αυτής, όπως γράφτηκε και στον Τύπο, είναι η εκπόνηση μελέτης για την ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου. Θεωρούμε λοιπόν ότι η μελέτη αυτή θα πρέπει να κινηθεί σε κατεύθυνση τέτοια, ώστε το γυμναστήριο να αποτελεί και αθλητικό πολιτιστικό πολυχώρο. Αυτή είναι η απάντησή μου.

Λουφαρδάκης Γιάννης: Ο κ. Σταθάκης.

Σταθάκης Θεόδωρος: Φυσικά και είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε μία περιοχή και σε ένα δήμο πολιτισμού να υπάρχουν χώροι που να γίνονται οι δραστηριότητες αυτές και να αναδεικνύονται. Μέρος αυτού του συνόλου είναι και τα υπαίθρια θέατρα αλλά και αίθουσες κλειστές για τον χειμώνα, για την χειμερινή περίοδο. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο έχει ψηφίσει και προχωρήσει στη δημιουργία υπαίθριου θεάτρου στην Ποταμίδα. Δεν ξέρω σε ποιο στάδιο φτάνει τώρα, θα μας πει μετά ο κύριος Δήμαρχος. Αλλά θεωρώ ότι, πέρα από αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε μελέτες για την δημιουργία τέτοιων χώρων είτε υπαίθριου είτε ανοιχτού. Σίγουρα λοιπόν αυτό είναι ένα μεγάλο έργο και θα χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Λουφαρδάκης Γιάννης: Ο κ. Μυλωνάκης.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Για να υλοποιηθεί υπό τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες ένα έργο υποδομής για τον πολιτισμό μοναδική προγραμματική, χρηματοδοτική λύση είναι το ΕΣΠΑ. Εναλλακτικά η αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων, αν υπάρχουν, που έχουν χαμηλό κόστος και μπορούμε, αν έχουμε κάποιους χώρους, με λίγα χρήματα να τους βελτιώσουμε και να τους αξιοποιήσουμε για τον πολιτισμό. Η ενεργειακή αναβάθμιση της βίλας Ξαγοράρη, που θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, το μουσείο Λουσακιών, που θα υποβληθεί για χρηματοδότηση, ένα δεύτερο παράδειγμα, το πέτρινο θέατρο στην Ποταμίδα, που ακόμα δεν έχει ωριμάσει πλήρως και πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν, ίσως και με την συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, είναι ένα άλλο ζήτημα. Θεωρούμε ότι το ζήτημα δημιουργίας νέων χώρων θα προκύψει και μέσα από την μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της επαρχίας Κισάμου –πολιτιστική ταυτότητα επαρχίας Κισάμου, που ήδη, όπως προαναφέραμε έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό του δήμου Κισάμου, και προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σταθάκης Θεόδωρος: Θα ήθελα να συμπληρώσω και κάτι αν γίνεται. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι χώροι αυτοί τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα. Το πέτρινο θέατρο της Ποταμίδας θα δώσει μία ώθηση στην ανατολική πλευρά. Άλλος ένας τέτοιος χώρος, που θα είναι στις προτεραιότητές μας, είναι προς την ενδοχώρα της γραμμής από τα Καλλεργιανά έως το Συρικάρι. Υπάρχει κάποιος πολίτης, που σκοπεύει να διαθέσει κάποιο χώρο στην περιοχή της Κουκουναράς και θα κοιτάξουμε να το αξιοποιήσουμε να δημιουργηθεί και εκεί ένας χώρος πολιτισμού, με συγκέντρωση των χωριών της περιοχής εκείνης.

Λουφαρδάκης Γιάννης: Επόμενο ερώτημα, νεολαία. Ένα θέμα που μπορεί να μας πάρει και όλη νύχτα να το συζητούμε. Συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη Νεολαία. Μεγάλο θέμα. Ο κ. Αννουσάκης μου φαίνεται ε; Ο κ. Αννουσάκης.

Αννουσάκης Γεώργιος: Έχουμε την τύχη να δραστηριοποιείται στην περιοχή μας ένα πολύ ενεργός, δημιουργικός και αποτελεσματικός σύλλογος νέων ανθρώπων, η Νεολαία Κισάμου. Θέλοντας να δώσουμε κίνητρο στα νέα παιδιά να μείνουν στην Κίσαμο, να δραστηριοποιηθούν και να αναπτύξουν με την σειρά τους τον τόπο μας θα είμαστε δίπλα στην Νεολαία Κισάμου, θα στηρίξουμε τις δράσεις τους, θα ακούσουμε τις προτάσεις τους και εν γένει μέσα από μία στενή κι εποικοδομητική συνεργασία θα προσπαθήσουμε, επενδύοντας στους νέους, να κάνουμε βήματα προς μία Κίσαμο νέων και δημιουργικών ανθρώπων, οι οποίοι θα συνεργάζονται στενά με όλους τους φορείς του τόπου μας.

Σταθάκης Θεόδωρος: Δίχως νεολαία δεν υπάρχει αύριο. Είναι λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση και θέση μας το να στηρίξουμε δράσεις και να δημιουργήσουμε υποδομές και θέσεις εργασίας για τους νέους του δήμου μας. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, όπως είπατε κ. Λουφαρδάκη, το οποίο σηκώνει πολύ συζήτηση. Περιληπτικά λοιπόν πρέπει να στοχεύσουμε στην δημιουργία δράσεων και υποδομών αθλητισμού, ένα από αυτά είναι το κλειστό γυμναστήριο, που πρέπει να ολοκληρωθεί και να τελειώσει άμεσα. Η δημιουργία γυμναστηρίων στα σχολεία μας. Στα Γυμνάσια δεν υπάρχουν γυμναστήρια και στο Λύκειο. Και ένα σωρό άλλες δράσεις.

