Ειρηναίος Γαλανάκης

Εξωφυλλο Ρηματα Ζωης Ι

 

EIRHNAIOS

 

 

Share

    Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κισάμου, στις 25 Ιανουαρίου 2019, έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων ΕΠΑΛ Κισάμου για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ-ΓΕΛ Κισάμου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο Μητροπολίτη πρώην Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίο Γαλανάκη, για τις ενέργειες δωρεάς του οικοπέδου και οικοδόμησης του συγκροτήματος, που στεγάζονται σήμερα τα εν λόγω σχολεία καθώς και για το τεράστιο κοινωνικό έργο που προσέφερε στον τόπο.

    Η πρόταση, που έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων ΓΕΛ Κισάμου, έγινε βάσει της υπ’ αρ. 20521/Γ1/2008 υπουργικής εγκυκλίου που ορίζει τη δυνατότητα προσθήκης προσωνυµίας στα σχολεία με ονόματα προσώπων που προσέφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και αποτελούν πρότυπα. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν σταλεί στη ΔΔΕ Ν. Χανίων για τις περαιτέρω ενέργειες έκδοσης της αντίστοιχης Υπουργικής Απόφασης.

 

ΕΠΑΛ-ΓΕΛ Κισάμου «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης»

Share

Παρουσίαση του βιβλίου: "Ειρηναίος Γαλανάκης: Επανάσταση των συνειδήσεων" θα γίνει την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
•Χαιρετισμό του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού ή εκπροσώπου της Ι.Μ.Κ.Α.
•Χαιρετισμούς φορέων καθώς και: από την Αθηνά Γαλανάκη εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη, από τον Χρήστο Τσαντή εκ μέρους των Εκδόσεων Ραδάμανθυς.
•Σύντομη προβολή Video για τον Ειρηναίο Γαλανάκη.
•Θεατρική ανάγνωση από τους ηθοποιούς: Έλενα Αθανασοπούλου, Γιώργο Βορνιοτάκη, Ντένια Καραβασιλειάδη, Ευτύχιο Κανδανολέων.
•Ομιλίες από τον Δάσκαλο-Λαογράφο Σταμάτη Α. Αποστολάκη και από τον Αντιπροέδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Σήφη Μιχελογιάννη.
•Ένα ποίημα για τον Ειρηναίο από την Ποιήτρια Ανδρομάχη Χουρδάκη.
•Η Χορωδία μαθητών του 11ου Δ.Σ. Χανίων τραγουδά ποιήματα του Ειρηναίου Γαλανάκη.
•Συμμετέχει ο Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος».
•Οι μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (Κατάστημα Κράτησης Αγιάς) δημιούργησαν, ειδικά για το βιβλίο, σακούλες από ανακυκλώσιμο χαρτί και σελιδοδείκτες
Συντονίζει ο Δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Βεριβάκη & Χρήστος Τσαντής
Συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Χανίων, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Δήμος Χανίων – ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, Διευθύνσεις Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (Κατάστημα Κράτησης Αγιάς), Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Χανίων, Κύτταρο Χαλέπας, Γιατροί του Κόσμου, Διαβάζω για τους άλλους (Τμήμα Χανίων), Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων, Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Χανίων, Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, Νέοι Πολίτες του Κόσμου
Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος».
Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς και περιέχει σπάνια ντοκουμέντα του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη.
Επιλεγόμενα, ανθολόγηση, φωτογραφίες και σχολιασμός κειμένων:
Σταμάτης Α. Αποστολάκης, Δάσκαλος-Λαογράφος
Επιμέλεια έκδοσης: Χρήστος Τσαντής
Με την υποστήριξη της οικογένειας Γαλανάκη.

