Ειρηναίος Γαλανάκης

``Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης ως κοινωνική και ιστορική προσωπικότητα``

Ομιλία από το Στρατιδάκη Χάρη Σχολικού Συμβούλου Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων σε εκδήλωση στα Καλλεργιανά Κισάμου 8-7-2013.

  

 

Share

Ειρηναίος της Κισάμου : "Ο Ιππότης του Σταυρού"

 

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1991, στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Χρυσόστομος", στα Χανιά, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης τίμησε, σε ειδική εκδήλωση, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο Γαλανάκη, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας, για το πλούσιο, πολύπλευρο, μοναδικό και αξιοθαύμαστο έργο του, έργο της εκκλησίας, της προόδου και της ειρήνης. Στην εκδήλωση αυτή ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας απένειμε στον τιμώμενο ιεράρχη αναμνηστική πλακέτα.

Η αντιφώνηση του Ανθρώπου που τίμησε όσο λίγοι την Εκκλησία, έμεινε στην ιστορία καθώς αποτελεί και μιαν αυτοβιογραφία του "Ιππότη του Σταυρού", όπως χαρακτηρίστηκε ο κ.κ. Ειρηναίος.

( Οι φωτογραφίες του Ειρηναίου της Κισάμου και απο τις κινητοποιήσεις των Κισαμιτών προκειμένου να επιστρέψει απο την Μητρόπολη Γερμανίας, είναι απο το irineos.blogspot.gr του Ιωάννη Παπαδάκη)

Η αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Ειρηναίου Γαλανάκη στην προς τιμήν του εκδήλωση

"Κύριε Πρόεδρε της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Σας και το Συμβούλιό σας ευχαριστώ, που οργανώσατε την αποψινή εκδήλωση για να τιμήσετε το πρόσωπο μου και το έργο μου. Μια εκδήλωση όμως σαν την αποψινή μπορεί να ερμηνευθεί σαν περιαυτολογία ή σαν μαρτυρία. Η ιδιότητα μου και η ηλικία μου δεν επιτρέπουν την περιαυτολογία. Ο Χριστός παράγγελνε στους Μαθητές του και μαζί μ' αυτούς σε όλους εκείνους, που Θα τον ακουλουθούσαν στούς αιώνες, να μη ζητούνε αμοιβές και επαίνους για αυτό που κάνουνε και λένε. Γι' αυτό σας είπα ότι είχα και έχω ακόμη δισταγμούς γι’ αυτή την εκδήλωση.

Την αποδέχομαι όμως σαν Μαρτυρία, με την έννοια που τη δέχτηκαν πάντα οι άνθρωποι της πίστης και της Εκκλησίας, για να μεταδώσουν στους άλλους όχι τα λόγια και τα εργα των, αλλά τα λόγια και τα έργα, που ο Θεός μεταφέρει στον κόσμο μέσα από την καρδιά και τη ζωή τους. Προφήτες, Απόστολοι, Άγιοι άνθρωποι της Τέχνης και της επιστήμης, και της πολιτικής ακόμη, χρησιμοποιούνται συχνά από τη Θεία Πρόνοια, για να ερμηνέψουν, ο καθένας με τη δική του γλώσσα, τις Βουλές και τα θαυμάσια του Θεού και να ευεργετήσουν τους συνανθρώπους των. Με την έννοια αυτή αποδέχομαι αυτή την εκδήλωση σας και ευχαριστώ άλλη μια φορά.
Σεβασμιώτατε, κ. Νομάρχα, κ. Δήμαρχε, Στρατηγοί, κ. Δικασταί, κι άλλοι όσοι παρίστασθε και τιμάτε αυτή την εκδήλωση. Ελπίζω μ' αυτά που ειπώθηκαν από τους φίλους ομιλητές και όσα εγώ θα ερμηνέψω, να δοθεί το νόημα της Μαρτυρίας σ' αυτή την εκδήλωση. Οι κοινωνικές συνθήκες και οι προϋποθέσεις της παιδικής μου ηλικίας ήταν να γίνω ένας χωρικός: γεωργός ή ποιμένας (βοσκός), κατά την παράδοση των προγόνων μου, αν και στα παιδικά μου όνειρα υπήρχαν και υψηλότεροι οραματισμοί.

Share

Περισσότερα...

 irineos

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου το έτος 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης (1927-1931) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών (1932-1937). Παρακολούθησε σαν μετεκπαιδευόμενος Θεολογία και Κοινωνιολογία στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων και χρημάτισε λαϊκός καθηγητής Θεολόγος σε διάφορα Σχολεία του Νομού Χανίων (1938-1945). Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος, με τον τίτλο του Αρχιμανδρίτη, στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου και τοποθετήθηκε ως Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Τα έτη 1950-52 παρέμεινε στη Γαλλία για ευρύτερες σπουδές. Το Δεκέμβριο του 1957 εξελέγη από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου.
Επί της Αρχιερατείας του και δι’ ενεργειών του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν :
•    Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (σε Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές κ.λ.π.)
•    Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου, (οι Σχολές του σημερινού ΤΕΕ και ΤΕΣ Κισάμου)
•    Η Οικοκυρική Σχολή
•    Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (Κολυμπάρι)
•    Ο νέος Μητροπολιτικός Ναός Καστελλίου (Ευαγ. Θεοτόκου)
•    Το Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο (Καστέλλι)
•    Η Σχολή Κωφαλάλων (Καστέλλι)
•    Τα Πνευματικά Κέντρα Κισάμου (Αγ. Σπυρίδωνος και Ευαγ. Θεοτόκου και Σπηλιάς)
•    Το Tυροκομείο Σκάφης Σελίνου
•    Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμπάρι)
•    Το ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη
•   Ανακαινίσθηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Παρθενώνος και Χρυσοσκαλιτίσσης Κισάμου.

 

Επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου).

 

Το 1971 εξελέγη από την Ι. Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του (1971-1981) αναγνωρίστηκε η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα (έτος 1974), οικοδομήθηκε ο Μητροπολιτικός Ναός και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, καθώς και πολλοί άλλοι ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας.

 

Το 1982 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, τη φροντίδι και επιμονή Κλήρου και Λαού των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου επανήλθε και πάλι στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Τον Αύγουστο του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή. Ο Κλήρος και ο Λαός των Επαρχιών Κισάμου & Σελίνου τίμησαν το πρόσωπο και του έργο του πολιού Γέροντος Μητροπολίτου των με πλήθος συγκινητικών αποχαιρετιστήριων εκδηλώσεων

 

 Ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου Κρήτης

 


Share