Λουφαρδάκης Γιάννης: Ο κύριος Δήμαρχος, ο κ. Μυλωνάκης.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Για μας η νεολαία μας, με την οποία η συνεργασία μας είναι γόνιμη και διαρκής, δεν είναι μόνο το μέλλον του τόπου μας αλλά αποτελεί και την ελπίδα για την όποια αναγέννηση στην οποία μπορεί και πρέπει να ελπίζει η πατρίδα μας. Θεωρούμε ότι κάθε νέο έργο, που σχεδιάζεται και υλοποιείται, αφορά κυρίως την νεολαία μας. Είναι δεδομένο ότι στην σημερινή εποχή της κρίσης, της απαισιοδοξίας για το μέλλον το μέγα θέμα για την νεολαία είναι οι επαγγελματικές ευκαιρίες στον τόπο που γεννήθηκαν και θέλουν να ζήσουν οι νέες και οι νέοι μας. Οι σημαντικές υποδομές, που είτε δημιουργούνται είτε σχεδιάζονται στον δήμο μας, είναι ο σημαντικότερος και ουσιαστικότερος τρόπος. Επιπλέον αυτού, η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσω των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων δημιουργεί συνθήκες καλύτερης ποιότητας ζωής για τους νέους. Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να είναι δίπλα στην νεολαία, να αφουγκράζεται τον παλμό της, να στηρίζει τις δράσεις της και να αποτελεί πολύτιμο συμπαραστάτη της. Με αυτή τη λογική εξασφαλίσαμε στέγη για την Νεολαία μας παραχωρώντας τον χώρο στην βίλα Ξαγοράρη, στην οποία λειτουργεί και ραδιοφωνικός σταθμός. Ταυτόχρονα, προτείνουμε την καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ νεολαίας, στο οποίο θα παρουσιάζονται δράσεις της νεολαίας μας, δημιουργίες, εικαστικά δρώμενα και βραβεύσεις. Ένα από τα βασικότερα ζητήματα για την νεολαία μας είναι οι υποδομές. Η ολοκλήρωση του έργου αναβάθμισης του Θεοχαράκειου και η αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο στάδιο Κισάμου ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν την προηγούμενη τριετία. Η πλήρης αναβάθμιση του σταδίου με έμφαση και στους χώρους του στίβου αλλά και η ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι αυτά που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους συλλόγους και την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι χώροι κοινωνικών δραστηριοτήτων και πολιτισμού και η υλοποίηση άλλων πολιτιστικών δράσεων.

Κουνελάκης Στέλιος: Τώρα τον λόγο έχει για τα δύο τελευταία ερωτήματα ο  Λευτέρης ο Κουμής.

Κουμής Ελευθέριος: Πάμε στο προτελευταίο θέμα σχετικά με τα αρχεία πρώην Κοινοτήτων. Τα αρχεία αυτά είναι η σύγχρονη ιστορία των χωριών μας. Τι μέτρα θα πάρετε,  ώστε τα αρχεία αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν; Τον λόγο έχει ο κ. Αννουσάκης τώρα; Ο κ. Μυλωνάκης.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Στα αρχεία των πρώην Κοινοτήτων βρίσκεται καταγεγραμμένη όλη η πολιτιστική ιστορία της κάθε κοινότητας, του κάθε χωριού. Κατά συνέπεια πρόκειται για θέματα σημαντικότατα που απασχολούν τον δήμο Κισάμου και είναι αντικείμενη συγκεκριμένης συνεργασίας με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.. Υπάρχουν ήδη κάποιες σκέψεις σύμφωνα με τις οποίες μετά το ξεκαθάρισμα και την καταγραφή των αρχείων, αυτά μπορούν να τοποθετηθούν στον δήμο σε ειδική πτέρυγα, είτε μπορούν να παραδοθούν στο Γενικό Αρχείο του Κράτους για φύλαξη και αξιοποίηση. Στόχος είναι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης αφενός για την προστασία του αρχείου και αφετέρου για την ανάδειξή τους, ώστε να καταστούν εύκολα προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει μία καταγραφή και τακτοποίηση σε παλιές κοινότητες και τα λοιπά, τα οποία βέβαια πρέπει να συνεχιστούν.

Κουμής Ελευθέριος: Κύρις Σταθάκη.

Σταθάκης Θεόδωρος: Όντως έχει ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο κι έχει ψηφίσει κάποιες δαπάνες, για να προχωρήσει αυτή η τακτοποίηση και η αρχειοθέτηση των αρχείων που υπάρχουν στα παλιά δημοτικά καταστήματα. Ακούσαμε τον κύριο Δήμαρχο που φτάνει. Εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, οποιαδήποτε δημοτική αρχή κι αν βγει. Να γίνει η καταγραφή αυτή του αρχείου, να μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί από τις νεότερες γενιές, για να υπάρξει η ιστορία του μέλλοντος. Να αποτελέσουν δηλαδή πηγή της ιστορίας του μέλλοντος.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Αννουσάκη;

Αννουσάκης Γεώργιος: Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ιστορικού αρχείου με στόχο την διάσωση της σύγχρονης ιστορίας των χωριών μας. Ο συνδυασμός μας δεσμεύεται για την ψηφιοποίηση του αρχείου και στόχος μας είναι η ένταξη της δράσης αυτής σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την διάθεση του ιστορικού αρχείου στο διαδίκτυο και στον κόσμο γενικότερα.