EIΡΗΝΑΙΟΣ

Share

perimenontas thn gennhsh n

Share

agna001

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Χανίων, διοργανώνει Πνευματικό Συμπόσιο σεβασμού, μνήμης και τιμής προς τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο, με τίτλο «Ορθοδοξία και Οικονομία», το οποίο θα λάβει χώρα στις 2 Δεκεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα διερευνηθούν ποικίλες σημαντικές πτυχές της θεολογικής σκέψης του τιμωμένου και της ευρύτερης συμβολής του στην παρουσία και την αποστολή της Ορθοδοξίας στο ευαίσθητο κομμάτι της ανάπτυξης, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Κρήτη. Η ανάδειξη της σημασίας των Εταιρειών Λαϊκής Βάσης, ως προέκταση της ορθοδόξου παραδόσεως, αλλά και ως προτεινόμενο μοντέλο της σύγχρονης κοινωνικής οικονομίας, οι Εταιρείες Λαϊκής Βάσης στη Γερμανία και στην Κρήτη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, ο τρόπος που κατανοεί την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι», οι οικονομικές του αντιλήψεις, όπως επίσης και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην επιστροφή των Ελλήνων μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, θα είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Ομιλητές προς τιμή του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου θα είναι οι: Αλέκος Παπαδόπουλος, πρ. Υπουργός, Δρ Πανδρώρα Δημανοπούλου, Ερευνήτρια (Παρίσι), Δρ Ευαγγελία (Λία) Κρασαδάκη, Πολυτεχνείο Κρήτης και  Δρ Κωνσταντνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 18:00, ενώ για  περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ημερίδα, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία της ΟΑΚ στο τηλέφωνο 28240 22500.

Share

2etes papu 15

Share

Τίτλος εκδήλωσης: Τιμητική Εκδήλωση στον Ειρηναίο Γαλανάκη

Φορέας εκδήλωσης: Ένωση Προβολής Έργου Ειρηναίου Γαλανάκη

Ημερομηνία εκδήλωσης: 01/08/2015

Ώρα εκδήλωσης:19:00

Τόπος εκδήλωσης: Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Κολυμπάρι

Περιγραφή εκδήλωσης: Αφιέρωμα με τίτλο "Ειρηναίος, ο Απόστολος της Ειρήνης". Οι ομιλητές της εκδήλωσης, κ.κ. Γεώργιος Κατσανεβάκης, Πρόεδρος ΑΝΕΚ και πρώην Νομάρχης Χανίων και Δημήτριος Κακαβελάκης, Δημοσιογράφος, στενοί συνεργάτες του Μακαριστού Γέροντα Ειρηναίου, θα τιμηθούν και θα αναφερθούν στο έργο Του.

Είσοδος ελεύθερη

Τηλ. Επικοινωνίας: 6972884543

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Κατάκης Παντελής

Tribute event to Eirineos Galanakis

01/08/2015, 19:00

Orthodox Academy of Crete, Kolymbari

Free Admission

6972884543

Katakis Pantelis

eirineos

Share

ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

 

Μεγάλη Παρασκευή στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Κακαουνάκης Γιάννης, Σεβασμιώτατος Ειρηναίος, Παπακωνσταντίνου Νικόλαος, Πατερομιχελάκης Νικόλαος και ο γιος του Νίκος! Πίσω διακρίνονται ο Θεολόγος  Βουτετάκης  και ο Πατερομιχελάκης Εμμ.! Το ημερολόγιο έλεγε μεγάλη βδομάδα του 1965.

Read more: http://sadentrepese.blogspot.com/#ixzz3VCrF0KGG

 

 

Share

Εκδήλωση του Φιλολογικού συλλόγου "Κισαμικός" στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα με ομιλητή τον δάσκαλο Παπαδάκη Ελευθέριο. Τον παρακολουθούν από δεξιά Λυγιδάκης, ο μακαριστός Ειρηναίος, παπά Μαραγκουδάκης, Βαρουχάκης, Κουνελάκης και Μαρής!! Το ημερολόγιο δείχνει Χριστούγεννα του 1958!!