Κουμής Ελευθέριος: Ωραία. Και  να περάσουμε και στην  τελευταία ερώτηση σχετικά με την δημοτική διαβούλευση. Με τον τρόπο που εφαρμόζεται η διαβούλευση,  από όλους σχεδόν τους Δήμους, έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Τι συγκεκριμένα μέτρα προτείνετε, ώστε η διαβούλευση να συμβάλλει στην πραγματική συνεργασία και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα δημόσια και δημοτικά θέματα; Κύριε Μυλωνάκη;

Μυλωνάκης Γεώργιος: Η έννοια της διαβούλευσης, του τρόπου που γίνεται και των αποτελεσμάτων της, είναι τόσο ευρεία που αφήνει το περιθώριο σε κάθε υποψήφιο δήμαρχο να αναπτύσσει πολλές θεωρίες, που πολύ δύσκολα εφαρμόζονται στην πράξη. Σε όσες προσπάθειες διαβούλευσης έγιναν, είτε προβλέποντος του νόμου με την επιτροπή διαβούλευσης είτε αφορούσε για την πρώτη φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κισάμου  ή την διαχείριση των υδάτων, δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους πολίτες ανεξαρτήτως από τον βαθμό δημοσιότητας που υπήρξε. Μετά χαράς θα συζητούσαμε τις προτάσεις της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, για να μπορούμε να το διευρύνουμε.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Σταθάκη;

Σταθάκης Θεόδωρος: Το όργανο της δημοτικής διαβούλευσης είναι ένα όργανο του οποίου την ευθύνη την έχει καθαρά η εκάστοτε δημοτική αρχή στον οποιοδήποτε δήμο. Πέρα από το τυπικό του να ορίσεις τα μέλη στο δήμο μας και να γίνει μία συνεδρίαση για το τυπικό κάθε φορά πριν από την σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, δεν έχει ξαναγίνει τίποτα άλλο. Η διαβούλευση και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, εφόσον είμαστε δημοτική αρχή, είναι να έρθει κοντά στον πολίτη. Αλλά για να έρθει, πρέπει να του δώσεις στοιχεία. Πρέπει να δίνουμε στους πολίτες τα στοιχεία και τα θέματα που θέλουμε να μας πουν την άποψή τους. Και μετά να πάρουμε τα μηνύματά τους και τις σκέψεις τους και να τα ιεραρχήσουμε και να επανατοποθετηθούμε, εφόσον χρειάζεται και δεύτερη απόφαση. Το να πηγαίνεις σε μία επιτροπή πολιτών, να τους αναλύει απλώς η κάθε δημοτική αρχή ότι έχει ήδη αποφασίσει αυτή και ότι θέλει την τυπική έγκρισή της δεν νομίζω ότι συμβάλλει και δεν βοηθάει σε τίποτα στο να κάνουμε ενεργούς πολίτες. Οι πολίτες για να γίνουν ενεργοί, πρέπει να τους δώσουμε βήμα, διάλογο και χώρο να τοποθετηθούν και να λαμβάνουν σωστές πληροφορίες όσον αφορά έσοδα, έξοδα και προτεραιότητες που πρέπει να ιεραρχηθούν. Και αυτός θα είναι ο στόχος μας, να έχουμε μία ενεργή επιτροπή διαβούλευσης.

Κουμής Ελευθέριος: Κύριε Αννουσάκη;

Αννουσάκης Γεώργιος: Υποχρέωση κάθε δήμου είναι να δημιουργεί ενεργούς πολίτες προκειμένου να λειτουργεί ομαδικά, παραγωγικά και αποτελεσματικά για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και επαφή με τον δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Άρα, θα πρέπει να εφαρμόζει πολιτικές δημιουργίας ενεργών πολιτών μέσα από τον εθελοντισμό, τους πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους με συγχωρείτε, φορείς και πολίτες, που χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο προσφέρει στο κοινό καλό. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να βρίσκουν στον εκάστοτε δήμο την αποδοχή και υποστήριξη που απαιτείται, προκειμένου να έχουν κίνητρο, να είναι ενεργοί και συμμετέχοντες σε όλα τα δρώμενα της περιοχής μας.

Κουνελάκης Στέλιος: Οπότε, τελειώσαμε. Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση…

Σταθάκης Θεόδωρος: Να κάνω μία τοποθέτηση; Μπορώ να πω κάτι; Εμείς ακολουθήσαμε τις εντολές σας όσον αφορά για το θέμα ότι εδώ..

Κουνελάκης Στέλιος: Όχι εντολές. Δεν υπάρχουν εντολές..

Σταθάκης Θεόδωρος: Εντολές ήταν, γραπτές εντολές… Αυτά γίνονται στα δημοτικά συμβούλια. Μόλις μίλησα πέφτουν δέκα πάνω μου. Εμείς λάβαμε σοβαρά υπ’ όψιν μας το φάκελο με τις ερωτήσεις σας και ότι θα τοποθετηθούμε για αυτά που σκεφτόμαστε να πράξουμε και όχι να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν. Για αυτό το λόγο δεν μπήκαμε ούτε στην διαδικασία στοιχείων και αντιπαράθεση πολιτικής με δράσεις και δρώμενα που έγιναν στην περίοδο αυτή. Και, αν θεωρείτε ότι πρέπει να κλείσουμε με ένα τελευταίο να μας πείτε.

 Κουνελάκης Στέλιος: Ας κλείσει ο καθένας με δύο λόγια, να κλείσουμε την συνάντηση αυτή.

Μυλωνάκης Γεώργιος: Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της σημερινής μάζωξης που κάναμε στον δήμο Μηθύμνης, στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου. Νομίζω ότι είναι μία κίνηση που θα φέρει, θα επιφέρει οφέλη. Καλό είναι, γιατί ο πολιτισμός όπως είπαμε και στην αρχή είναι το, αποδεικνύει το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Λοιπόν σε αυτή την βάση θα προχωρήσουμε. Εμείς θα βοηθήσουμε στην κατεύθυνση, τα πολιτιστικά μας και όλα τα δρώμενα της περιοχής να αναπτυχθούν σε συνεργασία με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. που νομίζω ότι δημιουργήθηκε από όλους τους συλλόγους της περιοχής. Να έχουμε μία καλή συνεργασία για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Να είστε καλά και να προχωρήσουμε σε μία καλή συνεργασία, σε μία βάση καλής συνεργασίας.

Σταθάκης Θεόδωρος: Με συγκεκριμένη στόχευση, σχέδιο και στρατηγική μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε σελίδα και να δημιουργήσουμε μαζί το πλαίσιο που θα μας οδηγήσει σε ένα σίγουρο, ελπιδοφόρο και, πάνω απ’ όλα, για όλους μας αύριο. Εκεί εναποθέτω το όραμά μου και αυτός είναι πολιτισμός. Αλλά για αυτό απαιτείται συνεργασία, ανοιχτά αυτιά, θάρρος και όρεξη για δουλειά. Είναι ιδιαίτερη πρόκληση για μένα να προσθέσω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι στην υπόθεση πολιτισμός. Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτά τα θέματα.

Αννουσάκης Γεώργιος: Σας ευχαριστούμε κι εμείς που μας δώσατε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε σε αυτά τα θέματα. Και να πω ότι και ο Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. θα έπρεπε να αναφέρει κάποιες σειρές δεσμεύσεων απέναντι στην όλη συνεργασία από εδώ και μετά, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να πάμε παρακάτω. Άρα, πρέπει κι εσείς να έχετε, να είμαστε μία γροθιά δηλαδή, για να μπορέσουμε να κινήσουμε τα επόμενα βήματα. Ευχαριστούμε πολύ.

Κουνελάκης Στέλιος: Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υποψήφιους δημάρχους, τον κ. Μυλωνάκη, τον κ. Σταθάκη, τον κ. Αννουσάκη. Επίσης την Ψαράκη Όλγα, εκπρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου, του κ. Τσουρουνάκη Σοφοκλή, αλλά λόγω αρχής και λόγω απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν μπορούσε. Διότι είχαμε βάλει σαν όρο να είναι μόνο οι υποψήφιοι. Βέβαια το κείμενο που μας έδωσε είναι σημαντικό. Θα αναρτηθεί όπως όλα τα κείμενα στην ιστοσελίδα της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. των πολιτιστικών συλλόγων. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την τηλεόραση ΚΙΣΣΑΜΟΣ, που μας προσφέρει αυτή την κάλυψη δωρεάν και θα μας προσφέρει και την κάλυψη την άλλη Πέμπτη, 3/4, για τους υποψηφίους του δήμου Πλατανιά, που θα γίνει στο κτήριο του πρώην δήμου Κολυμβαρίου. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους που παρευρέθηκαν και πιστεύω ότι είναι μία τομή η σημερινή συνάντηση και είναι δεδομένο, διότι εμείς το λέμε ότι χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την συνεργασία όλων των φορέων, δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη ολοκληρωμένη. Άρα, είναι δεδομένο ότι η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., η ένωση των πολιτιστικών φορέων, θα είναι πρωτοπόρα στη συλλογικότητα σε σχέση με οποιαδήποτε δημοτική αρχή θα είναι από το Σεπτέμβριο που θα μπει η καινούργια δημοτική αρχή. Εμείς πιστεύουμε ότι ανοίξαμε μία οδό και πιστεύω ότι θα ωφελήσει όλους μας, όλη την κοινωνία, διότι ο πολιτισμός της Κισάμου έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και θέλω να ευχαριστήσω πάλι όλους σας που παρευρεθήκατε και να είστε σίγουροι ότι είναι μία αρχή προς το καλύτερο.

 

telos-ekloges-kis

 

 

Share

 

 

 

Share

 

 

Share

 

 

Share

 

Share

Microsoft-word-logo

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Βίλα Ξαγοράρη Κίσαμος 73400

www.epofek.gr, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλέφωνο επικοινωνίας:2822083500

 

logo-epofek

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

 

ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

 Η  έννοια του πολιτισμού όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε(τέχνες, παραδόσεις), έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διευρύνεται και ο πολιτισμός να αποκτά την έννοια που του αρμόζει.

Να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου.

Λέγοντας  πολιτιστική κληρονομιά εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον (τοπία, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι,  δομημένο περιβάλλον,  βιοποικιλότητα,  ήθη ,έθιμα , διατροφή,  παράδοση,  τέχνες,  εκπαίδευση,  ταυτότητα κάθε περιοχής) 

Τελευταία η επιστημονική κοινότητα δειλά-δειλά κατατάσσει τον πολιτισμό σαν την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και ανάπτυξη ενός τόπου με όρους αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Για μας   ο πολιτισμός είναι επένδυση για την κοινωνία, είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, έκφρασης και κοινωνικής συνοχής

graph-kissamos-ekloges

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω σχεδιάγραμμα ο πολιτισμός αποτελεί το κέντρο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης του  ανθρώπου. 

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Πολιτιστική πολιτική ορίζουμε ένα σύνολο σκοπών ,στόχων, μέσων και φορέων που συνδυάζονται σε ένα πρόγραμμα για να πετύχουν την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Λόγω του ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και στον πολίτη ,αποτελεί τον κατάλληλο φορέα για την άσκησης πολιτιστικής πολιτικής.