Share

Μερικοί από αυτούς που αγωνίστηκαν ειλικρινά δίχως σκοπιμότητες να ξαναγυρίσει ο Ειρηναίος στην μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου!!!
Σαν σύνθημα είχαν το "ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ" 
Από δεξιά όρθιοι: Κακαουνάκης Ιωάννης- Πυροβολάκης Γιώργος- Μαρακάκης Εμμανουήλ- Παπά Βαγγελης Σφακιανάκης- Πατερομιχελάκης Νικόλαος- ο Διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κισάμου - Σημαντηράκης Εμμανουήλ- Σεβασμιότατος Ειρηναίος Γαλανάκης- Γαλανάκης Πέτρος- Μυλωνάκης Αντώνης- Ραισάκης Εμμανουήλ- Νταντινάκης Γεώργιος- Ραισάκης Γεώργιος- Πατεράκης Νικόλαος. Καθιστοί από αριστερά: Κατζουράκης Νικόλαος- Πλευράκης Χαρίλαος- Κατσικανταράκης Αντώνιος-Λυραντωνάκης Ιωάννης- Γεωργακάκης Εμμανουήλ- Μπαριωτάκης Μιχαήλ-Γεωργακάκης Μιχαήλ...και άγνωστος!!

 


Read more http://sadentrepese.blogspot.com/2014/12/blogpost_25.html#ixzz3LxJy3ukD

Share

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Φαντάζομαι πόση χαρά θα μπορούσε να εκφράσει το αλέτρι και το δρεπάνι στα χέρια του γεωργού που το κρατά και με τον κόπο και τον ιδρώτα του κάνει την γη όμορφη και καρποφόρα.

Ένα αλέτρι και ένα δρεπάνι είναι ένα κομμάτι σίδερο άχρηστο ίσως και σκουριασμένο για κάποιους. Από την στιγμή όμως που γεωργός θα το πάρει στα χέρια του γίνεται ένα πολύτιμο εργαλείο και παίρνει μια ιδιαίτερη αξία.
Τι υπέροχο πράγμα να συναισθανόμαστε ότι μέσα από τα χέρια μας και μέσα από τον κόπο μας περνά και γίνεται το έργο του Θεού! Τι υπέροχο πράγμα να συναισθανόμαστε ότι από τα χέρια μας περνά το Φως του Θεού, η Σοφία του Θεού για να «ενσαρκωθεί» στην πράξη της ζωής και να γίνει οδηγός ελπίδας και στήριγμα αναρίθμητων πράξεων.

Χριστιανέ μου θα ήθελα να σου αποκαλύψω και να σου γνωρίσω αυτή τη μεγάλη αλήθεια που έμαθα και γω σιγά-σιγά. Την αλήθεια πως είσαι…. πως μπορείς δηλ. να γίνεις το όργανο του Θεού. Σκέψου πως κάθε ανάγκη του κόσμου είναι μια κραυγή του Θεού και πως κάθε πόνος του κόσμου είναι μια πληγή που θεός θέλει να κλείσει με τα δικά σου χέρια.
Χριστιανέ, κάμε αυτή την ύψιστη τιμή και χαρά στη ζωή σου να είσαι παντού, όπου και να βρίσκεσαι, το όργανο του θεού!

Read more: http://sadentrepese.blogspot.com/#ixzz3KpAYhbPQ

Share

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΛΙΓΟ……

Αδελφέ μου, υπάρχουν στιγμές και περιπτώσεις στην ζωή μας που πρέπει να κάνουμε γρήγορα. Να βιαστούμε, να σπεύσουμε, να μην βρεθούμε πίσω.

Μα υπάρχουν ωστόσο και στιγμές που πρέπει να κάνουμε υπομονή, να περιμένουμε λίγο… Οι στιγμές που έχομε μια θλίψη, μια αρρώστια, μια δυστυχία, οι δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Οι στιγμές που το μυαλό μας σκοτεινιάζει, στιγμές που όλες οι πόρτες φαίνονται κλειστές, οι στιγμές που ο κόσμος δεν μπορεί ή δεν θέλει να δώσει τίποτα…Να περιμένουμε λοιπόν γιατί μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη ….η δυστυχία και η καταστροφή μας όσο εμείς νομίζουμε. Να περιμένουμε γιατί πέρα από τον άνθρωπο , μας περιμένει η πόρτα του Θεού. Πέρα και πάνω από τον άνθρωπο υπάρχει η θεία Πρόνοια, η Θεία Ευσπλαχνία, αυτό που λέει ο απλός άνθρωπος «έχει ο Θεός…». 

Μάθε άνθρωπέ μου να κρύβεις το κεφάλι σου και την καρδιά σου κάτω από τον μανδύα του θεού κάθε φορά που η καταιγίδα της ζωής βροντά και αστράφτει μέσα σου και ολόγυρά σου…
Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα σκέπης και προστασίας που σε περιμένει και σε καλωσορίζει με τα αιώνια τούτα λόγια. «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς…»

Read more: http://sadentrepese.blogspot.com/#ixzz3JyKAORho

 

Share

O ΝΟΜΟΣ…….του σεβασμού

Κάποτε ο Άγιος Φραγκίσκος γονάτισε στο χώμα, αγκάλιασε ένα όμορφο λουλούδι και του μίλησε με τρυφερότητα. «Αδελφούλη μου λουλουδάκι».

Ήταν ο ίδιος Άγος που είδε βαθιά την ομορφιά του κόσμου και την αγάπησε όχι σαν ειδωλολάτρης αλλά ως Άγιος, γιατί μόνο οι Άγιοι μπορούνε να δούνε βαθιά την ομορφιά του κόσμου και της ζωής και όχι οι κολασμένοι και οι ακάθαρτοι.
«Αδελφούλη μου λουλουδάκι» Να ο μεγάλος, ο βασικός Νόμος της ζωής, ο Νόμος του Σεβασμού. «Υπεράνω ημών» έλεγε ο Γκαίτε γιατί υπάρχουν οι μεγάλες ηθικές αρχές και τα αιώνια ιδανικά που φέρει η καθαρή και φωτισμένη ζωή του ανθρώπου και πάλι «κάτω ημών» υπάρχει το μικρό και ταπεινό και το ελάχιστο μέσα από το οποίο εκφράζεται και αντικατοπτρίζεται το Μέγιστο και το Ύψιστο.

Νομίζεις ότι κοιτάς τον ζητιάνο, τον εργάτη και τον ελάχιστο αλλά να μην βλέπεις το κατώτερο σου αλλά να βλέπεις τον ίσο, τον αδελφό σου και τον συνάνθρωπο σου.
Στάσου με ευλάβεια και σεβασμό να χαιρετήσεις την ζωή και μην αφήσεις ποτέ τα μάτια σου να βλέπουν περιφρονητικά την αγία περιοχή της «Ψυχής των Άλλων».

Παπαδημητράκης Γιάννης

 

 

http://sadentrepese.blogspot.gr/2014/11/blog-post_10.html

Share

ΣΧΟΛΗ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ

 

 

Ο Ειρηναίος υποδέχεται και φωτογραφίζεται με τα πρώτα παιδιά που ήλθαν στην σχολή κωφαλάλων της μητρόπολης στην Κίσαμο!

Read more: http://sadentrepese.blogspot.com/2014/11/blog-post_58.html#ixzz3IBSinaLf

 

Share

TA ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΣ

Είμαι βέβαιος ότι οι συνετοί και φτωχοί χωρικοί γονείς, δεν έστειλαν στο σχολειό τα παιδιά τους για να γίνουν «αστέρες και γόησσες».

 

Τα έστειλαν για να γίνουν καλές γυναίκες, καλές μητέρες, καλές Ελληνίδες, απλοί παιδαγωγοί των αυριανών γενεών να γίνει τέλος πάντων, κάτι που κρατούσε τα παιδιά μας στην φύση τους, στον προορισμό τους και στην ουσία της ζωής.
Σήμερον όπως οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ζουν την ζωή στην απεικόνιση και την ρεκλάμα ,στην προσποίηση και την αναπαράσταση της. Έτσι ολόκληρη η ζωή μας κινδυνεύει να γίνει ένα μεγάλο θέατρο και οι περισσότεροι άνθρωποι ετοιμάζονται να παίξουν σε αυτό το «θέατρο» και όχι να ζήσουν αληθινά. Η αληθινή όμως ζωή δεν είναι θέατρο αλλά είναι πράξη και αγώνας και αληθινή συγκίνηση της ίδιας της καρδιάς μας που θέλει να ανακαλύψει και να κατακτήσει τις μεγάλες και όμορφες στιγμές της.
Η ζωή έχει νόημα αλλά μόνο τότε που την ζούμε υπεύθυνα στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις της, τότε μόνο που αφιερώνουμε την ύπαρξη της στα ιδανικά και στους αιώνιους σκοπούς της…Τότε μόνο που η αφιέρωση του ανθρώπου σε μια αληθινή αποστολή τον κάνει πραγματικά μεγάλο…