Η Πολιτιστική πολιτική  που στηρίζεται στην αειφορία και στη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να συμβάλει:

1.Στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή μέσα από τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία, τον εθελοντισμό και την ανάπτυξη του συλλογικού πνεύματος και του αισθήματος ότι ανήκουμε σε ένα κοινό τόπο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

2.Στην πολιτιστική δημιουργία και αυτοέκφραση.

3.Στην πολιτιστική δημοκρατία και διαφάνεια.

4.Στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας.

5.Στη σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.

6.Στη σύνδεση του πολιτισμού με παραγωγικούς τομείς όπως τον αγροτικό και τουριστικό .

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βλέποντας την αναγκαιότητα για συνεργασία, ενότητα, διάλογο, κοινή δράση και ανάπτυξη του πολιτιστικού κινήματος, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Κισάμου ιδρύσαμε ένα ενιαίο φορέα με την ονομασία  ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ(ΕΠΟΦΕΚ) .

Μια τέτοια ομάδα μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει, να προτείνει και να διεκδικεί με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα προς τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους, την επαναφορά του πολιτισμού στο κέντρο κάθε τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής.

Στη κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις με τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά διεκδικώντας για τους πολιτιστικούς συλλόγους τα αυτονόητα και παράλληλα την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής με κέντρο το πολιτισμό και με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά  καλούμε τους υποψηφίους Δημάρχους που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει να μελετήσουν διεξοδικά τις προτάσεις μας  και σε κοινή συνάντηση όλων ανά Δήμο να αναπτύξουν τις  προτάσεις τους  και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις .

Οι συναντήσεις αυτές θα βιντεοσκοπηθούν ,θα ηχογραφηθούν ,θα απομαγνητοφωνηθούν και θα αναρτηθούν  στις ιστοσελίδες των συλλόγων για ενημέρωση των πολιτών.

Ο τρόπος που θα γίνονται  οι συνεντεύξεις να είναι ο παρακάτω:

Η σειρά των ομιλητών θα καθοριστεί με κλήρωση παρουσία όλων των υποψηφίων και θα αλλάζει μετά από κάθε τρεις ερωτήσεις(ίδιες ερωτήσεις για όλους)

Δε θέλουμε απολογισμό έργου των υποψηφίων.

Θέλουμε προτάσεις συγκεκριμένες , με χρονική αλληλουχία ,και όχι γενικές και αόριστες για  τις μελλοντικές δράσεις του κάθε υποψήφιου.

Ο κάθε υποψήφιος θα αναπτύσσει τις προτάσεις του χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει κανείς από τους άλλους υποψηφίους.

Μπορεί να παρεμβαίνουν μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΠΟΦΕΚ για περισσότερες διευκρινίσεις σε γενικές προτάσεις των υποψηφίων

Ας αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στο διάλογο, στη συνεργασία, στην εξάλειψη της αντιπαλότητας για ένα κοινό, καινοτόμο και ανθρώπινο μέλλον του τόπου μας. 

 

ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ  ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

1.Να παραχωρούν δωρεάν τη χρήση χώρων(κλειστά σχολεία, ελεύθεροι δημοτικοί χώροι) για τις ανάγκες των  Πολιτιστικών Συλλόγων μετά από αίτηση τους καθώς και να τους παρέχουν δωρεάν  ρεύμα , τηλέφωνο και  νερό.

2.Αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού ,τον οποίο θα παρέχουν δωρεάν για τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως καρέκλες, εξέδρες , τραπέζια καθώςκαι ηχητικό εξοπλισμό.

3.Να χρηματοδοτούν τα κοινά προγράμματα των εκδηλώσεων των συλλόγων.

4.Να χρηματοδοτούν τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση  όλων των εκδηλώσεων για τη δημιουργία ιστορικού αρχείου .

5.Να χρηματοδοτούν θεσμικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου όπως θεσμοθετημένες εκδηλώσεις ,συνέδρια, ημερίδες.

6.Το 1,5% επί των τακτικών εσόδων όπως αναφέρει το άρθρο 202 N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006) να επιμερίζεται σύμφωνα με ένα πάγιο κανόνα μεταξύ των φορέων  που αναφέρει ο νόμος και μ`αυτά που αναλογούν στους πολιτιστικούς συλλόγους να χρηματοδοτούνται προγραμματισμένες και πραγματοποιηθέντες εκδηλώσεις  βάσει συγκεκριμένων στόχων και όχι να δίνονται σε μετρητά

α.Σε τι ποσό αντιστοιχεί το 1,5% το 2014;

β.Πως θα προτείνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η κατανομή το  2014 μεταξύ Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Συλλόγων.

7.Στη ιστοσελίδα του Δήμου να υπάρχει παράθυρο(επιλογή)  για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους

8.Να θεσμοθετηθεί  δια μέσω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο επίσημος άμισθος σύμβουλος του Δήμου για θέματα πολιτιστικά είναι η ΕΠΟΦΕΚ

 

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 

1.Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Επαρχίας Κισάμου-Πολιτιστική Ταυτότητα Επαρχίας Κισάμου.

Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης , του  Δήμου Κισάμου , του Δήμου Πλατανιά, του Υπουργείου Πολιτισμού , του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΕΠΟΦΕΚ.

Αναλυτικά στοιχεία της πρότασης θα υπάρχουν στο φάκελο που θα δοθεί

α.Εάν η προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση της μελέτης έλθει στο τωρινό ή επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις θα στηρίξουν και   ψηφίσουν  αυτή προκειμένουν  να προχωρήσει άμεσα η μελέτη;

β.Από την μελέτη θα προκύψει μια δέσμη πολιτικών και έργων ,οι οποίες θα καθοριστούν μέσα από ένα εκτενή διάλογο με τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου

β1. Δεσμεύονται  να εφαρμόσουν τις πολιτικές εκείνες που θα προτείνει η μελέτη και που θα έχουν μοναδικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου ;

β2. Δεσμεύονται   το 2015 να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών των έργων προτεραιότητας που θα προταθούν από τη μελέτη  ώστε να ενταχθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020.

 

2.Μουσείο Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου.

Το Μουσείο Μουσικών αφορά  τη μουσική, χορευτική, τραγουδιστική παράδοση της επαρχίας Κισάμου και ολόκληρης της Κρήτης.

 Ηδη βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της κύριας μελέτης ,αναγκαίας για ένταξη στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020.

Μετά την κατασκευή του έργου ποια είναι τα μέτρα  που θα πάρετε

α.  για την προβολή και την αξιοποίηση του από τις τοπικές σας κοινωνίες

Επίσης προτείνουμε να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες και χορευτές της Κισάμου

 

3.Χωροταξικά Σχέδια

Συγκεκριμένα μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών για εκπόνηση όλων των χωροταξικών σχεδίων των πρώην Δήμων της Επαρχίας Κισάμου τα οποία θα πρέπει να στηρίζονται στους κανόνες της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

4.Κοινωνική αλληλεγγύη

Μέτρα για να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες διαμέσω πολιτικής εκπτώσεων στην παροχή υπηρεσιών όπως  καθαριότητα και νερό.

Εάν αποδεχτείτε αυτή τη πρόταση ποιό έτος σκοπεύετε να εφαρμοστεί;

 

5. Περιβάλλον

α. Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους και των αρχαιολογικών χώρων.

β. Συγκεκριμένα μέτρα για την  προστασία από την υποβάθμιση περιοχών οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις όπως ο είναι η παραλιακή ζώνη από Ταυρωνίτη έως Κολυμβάρι και οι οποίες κινδυνεύουν.

γ. Συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμισης της αισθητικής των χωριών

 

6.Τροχαία ατυχήματα

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα των τοπικών κοινωνιών(π.χ. πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής)

 

7. Εργα υποδομής στο σύγχρονο Πολιτισμό

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών αιθουσών και υπαίθριων θεάτρων.

 

8. Νεολαία

Συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες για την Νεολαία

 

9.Αρχεία πρώην Κοινοτήτων .

Τα αρχεία αυτά είναι η σύγχρονη ιστορία των χωριών μας.

Τι μέτρα θα πάρετε ώστε τα αρχεία αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν;

 

10.Δημοτική Διαβούλευση

Με τον τρόπο που εφαρμόζεται η διαβούλευση από όλους σχεδόν τους Δήμους ,έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα ,χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τι συγκεκριμένα μέτρα προτείνετε ώστε η διαβούλευση να συμβάλει στη πραγματική συνεργασία και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα δημόσια και δημοτικά θέματα;

 

Ο φάκελος με τα ερωτήματα της ΕΠΟΦΕΚ θα δοθεί μία εβδομάδα νωρίτερα ώστε οι υποψήφιου να έχουν όλο το χρόνο για να τα  μελετήσουν.

Μπορεί οι υποψήφιοι να καταθέσουν και γραπτά τις προτάσεις τους πριν ή μετά την συνέντευξη. 

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6973387266, Στέλιος Κουνελάκης.

Για το Δήμο Πλατανιά η συνάντηση θα γίνει τη Πέμπτη 3-4-2014 ώρα 17:00 στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Κολυμβαρίου στο Κολυμβάρι.

 

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟΦΕΚ

 

Κουνελάκης Στέλιος  πρόεδρος

Λουφαρδάκης Ιωάννης A` αντιπροέδρος

Κουμής Ελευθέριος B` αντιπροέδρος

Βουρδουμπάκης Γιάννης Γενικός Γραμματέας

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Κουλετάκης Ανδρέας ταμίας

Κλωστράκη Δημήτριο αναπληρωτής ταμίας

Γιακουμάκης Ιωάννης υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων

Σκαράκης Ευστράτιος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων

 

 

Share

Microsoft-word-logo

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Βίλα Ξαγοράρη Κίσαμος 73400

www.epofek.gr, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλέφωνο επικοινωνίας:2822083500

 

 logo-epofek

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

 

ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

  Η  έννοια του πολιτισμού όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε(τέχνες, παραδόσεις), έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διευρύνεται και ο πολιτισμός να αποκτά την έννοια που του αρμόζει.

Να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου.

Λέγοντας  πολιτιστική κληρονομιά εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον (τοπία, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι,  δομημένο περιβάλλον,  βιοποικιλότητα,  ήθη ,έθιμα , διατροφή,  παράδοση,  τέχνες,  εκπαίδευση,  ταυτότητα κάθε περιοχής) 

Τελευταία η επιστημονική κοινότητα δειλά-δειλά κατατάσσει τον πολιτισμό σαν την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και ανάπτυξη ενός τόπου με όρους αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Για μας   ο πολιτισμός είναι επένδυση για την κοινωνία, είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, έκφρασης και κοινωνικής συνοχής

 

graph-kissamos-ekloges

 

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω σχεδιάγραμμα ο πολιτισμός αποτελεί το κέντρο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης του  ανθρώπου. 

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Πολιτιστική πολιτική ορίζουμε ένα σύνολο σκοπών ,στόχων, μέσων και φορέων που συνδυάζονται σε ένα πρόγραμμα για να πετύχουν την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Λόγω του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και στον πολίτη αποτελεί τον κατάλληλο φορέα για την άσκηση πολιτιστικής πολιτικής.