 

ΠΗΓΗ

 


Read more: http://sadentrepese.blogspot.com/2014/11/ta.html#ixzz3HzA0QBwy

 

 

Share

 

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

 

Πέρασαν περίπου εξήντα χρόνια από τότε που ο μακαριστός γέροντας Ειρηναίος Γαλανάκης, ως Υποδιευθυντής της Ιερατικής Σχολής Κρήτης, οδηγούσε τους τελειόφοιτους μαθητές του στις αγιασμένες κορφές του Ακρωτηρίου, πλάι στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και όλοι μαζί ύψωναν Σταυρούς και τελούσαν υπαίθριες Λειτουργίες. Με τη γλυκύτητα των λόγων του και με αγάπη πολλή, καλούσε τους μαθητές του «να δώσουν τους ώμους τους για να ξαναστηθεί και πάλι στο πρόσωπο της γης ο Σταυρός, φως και παρηγοριά στη μοίρα των ανθρώπων».

 

 Φαίνεται πως αυτή η « γλυκιά φωνή» δεν έσβησε με το διάβα του χρόνου και φώλιασε στις καρδιές των τελειοφοίτων..... ιεροσπουδαστών, καιρό τώρα. Έτσι οι μαθητές μας, αφού κατέθεσαν ανάλογη πρόταση στο Σύλλογο των Καθηγητών και εξασφάλισαν την απαραίτητη έγκριση της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, βρέθηκαν την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στον ίδιο αγιασμένο τόπο, και με συγκίνηση, αναστήλωσαν το μεγάλο Σταυρό που οι προκάτοχοί τους είχαν τοποθετήσει και ο χρόνος αδυσώπητα είχε «πληγώσει».
Η χαρά τους για το εγχείρημα αυτό, η αποφασιστικότητα αλλά και η φλόγα που χαρακτηρίζει τη νιότη τους, στάθηκαν αρκετά για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που ο ανηφορικός δρόμος του βουνού είχε καλά κρυμένες. Έτσι, σαν σύγχρονοι … «Κυρηναίοι», περπάτησαν ώρα πολλή κάτω από τον καυτό ήλιο, αψήφησαν τις αιχμηρές ολισθηρές πέτρες και την αγκαθωτή βλάστηση που δυσκόλευε κάθε βήμα τους, αναρριχήθηκαν, ίδρωσαν και μάτωσαν στην προσπάθειά τους να ανεβάσουν στην κορυφή του βουνού τον μεγάλο σιδερένιο Σταυρό και τα υλικά που απαιτήθηκαν για την τοποθέτησή του. Κατάφεραν όμως να εισπράξουν απίστευτη ικανοποίηση δίνοντας «Τόπο στο Θεό» – κατά τα λόγια του Γέροντα και να πάρουν δύναμη από το αιώνιο σύμβολο της Ζωής!

Στη βάση του Σταυρού τοποθέτησαν αναμνηστική επιγραφή με τα λόγια:
«ΕΙΣ ΘΥΟΕΣΣΑΝ ΤΙΜΗΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΗΣ ΕΝΘΑΔΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΑΝΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΒΟΥΛҢ ΚΑΙ ΕΠΙΝΕΥΣΕΙ ΑΡΧΙΜ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
Η ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΣ
ΕΠΗΞΕΝ
ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙῼ βιιδʹ ΜΗΝΙ ΟΚΤΩΒΡΙῼ ιὲ».