Η Πολιτιστική πολιτική  που στηρίζεται στην αειφορία και στη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να συμβάλει:

1.Στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή μέσα από τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία, τον εθελοντισμό και την ανάπτυξη του συλλογικού πνεύματος και του αισθήματος ότι ανήκουμε σε ένα κοινό τόπο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

2.Στην πολιτιστική δημιουργία και αυτοέκφραση.

3.Στην πολιτιστική δημοκρατία και διαφάνεια.

4.Στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας.

5.Στη σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.

6.Στη σύνδεση του πολιτισμού με παραγωγικούς τομείς όπως τον αγροτικό και τον τουριστικό .

  

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βλέποντας την αναγκαιότητα για συνεργασία, ενότητα, διάλογο, κοινή δράση και ανάπτυξη του πολιτιστικού κινήματος, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Κισάμου ιδρύσαμε ένα ενιαίο φορέα με την ονομασία  ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ(ΕΠΟΦΕΚ) .

Μια τέτοια ομάδα μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει, να προτείνει και να διεκδικεί με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα προς τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους, την επαναφορά του πολιτισμού στο κέντρο κάθε τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις με τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά διεκδικώντας για τους πολιτιστικούς συλλόγους τα αυτονόητα και παράλληλα την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής με κέντρο το πολιτισμό και με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά  καλούμε όλους όσους έχουν δηλώσει υποψήφιοι για το αξίωμα του Δημάρχου να μελετήσουν διεξοδικά τις προτάσεις μας  και σε κοινή συνάντηση όλων , ανά Δήμο, να αναπτύξουν τις  προτάσεις τους  και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις .

Οι συναντήσεις αυτές θα βιντεοσκοπηθούν ,θα ηχογραφηθούν ,θα απομαγνητοφωνηθούν και θα αναρτηθούν  στις ιστοσελίδες των συλλόγων για ενημέρωση των πολιτών.

Ο τρόπος που θα γίνονται  οι συνεντεύξεις να είναι ο παρακάτω:

Η σειρά των ομιλητών θα καθοριστεί με κλήρωση παρουσία όλων των υποψηφίων και θα αλλάζει μετά από κάθε τρεις ερωτήσεις(ίδιες ερωτήσεις για όλους)

Δε θέλουμε απολογισμό έργου των υποψηφίων.

Θέλουμε προτάσεις συγκεκριμένες , με χρονική αλληλουχία ,και όχι γενικές και αόριστες για  τις μελλοντικές δράσεις του κάθε υποψήφιου.

Ο κάθε υποψήφιος θα αναπτύσσει τις προτάσεις του χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει κανείς από τους άλλους υποψηφίους.

Μπορεί να παρεμβαίνουν μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΠΟΦΕΚ για περισσότερες διευκρινίσεις σε γενικές προτάσεις των υποψηφίων

Ας αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στο διάλογο, στη συνεργασία, στην εξάλειψη της αντιπαλότητας για ένα κοινό, καινοτόμο και ανθρώπινο μέλλον του τόπου μας. 

 

ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ  ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

1.Να παραχωρούν δωρεάν τη χρήση χώρων(κλειστά σχολεία, ελεύθεροι δημοτικοί χώροι) για τις ανάγκες των  Πολιτιστικών Συλλόγων μετά από αίτηση τους, καθώς και να τους παρέχουν δωρεάν  ρεύμα , τηλέφωνο και  νερό.

2.Αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού ,τον οποίο θα παρέχουν δωρεάν για τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως καρέκλες, εξέδρες , τραπέζια καθώςκαι ηχητικό εξοπλισμό.

3.Να χρηματοδοτούν τα κοινά προγράμματα των εκδηλώσεων των συλλόγων.

4.Να χρηματοδοτούν τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση  όλων των εκδηλώσεων για τη δημιουργία ιστορικού αρχείου .

5.Να χρηματοδοτούν θεσμικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου όπως θεσμοθετημένες εκδηλώσεις ,συνέδρια, ημερίδες.

6.Το 1,5% επί των τακτικών εσόδων όπως αναφέρει το άρθρο 202 N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006) να επιμερίζεται σύμφωνα με ένα πάγιο κανόνα μεταξύ των φορέων  που αναφέρει ο νόμος και μ`αυτά που αναλογούν στους πολιτιστικούς συλλόγους να χρηματοδοτούνται προγραμματισμένες και πραγματοποιηθέντες εκδηλώσεις  βάσει συγκεκριμένων στόχων και όχι να δίνονται σε μετρητά.

α.Σε τι ποσό αντιστοιχεί το 1,5% το 2014;

β.Πως θα προτείνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η κατανομή το  2014 μεταξύ Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Συλλόγων;

7.Στη ιστοσελίδα του Δήμου να υπάρχει παράθυρο(επιλογή)  για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους

8.Να θεσμοθετηθεί  δια μέσω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο επίσημος άμισθος σύμβουλος του Δήμου για θέματα πολιτιστικά είναι η ΕΠΟΦΕΚ

 

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 

1.Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Επαρχίας Κισάμου-Πολιτιστική Ταυτότητα Επαρχίας Κισάμου.

Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης , του  Δήμου Κισάμου , του Δήμου Πλατανιά, του Υπουργείου Πολιτισμού ,ι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΕΠΟΦΕΚ.

Αναλυτικά στοιχεία της πρότασης θα υπάρχουν στο φάκελο που θα δοθεί

α.Εάν η προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση της μελέτης έλθει στο τωρινό ή επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις θα στηρίξουν και θα  ψηφίσουν  αυτή, προκειμένουν  να προχωρήσει άμεσα η μελέτη;

β.Από την μελέτη θα προκύψει μια δέσμη πολιτικών και έργων ,οι οποίες θα καθοριστούν μέσα από ένα εκτενή διάλογο με τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου .

β1. Δεσμεύονται  να εφαρμόσουν τις πολιτικές εκείνες που θα προτείνει η μελέτη και που θα έχουν μοναδικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου ;

β2. Δεσμεύονται   το 2015 να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών των έργων προτεραιότητας που θα προταθούν από τη μελέτη  ώστε να ενταχθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020.

 

2.Μουσείο Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου.

Ηδη βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της κύριας μελέτης ,αναγκαίας για ένταξη στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020.

Μετά την κατασκευή του έργου ποια θα είναι τα μέτρα  που θα πάρετε

α. για την ομαλή λειτουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης(π.χ. αναγκαίο προσωπικό).

β.  για την προβολή και την αξιοποίηση του από τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης προτείνουμε να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες και χορευτές της Κισάμου

 

3.Χωροταξικά Σχέδια

Συγκεκριμένα μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών για εκπόνηση όλων των χωροταξικών σχεδίων των Δήμων της Επαρχίας Κισάμου τα οποία θα πρέπει να στηρίζονται στους κανόνες της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

4.Κοινωνική αλληλεγγύη

Μέτρα για να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες διαμέσω πολιτικής εκπτώσεων στην παροχή υπηρεσιών όπως  καθαριότητα και νερό.

Εάν αποδεχτείτε αυτή τη πρόταση ποιό έτος σκοπεύετε να εφαρμοστεί;

 

5. Περιβάλλον

α. Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και προβολή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους και των αρχαιολογικών χώρων( όπως π.χ. Πολυρρήνια ,  Φαλάσαρνα και πόλη της Κισάμου)

β. Συγκεκριμένα μέτρα για την  προστασία από την υποβάθμιση περιοχών οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις όπως ο Μπάλος ,το  Ελαφονήσι , τα Φαλάσαρνα και οι οποίες κινδυνεύουν.

γ. Συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμισης της αισθητικής της πόλης της Κισάμου και των χωριών

  

6.Τροχαία ατυχήματα

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα των τοπικών κοινωνιών(π.χ. πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής).

  

7.Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

 Σε Όλη την Ελλάδα γίνονται σημαντικοί αγώνες με πρωταγωνιστή την τοπική αυτοδιοίκηση για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από περιοχές που παραμένουν για πολλές ώρες  ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι μαθητές.

Στο κέντρο της πόλης της Κισάμου, όπως είναι γνωστό, είναι εγκατεστημένες παράνομα όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι οποίες βρίσκονται κοντά σε σχολεία ,κέντρο υγείας και σε χώρους που συναθροίζονται νέοι.

Και ρωτάμε

α. οι δημοτικές παρατάξεις το 2014 θα πάρουν την πρωτοβουλία ώστε ο Δήμος να  γίνει  συμμέτοχος στο δικαστικό αγώνα για την  απομάκρυνσης των κεραιών από το κέντρο της πόλης;.

β. οι δημοτικές παρατάξεις το 2014 θα πάρουν την πρωτοβουλία ώστε ο Δήμος να έλθει σε συνεργασία με το ΙΤΕ(Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας)  Ηρακλείου εξειδικευμένο σε θέματα κεραιών για να γίνει μια συνολική και τεκμηριωμένη πρόταση για τον τόπο εγκατάστασης των κεραιών ;

 

8. Εργα υποδομής στο σύγχρονο Πολιτισμό

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών αιθουσών και υπαίθριων θεάτρων.

 

9. Νεολαία

Συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη Νεολαία

 

10.Αρχεία πρώην Κοινοτήτων

Τα αρχεία αυτά είναι η σύγχρονη ιστορία των χωριών μας.

Τι μέτρα θα πάρετε ώστε τα αρχεία αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν;

 

11.Δημοτική Διαβούλευση

Με τον τρόπο που εφαρμόζεται η διαβούλευση,  από όλους σχεδόν τους Δήμους ,έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα ,χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τι συγκεκριμένα μέτρα προτείνετε ώστε η διαβούλευση να συμβάλλει στην πραγματική συνεργασία και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα δημόσια και δημοτικά θέματα;

 

Ο φάκελος με τα ερωτήματα της ΕΠΟΦΕΚ θα δοθεί μία εβδομάδα νωρίτερα ώστε οι υποψήφιου να έχουν όλο το χρόνο για να τα  μελετήσουν.

Μπορεί οι υποψήφιοι να καταθέσουν και γραπτά τις προτάσεις τους πριν ή μετά την συνέντευξη. 

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6973387266, Στέλιος Κουνελάκης.

Για το Δήμο Κισάμου η συνάντηση θα γίνει τη Πέμπτη 27-3-2014 ώρα 17:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου στο Δραπανιά.

 

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟΦΕΚ

 

Κουνελάκης Στέλιος  πρόεδρος

Λουφαρδάκης Ιωάννης A` αντιπροέδρος

Κουμής Ελευθέριος B` αντιπροέδρος

Βουρδουμπάκης Γιάννης Γενικός Γραμματέας

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Κουλετάκης Ανδρέας ταμίας

Κλωστράκη Δημήτριο αναπληρωτής ταμίας

Γιακουμάκης Ιωάννης υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων

Σκαράκης Ευστράτιος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων

 

Share

 

 

        1. Συνάντηση με τους υποψηφίους Δημάρχους Δήμου Κισάμου 27/03/2014

 

 

        2. Συνάντηση με τους υποψηφίους Δημάρχους Δήμου Πλατανιά 03/04/2014

 

 

 

 

 

Share

 

 

Ερωτηματολόγιο

 

Βίντεο

  

Ηχογράφηση

 

Απομαγνητοφώνηση

 

 

 

Share