Όταν όλα είχαν τελειώσει και λίγο πριν η ομάδα των μαθητών ετοιμαστεί για την επιστροφή, κάτω από τον καυτό ήλιο, με κουρασμένα σώματα και ανάλαφρη καρδιά, οι μαθητές -ενώνοντας τη φωνή τους με τον ιερέα συμμαθητή τους π. Γεώργιο Μωραϊτάκη- έψαλαν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη και όλων των κεκοιμημένων δασκάλων και μαθητών της Σχολής.
Θα ήταν παράλειψη να μην εκφραστούν θερμές ευχαριστίες στους Κυριακάκη Γεώργιο και Λαγκουβάρδο Εμμανουήλ, παλαιούς αποφοίτους της Σχολής και στα μέλη της οικογένειας του μακαριστού Ιεράρχη, Ιωάννη Γαλανάκη, Αθανάσιο Γαλανάκη και Ειρηναίο Γαλανάκη, που χωρίς τη δική τους συμβολή και εργασία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα. Επίσης, θερμές ευχαριστίες οι μαθητές απηύθηναν και στους καθηγητές της Σχολής κ.κ. Γαλανάκη Μιχαήλ Υποδιευθυντή του Σχολείου, Δελάκη Ευάγγελο, Καττή Ελένη, Καμπουράκη Κωνσταντίνο και Χέλμη Αναστασία, που βρέθηκαν κοντά τους και τους εμψύχωσαν σε όλη την προσπάθεια.
Ο τόπος αυτός και ο Σταυρός που υψώθηκε, ορατός πια σε κάθε διαβάτη, σε κάθε προσκυνητή, θα αποτελεί παντοτινά τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές που συμμετείχαν, ιερό σημείο αναφοράς και μνήμης των λόγων του μακαριστού «παππού» της Σχολής και της Κρήτης:
«Αν έχετε λοιπόν και σεις περίσσια δύναμη, αν τις ψυχές σας πλημμυρίζουν όνειρα και πόθοι και θέλετε σα νέοι να δοθήτε σε περιπέτειες κι’αγώνες, δοθήτε στις μεγάλες κι’ άγιες περιπέτειες του Σταυρού»…!

 

ΠΗΓΗ

 

Read more: http://sadentrepese.blogspot.com/2014/11/blog-post_87.html#ixzz3Hz9HYXDJ

 

 

 

Share

Τίτλος εκδήλωσης: Τιμητική Εκδήλωση στον Ειρηναίο Γαλανάκη

Φορέας εκδήλωσης: Ένωση Προβολής Έργου Ειρηναίου Γαλανάκη

Ημερομηνία εκδήλωσης: 10/08/2014

Ώρα εκδήλωσης: 10:00

Τόπος εκδήλωσης: Κάντανος

Περιγραφή εκδήλωσης: Τιμητική Εκδήλωση στον Ειρηναίο Γαλανάκη

Είσοδος ελεύθερη

Τηλ. Επικοινωνίας: 6972884543

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Κατάκης Παντελής

 

Tribute event to Eirineos Galanakis

10/08/2014

10:00

Kandanos

Free Admission

6972884543

Katakis Pantelis

 

Share

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ

Επί τη συμπληρώσει ενός έτους από την εις Κύριον εκδημίαν του αοιδίμου ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ κυρού ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ τελούμεν την Κυριακήν 27 Απριλίου 2014 ενιαύσιον Αρχιερατικόν Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος και παρακαλούμεν διά την συμμετοχήν πάντων των τιμώντων την μνήμην Αυτού.

         Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου

Share

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και ο Φιλολογικός Σύλλογος Κισάμου "Ο Κισαμικός" σας προσκαλούν στην παρουσίαση της επανέκδοσης από την Ι.Π. Μονή Γουβερνέτου του βιβλίου "Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη" του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κισάμου & Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαΐου στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Κίσαμο. Τα έσοδα από την παρουσίαση θα διατεθούν για την ενίσχυση του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Ώρα 6 μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Οικουμενίου στο παρεκκλήσιο των Ιδρυμάτων (προαύλειος χώρος των Ιδρυμάτων).
  • Ώρα 7.30 μ.μ.: Έναρξη Εκδήλωσης - Χαιρετισμοί.
  • Η πίστη ως βίωμα στο βιβλίο του Μητροπολίτη Ειρηναίου "Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη", κ. Ηλίας Μαζοκοπάκης, Στρατιωτικός Ιατρός - Θεολόγος.
  • Η παράδοση και ο πολιτισμός της Κρήτης στο βιβλίο "Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη", κ. Εμμανουήλ Κογχυλάκης, Εκπαιδευτικός.
  • Αναπολεί και νοσταλγεί, αγωνιά, μα και ελπίζει ο Μητροπολίτης Ειρηναίος στο βιβλίο "Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη", κ. Εμμανουήλ Μαλαθράκης, Εκπαιδευτικός - τ. Λυκειάρχης.
  • Απαγγελία ποιήματος "Στον Παππού της Κρήτης", κ. Βίκυ Κόλλια.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η κ. Ειρήνη Ξηρουχάκη, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου.

 

 

Share

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και η Ιερά Μονή Κυριάς των Αγγέλων Γουβερνέτου παρουσιάζουν την επανέκδοση του βιβλίου του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη "Ο Χριστός σήμάδεψε την Κρήτη" στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων “Ο Χρυσόστομος” την προσεχή Τετάρτη, 9 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την μετά από λίγες ημέρες συμπλήρωση ενός έτους από την κοίμηση του μακαριστού Ιεράρχη αλλά και την ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου 2014 συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων (Κ.Ι.Φ.Α.Χ.), της κοινής αυτής πρωτοβουλίας φορέων του τόπου μας για τους εμπερίστατους συμπολίτες μας που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της οποίας ιδρυτικά μέλη αποτελούν οι συνδιοργανωτές.
Τα έσοδα από την παρουσίαση θα διατεθούν για την ενίσχυση του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και του Κ.Ι.Φ.Α.Χ.


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Έναρξη Εκδήλωσης – Χαιρετισμοί .

Η πίστη ως προσωπικό βίωμα στο βιβλίο του Μητροπολίτη Ειρηναίου "Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη" κ. Ηλίας Μαζοκοπάκης, Ιατρός – Θεολόγος


Η παράδοση και ο πολιτισμός της Κρήτης στο βιβλίο "Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη" 
κ. Εμμανουήλ Κογχυλάκης, Εκπαιδευτικός

Η αγωνία και η ελπίδα του Επισκόπου Ειρηναίου για το μέλλον της Κρήτης, όπως διατυπώνεται στο βιβλίο "Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη" 
κ. Ελευθέριος Σκαλίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ.

Απαγγελία ποιήματος Στον Παππού της Κρήτης από την κ. Βίκυ Κόλλια.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η κ. Βίκυ Κόλλια, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Share

Εσπερίδα για το συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη διοργανώνει το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 5:15 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του σεπτού ιεράρχου Ειρηναίου Γαλανάκη και να κάνει γνωστή μία άλλη πτυχή του έργου του, αυτή του συγγραφέως.

Καλωσόρισμα από το πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστα Μουτζούρη

 

Χαιρετισμοί

 Στην α’ συνεδρία με πρόεδρο τον Εμμανουήλ Μαλαθυράκη, επίτιμο λυκειάρχη θα μιλήσουν οι:
Σταμάτης Αποστολάκης,  δάσκαλος – λαογράφος, “Το συγγραφικό έργο του Μιχαήλ

Γαλανάκη και του αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Γαλανάκη”.

 


Γεώργιος Πευκιανάκης,  επίτιμος λυκειάρχης, “Το συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη κατά την πρώτη αρχιερατεία του”.


Αθηνά Καβουλάκη, επίκουρο καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, “Το συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη κατά την αρχιερατεία του στη Γερμανία”.


Νανά Χαλκιαδάκη, φιλόλογος, “Το συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη τα έτη 1982 – 1990”.


Στις 6:50 μ.μ. θα γίνει διάλειμμα.
Στη β’ συνεδρία με πρόεδρο την Ευγενία Παπαϊωάννου, διδάσκουσα στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσουν οι:
Στέλλα Αλιγιζάκη,  ΜΑ Ιστορίας, “Το συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη τα έτη 1991 – 2005”.
Μαρία Γαλανάκη,  φιλόλογος, “Ο ποιητικός λόγος του Ειρηναίου Γαλανάκη”.
Κώστας Φουρναράκης,  DEA Φιλολογίας, διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, “Η μυστική προσευχή του Ειρηναίου Γαλανάκη”.
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις, συζήτηση και απολογισμός της εσπερίδας.

 

 Share